Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
anonimka maja, ale po co?? moj łobuz kiedys wysylam mi priorytetem i niczym sie nie roznily w przychodzeniu,po tylu samo dniach dostawalam zwykly jak i priorytet, czyli np.wysyla w poniedzialek a ja w srode juz mialam. wiec doszlismy do wniosku ze szkoda marnowac.wkladalam w koperte z 10 zwyklych znaczkow i mial na miesiac.

co do niebieskiej nakleji o ktora pytalas to na zk je maja, ja mojemu nigdy nie dawalam. za nie sie nie placi. lub jak ktoras napisala pisze na kopercie priorytet

Masz racje, nic za nia nie placilam, tylko oczywiscie znaczki drozsze niz na zwykly. Poslalam mu na priorytetowy razem z naklejka. Ten ktory dzis wyslalam tez poszedl priorytetem przed 15 jeszcze. Jest szansa, zeby go jutro dostal? To jest 100km. Jezeli nie jutro to pewnie dopiero we wtorek/ srode jak nie dalej....

Anonimka to jak szybko dojdzie polecony, zależy od ZK...ja wysyłałam listy kiedyś poleconym, ale szły około tygodnia, priorytet zwykły idzie dzień - góra dwa dni...a zatem szkoda pieniędzy na polecone.

ja wysylam poleconym priorytetem po tym jak list i 10 znaczkow zaginelo , wtedy otwieraja przy nim i widzi co bylo w srodku( ostatnio wysylalam 4 karty po 60 impulsow wiec szkoda byloby mi gdyby prawie 100 zl nie dotarlo), i mozesz w razie czego isc na poczte i reklamowac przesylke, tez milam taka sytuacje.

anonimka widzisz wiec list dotrze dopiero we wtorek, a nie zawsze ida szybko, tak jak napisala sygma. zalezy tez od zk jak jak dlugo rzymaja listy przd wyslaniem. tak jak pisalam w poprzednim poscie u mojego łobuza i priorytet i zwykly ida tyle samo. wiec jak nie widc roznicy to po co przeplacac :)

Moj dzis dzwonil, mowil, ze tam listy 2 dni ida. To moj 1 list do niego, wolalam wyslac poleconym priorytetem, z czasem sie okaze jakie najlepiej wysylac, wiadomo w kazdym ZK jest inaczej. Mowil, ze tez juz list do mnei napisal, ale jeszcze chyba nie wyslal.

dwa dni ale zalezy, zobaczysz ktory jak idzie jak wyslesz pare listow i wtedy zdecydujesz, ale wg mnie jesli nie przesylasz zdjec, ani znaczkow to nie warto priorytetem

aniolek87 napisał:
anonimka widzisz wiec list dotrze dopiero we wtorek, a nie zawsze ida szybko, tak jak napisala sygma. zalezy tez od zk jak jak dlugo rzymaja listy przd wyslaniem.
jest w kodeksie okreslony czas ile moga trzymac korespondencje chyba 2 dni, ale nie jestem pewna wystarczy poszukac

do mnie priorytetem przychodza po 2-3 dniach a odleglosc jest ogromna , zwyklym potrafily isc 2 tyg:-o

ane jest okreslone ale kto tego przestrzega? moj jak byl na mlynie to listy dostawalam raz na tydzien, bo wychowawca zbieral sobie i w czwartki dawal poczte i tak samo z odbieraniem zbieram i im dawal w czwartki, teraz jak jest na nowosolskiej to listy ida po 2 dni, nie wazne czy zwykly czy priorytet. takze to zalezy tez.

nie mozemy tego wyegzekwowac , ale ja zrobilam tak zlozylam reklamacje na polecony, i dostali go w ZK wzywali mojego A zeby podpisal ze otrzymal , musieli to odeslac na poczte czy jakos tak czyli narobilam im roboty:D od tamtej pory i A dostaje listy normalnie i ja , bylo nawet tak ze jak poszlo poleconym to wychowawca otworzyl list przy A przeczytal , ( od komentarzy sie nie powstrzymal) i odrazu dal mu do reki.

matko czytal mu list przy nim?? :o mojemu łobuzowi nigdy nie czytali listow, tylko jak dostaje to musi otworzyc przy wychowawcy i pokazac ze nic w srodku nie ma i tyle.

Aniołku, masz rację że często jest tak, iż wychowawca zbiera listy i np. po dwóch dniach wysyła...mi jednak chodziło (pisząc, iż wszystko zależy od ZK) o to, że moje listy wysłane poleconym priorytetem, zamiast dnia następnego dochodziły po tygodniu. Przetrzymywała je m.in. administracja. Co do ginięcia np. kart, znaczków - miałam to szczęście, że nigdy nic nie zginęło. Co ZK to "obyczaje":)

wiem zrozumialam :) no mi na szczescie tez nie zdazylo sie zeby list nie dotarl lub cos zginelo. jednak czesto czesto wysylam wypakowane listy mojemu misiakowi i wtedy kaza mu je otwierac i pokazywac co on tam ma ze az takie duze i ciezkie:)

No wlasnie teraz dalyscie mi do myslenia... co mozna przeslac listem, a co sie liczy juz jako paczka?

Ja listem przesyłam zeszyty, długopisy, kleje, koperty, zdjęcia itp

anonimka najlepiej babelkowej zeby sie nie rozwalilo. ja nosilam ok.70 kartek kancelaryjnych zawsze na widzenie to straznik mnie znienawidzil :) bo musial je sprawdzac kazda hehe ale mialam ubaw :D a takie pierdoly jak dlugopiy czy cos to niose normalnie lobuzowi

Haha przegladal kazda dokladnie? :D:D:D
Ja narazie nie moge do mojego jechac, czekam az mnie zaakceptuja tam. Moga jechac rodzice, ale jego matka zapowiedziala, ze jej noga tam nie postanie. Ojciec pewnie go odwiedzi. Zalezy jak bedzie pracowal, bo pracuje w delegacji. Byc moze w przyszly weekend pojedzie.
Moge gazety mu wyslac listem?

nie powinno byc problemu, bo i tak otwieraja i sprawdzaja co tam jest, wiec jak im pokaze ze gazetka nie powinni robic afery, ja mojemy rozne artykuly wysylam, itp.i sie nic nie dzieje. a czemu nie mozesz isc na widzenie? nie wpisal cie jeszcze czy co? no powaga kazda przegladal, to jak zanioslam chyba z 4 czy 5 raz to juz popatrzyl na mnie i stwierdzil nie sprawdzam a ja wielki :D na ryjku

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót