Mogę w pierwszym. Reszta czynności zależy od okoliczności, czyli np.:
1. czy wyczuwalna jest od ciebie woń alkoholu
Zapach alkoholu jest podstawa do legitymowania? - POKAŻ PZREPIS!
2. czy ci się rączki nie trzęsą, bo może coś przewozisz dziwnego
Prawo zakazuje, by ręce się trzęsły? POKAŻ PRZEPIS! coś dziwnego? jesli to coś dziwnego nei stwarza zagrozenia w ruchyu drogowym (tj jadę samochodem i mam dziwny ładunek - np wystajacy z samochodu, lub źle umocowany) to owszem... ale azymując mnei musisz podać jako powód kontroli, chęc sprawdzenia prawidłowości /bezpieczeństwa sposobu pzrewożenia dziwnego pzredmiotu. A to nei zawiera w sobei kontroli tożsamości, i jej nei wymaga, wieć jest zbędnym działaniem funkcjonariusza.
3. czy aby twój pojazd jest dopuszczony do ruchu a to można stwierdzić zaglądając w DR, czyli i tak trzeba przejrzeć dokumenty.
Znów powód zatrzymania to "cieknący płyn" "dymiaca ryura wydechowa" "braki w oświelleniu" wyraźne uszkodzenia pojazdu"... a ni elegitymowanie! Które w tym wypadku znów wykracza poza powód zatrzymania. Owszem, samochód wyglada na uszkodzony, sprawdzic DR, a co ma do tego mój dowód osobisty?
4. czy dokumenty którymi się posługujesz są prawdziwe.
Pokaż mi przepis nadajacy funkcjonariuszowi prawo do ekspertyzy dot. stwierdzenia autentycznosci dokumentó - a Ci uwierzę.
5. kogo przewozisz
A co to Cię obchodzi panie funkcjonariuszu? Dlaczegu uważasz że zbieranei indformacji pdt kto kogo pzrewozi jest potzrebne dla normalnego funkcjonowania państwa prawa - i dlaczego uważasz, ze zbieranei takich danych nei jest spzreczne z Konstytucją RP:
art. 51.
Nikt nie może być obowiązany inaczej niż na podstawie ustawy do ujawniania informacji dotyczących jego osoby.
Władze publiczne nie mogą pozyskiwać, gromadzić i udostępniać innych informacji o obywatelach niż niezbędne w demokratycznym państwie prawnym.
Bo jeśli w takim państwie żyjemy to konstytucja RP
Art. 41.
Każdemu zapewnia się nietykalność osobistą i wolność osobistą. ... Więc zejdź mi z drogui panie w mundurze i daj mi jechać tam gzdei jadę i z tym kim jadę, i tym czym jadę...
6. co przewozisz
G cie to obchodzi:
Konstytucja RP:
Art. 50.
Zapewnia się nienaruszalność mieszkania. Przeszukanie mieszkania, pomieszczenia lub pojazdu może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony.
I niewspominaj po raz kolejny ustawy, która ma zastosowanie jedynie dla ruchu masowego - czyli dla pasażerów i bagażu pzrewozonych pzrez przewoźników. A mówiacej wyraźnie o pzreszukaniu bagażu w samolotach, na statkach, w pociągach, autobusach, na dworcach, lotniskach itd...
Bo z uporem mianiaka mylisz pojęcia i jesli dokonujesz pzreszukania pojazu prywatnego w oparciu o te przepisy to łamiesz prawo!
7. czy posiadasz obowiązkowe wyposażenie pojazdu
I znów:
policjant: - "Dzień doby , funkcjonariusz x, powodem zatzymania jest kontrola wyposażenia pojazdu... Poprosze o dowód osobisty"
kierwca: -"Niezbyt dobry... przepraszam, ale powodem zatrzymania jest kontrola wyposazenia pojazdu. Kontrola mojej tożsamości wykracz apoza powód zatrzymania. Powołując sie na art 51 Konstutycji RP odmawiam.
Cześć jak czapka!
8. czy nie jesteś aby poszukiwany lub podobny do poszukiwanego.
No to jestem czy nie jestem? I do czego w takim pzrypadku jest potzrebny mój dokument?
9. czy nie naruszysz nietykalności f-sza
A po cóż miałbym to robić?
10. czy nie dokonasz czynnej napaści
Uważasz że mam takei hobby?
11. czy nie dasz nogi podczas legitymowania bądź sprawdzania pojazdu
Jesli dam to mnei zatzrymasz, i wtedy masz niezłu powód do zatrzymania a jesli nei będę próbował bo po co... to po co mnie wogóle kontrolujesz?
...