*** - niemiecka firma problem

• Autor wątku Autor wątku kpiwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Racja to naciąganie ludzi na maxa. A teraz znowu widziałem ich reklamy na polskich stronach www. Nie dajcie się nabrać bo potem są same nerwy tylko.

Ja mam znowu problem :(

Zarejestrowałam się na e-darling, wykupiłam konto premium.
Myslalam ze skasuja mi za 1 miesiac a oni mi za pol roku skasowali. No zaznzcylam ze na pol roku ale myslalam ze napierw skasuja 29,90 i tak co miesiac.
No i tego dnia w ktorym zaplacilam tego dnia wyslalam im wypowiedzenia na maila i do dzis zero odpowiedzi.
czy moge odstapic od umowy?
chce zbey pieniądze mi oddali a potracili sobie tylko za ten jeden dzien.
blagam o pomoc

Ale tak się składa, że ja napisałam im maila. Jednego, piątego etc. I zagroziłam że podam ich do sądu. Zacytowałam fragment odpowiedzi stąd :D
Dostałam zwrot pieniążków :)

Piszę tego posta, żeby uspokoić, tych którzy czekają na zwrot pieniędzy bądź na maila zwrotnego...

Zalogowałam się na edarling jakieś 2 tygodnie temu, z ciekawości co jest w napisanych do mnie wiadomościach, postanowiłam wykupić pakiet premium. Jestem przekonana, że zaznaczyłam opcję 1-miesięczną, po czym okazało się, że moja karta kredytową została obciążona na ponad 200zł i mam pakiet na 12 miesięcy. Przeczytałam dokładnie regulamin, trochę postów tutaj ... i napisałam maila, że chcę odstąpić od umowy.. po 2 dniach kolejnego, po kolejnych 2 następnego. Otrzymywałam tylko maila z numerem 'ticket'u'. Po niespełna tygodniu dostałam maila zwrotnego, że moje odstąpienie jest skuteczne, a pieniądze zostaną niezwłocznie zwrócone na konto. Tak też się stało, dzisiaj zobaczyłam kasę z powrotem na koncie... uff. Przez te kilka dni, kiedy miałam dostęp do 'wszystkich' usług...w zasadzie z nich nie korzystałam, przeczytałam tylko napisane do mnie wiadomości, ale na żadną nie odpowiedziałam, także nie było mowy o regularnej korespondencji! Oczywiście w międzyczasie otrzymywałam kolejne, ale nie reagowałam!

Na pewno już się tam nie zaloguję!
Powodzenia & pozdrawiam!

Witam, mam ten sam problem zapłaciłam za premium byłam pewna, że za jeden miesiąc 29.99 a potem w następnym ta sama kwota i nastepnym bo to pakiet 6mcy okazało się, że pobrali mi 167zl jestem wściekła. Wysłałam na drugi dzień meila z rezygnacją o odstapieniem od umówy w tym także napisałam, aby zwrócili mi pieniądze. Nie korespondowałam z nikim to trwało jeden dzień. Na jakiego meila wysyłaliście rezygnacje i o jakiej treści aby oddali mi pieniądze jak zrobić to skutecznie jestem załamana

miałem kiedyś podobny problem z pobieraczkiem, na szczęście zaskarżono ich i przegrali sprawę, nie mieli prawa żądać i pobierać od ludzi pieniędzy. Wszelkie groźby trzeba po prostu zignorować i tyle. i nie rejestrować się n płatnych portalach randkowych gdzie sa tzw okresy darmowego testowania, gdzie podaje się numer karty do bazy. Jednorazowa płatność przez system płatności i koniec. jest dużo polskich darmowych portali randkowych 100 % bezpiecznych :) np: iCupido.net - Portal dla ludzi miłych sympatycznych szukających miłości i rozrywki. Witamy ! :winko:

Banda oszustów... Ja też dałam sie nabrać, bo zapłaciłam kartą i nie oddadzą mi teraz pieniędzy. Piszę pismo do UOKIKu i zamierzam zasypać ich mailami. Wyobraźcie sobie jakby np. banki działały w taki sposób, że bez Waszej zgody i domyślnie przedłużałyby Wam różne umowy!

Mam ten sam problem co poprzedniczka.

Ja bym nawet i może zapłacił im te niecałe 14 EURO, ale problem polega na tym, że adres mailowy, który użyłem do założenia konta na edarling oraz na który wysyłana jest do mnie korespondencja, jest adresem mailowym tylko do tego celu. Co za tym idzie nie sprawdzałem tego maila i nie widziałem monitów.

Czy mogą mnie obciążyć kwotą 37,5 EUR za koszt windykacji polegający na wysyłaniu maili, których nie czytam? Na jakiej podstawie naliczyli taką kwotę, czyli mogliby naliczyć np. 1000 EUR i też było by to zgodne z prawem? Nie powinni mi wysłać poleconego?

A jak zakładaliście konto to było coś napisane że jest to portal płatny?
Podaliście prawdziwe dane osobowe i teleadresowe?

Jeżeli nie było nic napisane że jest to płatna usługa to jest to wyłudzanie pieniędzy, jeżeli natomiast było to napisane przy zakładaniu konta i zaakceptowaliście to co więcej podaliście swoje prawdziwe dane to chyba trzeba było by zapłacić.

Mają tylko moje imię i nazwisko oraz numer karty kredytowej, która straciła ważność.

Mogę zapłacić te niecałe 14 EUR za dostęp zgodnie z regulaminem, ale nie zgadzam się an koszty windykacji polegającej na wysyłaniu maili, które wcale nie musiały do mnie trafić.

Proszę o komentarz osoby kompetentnej w tym zakresie, a nie "to chyba trzeba było by zapłacić"

Mam podobny problem i nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić. Zapłacić i mieć święty spokój, ale z drugiej strony z jakiej racji. W regulaminie e-darling nie było mowy o żadnych kosztach monitów, czy windykacji. Z jednej strony szkoda pieniędzy, a z drugiej jest obawa, czy nie będą mnie szukali znając imię i nazwisko.

Rok temu wykupiłem konto premium na okres 12 miesięcy, a od pewnego czasu dostaję maile, że muszę uiścić kwote 50,50 EUR + koszty windykacji, co daje razem sume 98 euro. Żadnych automatycznych przedłużeń nie wybierałem, konto miało być wyraźnei na 12 miesięcy.
Jak dla mnie Edarling i firma Affinitas GmbH to kompletna draka i firma zajmująca się wyudzaniem pieniędzy. Polecam trzymać się zdala.

Nie musiałeś niczego takiego wybierać, bo w regulaminie napisane jest , że jesli nie wypowie się umowy najpóźniej na 14 dni przed końcem terminu jej obowiązywania to członkostwo przedłuża się automatycznie. Pytanie moje jest czy dostałes już więcej niż 1 mail z tymi żądaniami od firmy windykacyjnej, a przede wszystkim co zamierzasz zrobić?

Witam. Również mam problem z tą firmą. Z powodu wygaśnięcia ważności KK nie mogli poprać opłaty i teraz przysyłają mailem wezawnie do zapłaty. Mam wątpliwości czy takie wezwania przesłane mailowo można uznać za skuteczne dostarczenie wezwania. Co ciekawe dostałem 2 wezwania z firm windykacyjnych. Jedno z początku września na kwotę 62 euro, drugie dzisiaj już na kwotę 26 euro. Kwota za członkostwo w edarling to 14 euro, reszta naliczona za monity i koszty przygotowawcze. Poniżej zamieszczam kopie obu maili.

02.09.2013

nasz klient w dniu 05-07-2013 wykonał dla Pani świadczenie (eDarling.pl Czlonkostwo Premium), za które do chwili obecnej nie otrzymał zapłaty. Zlecono nam ściągnięcie powyższej niezapłaconej wierzytelności.

Z tytułu wykonanego świadczenia jest Pani winna kwotę w wysokości 13,91 EUR. Niestety nie zareagował Pani na monit naszego klienta z dnia 15-07-2013
Aby uniknąć dalszych kosztów wzywamy Panią do niezwłocznego uregulowania zaległej kwoty wraz z narosłymi odsetkami za zwłokę.

Na łączną wysokość wierzytelności do zapłaty składają się:

wierzytelność główna naszego klienta: 13,91 EUR
dotychczasowe koszty monitów poniesione przez naszego klienta: 3,75 EUR
opłaty za windykację przesądową: 37,50 EUR
koszty windykacji przesądowej: 4,50 EUR
opłaty za prowadzenie konta: 2,50 EUR
---------------------------------------------------------
łączna wysokość kwoty do zapłaty (stan na: 02-09-2013): 62,16 EUR

Kwotę łączną w wysokości 62,16 EUR euróval należy zapłacić w ciągu 10 dni, najpóźniej do dnia 12-09-2013 (data wpływu),
z podaniem sygnatury akt 269448070 na nasze konto, które podano poniżej.

Po upływie powyższego terminu przekażemy sprawę do naszego partnera na miejscu AVS Polska SP. Z O.O. (Ltd).
Może to mieć konsekwencje dla Pani ogólnej zdolności kredytowej i spowodować znacznie wyższe koszty.
Dlatego we własnym interesie należy dokonać zapłaty w wyznaczonym terminie.

Bylibyśmy Pani wdzięczni za prowadzenie korespondencji z naszą firmą w języku niemieckim lub angielskim.

Z poważaniem
mediafinanz AG

mediafinanz AG

Spółka windykacyjna zarejestrowana i dopuszczona przez Prezesa Sądu Rejonowego w Osnabrück
na podstawie § 10 ust. 1 pkt. 1 RDG (ustawy o świadczeniu pozasądowych usług prawniczych)

02.10.2013

Uprzejmie informuję, że Mediafinanz działając na rzecz Affinitas GmbH zlecił Global Collection Service ( Poland ) Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie wszczęcie postępowania windykacyjnego przeciwko Panu/Pani o zapłatę kwoty 24.66 EUR tytułem wierzytelności pieniężnej określonej poniżej:

Lp. Nazwa i numer dokumentu Kwota Pozostało
1 Członkostwo eDarling 24.66 24.66 EUR

Jeżeli zobowiązanie zostało przez Pana/ Panią uregulowane przed doręczeniem niniejszego pisma, prosimy uznać je za niebyłe. W przeciwnym razie w imieniu wierzyciela wzywamy Pana/ Panią do zapłaty w/w kwoty na rachunek:

Global Collection Service ( Poland ) Sp. z o.o.
ul. Marconich 3, 02-954 Warszawa
EUR 62 1160 2202 0000 0002 22030263
PLN 40 1160 2202 0000 0002 2203 0368
lub bezpośrednio na rachunek wierzyciela w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma.
Jednocześnie Global Collection Service ( Poland ) Sp. z o.o. informuje, że w razie braku zapłaty we wskazanym terminie będzie zobowiązana do podjęcia dalszych działań windykacyjnych.

W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z przedstawicielem Global Collection Service ( Poland ) Sp. z o.o Kingą Grzybowską pod nr telefonu 22 642 93 64.

Z poważaniem

Kinga Grzybowska

Właśnie dziś dostałam maila od polskiej firmy windykacyjnej z wezwaniem do zapłaty. Też jakoś kwota się umniejszyła, co nie oznacza, że mam zamiar ją zapłacić. Czekam na dalszy bieg zdarzeń.

Witam,

Niestety też miałem zaślepienie i wykupiłem pakiet Premium.
Pytanie do osób, które wypowiedziały pakiet Premium i dostały potwierdzenie wypowiedzenia.
Czy po tym ta firma przestała Was ścigać czy pomimo wypowiedzenia dostaliście windykatora?

Czy brać prawnika czy wystarczy wypowiedzieć pakiet Premium przez email i dostać potwierdzenie wypowiedzenia?

dziękuję za pomoc

Dzis dostalem na maila informacje o pobraniu opłaty poprzez system Paypal za kolejne 3 miesiące konta premium w kwocie 134,70 zł
Dzis jeszcze zaczałem czytac o mozliwosciach rezygnacji i zadzwoniłem do nich w celu odstapienia od umowy. Pani powiedziala mi ze moze przyjac wniosek ale ze pobrana kwota nie zostanie zwrocona i ze moje konto premium będzie aktywne do lutego 2014 roku bo odstąpienie od umowy nie zostało złożone przed okresem 14 dni od daty kolejnej opłaty . Czy jest jakaś opcja by odzyskać od nich wyłudzone pieniądze?

USTAWA
z dnia 2 marca 2000 r.
o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.1)
(Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)
Rozdział 2
Umowy zawierane na odległość
3. (6) W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Umowy zawierane na odległość musza być potwierdzone na piśmie, o czym też jest mowa w tej ustawie. Ludzie, czytajcie przepisy, macie prawa konsumenckie, korzystajcie z nich. MACIE PRAWA! Żądanie pieniedzy za usługe, której sie nie swiadczy to WYŁUDZENIE!

Witam, ja również otrzymałem maila z wezwaniem do zapłaty. W moim przypadku odbyło się to w ten sposób: Zadzwoniłem na infolinię żeby z konta premium zrezygnować, oczywiście nie pamiętałem o 2 tygodniowym czasie wypowiedzenia, więc pani na infolinii poinformowała mnie że skoro zaakceptowałem regulamin to musiałem go przeczytać i zrozumieć więc automatycznie przedłużyli moją umowę o kolejne 3 miesiące. Zapytałem czy pobiorą opłatę z mojego konta, odpowiedź była twierdząca. Z zażenowaniem zakończyłem rozmowę z panią z infolinii i ku mojemu zdziwieniu konto zostało zablokowane. Pomyślałem sobie że jakimś cudem nie udało im się ściągnąć środków z konta bankowego, więc zablokowali premium, niewiele myśląc skasowałem swoje konto.
Zacząłem dostawać maile z wezwaniem do zapłaty w obcej walucie, co już samo w sobie śmierdzi naciąganiem, przekazywanie sprawy do firm windykacyjnych i cała szopka jak u poprzedników.
Śledzę ten wątek od jakiegoś czasu i czekam aż ktoś z forumowiczów napisze jak sprawa się skończyła, czy trzeba się tym przejmować/zapłacić czy są w stanie faktycznie wpisać mnie na czarną listę na podstawie danych podanych przy rejestracji?
Najchętniej zignorowałbym całą sprawę, jednak pozostaje cały czas niepewność że mogę mieć z tego tytułu jakieś nieprzyjemności, których wolałbym uniknąć.

Zgłaszajacie sprawę do UOKiK, Federacji Konsumentów, Rzecznika Praw Konsumentów - jest w każdym województwie, do UKE, opisać dokładnie i wysłać mejlem nawet. Załączyć korespondencje z edarling. Czy dostawaliscie aktualizacje regulaminu? Bo w ciagu kilku lat wprowadzili poprawki i maja zobowiazanie o informowaniu. Czy macie potwierdzenie na piśmie zawartej umowy? Czy cos podpisywaliście? Im więcej osób zgłosi problem, tym lepiej, szybciej sie nimi zajmą. Każda z tych instytucji ma na swojej stronie podany kontakt, do kogo sie zglaszać z problemami, lokalnie, ogólnokrajowo. Trzeba nagłośnic sprawe, tak jak z pobieraczkiem. Nie mozna pozwalać, by naciagacze byli bezkarni, żerowali na ludzkich uczuciach. Czytajcie i korzystajcie ze swoich praw!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót