Nieuznana reklamacja obuwia (przez rzeczoznawcę)

• Autor wątku Autor wątku djantaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zapraszam do Wroc, piwa chętnie się napije:D

Czyli ponownie widać, że warto się odwołać, opisać własne stanowisko i załatwić uznanie reklamacji bez kosztów dodatkowych tj. rzeczoznawcy.

Z góry przepraszam że podpinam się pod temat, ale mam prośbę do Mirr, a mianowicie czy pomógłby mi napisać odwołanie od opinii.
Sytuacja wygląda następująco złożyłem zgłoszenie reklamacyjne i dostałem odpowiedz, w której jest wszystko tylko brak odniesienia do wady którą reklamowałem. Odpowiedz wygląda następująco
P1040622.jpg

Istotne fakty:
-buty reklamowałem po roku chodzenia,
-reklamacja dotyczyła zapadnięcia się pięt (widoczna kratka-konstrukcja podeszwy),
-buty użytkowane prawidłowo (tj. wiązane itp.),
-wada zgłoszona w chwili zauważenia
Z góry dziękuję

Witam wszystkich, ponieważ to mój pierwszy post.

Mam problem z reklamacją butów zakupionych w TK Maxx.
Są to botki skórzane, rozkleiły mi się na czubkach, więc oddałam je do reklamacji. Nie została uznana, rzeczoznawca stwierdził, że to wada, która powstała mechanicznie. W sklepie nie można się odwoływać, polecili mi skonsultować się z siedzibą główną we Wrocławiu poprzez maila. Niestety zrobiłam to "po swojemu", nie zaglądając wcześniej na to forum, czego teraz żałuję, bo czytając wątek dużo się dowiedziałam. Niemniej jednak przedstawię historię korespondencji:

Witam
Kontaktowałam się już z Państwem telefonicznie w sprawie mojej reklamacji odrzuconej w krakowskim TK MAXX (Bonarka).
Dnia 20.09.2012 kupiłam botki firmy Jette. Nie używałam ich wiele, ani w ekstremalnych warunkach - tylko do chodzenia po mieście, na krótkie dystanse. Botki po tak niedługim czasie nie powinny się rozkleić i na pewno nie ma w tym mojej winy - uważam, że reklamacja została odrzucona niesłusznie, nie zgadzam się z opinią rzeczoznawcy. Gdyby to były buty za 50zł, to co innego, ale jak kupuję buty za 200zł, to chciałabym w nich pochodzić chociaż pół roku, a nie 2 miesiące.
W załącznikach przesyłam zdjęcia butów i ich wady oraz skan paragonu i protokołu reklamacji.
Czekam na odpowiedź od Państwa.
Pozdrawiam

Szanowna Pani Anno,
Uprzejmie dziękuję za kontakt z Biurem Obsługi Klienta TK Maxx.
Zadowolenie naszych klientów jest dla nas niezmiernie ważne dlatego bardzo
mi przykro z powodu zaistnialej sytuacji.
Niestety po obejrzeniu załączonych zdjęć podzielam decyzję wydana w
sklepie.
Zgłaszane usterki sa w mojej opinii wynikiem uszkodzenia mechanicznego o
czym świadczą otarcia na przyszywie obu pół par butów.
Bardzo mi przykro, że nie mogę pozytywnie rozpatrzeć Pani prośby.
Z poważaniem,

Witam
Dziękuję za szybki kontakt ze mną.
Mam pytanie, co ma do rozklejenie butów ich przetarcie? To naturalne, że podczas chodzenia skóra może się nieco przetrzeć, tak samo, jak ścierają się fleki, czy obcasy nieraz nieco zedrą, bo się o coś zahaczy. Nie reklamowałam przetarcia skórki, a rozklejenie podeszwy, są to dwie zupełnie różne kwestie. Rozklejenie butów jest ich wadą, świadczy o użyciu złych materiałów (klejów) do wyprodukowania butów. Nie ma nic wspólnego z uszkodzeniem mechanicznym, przecież nie rozrywałam podeszw obcęgami, tylko używałam butów do chodzenia po mieście, po chodniku, zgodnie z ich przeznaczeniem. Nie rozumiem również stwierdzenia z formularza reklamacji, że uszkodzenie powstało wskutek użytkowania - skoro tak się stało, to znaczy, że nie nadawały się do użytkowania. Powstało ono nie z mojej winy, skoro normalnie w nich chodziłam...
Pozdrawiam

Szanowna Pani Anno,
Dziękuję za przesłany komentarz.
Niestety nasza firma podtrzymuje swoje stanowisko w przedmiotowej sprawie.
Bardzo mi przykro, że nie moge pomóc.
Z poważaniem,

Dołączam zdjęcia: Aukcje-internetowe--darmowa-galeria-zdj----

Mam pytanie do doświadczonych kolegów/koleżanek, czy mogę coś jeszcze zrobić w tej sprawie? Widzę teraz, że zbyt dobitnie wystosowałam te maile i może za mało uprzejmie, choć starałam się ważyć słowa ;) Czy możecie coś doradzić? Czy może jednak reklamacja istotnie jest niezasadna (choć jestem przekonana, że nie jest)?

Uzyskać korzystną dla siebie opinię rzeczoznawcy i złożyć ponowną reklamację.

Witam, zakupiłem buty na początku roku w salonie CCC, po kilku razach ich użytkowania, zauważyłem że odkleiła się podeszwa i odpadło kilka elementów, zaniosłem buty do naprawy i zostały naprawione, po paru tygodniach znowu zaczęła odpadać podeszwa i popękała cholewka po czym zaniosłem je na reklamacje i po 2 tygodniach dostałem, odpowiedz żeby odebrać buty, w sklepie miła pani powiedziała i mi że nie da się naprawić i powiedziała żebym ich nie odbierał i oparł się jakimiś ustawami, zrobiłem zdjęcie dokumentu dołączonego do butów i szukam ustaw ale nie wiem które pod to mogą podchodzić, dołączam zdjęcie z dokumentem i czekam na odpowiedz pozdrawiam.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72596d56a36a48d0.html

Ostatnia edycja:
@Pafson

A zmieściłeś się w terminie, by powiadomić sprzedawcę o wadzie w ciągu 2 miesięcy od chwili stwierdzenia wady?

Witam Wszystkich,
zakupiłem buty firmy Converse w sklepie City Sport w Warszawie. Po 14 miesiącach użytkowania zauważyłem dziury w czubkach obu butów - pękła skóra w miejscach, gdzie są duże palce. Obuwie użytkowałem właściwie, zawsze je rozsznurowywałem. Od momentu zauważenia wady nie użytkowałem już butów.
W ciągu 2 tygodni od zauważenia tego faktu zaniosłem buty do reklamacji.
Otrzymałem odpowiedź negatywną.
Oto jej treść:
http://imageshack.com/a/img577/8026/7rde.jpg
Czy Państwa zdaniem mam szansę w odwołaniu od reklamacji? Jeśli tak, to na jakie rzeczy zwrócić uwagę? W tej chwili minęły niecałe 4 tygodnie od zauważenia wady.
Gdzie mam złożyć odwołanie - w sklepie czy siedzibie głównej firmy?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź,
TS

Ostatnia edycja:
Pokaż formularz reklamacji

1 tak, napisali taki kit z szblonu, nawt nie wykazali winy
2 patrz opis niżej
3 nieistotne
4 w sklepie, najprościej mailem

do 2:
1 Polecam na tym etapie negocjować uznanie reklamacji. Tak jak to skutecznie zrobili inni (i wielokrotnie ja sam):

http://forumprawne.org/prawa-konsum...ja-obuwia-przez-rzeczoznawce.html#post2191583

http://forumprawne.org/prawa-konsum...-pomoc-w-napisaniu-odwolania.html#post2125716

Patrz tu krok 5 i 6

2 mamy rok na dochodzenie roszczenia naprawy/wymiany zgłoszonej wady

3 więc po miesiącu polubownych rokowań można poprosić o pomoc Rzecznika Konsumentów, Inspekcję Handlową czy inne instytucje pomagające konsumentom, lub zaproponować przedsiębiorcy rozstrzygniecie sprawy przez bezpłatny Stały Polubowny Sąd Konsumencki, przesyłając wcześniej do wglądu sprzedawcy wypełniony wniosek o rozpatrzenie sprawy z prośbą o zgodę na rozpatrzenie sprawy przez SPSK Patrz - Biuletyn Informacji Publicznej - Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej we Wrocławiu
4 ostatecznie skierować sprawę do sądu cywilnego (ważąc wcześniej szanse na wygranie sprawy, np. opinia rzeczoznawcy WIIH)

Witam Państwa,
napisałem obszerne odwołanie od odrzuconej reklamacji. W odpowiedzi otrzymałem jedno zdanie: "Firma City Sport informuje, iż podtrzymuje swoje stanowisko w przedmiotowej sprawie". Uważam, iż jest to aroganckie podejście. Nie ustosunkowano się wcale do moich argumentów, nie odpowiedziano na propozycję rozpatrzenia sprawy przez Stały Polubowny Sąd Konsumencki.
Co proponujecie Państwo w tej sytuacji?
Z góry serdecznie dziękuję,
TS

loco1 napisał:
złóż ponowną reklamację
Pamiętaj, że nie muszą na nią odpowiadać. Opinia rzeczoznawcy przyda się jak byś zechciał iść z tym do sądu.

PS
W poście #50 masz już opis całej drogi.

To nie było do Ciebie loco1, tyko do TomSob. Ty to pamiętasz aż za bardzo :D :cool:

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc. Z tego, co znalazłem w Internecie wynika, że firma City Sport znana jest z lekceważącego podejścia do reklamacji.

Jaki jest koszt opinii rzeczoznawcy w sprawie butów? Nie wiem, czy mi się to opłaci. Czy firma ma obowiązek uznać opinię "mojego" rzeczoznawcy?

Co sądzicie o poinformowaniu sprzedawcy, że sprawę przekażę do mediów? Mam znajomych w Super Ekspresie.

Na pewno zamierzam, wzorem użytkownika pcformat udać się do stołecznego Rzecznika Konsumentów.

Pozdrawiam serdecznie,
TS

Witaj Mirr,

Piszę z następującą sprawą: dnia 24.04.2012r. kupiłam conversy w sklepie SOUL w CH Arkadia przy ul. Jana Pawła II 62, które w trakcie użytkowania zaczęły mi się rozklejać na zgięciach. Dnia 1.08.2013r. zgłosiłam obuwie do reklamacji zaznaczając, iż wada ta została zauważona 5 dni wcześniej. Producent reklamacje te odrzucił uzasadniając to następująco:

"W odpowiedzi na zgłoszenie reklamacyjne 2013/08/44 z dnia 01.08.2013r. informuję, iż uznajemy Pani roszczenia za nieuzasadnione.
W wyniku dokonania szczegółowych oględzin przedmiotowej pary obuwia, nie stwierdzono wad materiałowo produkcyjnych, a wyłącznie zmiany wynikające z eksploatacji obuwia, a nie wad ukrytych.
Reklamacji, ani rękojmi nie podlega naturalne zużycie obuwia oraz uszkodzenia użytkowe, a wyłącznie istotne nieprawidłowości występujące w początkowej fazie, bądź wady produkcyjne mające wpływ na użytkowanie obuwia.
Niezgodność, którą Pani reklamuje (rozklejenia obu butów na zgięciach i pęknięcia) nie jest i nie była wadą ukrytą lub produkcyjną. Domniema się, że uszkodzenia powstały z winy użytkownika, poprzez niewłaściwe użytkowanie oraz nieodpowiednią konserwację obuwia, a nie z winy producenta.
Dodatkowo noszenie obuwia w którym była możliwość zauważenia pojawiających się rozklejeń oraz pęknięć gumy doprowadziło do nieodwracalnych i nienaprawialnych zmian dewastacyjnych. Przy obecnym stopniu rozległych uszkodzeń w reklamowanym obuwiu, które nie pojawiły się nagle
, brak technicznego uzasadnienia do uznania reklamacji.
Reklamacja z tego tytułu nie znajduje technicznego uzasadnienia.
Prosimy o odbiór w sklepie SOUL w CH Arkadii. Podstawa prawna DZ.U. 02.141.1176"

Bardzo zależy mi, żeby otrzymać nowe obuwie lub zwrot, jednak nie za bardzo wiem co napisać w takowym odwołaniu, aby mi się udało.
Z góry dziękuję za pomoc ;);)

Jeszcze chciałabym się dowiedzieć ile mam czasu na odwołanie?

mir_tom napisał:
Jeszcze chciałabym się dowiedzieć ile mam czasu na odwołanie?
Rok od zauważenia wady, jak żądałaś wymiany, a właściwiej odwołanie jest nie uregulowaną pozasądową drogą do żądania wymiany/naprawy.
Szczerze mówiąc wszystko masz w poście #50.
Napisz swoje odwołanie wstaw na google.doc to poprawie.

Powrót