Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
renia 111 napisał:
Czyli duze szanse sa ze moj otrzyma list-pomimo ze napisał ulice zakładu w białołece zamiast aresztu:D ciekawe kiedy dostanie do rak go-bo we wtorek bedzie w areszcie bo wysłałam go proritetem z irlandi w czwartek a idzie tak ok 4 dni robocze-bo juz niemoge sie doczekac na odpisanie-bo niema mojego nowego adresu wiec czeka pewnie na moj list:(

ale nawt jak wyslalas do innego AS a jego przeniesli gdzie indziej to list na 100% pojdzie za nim tak samo jest jak wysylasz mu paczke czy pieniadze. wszystko idzie za nim. wiec nie masz co sie martwic

Witam.Mam pytanie czy osadzony moze wysłac z aresztu list proritetem czy tylko normalnie-zwykły?

idź na pocztę kup zwykły znaczek za 1,55 i kup znaczek priorytetowy za 1,95 to się przekonasz.
A jak wygląda? Ja dziś kupiłam takie z ilustracją dwóch wisienek na zielonym tle:cool:

Furia napisał:
idź na pocztę kup zwykły znaczek za 1,55 i kup znaczek priorytetowy za 1,95 to się przekonasz.
A jak wygląda? Ja dziś kupiłam takie z ilustracją dwóch wisienek na zielonym tle:cool:

A jak kupie 2 znaczki zwykłe za 1 zł to nie wyślę priorytetem bo muszę mieć znaczek niezwykły za 1,95zł?

No oczywiście, że dwa znaczki po 1zł to to samo jak jeden za 1,95. Czyli tak i tak można wysłać priorytet, to samo ze znaczkami po 20gr, 40gr itd. Ale po co kupować "kilka/kilkanaście" jak można jeden odpowiedni...

Furia Ja też takie mam :D

I ja też :D mój ostatnio wysyła polecone, bo priorytety i zwykłe nie dochodzą... :rolleyes:

szka A dlaczego nie dochodzą ? :what:

No my zwykłymi nie wysyłamy, bo za często ginęły. Zawsze priorytetem, albo też poleconym.

Nie mam pojęcia... Już 3 listy z kolei nie doszły. :o
Komu oni te listy podają żeby wysłać?

szka Skazany oddziałowemu/ albo wychowawcy raczej. A później to pewnie idzie na poczte :razz:
Nam tez ginęły, jak Barylasty słał normalnie, a nie priorytetem.

No jak mój korzysta z darmówek czyli z 2 zwykłych znaczków,które miesięcznie przysługują to taki list idzie do mnie z dobre dwa tygodnie a priorytet cztery dni więc co jak co ale wolę oszczędzić na czasie i bieganiu do skrzynki ;)
A tak już mamy ustalone,że piszemy "robocze" listy czyli od poniedziałku do środy i w czwartek wysłane i "weekendówki" czyli od czwartku do niedzieli i w poniedziałek wysłane ;)
także mamy takie "dzienniki" a i wiadomo kiedy wypatrywać listonosza ;)

Furia napisał:
No jak mój korzysta z darmówek czyli z 2 zwykłych znaczków,które miesięcznie przysługują to taki list idzie do mnie z dobre dwa tygodnie a priorytet cztery dni więc co jak co ale wolę oszczędzić na czasie i bieganiu do skrzynki ;)

Poczta Polska twierdzi, że opłacenie kwoty minimum 1,95 zł (obojętnie, jakimi znaczkami) i napisanie na liście priorytet - to priorytet i kropka.

Aby prawidłowo oznaczyć przesyłki priorytetowe należy:

prawidłowo zaadresować przesyłkę, podając właściwy kod pocztowy adresata,

umieścić znak opłaty pocztowej lub znaczek pocztowy o wartości odpowiadającej masie danej przesyłki oraz wybranym usługom komplementarnym,

nakleić specjalną nalepkę PRIORYTET/PRIORITAIRE dostępną w każdej placówce pocztowej lub pismem odręcznym wyraźnie napisać wyraz Priorytet.

źródło: http://www.poczta-polska.pl/dtf_listp.htm

Co powiesz na ten fakt?

Ostatnia edycja:
zazwyczaj u nas zwykły szedł 5 dni, priorytet 2 dni, a priorytet polecony na drugi dzień...

List priorytetowy z listą na widzenie wysłał mi w zeszły poniedziałek, a poprzednie 2 jeszcze wcześniej i do tej pory nie ma. :rolleyes:

Oczywiście, że dojdzie. Wszystko za nim pojedzie nawet na drugi koniec Polski.
Łaski nie robią. Jedynie na miejscu jakbyś np. chciała zostawić paczkę a oni stwierdzą, że go nie ma u nich to nie przyjmą. Pocztą za to jakbyś wysłała to pójdzie za nim.
Moja teściowa ostatnio też swietnie zaadresowała kopertę nie napisała ani ZK ani AŚ tylko do kogo i czyj syn, ulicę ale bez numeru i doszedł.Niczym się nie przejmój...

Skoro jeszcze nie doszedł to już nie dojdzie. Swoją drogą dziwna sprawa.:rolleyes:

hej, jak mam zaadresować list ?? Wystarczy Adres Przeróbkowy Aresztu i Imie i Nazw Skazanego?? Dzieki za odp!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót