Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Blacky_cat napisał:
kupiłam dla Męża papeterię i znaczki (10 sztuk).czy mogę taką ilość wsadzić na raz czy lepiej dorzucać do każdego odpisanego listu ??

mój jak był na przejściówce w Radomiu to nie mógł dostać papeterii,ale może w innych ZK jest inaczej;)

z tą papeteria ta kwestia problematyczna!! bo o ile wieziennictwo malo co interesi korespondencja sledczych, to moze byc różnie z org.dysponujacym! i juz tlumacze, ja dostawalam nawet takie male dzieciece reczniczki , skarpety i byl luz. a ostatnio córcia wyslala m.Mężowi zamiast zwyklego karnetu z zyczeniami taka ksiazeczke która sie tylko czesciowo uzupelnia- na upartego to tez rzecz do przesylania zyczen. po 2 tyg. dostalam pismo zeby odebrac zwrot paczki hig. w prokuraturze-szok- ide tam a sekretarka mi streszcze "ból" ze ta przesylka jest za 6.70zl. a po tym jak sie cofnie do cenzury to juz oni placa. poszlam do prok. i chcialam dac potrzebne znaczki by jednak to wyslali, lecz ten powiedzial ze to nie jest rzecz zaliczajaca sie do korespondencji listowej, tylko paczka higieniczna i zebym to do nie wlozyla. nie szlo mu wyjasnic ze raz ze paczek w tym AŚ nie ma a dwa ze skoro jest w niej pisane przez córcie to i tak by nie przyjeli bo musi byc cenzura. ja teraz juz tylko do prokuratury nosze korespondencje. raz ze szybciej, dwa ze jak nie musza naklejac swoich znaczkow to sa przychylniejsi

a jak jest z listami do/od skazanego w AŚ z oddziałem ZK (tak jak w Poznaniu na Młyńskiej)?
Muszą przechodzić przez cenzurę,są czytane czy cokolwiek jeśli facet jest już skazany,odsiaduje wyrok?
Jak jest z priorytetem? ile będzie "szedł" taki list biorąc pod uwagę,że został wysłany (wrzucony do skrzynki na listy na poczcie) przed godziną 14 ( o 14 wg informacji na skrzynce są wyjmowane listy)a owy list priorytetowy zaadresowany jest jako wewnątrz miastowy a ponadto do tej samej dzielnicy miasta?
I jeszcze jedną wątpliwość mam.
Czy ogólna jest zasada,że listy wychodzą i przychodzą do AŚ lub ZK codziennie czy jest jakiś ustalony dzień (czytałam,że jednym ZK to tylko w czwartek)?
Próbowałam o to wypytać wychowawcę jednak ewidentnie mój telefon w czymś mu przeszkodził albo wstał lewą nogą,bo na każde pytanie odpowiadał szorstko jakby to było nie wiem jak bardzo oczywiste...odpowiedź typu "noo raczej normalnie jak każdy priorytet jak będzie to będzie" jakoś mnie nie usatysfakcjonowała...

do zakladu karnego ida bezposrednio wiec jest ze strony PP terminy jak i na wolnosci. nie wiem jaka ma grupe twoj facet bo na 1 cenzuruje wychowawca praktycznie zawsze, na 2 moze a nie jednak zawsze otworzy i rozlozy zawartosc. musi na 3 nawet nie zaglada. poczta przychodzi od poniedzialku do piatku, zazwyczaj dwa razy dziennie. jedyne co opóznic moze dojscie to typ wych. "idzie nie dojdzie" albo "hilary" pierwszy nie ma czasu odebrac z ambasady ale to góra 2,3 dni , chyba ze hilary zgubi po drodze albo w gabinecie spadnie za biurko- to trza swiat czekac bo porzadki duze to listy sie znajda
Polecam zrezygnowac z priorytetu na rzecz poleconego! jak wenatrz miasta to szybciutko a i bezpieczniej zawsze

wiemZautopsji napisał:
Polecam zrezygnowac z priorytetu na rzecz poleconego! jak wenatrz miasta to szybciutko a i bezpieczniej zawsze

Za to drożej i niekoniecznie szybciej. Zwykły list wystarczy tylko skontrolować i wydać. Polecony trzeba zarejestrować, wydać pobierając podpis a to znaaaacznie wydłuża drogę.

a jest jakaś określona różnica czasowa między listem ze zwykłym znaczkiem a priorytetem ?

Polecony wymaga podpisu i na pewno nie będzie aż tak szybciutko jak już zauważył forg.
a co do PP to ma P2 aczkolwiek o tym post na "Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3" napiszę,bo to pytanie raczej na tamten wątek ;)

chyba różnie to bywa bo ja np wysyłam poleconym priorytetem i zawsze dochodzi na drugi dzien nawet jesli wysle go ok 16-17, zwykly priorytet tez dochodzi z dnia na dzien, czasami dwa dni ...

a ja powiem ,że od kiedy K jest w AŚ , a papiery były w prokuraturze , listy nosiłam od razu do prokuratora, on cenzurował i list dochodził tak od tygodnia do 14 dni - priorytetem. Natomiast kiedy papiery trafily już do sądu, i listy tez zanosiłam od razu do sądu to listy idą ponad miesiąc priorytetem. A już nie mówie jak listu nie zaniose do sądu tylko tak wyśle, to murowane 1,5 miesiąca.

ja też wysyłam listy do AŚ - priorytetem - i przychodzą po ok 10 - 14 dniach. wysyłam je zwyczajnie pocztą. piszemy ich dużo, dwa ,trzy w tygodniu i najczęściej przychodzą raz w tygodniu wszystkie. wszystko więc zależy od osób przez których ręce listy przechodzą.

fokusmokus napisał:
ja też wysyłam listy do AŚ - priorytetem - i przychodzą po ok 10 - 14 dniach. wysyłam je zwyczajnie pocztą. piszemy ich dużo, dwa ,trzy w tygodniu i najczęściej przychodzą raz w tygodniu wszystkie. wszystko więc zależy od osób przez których ręce listy przechodzą.

Listy do mojego M , który jest w AŚ dochodzą regularnie, mniej więcej 14 dni od dnia nadania - wysyłam priorytety - ani jeden nie zginął. Najdłużej zalegają w Prokuraturze. List od M do mnie , też wysłany priorytetem, dotarł po 20 dniach. Pierwszy list do M wysłałam poleconym. M dostał go razem z priorytetami które wysłałam 4 dni później. Z mojego doświadczenia wynika więc , że nie opłaca się wysyłać poleconych.
Moim zdaniem z pocztą jest coraz lepiej, listy raczej nie giną, jeśli już mogą być zatrzymane przez Prokuratora ze względu na ich treść , ale to zależy już nie od poczty , a od tego co tam konkretnie napiszemy.

dokładnie listy najdluzej przebywaja w prokuraturze bądź sądzie. Nawet jak sie je do nich samemu niesie. Tak jak raz byłam,przyjechał K. na zeznania i mi mówi że listy 3 jeszcze maja teraz przyjsc, ide do prkuratora a on...a no tak tak coś mi się przewijało przez ręce,i na drugi dzień 3 listy miałam w skrzynce.

forg napisał:
Za to drożej i niekoniecznie szybciej. Zwykły list wystarczy tylko skontrolować i wydać. Polecony trzeba zarejestrować, wydać pobierając podpis a to znaaaacznie wydłuża drogę.

o ile drozej tak szczerze to nie chce mi sie sprawdzac, przyznam ze napewno jest drozej, ale mysle ze nawet nie masz pojecia jak jest z poleconymi w ZK, bo i skad. wiec cie uswiadomie ze odbioru dokonuje administracja (grupowo na wszystkie listy polecone) zas osadzeni tylko daja podpis w ksiazce u oddzialowych, czyli taka sama procedura jak z urzedowymi , a różnica od zwyklych ze z podpisem 4 sekundy dlużej na dużurce i pewnosc ze nie zginie

wiemZautopsji napisał:
ale mysle ze nawet nie masz pojecia jak jest z poleconymi w ZK,

To źle myślisz.
W kwestii ceny - ponad dwa razy drożej to chyba dla kogoś, czyje dzieci głodują to chyba znaczna różnica?
No ale każdy sobie sam zdecyduje, jak wysłać i za ile. A w kwestii czasu to nawet nie chce mi się dyskutować - przecież wiesz lepiej jak jest w jednostkach. Wszystkich.

Mój znajomy został osadzony w areszcie śledczym. chciał bym do niego napisać list. Jakie dane nadawcy muszę podać? Jakie dane odbiorcy aby list bez problemów doszedł.

Drugie pytanie, czy mogę wysłać książkę i czy mogę wysłać muzykkę na kasecie lub płycie CD?

Co do książki i płyty to najlepiej jak byś zadzwoniła do aś i spytała .A co do adresowania koperty to imię i nazwisko osadzonego czyim jest synem i adres aś .

Do Gdańska moje priorytety (o ile nie zagina po drodze :( ) dochodzą z dnia na dzień.
Warszawa--> Gdańsk Przeróbka.

Mam pytanie... czy listy do osadzonego są czytane? mój facet nie jest już TA...
Teraz go przenieśli do innego miasta...mam kilka pytań do niego w celu rozeznania czy można się starać o warunkowe itp... nie chcę zaszkodzić a na tel musiałabym czekać dłużej niż na odp listowną...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót