Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja wiem, że jest cenzura i zatrzymanie i wpis do akt itd. I jeśli wysyła się coś poleconym to no nie da rady, żeby listu nie wysłali bądź nie powiedzieli o tym, że nie wyślą, bo został zatrzymany ze względu na to czy tamto. Ja mówię o sytuacjach życiowych i listach zwykłych - bardzo często spotkałam się z tym, że listy, w których osadzeni pisali coś na temat warunków panujących w ZK itp. to te listy nie zawsze dochodziły do odbiorcy. I ja tę swoją, własną sprawę załatwiłam i teraz już wszystko do mnie dochodzi:)
No i nie musi Ci się podobać wszystko, co piszę, ale mi na przykład nie podoba się to, że prawda na papierze jednak nie zawsze wychodzi poza mury ZK...

Ostatnia edycja:
Cześć wszystkim. Jestem nowa w temacie i kompletnie zielona, narazie buszuję tylko po forum i poszukuję informacji :) Chciałam Was zapytać czy to prawda że na kopertach do skazanych nie można nic narysować ani napisać czegoś w formie żartu? Słyszałam że można tym narobić problemów odbiorcy ze strony współpensjonariuszy...

Raga81 napisał:
Cześć wszystkim. Jestem nowa w temacie i kompletnie zielona, narazie buszuję tylko po forum i poszukuję informacji :) Chciałam Was zapytać czy to prawda że na kopertach do skazanych nie można nic narysować ani napisać czegoś w formie żartu? Słyszałam że można tym narobić problemów odbiorcy ze strony współpensjonariuszy...

Nasze koperty listów zawsze były ozdobione (wyznaniami , kwiatami , serduszkami) i R. nigdy nie powiedział , że miał z tego powodu jakiekolwiek problemy. Barbie ja też nie słyszałam ;)

dzięki za odpowiedź bo ostatnio popisałam kopertę żarcikami i kumpela mnie zestresowała...:mad:

Witajcie, mam pytanie, czy jeśli wysłałam kartę do telefonu ( telegrosik ) i znaczki pocztowe w liście poleconym-priorytetem to dostanie tą kartę ? I jak długo dochodzi taki list? ( jedno miasto )

Jeśli jest to osoba skazana to powinien dostać tego samego lub następnego dnia. Jeśli osoba tymczasowo aresztowana to ... sąd/prokuratura raczy wiedzieć :-)

Jeśli jest osoba tymczasowo aresztowaną to nie powinien jej dostać. Jeśli skazaną to dostanie. Teoretycznie :-)

Mała podpowiedz: w liście dopisz , że dołączasz do listu kartę telefoniczną i znaczki ;) Tak na wszelki wypadek ;D

Ostatnia edycja:
pienodisperanza napisał:
Forg, dziękuję za odpowiedź. A czy nie będzie żadnego problemu z tym żeby dostał tą kartę ?

Mój zawsze dostawał karty nawet jak był na śledczym-kupował za to
Zależy od aresztu,przecież kiedyś mu się przydadzą.

list..

witam.mam 17 lat mój chłopak 5 dni temu został zatrzymany na czas 3 miesięcy nie mogę się z nim teraz spotkać więc chciałabym napisać do niego list czego dotyczy moja prośba czy ktoś mógłby mi pomóc jak się adresuje taki list...krok po kroczku?bardzo proszę o pomoc.:rolleyes:

Areszt Śledczy
Jan Kowalski syn Zenka
ul.................................
00-000.........................

może to głupie co napisze ale jestem w tych sprawach ciemna więc areszt śledczy i zakład karny jest to samo?

Nie Twój chłopak jest tymczasowo aresztowany więc przepywa w areszcie, w ZK siedzą osoby już po wyroku. Ale niektóre ZK też mają cele dla śledczaków.Tak samo jak w AŚ mają cele dla osób skazanych. A gdzie Twój siedzi ?

z tego co wiem to przebywa z zakładzie karnym a dokładnie w opolu lub...to jest nowe więzienie więc pewnie są tam takie cele...

Więc mam na kopercie napisać areszt śledczy...czy zakład karny?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jesli napisałas ze jest zatrzymany na 3 msce to jest TA, a wiezienia mają różne pododdziały, napisz areszt śledczy i adres,

To jak się dowiesz, gdzie pan osadzony przebywa, to zaadresujesz kopertę tak, jak Tobie napisano: imię, nazwisko, imię ojca a pod tym adres jednostki.

Nikt Ci tu na forum nie powie, gdzie przebywa skazany (akurat w Opolu jest areszt a w Opolu Lubelskim jest zakład karny). Ty sama musisz to wiedzieć!! A jak nie wiesz, czy pod danym adresem jest areszt czy zakład karny to sobie poszukaj w internecie.

Kończąc ten wątek. Jeśli podasz dobry adres to czy napiszesz "Areszt" czy "Zakład karny" to nie zmienia nic. Najwyżej list dotrze dzień później.

Wiolka17 napisał:
z tego co wiem to przebywa z zakładzie karnym a dokładnie w opolu lub...to jest nowe więzienie więc pewnie są tam takie cele...

Więc mam na kopercie napisać areszt śledczy...czy zakład karny?
Ale po co pisać, że to ZK czy AŚ? Napisz tylko adres a na pewno dojdzie ;)

Wiola wysyłam Ci wiadomość na prv

Jeśli przebywa w Opolu Lubelskiem jako TA to nie ważne czy napiszesz ZK czy AŚ, tak czy tak list dojdzie..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót