Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ewelajda1990 Listy są cenzurowane nawet w ZK na 'zamku'. Także odp. jest prosta :) Nie dam Ci pewności, że ten list dojdzie, ale skoro nie dotyczy on konkretnie sprawy, a twój facet jest już po wyroku. To powinien go normalnie dostać. A o sprawie się nie pisze jak jest osadzony w AŚ i jest przed sprawą. :)

Ostatnia edycja:
endorfinalna napisał:
Nie dam Ci pewności, że ten list dojdzie,

Dojdzie, jeśli jego treść nie zagraża bezpieczeństwu jednostki. A z tego co czytam to nie zagraża.

forg I jak nie zaginie ' w dziwnych okolicznościach ' po drodze do jednostki :confused:

Dziękuje wam bardzo za szybką odpowiedz uspokoiłakm sie troszke bo cała z nerwów przez tą sytuacje juz 5 kilo schudłam :( teraz jeszcze listem się denerwowałam, więc jak cenzuruja tak szybko nie dostanie pewnie boję się też żeby go nie przenieśli szybciej zanim dostanie list..:(

Ewelajda1990 Cenzura w ZK trwa znacznie krócej niż w AŚ. Bo np. w AŚ może trwać nawet do 3tyg. od wysłania, a w ZK to kwestia powiedziałabym godzin. Różnią się od siebie te cenzury. :) A jak go przeniosą, to list także może do niego dojść, pójdzie po prostu 'za nim'. Ja np. kiedyś wysłałam do ZK X, a mój Barył był już w ZK Y i list poszedł za nim do ZK Y. :)

Endo,skoro się na tym znasz więc jak szybko zostanie sprawdzony list osoby przebywającej w AŚ a będącej osobą skazaną? Gdyż przez Twój post straciłem pewność? I co będzie jeżeli ktoś sprawdzi że tego skazanego nie ma na stanie to czy przyjmie ten list?

Aha Dziękuję bardzo za odpowiedź, endorfinalna:) Czyli jak jest w as ale juz jest skazany to jakby byl w zk? bo własnie o to mi chodzi on jest w AŚ:(.. mimo ze ma juz wyrok.. jest na oddziale dla skazanych. wiec nie wiem na jakiej zasadzie to jest czy uznają to juz za zk czy jeszcze jako aś .. bo ogólnie na kurkowej 12 jest tylko ąś.. ja napisalam w liscie as.. nienapisalam oddziału bo nie wiem.. adres spr w internecie

a 2 spr pocieszyłas mnie endorfinalna tez z tym że przesla list za nim w sumie nad tym też rozmyślałam że może faktycznie ale z 2 str zastanawiałam się co to ich obchodzi..;/

anthony To co pisze to moje ot co spostrzeżenia. Natomiast NIE pisze tu nic z 100% pewnością. Napisałam jak to jest MNIEJ WIĘCEJ w AŚ i ZK. Skoro osoba osadzona w AŚ jest jako skazana, to raczej listy cenzurowane są jak w ZK, ot co tak mi się wydaje. No właśnie co do tego listu to nie wiem czy przyjmie i w tedy skieruje list do danej jednostki, po sprawdzeniu, czy od razu kieruje na daną odpowiednia jednostkę. Dlatego podałam też przykład, który miał miejsce faktycznie. ;)

Ewelajda1990 Nie ma za co, jak trochę pomogłam to się cieszę. ;)
No skoro jest w AŚ już z wyrokiem i czeka na przewiezienie do ZK jako skazany(czyli na prawach skazanego, a nie TA). A co do pisania, to nie musisz na liście pisać oddziału na którym znajduje się dana osoba, czy do w ZK czy do AŚ.
Nie wiem co to ich obchodzi w sumie, bo nie mówię, że tak zawsze jest, dlatego napisałam 'NP' ja tak miałam. List może iść za skazanym, tak jak i może zginać po drodze w 'nieznanych okolicznościach' :confused:

a ja mam takie pytanie, czy do koperty z listem mogę wsadzić kartę telefoniczną ? orientuje się ktoś może w tek kwestii ?

osamotniona napisał:
a ja mam takie pytanie, czy do koperty z listem mogę wsadzić kartę telefoniczną ? orientuje się ktoś może w tek kwestii ?

A ten list skierowany jest do już skazanego , czy do kogoś kto przebywa w AŚ ?

osamotniona Z tego co wiem to Twój skazany odbywa kare w Strzelinie czyli jest w ZK wiec spokojnie możesz wysłać mu kartę w liście.A jeśli On ma możliwość do ciebie zadzwonić to możesz mu nawet kod podać przez telefon.Taki sposób nawet jest lepszy i szybszy.

Ostatnia edycja:
mam pytanie co moge napisac w liscie jesli moj chlopak jest w tymczasowym areszcie i ile idzie taki list?

taki list idzie rożnie ale przeważnie 2tygodnie. W takim liście radze nie pisac o sprawie.

czyli wszystko inne moge np sprawy finasowe i takie tam czy raczej nie moge pisac ?

Eweling22 w listach nie powinno się pisać o sprawach związanych ze sprawą czyli nie pisac nic o zeznaniach itd...
A sprawy finansowe chyba ze sprawą związane nie sa

Witam!
Mam problem, mianowicie dostałam dziś zwrot listu, który wysłałam do ojca w zk białystok, na zwrocie napisane było tylko "PR" może mi ktoś powiedzieć co to właściwie znaczy i czemu mój list nie doszedł?
Poprzednie wymiany listów między nami przechodziły bez problemu.
Od razu zaznaczam, że w liście nie było żadnych informacji o sprawie, ot zwykły list co tam u mnie słychać.
Proszę o pomoc bo te listy dużo dla mnie znaczą i wprost umieram z niecierpliwości.

A ja mam jeszcze jedno pytanie. Mój prosil mnie przez tel czy moglabym mu wyslac jakieś gazety i krzyzowki wyslalam wlozylam też do srodka list. znowu sie niepokoje bo ta koperta byla jaks dziwna chyba jeszcze raz taka duża jak a4 ( neizmiescila sie w okienku) taka mi dala ta baba na poczcie 2 razy grubsza i miala szerokie dno jak np w torebkach na prezent tych pappierowych dalam za nia 2,85.. czy to nie szkodzi ze jest taka wielka? i z tym dnem taka dziwna? przejdzie? priorytetem wyslalam.. niecale kg miala.. A tamten list jeszcze do niego nie doszedł:(

Wiem że jak ja wysyłałam tego typu rzeczy to koperta musiała być A4 i to była taka normalna bąbelkowa koperta.

Wiem że jak ja wysyłałam i dostawałam listy to oznaczenie "PR" oznacza prokuratura.Ale nie mam pojęcia czemu dostałaś zwrot.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
aha dzieki bardzo. no ja tez taka chcialam.. ale ta babka na poczcie zobaczyla i sie pyta czy niechce takiej iekszej lepszej i wgl a zdaleka wygladala jak a4 dostalam do rekia tu taki"karton" normalnie ale co.. w sumie mysle ze koperta jak koperta nawet recznie zrobiona chyba nierobi roznicy ale ziarno neipokoju zostalo zasiane. :rolleyes:

Też myśle że nie powinno robić różnicy,wkońcu to tylko opakowanie-zawartość ma znaczenie. A niepokój tez miałam zawsze jak coś wysyłałam,choćby list to sie zastanawiałam "a może nie pójdzie a może coś tam". Także uszy do góry :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót