Nieuznana reklamacja obuwia (przez rzeczoznawcę)

• Autor wątku Autor wątku djantaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ok. dzięki Mirr coś poprawie i spróbuje. Nic nie tracę, ewentualnie udam się do rzeczoznawcy. Mam jeszcze pytanie na co się powołać pisząc takie odwołanie? Chodzi mi o okres 2 lat gwarancji, czy to jest to samo co niezgodność towaru z umową o czym jest mowa w art. 10.1. rzeczoznawca oddalając moją reklamację powołał się na art. 6.1 a tam jest mowa o 6 miesiącach.

Pomoże mi ktoś? Na poprzedniej stronie przedstawiłem swój problem.
Z góry dziękuję.

W czym Ci jeszcze pomóc?
Tekst, który chcesz napisać, to po prostu bezsensowny bełkot. To tekst na forum w 'Bravo Girl', a nie na forum prawne.

Jestem inną osobą niż delalex loco1 ;)

Prosiłbym o jakieś porady. Czy powinienem teraz odebrać buty i jeszcze raz złożyć reklamację tym razem z tytułu towar niezgodny z umową (napisać własne pismo) ?
Czy może powinienem złożyć jakieś pismo odwoławcze do ich uzasadnienia? Czy będzie ono w jakiś sposób wiążące? Jeżeli miałbym teraz złożyć takie odwołanie to czy powinienem odbierać buty?

Ostatnia edycja:
Ok, dzięki.
Zakładając, że w odpowiedzi nie będzie niestandardowego uzasadnienia, będę mógł później złożyć kolejną reklamację tym razem z tytułu towar niezgodny z umową?

tym razem z tytułu towar niezgodny z umową?
To właśnie taka była.
Proponuję najpierw upewnić się, czy odrzucenie reklamacji było zasadne - udając się po opinię do rzeczoznawcy. I od tego uzależnić dalsze kroki.

Odebrałem odpowiedź na reklamację, która brzmi:
"Obuwie wolne od wad. Obuwie nosi naturalne ślady użytkowania co nie podlega reklamacji".
Butów nie odebrałem, gdyż chcę napisać odwołanie zanim pójdę do rzeczoznawcy po opinię.
Załączam linki do zdjęć butów:
http://imgupload.pl/images/88284327916704926269.jpg
http://imgupload.pl/images/09555657943512245948.jpg

Buty są z zamszu. Skóra przetarła się w miejscach, w których buty zginają się podczas chodzenia.
Nie zgadzam się, że takie przetarcie wynika z naturalnego użytkowania.

Proszę o Wasze zdanie i podpowiedź co mogłoby zawierać odwołanie.

Witam,
Moją nieuznaną reklamację butów, postanowiłem odesłać do rzeczoznawcy.
Wada została dokładnie opisana i z kompletem opinii ponownie złożyłem reklamację.
Niestety importer butów nie zmienił stanowiska.
Buty reklamowałem 2 miesiące po kupnie.
Co mogę jeszcze zrobić?

Dziękuję za informację.
Czy sam mogę złożyć pozew, czy musi mi ktoś go przygotować, sprawdzić?
Sąd muszę znaleźć zgodnie z miejscem zameldowania, czy wystarczy najbliższy?
Przykłady pozwów znalazłem np. tutaj:
Wzory pism | Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
A może skonsultować to np z Rzecznikiem Praw Konsumenta?

witam, kupilem jako firma fotel obrotowy od drugiej firmy przez allegro. Fotel mial funkcje bujania lecz po ok 6mcach fotel ustawiony na sztywno nadal sie odchyla do poziomu prawie,nie idzie na nim siedziec bez podpierania o sciane. Fotel odeslalem na wlasny koszt Firma odrzucila mi reklamacje twierdzac ze to uszkodzenie mechaniczne, ze w srodku pekla sklejka o grubosci 8mm i nie mozliwe zeby ona pekla od siedzenia bujania sie. karza mi zamowic kuriera w celu odebrania fotela. Co moge z tym zrobic?

Witam, mam również problem z reklamacją kupiłam buty nike za 280zł na portalu ZALANDO w zeszłym roku w maju , buty zaczynają się rozklejać,użytkowane były w noramlnych warunkach, spacer, praca itp nie chodziłam po deszczu specjalnie, napisałam że chce złożyć reklamację, dostał odpowiedź aby wysłać zdjęcia wady, przesyłam i dostałam odpowiedź która mnie zdziwiła

" serdecznie dziękuję za przesłanie zgłoszenia reklamacyjnego.

Z przykrością informuję, że nie mogę pozytywnie rozpatrzyć Pani reklamacji.

Reklamowana wada artykułu nie powstała w wyniku zastosowania nieodpowiedniego materiału czy błędu produkcji, a jest wynikiem normalnej eksploatacji.

Do klejenia stosowane są kleje o najwyższych parametrach, jednakże wpływy atmosferyczne, przemoczenia obuwia, niska temperatura, sposób oraz częstotliwość użytkowania mają zdecydowanie negatywny wpływ na wartość użytkową wyrobu i w znacznym stopniu obniżają wytrzymałość spoin klejonych.

Wychodząc jednak naprzeciw Pani oczekiwaniom, wyjątkowo zdecydowałam się obniżyć cenę produktu o 70,00 PLN, co stanowi 30% jego ceny."

Czy jest to zgodne z prawem ocenić po przez zdjęcia?rozklejenie w okresie gwarancji nie uchodzi jako reklamacja?

Proszę o pomoc

Powrót