Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a w ZK Listy też są cenuzorawane ?? Tzn moj chlopak jest w AŚ obecnie, ale jest skazany. czy jego listy tez czytają, czy tylko otwierają i sprawdzają zawartosc ?? Jak to jest ??

kazdy list jest czytany w AŚ jest ocenzurowany a w ZK jest tylko czytany za kazdym razem i telefony sa na podsluchu.mozesz mu przesylac gazety listy,na reszte musi byc zgoda Zk lub talon.

Przesyłam znaczki, krzyżówki, koperty i pisma procesowe. Mowi, ze wszystko dostaje. Teraz wysle kartkę na Walentynki :)

no i bardzo milo z twojej strony mojebo brata dziewczyna wysylala kiedyc husteczki ale zabronili co tydzien wysyla gazety codziennie pisza listy do siebie.

Ja tez piszę codziennie !! On tez sie stara ale oszczedza na znaczkach :) a na kopertach rysuje kwiatki i serduszka :) Chusteczki higieniczne ?? a może wysłac do mnie talon ??

talon pewnie ze moze wyslac.powiem ci ze zona mojego brata pisze dzien w dzien i on tez odpisuje nie ma ani dnia przerwy tylko w sobote i niedziele bo poczta nie pracuje.A i tez dzwoni co 2 dni.

[cytat="Moniak"]a w ZK Listy też są cenuzorawane ?? Tzn moj chlopak jest w AŚ obecnie, ale jest skazany. czy jego listy tez czytają, czy tylko otwierają i sprawdzają zawartosc ?? Jak to jest ??[/cytat]
Jesli jest skazany, a przebywa w AŚ(napewno czeka na miejsce w ZK), to tylko zawarość powinni sprawdzać.Chociaz kłóciłam sie z wychowawcą ,który mojemu otworzył list, a następnie wysłał go bez zaklejenia-zapytałam czy na przyszłość może 2 cm taśmy klejącej przykleić, bo nie życzę sobie aby list szedł drogą pocztową otwarty-przeprosił.No teraz mój juz został przewieziony do ZK - i tam nieraz sprawdzają przy nim zawartość ,a nie raz nie i daja bez sprawdzania, różnie , zależy kto ma dyżur :)

tak, czeka na miejsce w ZK...a to swietnie ze nie czytają :) Dobrze miec chociaz odrobine prywatnosci....:)
Doniu 818 ja tez pisze codziennie, on tez :) a w weekendy tez pisze tylko wysyłam taki dlugi list w poniedzialek. Tzw list weekendowy :) Dzis mial zadzwonic ale cisza...Czy jak skonczy mu sie juz karta to jest jakas inna mozliwosc zeby zadzwonil ??

dokladnie tak samo robicie jak moj brat ze swoja a chce powiedziec ze listy sa czytane w kazdymZK jeden szczegolowo drogi mniej ale sa czytane

witam
w sumie nie wiedziałam dlaczego mój T mało pisze co sie u niego dzieje..wczoraj właśnie się dowiedziałam, że listy, w których jest zbyt duzo dokładnych informacji o tym co się dzieje w AŚ mogą nie przejść.
Rozumię, że listy czyta nie tylko prokuratura ale i areszt.....a czy listy tez czytają policjanci -np policjant prowadzący sprawę?

mowa o areszcie śledczym

nie wiem..ja tylko się domyslam..
w AŚ napewno cenzuruje prokurator lub osoba do tego upowazniona.....zastanawia mnie skąd prowadzący sprawę tyle wie o naszej miłości..czy to z tej "ścisłej współpracy policji z prokuraturą"? czy tez czytają? no i skoro informacje o tym co naprawde się dzieje w aresztach nie mogą się przebić czy to za sprawą prokuratury czy tez aresztu?
na zdrowy rozum kazdy piluje swojego interesu...więc niby dlaczego mają nie czytać.....????

[cytat="Moniak"]to jak to w koncu jest ?? 13a pisze, że nie czytają[/cytat]
Pisze tylko to, co mi mój mówił przez telefon, wychowawca go zawołał do siebie przy nim otworzył kopertę było tam :list , zdjęcie, serduszka naklejki od dzieci zerknął na to , listu nie czytał i dał mojemu.W ogóle ten wychowawca jest w porządku, jak rozmawiam z nim przez telefon i chcę się coś dowiedzieć( w pierwszych dniach chyba z 5 razy dzwoniłam), to konkretnie odpowiada co i jak :)

hehe czy w jak moj chlopak jest w AŚ, ale jest skazany czy jego listy są czytane, czy sprawdzana jest tylko zawartość koperty

sluchaj kazdy list jest czytany przez to oni wiedza jaki on jet najwiecej to sie dowiaduja i nim z listow.nie wazne czy to AŚ czy ZK sprawdzaja zawartosc i czytaja.ja ostatnio wyslalem 2 dlugopisy i za tydzien znowusz 2 to nastepnym razem nie dostał.za duzo tez nie mozna wysyłać.wyslalem tez ostatnio 100 znaczkow i kopert to mi brat powiedział ze na leb dostalem.a skad moglem wiedziec ze tyle nie wolno wysylac.

Wczoraj dostałam list, wreście taki inny niż wszystkie przedtem.Teraz musze sie wstrzymać z odpisywaniem , bo mają go przenieść i nie chcę żeby znowu zamiast 3-4dni szedł za nim 18.Co najśmieszniejsze, jest w tym Zk już 3,5 tyg. a dopiero w zeszłym tygodniu jego akta przyszły do tego sądu.Teraz znowu zanim dojdą do następnego to znowu 3-4 tyg. to prędzej minie połowa kary, niż bedzie miał termin wokandy o przerwe w karze.Już będzie mogł wnosic o wcześniejsze zwolnienie.Ciekawa jestem czy będzie trzeba pisać nowe podanie do sądu penicjarnego czy sami to już rozpatrzą w tej kategorii.Kurczak wpłaciłam 60zł do tego wniosku i czekamy już tyle czasu na termin wokandy!Co prawda miał jedną ale odroczyli ,bo nie było opini.Teraz ta opinia jest juz nieaktualna-ważniość jeden miesiąc od wystawienia.Załamka -kiedy coś będzie wiadomo ....

mąż napisał mi,że ostatni list wyglądał tak dramatycznie,ponieważ wzięli go na RTG zęba,do szpitala po drugiej stronie bramy.Napisał,że xzegoś podobnego nie przeżył.Kajdanki na rękach(nogi nie),asysta itp.Poczuł się tak upokorzony,że już nie musi dostawać żadnej kary

tak właśnie wygląda upokorzony człowiek,chociaż teoretycznie ma prawo do godnego traktowania, ja widziałam jak rewidują moje dzieci,kiedy chcieliśmy wejść,widziałam starszą kobietę, której odebrano niewielkie zdjęcie, które chciała wnieść-trudno zrozumieć komuś kto nie przeżył.
P.S.OCEANIA-przepraszam za mój atak,ja jestem teraz w takim stanie psychicznym,że wszystko mnie wyprowadza z równowagi

co do listów-na ost kopercie ktoś napisał PRIORYTET i naklejone są dwa znaczki po 1,3 :?: :?: Żart,czy tak faktycznie idzie szybciej?

Priorytet powinnien iść szybciej, dlatego płaci się za niego 2,10zł ,jeśli nie miał naklejki to myśle ,że jak było napisane na kopercie i znaczki nawet o większej wartosci to zamiast np. 3 dni , powinnien dojść w 2 dni.Ale ja nie wysyłam już priorytetem , bo co z tego ,że poczta prześle szybciej , jak w administracji przetrzymają nie raz i na oddział trafia w tym tempie co zwykły list.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót