Mandat za nie okazanie dowodu tożsamości

• Autor wątku Autor wątku kris6565
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Trzeba będzie przyjąć na klatę jak się nie potrafi zachowywać. No niestety.

sprawa przegrana

nauczycie się szanować Policję i nie dyskutować

destructor napisał:
Trzeba będzie przyjąć na klatę jak się nie potrafi zachowywać. No niestety.
Tak jak pisałem popełniłem wykroczenie,mandat przyjąłem.
Tylko z jakiej racji mam być ukarany "za kolegę"?
W dodatku za czyn który nie miał miejsca.
Jak w poprzednim poscie,policjant miał mój dowód chwilę wcześniej więc po co miałem dawać jeszcze raz,dane sprawdzał w naziści miał wpisane w notesie.
To mnie interesuje a nie to czy mam szanować policjantów czy nie.

Sory wszędzie ci naziści i faszyści;-)
Miało być ...sprawdzał w bazie.
Taki żart mego telefonu.

po pierwsze nie za kolegę tylko jak sam napisałeś zarzut brzmi za używanie słów wulgarnych....

1. Przyjąłeś mandat - z tego co rozumiem - po sprawie. Po co przyjmowałeś? Przyjmując - zgadzasz się z zarzutem i zgadzasz się na karę.

2. Teraz musisz zapłacić za mandat korporacji, która go wystawiła.

3. Jeśli nie zapłacisz ta korporacja odwoła się do kolejnej korporacji (sądu), by ten nadał nakaz zapłaty. + Sąd jako korporacja otrzyma od Ciebie za to zapłatę. (koszty sądowe)

4. Kolejny będzie komornik... (kolejna korporacja, kolejne koszty).

Kapitalizm :)

Markiz32 napisał:
po pierwsze nie za kolegę tylko jak sam napisałeś zarzut brzmi za używanie słów wulgarnych....
Tak,teraz gdy dostałem wezwanie taki zarzut widnieje ale w chwili interwencji go nie usłyszałem.Zamiast tego mundurowy jako powód podał zachowanie mego kompana.
Być może w nerwach coś rzuciłem ale czy pora(00:10) i miejsce nie jest jakimś powodem aby odstąpić od nałożenia mandatu?
Cała ta policyjna akcja była nakierowana na nabicie kasy do budżetu.
Na moją propozycje posprzatania szkieł butelki,która wyleciała mi spod kurtki i pouczenie lub też nałożenie najniższego możliwego mandatu usłyszałem,że nie ma takiej opcji.
Główne moje pytanie brzmi czy mogę być ukarany za to iż nie okazałem dok.na kolejne taki hasło gdy 5 minut wcześniej policjant miał je w dłoni i na ich podstawie wypisywał mandat.

kociewiak napisał:
Główne moje pytanie brzmi czy mogę być ukarany za to iż nie okazałem dok.na kolejne taki hasło gdy 5 minut wcześniej policjant miał je w dłoni i na ich podstawie wypisywał mandat.

tak

chcesz do tego uzasadnienie?

1. masz wykonywać polecenie f-szy
2. może f-sz nie pamiętał tych danych, więc chciał dowód jeszcze
raz
3. może chciał ci zrobić "na złość"

Teraz ja mam pytanie, po co przyjąłeś mandat skoro nie popełniłeś tego czynu?

kujawiaczkaa napisał:
1. masz wykonywać polecenie f-szy
2. może f-sz nie pamiętał tych danych, więc chciał dowód jeszcze
raz
3. może chciał ci zrobić "na złość"

Teraz ja mam pytanie, po co przyjąłeś mandat skoro nie popełniłeś tego czynu?

ad1.Poprosił o dokumenty to je dostał.
ad2.Zapisywal je w notesie oraz w bloczku z mandatami
ad3.Na takiego też wyglądał.
Mandat przyjąłem za zasmiecanie,tak jak pisałem pechowo wypadło mi piwo spod kurtki i się zbiło,na nic zdały się próby zalagodzenia sytuacji poprzez chęć posprzatania.
Teraz żałuję,że się zgodziłem na taki mandat ale czasu nie cofnę.

Wyczyściłem wątek. Prosiłbym o trzymanie się tematu i powstrzymanie od osobistych wycieczek.

Witam.Dwa dni temu otrzymałem wyrok z sądu za opisywane wyżej zajście.I szok!Po pierwsze dlatego że sprawa odbyła się bez mojego udziału gdzie na policji wyraźnie zaznaczyłem,że nie przyznaje się do stawianych zarzutów a wszelkie wyjaśnienia będę składał przed sądem,po drugie że wskazany przeze mnie świadek także nie został wysłuchany ani na policji ani przed sądem.No i po trzecie,wyrok 1000zł!!! plus koszta 150 zł.
Mam 7 dni na odwołanie i oczywiście to zrobię i teraz pytania.Czy muszę rozpisywać sie w uzasadnieniu do sprzeciwu czy wystarczy napisać że nie zgadzam się z wyrokiem nakazowym sądu?Czy parking przy markiecie jest miejscem publicznym?Z góry dzięki.

Ostatnia edycja:
Nie musisz uzasadniać sprzeciwu.
Parking jest miejscem publicznym.

Dzień dobry! pozwolę sobie dołączyć do pytań w tym wątku. Przedstawię najpierw sytuację. Zatrzymał mnie Policjant, w sprawie wykroczenia (wyprzedzanie na podwójnej linii ciągłej) i kazał pokazać dokumenty. Pomijam fakt, ze się nie przedstawił i nie podał powodu zatrzymania. Nie miałem dowodu osobistego. Aspirant zauważył, że leży jednak dowód osobisty (niestety nie mój, a żony), ale był on odwrócony tak, że nie mógł widzieć, ze to nie mój dowód.Pokazałem prawo jazdy, dowód rej. ubezpieczenie OC. Wobec mojej odmowy pokazania dowodu (nie mojego) stwierdził, że skieruje wniosek do sądu , na co się zgodziłem. Czy, mam jakieś szanse w sądzie? Czy nagranie audio tel. kom. zatrzymania ma jakąś wartość w sądzie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam!

Ale nagranie czego? Przecież popełniłeś wykroczenie najechania na linię podwójną ciągłą.

Czołem!
Przepraszam, trochę chaotycznie opisałem sytuację. Już się poprawiam. Mandat za wykroczenie oczywiście przyjąłem, to nie budziło żadnych wątpliwości. Wniosek do są du ma być o to, że nie pokazałem dowodu osobistego, którego nie maiłem. Żona nagrała całą interwencję telefonem komórkowym (tylko głos). Na nagraniu tłumaczę, że nie mam dowodu, wiec nie mogę go pokazać. Dowód, który leżał obok mnie nie był mój. Policjant nie zaproponował mi za to mandatu, tylko stwierdził, że kieruje wniosek do sądu. Na pytanie, z jakiego powodu, stwierdził, że za nieokazanie dowodu. Spytałem, czy za nieokazanie dowodu, którego nie mam? Potwierdził. Czy nie wystarczy do ustalenia tożsamości prawo jazdy, które posiadałem? Podałem imię Matki i Ojca. Czy to była złośliwość?Czy takie nagranie będzie dowodem w sądzie? Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!

Masz świadka żonę. Może tylko cie nastraszył. Czy takie nagranie w czymś pomoże ciężko stwierdzić ale raczej niewiele.

Dzięki. Jeszcze tylko jedno pytanie. Wiesz / wiecie może jak się ma takie postępowanie do art. 65 kw? Przecież udostępniłem swoje dane, dałem prawo jazdy, nie miałem dowodu. Czy to jest powód do składania wniosku o ukaranie do sądu? Podczas kontroli mam obowiązek przedstawić tylko prawo jazdy, dowód rej, OC i dowód osobisty, jeśli posiadam ze sobą. Co więc jest powodem złożenia wniosku do sądu?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam!

Powrót