E
eonila
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 244
Ripper napisał:Jadą autostradą dwa identyczne busy. Jednym służbowym facet wiezie ludzi do pracy.
Drugim facet wiezie swoje dzieciaki do szkoły.
Według tej "logiki", pierwszy z nich jest środkiem transportu, a drugi nie. Naprawdę, "logika" przez duże G.
Nie.
Ustawa o transporcei wyraźnie wyróżnia tutaj pojazdy o których mowa...
Pisałem o tym wyżej.
Autobus w kazdym przypypadku jest pojazdem słuzacym do stransportu i podlegajacym pod Inspekcje Transportu Drogowego.
Art. 3.1. Przepisów ustawy (o transporcie drogowym) nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą - w niezarobkowym przewozie drogowym osób; (czyli np samochodów osobowych)
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w
transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym
rzeczy;
3) przez podmioty niebędące przedsiębiorcami,
A cały czas rozmawiamy o prywatnym samochodzie osobowym...
"jade prywatnym samochodem osobowym i policjant chce pzreszukać mój bagażnik, powołujac sie na przepisy o przeszukaniu w środkach transportu"
Ja bronię tezy, że takie przeszukanie jest nielegalne, bo moze być niezgodne z art 50 Konstytucji RP, a w dodatku encyklopedyczne definicje transporu, pokrywaja sie z treścia przepisów o pzreszukaniu w środkach transportu, i jak jeden mąż mówią to samo co Ustawia o Transporcie...
Jedyny zgrzyt jaki mam to art 2 pkt 31 kodeksu drogowego
gdzie użyto takich słow:
pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;
I tu zastanawia mnie wyróżnienie , ze pojazdami w myśl kodeksu drogowego sa i środki transportu (autobusy, tramwaje, samochody ciężarowe) i maszyny i urzadzenei do tego przystosowane (do poruszania sie po drodze)
samochód osobowy - nie bedący środkiem transportyu a jak twierdzę przewozu spełnia te kryteria.
1. Jest pojazdem
2. Jest maszyną
3. Przystosowaną do poruszania sie po drodze. - Ma koła , kierownice, hamulce, światła, klakson...
O sprawdzenei tej interpretacji poprosiłem juz Ministerstow infrastruktury.