Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Dam znać jak poszło . Czyli najpierw wysłać odwołanie do centrali SOUL, a ew. dopiero po ich odpowiedzi kierować pismo do rzecznika? Czy który sposób będzie najbardzej optymalny?
Niestety zdarzylo sie to juz kolejnej parze. Jeszcze mam pytanko do Mirra, a mianowicie czy powinnam wyslac odwolanie do tego konkretnego sklepu SOUL w arkadii czy do centrali firmy?
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum.
Składałem niedawno reklamację na formularzu sklepowym, dostałem odpowiedź "uszkodzenie mechaniczne", która oczywiście mnie nie satysfakcjonuje. Tutaj pisemko, które dzisiaj naskrobałem z pomocą Internetu, forum oraz mojej inwencji twórczej.
Generalnie podeszwa w prawym bucie pękła po roku + podpiętka w lewym jest obtarta. Nie orientuję się jeszcze dobrze w tych wszystkich ustawach.
Mirr, czy mógłbyś zerknąć na to i ew. podpowiedzieć, co zmienić?
Dzięki wielkie, jestem Twoim dłużnikiem.
To teraz pytanie laika - zamiast prośby o wymianę towaru, bądź zwrot pieniędzy zmieniłeś na samą wymianę towaru - nie mogę domagać się zwrotu pieniędzy? Jeśli tak, to dlaczego?
Jeżeli wyznaczysz "odpowiedni czas" (jest niesprecyzowany prawnie, IMO 7 dni) i towaru nie wymienią możesz żądać zwrotu ceny jako konsekwencja nieodpowiedniego czasu i niedogodności.
Ponieważ żądać zwrotu ceny, czyli skutecznie odstąpić od umowy, można jedynie wtedy, gdy faktycznie uzasadnione jest przynajmniej jedno z trzech:
1) naprawa albo wymiana jest niemożliwa lub wymaga nadmiernych kosztów (to ocenia sprzedawca),
2) sprzedawca nie zdoła naprawić albo wymienić rzeczy w odpowiednim czasie,
3) naprawa albo wymiana narażałaby konsumenta na znaczne niedogodności.
Podstawa prawna: art. 8 ust. 4 (Dz. U. Nr 141, poz. 1176).
PS
Sprawdź czy jest spełnione, gdy tak dopisz jako argument:
Przepis prawny:
Art.8.3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1(tj. naprawy/wymiany - jest to warunek konieczny), nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.
Przepis prawny:
Art. 4.
[Zgodność z umową towaru konsumpcyjnego]
1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.
witam, mam problem z firmą CCC podobny do wcześniejszych postów.
Odwołałam się od decyzji niezasadnej reklamacji wspomagając się pismem, które znalazłam tu na forum. Panie MIRR proszę o podpowiedź co mam robić dalej: w odwołaniu napisałam ze żądam wydania nowego towaru w ciągu 7 dni od daty otrzymania pisma (10.09). Dziś minąl 7 dzień i nie ma odp. ze strony sklepu, czy zatem reklamacja ta zostaje uznana za zasadnął zgodnie z Pana wcześniejszą wypowiedzią:
Jeżeli wyznaczysz "odpowiedni czas" (jest niesprecyzowany prawnie, IMO 7 dni) i towaru nie wymienią możesz żądać zwrotu ceny jako konsekwencja nieodpowiedniego czasu i niedogodności.
dziękuję za odp.
czyli trzeba czekać na rozpatrzenie odwołania 14 dni od daty złożenia?
poczekam jeszcze tydzień na decyzję, jak reklamacja nie będzie zasadna to wtedy zawrócę Panu głowę.
pozdrawiam