Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
U mojego Łobuza koperty są tylko dawane przez ZK, znaczki muszę mu wysłać sama.

witam nie chce tworzyc nowego tematu o listach wiec zapytam tutaj chodzi mi o ilosc czasopism , gazet , miesiecznikow itp jaka moge wyslac w 1 liscie czy oprocz ograniczen ktore naklada poczta sa jakies dodatkowe? dodam ze chodzi tu o areszt sledczy

Wydaje mi się że ograniczeniem jest waga,chodzi o to by gazety które wyślesz nie przekraczały wagi która kwalifikowana jest do listu-nie może być to waga paczki. Chociaż różnie bywa.Najlepiej jakbyś dowiedziała się w danym AŚ. Albo po prostu wyślij kilka gazet i następnym razem kilka.

A najlepiej zadzwonić do tego AŚ i zapytać :)
W każdym AŚ jest inaczej.
W AŚ Poznań np jednorazowo można przesłać 5 gazet/czasopism i 3 książki.Także miesięczna ilość i waga nie ma żadnego znaczenia.

czy jesli nie napisalem adresu zwrotnego a wszystko inne zrobilem dobrze czy przez to paczka mogla nie dojsc? gdy wysylalem np. 3 gazety i krzyzowke to wszystko dochodzilo ale teraz doszly 2 nowe czynniki ilosc gazet ktora nie przekraczala norm poczty no i brak tego adresu zwrotnego. czy ktos z was juz dzwonil do aresztu? co mam powiedziec a czego nie? dzieki za pomoc:) ps. jesli to pomoze jest to AŚ w plonsku

Mass1910 Może być problem w tedy kiedy paczkę trzeba będzie odesłać do nadawcy, czyli do Ciebie, ale w AŚ nie będą wiedzieli do kogo. Wydaje mi się, że jeżeli problemów nie będzie (takich, aby paczka musiałaby być odesłana) to nic takiego się nie stało. Możesz przedzwonić do AŚ, opisać sytuacje i się spytać co zrobić, ale nie przychodzi mi nic do głowy, co mogliby Ci odpowiedzieć, ani co mógłbyś w takiej sytuacji zrobić teraz. A i moim zdaniem paczka powinna dojść, patrze przez pryzmat listów, chociaż to nie to samo. I wiem, że w takich przypadkach paczki też normalnie dochodziły.

endorfinalna list zwykly i list z gazetami (bo paczki nie dochodza) zostal wyslany 1go dnia list doszedl gazety nie. nie bylo to nawet 10sztuk czasopism chyba bede musial zadzwonic ale znajac nasze realia w kraju to sie nic nie dowiem :-/

Mass1910 Spróbuj zadzwonić, opisz sytuacje, może te rzeczy zostały zarekwirowane do magazynu, trudno mi powiedzieć. A masz jakieś potwierdzenie, że wysyłałeś ta paczkę(list z gazetami)? Tak to byś mógł iść na pocztę i się dowiedzieć, czy paczka doszła, może w tedy byłoby łatwiej zweryfikować gdzie jest, albo co się z nią stało. Jeżeli to AŚ i w ogóle ogólnie, może po prostu musi mieć na te czasopisma talon? W tedy (jakby były w magazynie) mu dadzą. Tak też bywa, że trzeba mieć talon/pozwolenie, w tedy z owego magazynu wydadzą.

endorfinalna napisał:
może po prostu musi mieć na te czasopisma talon? W tedy (jakby były w magazynie) mu dadzą. Tak też bywa, że trzeba mieć talon/pozwolenie, w tedy z owego magazynu wydadzą.

Ale jak mu dadzą? Skoro trafiły do jednostki bez zgodny dyrektora to co? Co to za dyrektor, który będzie się godził na to, by do jednostki przenikały przedmioty a on post factum wyraża na to zgodę?

Talon jest tylko potwierdzeniem wydania zgody na pozyskanie przedmiotów. To nie jakaś magiczna różdżka, która załatwia wszystko.

poszedlem za wasza rada - zadzwonilem, no tak jak myslalem lipa (nie potrzebie wprowadzilem w blad w ktoryms moim poscie o paczce bo tam one nie dochodza wyslalem zwyklym listem tyle ze w kopercie babelkowej) Pani dosc sympatyczna niestety nie byla w stanie mi pomoc, powiedziala, ze nie prowadza tam zadnych rejestrow. Co do talonu to nie mam pojecia wczesniej jego dziewczyna wysylala mu po 2 gazty i krzyzowke w liscie i dochodzilo zawsze moze ktos na poczcie w blad mnie wprowadzil choc watpie w kazdym razie tym razem zaladuje mniej gazet i jeszcze raz dokladnie wypytam sie na poczcie co i jak moze poprostu jesli to poszlo zwykylm najzwyklejszym listem to poprostu paczka gdzies zaginela.

Zdarza się i to dość często.Odradzam wysyłkę czegokolwiek zwykłym listem.
Ja wysłałam zwykła pocztówkę imieninową mężowi i szła 5 tygodni....ale dotarła cudem ;)
Najlepiej wysłać priorytetem i upewnij się ile gazet może na raz dostać osadzony.Bo możliwe,że jest jakiś limit nałożony przez jednostkę penitencjarną.
A dla pewności najlepiej zapakować gazety w kopertę i priorytetem wysłać podając list przez okienko na poczcie.
Możliwe też jest,że Twój list przekroczył gabaryt i został uznany za paczkę.Zwykły znaczek to za niska opłata w tym przypadku.
A i w tym wszystkim złoty środek jest taki.Lepiej mniej a częściej :)

masz racje ale ja ten list musze zaniesc do sadu jesli bym wyslal ten list (zrobilem tak z 1szym ze zwyklym listem) dotarl on do AŚ wrocil spowrotem do prokuratory tam zostal odpakowany przeczytany (czy czasem nie probuje jakis informacji z wolnosci przekazac) i dopiero ponownie wyslany do AŚ. Teraz juz wszystkie gazety wysylam w mniejszych gabarytach wysle poprostu 2 listy naraz...
co do przekroczenia to Pani na poczcie musialaby być wyjatkowo nie uprzejma bo oznajmila mi ze moge wyslac list do 5kg co bardzo wyraznie zaznaczalem ze to ma byc list nie paczka i jeszcze wazyla przy mnie wszystkie gazeciska wyszlo 4.58~ kg.
PS. ilosc gazet nie ograniczona przez AŚ Pani w plonskim areszcie oznajmila mi ze oni nie nakladaja ograniczen. (wiec chyba trzeba zwalic wine na poczte)
PS 2. no dalem troche kasy ze te znaczki napewno nie 1.5zl chyba ze 4 znaczki mi Pani dala.

Ostatnia edycja:
Dlatego najlepiej kierować list najpierw na adres prokuratury, a później na adres AŚ. Np. Ja pisałam dwa adresy, pierwszy do prokuratury, a na dole do AŚ. Niektórzy też piszą na jednej kopercie adres do prokuratury, a w środku jest druga koperta zaadresowana do AŚ.

teraz juz wiem ze listem moge wyslac max 2kg NIE 5kg (jak mowila mi Pani na poczcie) widocznie niektorym brak kompetencji.

Hej
Wysyłała któraś z Was listy w niedzielę? Ma to w ogóle sens? Czy to będzie tak samo jak bym wysłała w poniedziałek? Bo zależy mi żeby list jak najszybciej dotarł :)

to zalezy od tego czy wysylasz list ZK (zakladu karnego) czy AŚ (aresztu śledczego) ?

proponuje priorytetem wyslac i nie ma roznicy czy w nd czy w pon. poczta funkcjonuje dopiero od poniedzialku prawda?:) ale jesli wrzucisz list do skyrznki w niedziele po uprzednim kupnie znaczkow itp to masz pewnosc ze pojdzie pierwszym mozliwym rzutem w pon.

Dzięki, mam blisko do Poczty Głównej, która jest też czynna w niedzielę i święta to chyba jednak spróbuję jutro :)
Pozdrawiam

witam ! piszę tutaj pierwszy raz ; )

w piątek tydzień temu zaniosłam do prokuratury list do taty, odemnie i od mamy w jednej kopercie. minął ponad tydzień i nie ma żadnej odpowiedzi. zastanawiam się, czy to dlatego, że dołączyłam dla taty zwykły znaczek, czy może "miła" prokurator nie dopuściła listów. dostaję szału, ponieważ mija już trzeci tydzień odkąd jest on w aś i odkąd nie ma z nim żadnego kontaktu ...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót