Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wiola - list możesz wysłać na śledczy bez żadnej zgody - listy z AŚ przesyłają do odpowiedniego organu, organ jak sprawdzi to odsyła znowu do AŚ i tak list może iść nawet miesiąc, niestety:( I tak jak piszesz s. Mirosława.

Bincia, tu bez depozytu się nie obyło, ale prędzej czy później do celi i tak dotarło:) A teraz znowu jest w depozycie, bo mają już normalny sprzęt:)

No tak wiadomo te prosby pisane przez naszych panów o przesłanie "rzeczy" z depozytów..:)Wiadomo że niektórym może sie "nie udać" i to co poślą zostanie nam zwrocone..Ale jak już mówiłam myślę ze wszystko zależy od ZK i wychowawcy... <HMMM...już nic nie mówię bo jestem sprawdzana cichooooo...:)>

oki dzieki. ale mam jeszcze kilka pytan czy w takim liscie moge mu wysłac np. czyste koperty i znaczki????

i troszke zmienie temat, jak jest zgoda na widzenie to moge wejsc z Jego Mama czy tylko jedna osoba moze wchodzic na widzenia i co ile sa takie widzenia?

przysługuja mu dwa znaczki miesięcznie z państwa..<jeśli się mylę proszę o poprawę..>Możesz wysłać mu znaczki i koperty najlepiej bedzie jak w liscie napiszesz mu co włożyłaś do koperty..Jeżeli chodzi o temat widzenia to taki temat juz istnieję i musisz szukac odpowiedzi pod danym tematem...:)

Wiola nie piszemy posta pod postem, używamy edycji - działa przez kilka minut. Koperty, znaczki - było już pisane - można włożyć i napisz, że to włożyłaś, żeby nie było, że się zgubiło.
Drugie pytanie to już inny wątek, ale wchodzi tylko ta osoba, która ma zgodę.
http://forumprawne.org/wieziennictwo/611-widzenia-tymczasowo-aresztowanego-146.html

Trochę się zdublowałyśmy Bincia:) A co do tych 2 znaczków to nie wiem czy to gdzieś jest uregulowane, ale ja też wiem o dwóch na miesiąc.

bo mi na komedzie powiedzieli ze zadnych listow nie bede mogła do niego pisac. Ja byłam zatrzymana razem z NIm ale po 48godz wypuscili i w sumie nie wiem czy ja bede do tej sprawy czy nie.

Listy możesz pisać zawsze - nawet jak byłaś zatrzymana, będziesz świadkiem czy cokolwiek, ale nie pisz w listach nic o sprawie - listy są czytane, jak się do czegoś przyczepią to albo wymazują, albo zatrzymują list i dołączają do akt.

dzieki za infotmacje:brawo: a i jeszcze jeddo czy w liscie moge wysłac mu zdjecia?

Troszeczkę Akte..:)Widocznie tak jakoś im przysługuja skoro o tym mówią..

Jak to będzie jakieś jedno, dwa czy trzy zdjęcia to na pewno dostanie. A jak chcesz wysłać więcej to lepiej zaczekaj jak uchylą mu TA i listy nie będą już szły przez prokuraturę czy sąd.

binciaa86 napisał:
Troszeczkę Akte..:)Widocznie tak jakoś im przysługuja skoro o tym mówią..

Już wiem - mówi o tym Rozporządzenie MS w sprawie regulaminu organizacyjno-porządkowego wykonywania tymczasowego aresztowania/ kary pozbawienia wolności

§ 18. Tymczasowo aresztowany/ skazany nieposiadający środków pieniężnych otrzymuje od administracji aresztu śledczego/ ZK papier, koperty oraz znaczki pocztowe na dwie przesyłki listowe ekonomiczne w miesiącu, o masie do 20 g, a w szczególnie uzasadnionych przypadkach także na dalszą korespondencję.

Chyba,że posiada własne pieniądze na wypiskę tak..?To ich nie dostaje od państwa?

Spotkałam się z takim czymś ostatnio..Kilka postow wyzej pisałam o tym....Te listy były podane na widzeniu mi ,bo mój nie miał mozliwości ich wysłać<moje znaczki nie doszły przed weekendem> ..Pracował w ZK i miał na swoim kącie pieniadze..Nie dostał tych dwóch a ich nie wykorzystał,bo stwierdzono ze mu nie przysługuja bo ma pieniadze" na kacie"..Na kopertach nawet napisano sumę kwoty..

A to dlatego podawał Ci listy na widzeniu - czyli znak, że jednak trzymają się tego rozporządzenia. Ale wiesz, myślę, że jak pracował to wychowawca wiedział, że ma pieniądze na koncie, ale jak np. osadzony nie pracuje, tylko ktoś robi mu przelewy to nie wiem czy wychowawcy tak bardzo sprawdzają stan jego konta.

Dlatego właśnie..:)Jakieś wydruki miesięczne pewnie mają o stanach konta..

Witam,
a ja mam takie pytanie, co moge napisac w liscie do mojego M?prosil mnie o wyslanie gazet i wzoru pisma. Czy mozna to wyslac w liscie?To bedzie moj pierwszy list i nie bardzo jestem zorientowana w temacie.:?:mad:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót