Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
hej. jestem tu nowa i czytam tak wasze topiki i muszę przyznać że czasem mnie podnoszą, a czasem dołują. Mój jest tymczasowo aresztowany na białołęce od wigili bo. Nie mam doświadczenia w takich sprawach, ale duzo już wiem z tego forum.
Mam mieszane uczucie i nie wiem co napisać w liście i czy wogóle powinnam pisać?!
Jestem załamana i niewiem co mam robić!! Jestem jeszcze ciekawa jak to jest z przesyłaniem kasy w aś białołęka???? czy jest jakieś konto czy przez poczte???
Doradzcie mi:( proszę

roznie to jest , moj nie chcial zebym pisala do AS ,(pierwszy list napewno jest trudny , ja najpierw bylam u niego pozniej pisalam), a jak juz to robilam to oczywiscie uwazalam co , do luzniejszych rozmow mamy temat wolny :D

ane a jak to jest z przesyłaniem kasy, wiesz może?

z tego co ja sie orientuje to wysylasz na ogolny nr konta na Bialej z dopiskiem jego imienia i nazwiska , oraz nazwisko ojca i powinni mu to wplacic na wypiske.ale najlepiej zadzwonic tam , poprosic o polaczenie z sekretariatem i tam powiedza ci jak jest napewno, nawet mozna sie z nimi dogadac :)

Listy aresztowanego

Dostałam dziś 2 listy od męża w których pisze że w listach nie było znaczków!!!które mu wysłałam to były listy polecone jak moge sprawdzić co się stało z nimi??

Ja pisze w liście co wysyłam ,czy karty tel. czy znaczki ,i zawsze wysyłam priorytet polecony.Muszą go otworzyć w obecności więznia.W tedy możesz sie upominać jak coś nie dojdzie ale.....czy warto????

PILNE !!!!!!!!o co chodzi ?????????

Witam. Mam pytanie ... moj chlopak 3 mies siedzial w ZK w Katowicach ... dzisiaj go przeniesli na Strzelce Opolskie. Czeka teraz na rozprawe i podobno ma 70 % na to ze wyjdzie z powodu uchybien sadu (min. to ze wezwania na rozprawe przychodzily na jego nieobecny juz adres wyszedl w maju i mial pol roku na zaplacenie odszkodowania gosciowi lecz nie minelo pol roku od wyjscia zamkneli go we wrzesniu, pomijajac fakt ze wystawili za nim list gonczy :/ ) dostal 2 lata a we wiezieniu jest po raz 3. Wiec po co by go przenosili jesli jego zdaniem jest to, ze po sprawie moze wyjsc ?:o:o:o prosze o odpowiedz jesli ktos sie w tym orientuje :!:

Mam takie pytanie czy listy przychodzące od skazanego mają oznaczenia pozwalające stwierdzić,że przychodzą z ZK?Mam dość skomplikowaną sytuację osobistą,a bardzo zależy mi na tym,aby listy dostawać,gdyż ze względu na ciążę nie będę mogła być na widzeniach.Mój ma trafić do ZK Uherce.Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i nie umiem się z tym oswoić.

Rozumiem, że Twój chłopak jest skazany?
Jeżeli nie napisze adresu zwrotnego, tylko np. swoje imię i nazwisko, nie będzie oznaczenia, że list jest wysłany z ZK.
Z drugiej strony...kto teraz pisze listy ?? :)

Moniak napisał:
Jeżeli nie napisze adresu zwrotnego, tylko np. swoje imię i nazwisko, nie będzie oznaczenia, że list jest wysłany z ZK.
Adres zwrotny każdego zakładu karnego czy aresztu nie różni się niczym od innych adresów tzn zawiera Imię nazwisko, ulicę i numer lokalu kod i nazwę miasta i wsio. Absolutnie nie ma potrzeby pisania że jest to ZK/AŚ. Już wcześniej o tym było pisane w tym temacie.

Moniak napisał:

tam gdzie ja byłem z niecierpliwością czekalismy do godz. 14 - wówczas wywoływali do odbierania listów. Jedna z dziewczyn pisze o ginięciu znaczków czy kart, i wychodząc na przeciw zapobiega wysyłając nastepne poleconym piorytet. W Grudziądzu takie sytuacje nie były do pomyslenia. Karty czy znaczki przesyłane w listach, zawsze dochodziły:!:

jestem tu nowa i mam pytanie moj chlopak siedzi w as zamkneli go 3 dni temu strasznie sie martwie o niego i chce napisac mu list i wyslac znaczki niewiem dokladnie jak wyglada sprawa bo narazie nie udostepniono mi zadnej informacji poniewaz nie jestem rodzina ale nie o to chodzi czy ja moge ten list wyslac na adres as?czy najpierw musze sie dowiedziec jaki prokurator prowadzi sprawe i wtedy list wyslac do prokuratury

Ginące znaczki

Wiecie co?? Ja wysyłając listy do brata, nie wkładam mu kopert i znaczków oddzielnie, tylko poprostu adresuję kopertę do siebie, naklejam znaczek i takie coś mu w liście wysyłam. Wtedy raczej nikt nie będzie chciał zapisanej koperty, a i znaczek jest trochę ciężko odkleić....

Dziewczyny jak to jest wysłałam swojemu A. listem wartościowym kartę do telefonu... tylko dopiero teraz zoorientowałam się że nie napisałam kodu pocztowego... i co teraz, będzie to dłużej szło do niego, tak ?? Miał dziś dzwonić, i nie zadzwonił a kartę wysłałam 3 dni temu...?
Czekam na odpowiedź. Dzięki :)

Literka myślę, że musisz jeszcze chwilkę poczekać. Ja do swojego brata wysyłałam list priorytetem, więc teoretycznie powinien dojść na drugi dzień, a brat zadzwonił do mnie równo po tygodniu od wysłania i powiedział, że dopiero klawisz dostarczył mu list. A jeśli nie napisałaś kodu, to może być różnie. Jak będzie złośliwy listonosz, to zrobi zwrot, a jeśli nie, to na poczcie powinni dopisać kod i na[ewno będzie to trwało "chwilkę" dłużej. Wiem, bo pracowałam na Poczcie. Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót