Książki/podręczniki/opracowania itp - tylko ten temat

• Autor wątku Autor wątku zapytajek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja przyjmę taktykę Gardocki na pamięć Marek na wnikliwe doczytanie mam go i jest fajny, obszerny, to tak jak z historią Maciejewski był podstawą ale Bardach nieoceniony :)

Na pamięć to Ty się niczego nie ucz ;) To trzeba zrozumieć, bo zmieni się coś małego i już się pogubisz. Na pewno nie ucz się na pamięć podręcznika, raczej skup się na tym, żeby dokładnie zrozumieć wszystkie instytucje i zapamiętać na jaki okres orzekane są jakie środki. No i jak będziecie mieli cz. szczególną, to Marek ładnie opisuje te wszystkie przestępstwa, w sensie ukonkretnia poszczególne przesłanki.

polecam zajrzeć do obojętnie którego komentarza- jak zobaczysz 10róznych teorii na temat tej samej instytucji,to od razu stracisz chęć do uczenia się na pamięć. to jest najgorsze,co może być- nauka na pamięć.

A moim zdaniem nauka na pamięć nie jest wcale taka zła bowiem przy niektórych instytucjach często jako początkującemu trudno jest mi coś wytłumaczyć a w podręczniku jest to opisane w języku prawniczym więc nie jest niczym złym gdy pewne sytuacje umiemy ująć w należyty posługując się terminologią wyjętą z książki. Oczywiście warunkiem sine qua non jest rozumienie tego czego się wkuwa !!

Ostatnia edycja:
Nie do końca dobrze rozumujesz. Język znasz, bo wstęp do prawoznawstwa już zaliczyłeś. Istotą podręcznika jest to, żeby wytłumaczyć co się z czym je w jak najbardziej przystępny ale i pełny sposób. Nie wyobrażam sobie uczenia się czegoś na pamięć, bo potem nijak tego nie da się zastosować w praktyce. Nie jest ważne, że przystępując do nauki prawa karnego materialnego nie wiesz, czym jest eksces i że może być eksces ekstensywny lub eksces intensywny. Zadaniem podręcznika jest wyjaśnić Tobie, czym się te dwa ekscesy różnią a Twoim zadaniem jest zrozumienie istoty tych zagadnień, żebyś mógł powiedzieć na przykładzie jakiegoś prostego kazusu, że w tym wypadku mamy do czynienia z ekscesem. Jeśli rozumiesz istotę pojęcia, to nie musisz się go uczyć na pamięć. Na pamięć byś się uczył, gdybyś wkuwał, że z ekscesem intensywnym mamy do czynienia w sytuacji przekroczenia granic obrony koniecznej poprzez zastosowanie środka obrony niewspółmiernego do bezprawnego ataku na jakiekolwiek dobro chronione prawem a z ekscesem ekstensywnym będziemy mieć do czynienia gdy osoba stosująca obronę konieczną przekroczy jej granice poprzez wykroczenie poza ramy czasowe ataku. Możesz wykuć to na pamięć ale możesz też zrozumieć, który eksces stanowi jakie wykroczenie poza granice dozwolonej obrony koniecznej. Dlatego też nauka podręcznika na pamięć jest kiepskim pomysłem, bo wyuczonej definicji nie zastosujesz tak jak zastosujesz np. instytucję świetnie rozumianą. Dlatego na początek czytaj sobie Gardockiego bo on pisze bardzo przystępnie i prosto. Ja korzystałam z Gardockiego na ćwiczeniach (+czasem Mozgawa) a na egzamin wymagana była doktryna prof. Marka.

Nazwa Wyświetlana napisał:
SPRZEDAM
komentarz do kk pod redakcją bojarskiego, wyd. lexis nexis, 2009
komentarz do kodeksu wykroczeń pod redakcją pojarskiego, 2009
prawo karne cz. ogólna wróbez zoll, wyd. znak , 2010

odświeżam biblioteczkę i w sumie sprzedam jeszcze komentarz do cz. ogólnej prawa cywilnego - M. Pyziak-Szafnicka, 2009r.

Sprzedam: Testy z ministerialne z 2008-2011 aplikacja adw, radc, not.
Wyd. Od.nowa, testy przygotowane pod aktualny stan prawny.
stan: nowa
cena 60zl z wysylka
kontakt pw

Szukam

Cześć, poszukuję jakiejś dobrej strony lub linka do jakichś kazusów dla tych co robią/chcieli by robić aplikację sędziowską. Dobrze by było by na tej stronie były także opisane jakieś zasady wnioskowań prawniczych....cos jak w ksiażce Ziembińskiego "Logika formalna" z 1997 roku

Chętnie zakupię Skrypty Warszawskie (edycja 2012). Wymagany dobry stan i przystępna cena. Proszę o kontakt na priv.

PRAWO UPADŁOSCIOWE I NAPRAWCZE - poszukuję dobrego podręcznika i komentarza.

PRAWO BANKOWE (aspekty cywilnoprawne) - poszukuję dobrego podręcznika

Które publikacje polecacie ?

Witam;), jestem na II roku na Administracji w UwB i mam pytanie jakie książki by były przydatne do nauki, głównie interesuje mnie prawko karne oraz prawo policyjne, graniczne, Odpowiedzialność cywilna w administracji publicznej, System prawny pomocy społecznej.
Będę bardzo wdzięczna o rady. :-D:-D

Jakby ktoś potrzebował, mam na sprzedaż kilka książek prawniczych, raczej nieaktualnych, jeśli chodzi o obecne systemy prawne, lecz mogą się przydać komuś kto się zgłębia w sprawach 'przeszłych' dotyczących prawa ;)

***moderacja***
PS. Przepraszam jeśli zły dział - proszę o umieszczenie we właściwym, lub usunięcie komentarza.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cześć! :) o dzięki wielkie będę musiała sobie załatwić książkę, słyszałam, że trudno zdać P.K. :) ale zobaczymy.

z czego się uczyć procedury karnej? od razu mówię,że muszę coś niezależnego od tego,co na wydziale się proponuje kupić,bo wydziałowy podr. jest dawno zdezaktualizowany . Miałem kupić Grzegorczyka ,lexis nexis ,ale to straszna kobyła i nie wiem,czy warto. Słyszałem też,że warto zajrzeć do metodyki pracy sędziego, objętościowo mniejsza od grzegorczyka,ale nie wiem,ile w tym prawdy.

Mam do sprzedania tzw. warszawskie skrypty adwokackie z egzaminu 2011 - KC, KK, KPA i KSH. TANIO! Zainteresowanych zapraszam na priva.

Nazwa Wyświetlana napisał:
z czego się uczyć procedury karnej? od razu mówię,że muszę coś niezależnego od tego,co na wydziale się proponuje kupić,bo wydziałowy podr. jest dawno zdezaktualizowany . Miałem kupić Grzegorczyka ,lexis nexis ,ale to straszna kobyła i nie wiem,czy warto. Słyszałem też,że warto zajrzeć do metodyki pracy sędziego, objętościowo mniejsza od grzegorczyka,ale nie wiem,ile w tym prawdy.

Z tego co najważniejsze czyli kodeksu postępowania karnego. Wybór podręcznika już w zależności od uznania - u mnie w szufladzie leży pozycja Jana Grajewskiego.

Jeśli chodzi o procedurę karną, to szczerze polecam podręcznik K. Marszała "Proced karny". Jest to podręcznik dwutomowy z czego pierwszy tom jest poświęcony ogólnym zagadnieniom procesu karnego a tom II to szczegółowe omówienie konkretnych etapów postępowania. Wg mnie świetnie systematyzuje wiedzę uzyskaną z lektury kpk.

to jest mój wydziałowy podręcznik. tylko,że on od 2008 r. nie ma wznowień.

Hmmm... Możliwe... Ja w 2008 albo 2009 przerabiałam procedurę karną na studiach więc nie interesowałam się nowszymi wydaniami.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót