nagradzanie i karanie w więzieniach

• Autor wątku Autor wątku akos6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: kwity i nagrodówki w ZK

Chyba trochę przesadzacie z tymi kwitami.
A na gramy po to, żeby każdy miał po równo :)

Moniaczku wiesz w kazdym zk inaczej, a jak tyle dziewczyn sie wypowiada za co lobuzy kwity dostaja to az wlos na glowie staje. co do tych parowek ro z jednej srony to jest smieszne, ale z drugiej to jakas paranoja. ja rozumiem maja miec po rowno, ale nie lepiej bylo dac kazdemu np.po jednej calej.

witam, w Głogowie na Półotworku dostaje się Kwit za nadmiar rzeczy osobistych, za bałagan w celi, robienie dziarg, uszkadzanie swojego i czyjegoś ciała, za głodówkę, za posiadaniem środków odurzających itp., za prowadzenie bimbrów lub picie alkoholu, za posiadanie komurki, za ordynarne zwracanie się do służby więziennej i innych pracowników, za niestawienie się na apel.

Chwilowo więcej mi nie przychodzi do głowy ale ważnym regulującym artykułem w kkw jest: od Art.110a do Art.120.co reguluje, co więźniowi wolno a co nie.
Mam nadzieję że o drobinkę pomogłam???

A podejrzewam że za złe proporcjonowanie żywności można również otrzymać kwit, ponieważ jak to już Moni napisała, żywność jest po równo rozdzielana i kalorystycznie a poniektóre proporcje dietetyczne muszą być szczególnie proporcjonowane dla tych osób które wobec wskazań lekarskich otrzymują przykładowo Cukrzyki, i inne choroby zagrażające życie więźniowi.

Trochę to bez sęsu z tym równym dzieleniem żywności ale niestety w większości zk jest tak naprawdę i my z zewnątrz nic na to nie poradzimy.:mad:

ach rozmawiałam przed chwilą z moim misiem i potwierdził to że za złe proporcjonowanie żywności w kuchni można otrzymać kwit. Jak i za to że za złe rozdawanie talonów na posiłki otrzymuje się również kwitki. Więc pod karzdym względem należy się pilnować aby unikać kwitki a jak najwięcej zbierać pochwały, bo za to otrzymuje się nagrodówki oraz ma pozytywny wpływ na wokandę.
marcinmajster: zk zk nie równy...
Teoretycznie powinny obowiązywać równe prawa w karzdym zk ale niestety w rzeczywistości tak nie jest. I co zk to jest innaczej praktykowane, a zależy to prawdopodobnie od Straży i Dyrektora zk. Ale mogę się zarówni mylić, więc z góry przepraszam.

sylvia oczywiscie ze za zle porcjowanie, to ok.ale mnie akurat np.osobiscie rozdraznil przypadek akos, jak chlopak mial podzielic rowno te parowki, z linija je mierzyc czy co??!! dla mnie o glupota.
tak samo gotowanie sie w upale w koszulce bo nie mozna sciagnac, paranoja normalnie..

aniolek87 napisał:
sylvia oczywiscie ze za zle porcjowanie, to ok.ale mnie akurat np.osobiscie rozdraznil przypadek akos, jak chlopak mial podzielic rowno te parowki, z linija je mierzyc czy co??!! dla mnie o glupota.
tak samo gotowanie sie w upale w koszulce bo nie mozna sciagnac, paranoja normalnie..

Monika wiem że jest to jedna wielka paranoja, ale za porcjonowanie parówek z pewnością miał do dyspozycji wagę z której mógł korzystać. Zniewarzył wskazane zasady kucharza i regulamin kuchni więc otrzymał kwit.
A jeżeli chodzi o gotowanie się w upale w koszulce bo nie wolno jej ściągnąć, to jest to prawdopodobieństwo w tym że w zk są więźniowie kolorystycznie oznaczeni do jakiej grupy należy i aby odróżnić ich na pierwszy żut oka. Jest z tego powodu zabronione ściąganie koszulek.

Pozatym wiem że na Półotworku takiego problemu nie ma bo tam i tak jest dozwolona bielizna osobista i jak słoneczko świeci to i nawet można się opalać. I żadnego kwita się nie otrzymuje, ale oddział zamknięty ma inne zasady a półotworek inne. A i zk nie jest zk równy.

ale u mojego np. maja swoje ubrania takze nie ma roznicy z kolorystycznym odroznianiem. poprostu ak jest i tyle, ktora dziewczyna predzej pisala ze u jej łobuza tez dostaja kwit za sciagniecie koszulki.
co do parowek no ok,mial wage ale dla mnie to idiotyzm jak mial troszke wiecej to co mial to odkroic te pol cm parowki i wywalic. wiem ze sie czepiam ale drazni mnie takie ich podejscie. o byle co byle sie doczepic

aniolek87 napisał:
ale u mojego np. maja swoje ubrania takze nie ma roznicy z kolorystycznym odroznianiem. poprostu ak jest i tyle, ktora dziewczyna predzej pisala ze u jej łobuza tez dostaja kwit za sciagniecie koszulki.
co do parowek no ok,mial wage ale dla mnie to idiotyzm jak mial troszke wiecej to co mial to odkroic te pol cm parowki i wywalic. wiem ze sie czepiam ale drazni mnie takie ich podejscie. o byle co byle sie doczepic

Mnie również denerwuje podejście zk do więźniów i że za byle co otrzymuje się kwity, ale to jest polski system więzinny i do 2012 napewno się nic nie zmieni. A pozatym oni tam są do odsiadki kary a nie na urlopie i niestety muszą do dnia wolności tańczyć wobec muzyki jaką im tam pod przymusem grają. Albo wóz albo przewóz...:confused:

berghasky napisał:
Mnie również denerwuje podejście zk do więźniów i że za byle co otrzymuje się kwity, ale to jest polski system więzinny i do 2012 napewno się nic nie zmieni. A pozatym oni tam są do odsiadki kary a nie na urlopie i niestety muszą do dnia wolności tańczyć wobec muzyki jaką im tam pod przymusem grają. Albo wóz albo przewóz...:confused:

co prawda to prawda ale mogliby chwilami przystopowac z wydziwianiem :/

jesli chodzi o prace mojego lobuza to maja naprawde zapieprz. jest ich kilku na kuchni do tego w weekendy zawsze ktos idzie na widzenie wiec na te 1.5h jest ich mniej. wczoraj to mowil ze nawet herbaty nie mial kiedy wypic... a tu jeszcze kierownik sie przyczepil o parowki na sam koniec... dzisiaj bedzie sprzatal po pracy zeby tego kwita jednak nie dostac.

i tym postem zamykam temat parowek bo nam Moniak zrobi opr :)

mój diabełek dostał kwita za to że kolega wysłał mu gazete z programem a w środku-> HEJAH rozdaje startery do telefonów no i kwit:o więc wydaje mi sie że za głupote też można dostać...

nulcia86 napisał:
mój diabełek dostał kwita za to że kolega wysłał mu gazete z programem a w środku-> HEJAH rozdaje startery do telefonów no i kwit:o więc wydaje mi sie że za głupote też można dostać...

Ja właśnie wyciągnełam to jak wysyłałam CKM .
Wiedziałam że mogą się do tego przyczepić , mimo iż to był dodatek do gazety :)

ja to zawsze wszystkie ulotki wyjmuje no a kolega chciał dobrze no i mu nie wyszło heeh no i tez nie wiem czy przez to nie cofneli mu dodatkowej paczki:mad:

nulcia calkiem mozliwe. dodatkowa paczka jest forma nagrody, a jesli cos zrobil nie tak, mogli jak najbardziej cofnac zgode na ta paczke.

Pamiętam, w Grudziadzu nagminnie pisali kwity za nielegalne kontakty między pawilonami

akos6 napisał:
interesuje mnie za co dostaje sie kwity...i jaki ma to wplyw na wokande, przepustki itp...i w ogole jak to sie odbywa? kierownik wypisuje i juz?

Nie wypisuje kierownik. Funkcjonariusze i pracownicy SW sa przełozonymi skazanego i każdy z nich za zachowanie uznane za przekroczenie (to czego skazanemu nie wolno, co jest zawarte w kkw) może wypisac wniosek o ukaranie. Taki wniosek opiniuje wychowawca. A karę wymierza dyrektor jednostki po wysłuchaniu skazanego.
Swoja drogą ciekawa jestem, ile z tych wymienionych w poprzednich wypowiedziach "kwitów" zakończyło się faktycznym ukaraniem.

Poza tym jest jeszcze sędzia penitencjarny....

U mojego zakończyło się na upomnieniu tylko, na całe szczęście.

Po trzech maksymalnie pięciu kwitach Jest zmieniana podgrura klasyfikacyjna, tak przynajmniej było w jednostkach gdzie ja byłem.:D

mój Michu dostał kiedyś kwita za to,że powiedział koledze,że ma posprzątać...
na celi panują ustalone przez więźniów zasady,np każdy ma przydzielony dzień w którym robi porządki... jakiś "nowy" nie chciał tego zrobić,a moje Kochanie zwrócił mu uwagę,a ten poszedł naskarżyć i za to kwit:/...uważam,że to duże przegięcie...

Powrót