Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dzwoniłam dziś do MS - ma być kilka komisji powoąłnych na przełomie września i października (poza tą, która jest z ubiegłego roku), czyl rozpatrywać zaczną pewnie koło połowy października pewnie :/

Ale skoro będzie kilka komisji to jest szansa, że dzieki temu bedzie to szło szybciej niż w zeszłym roku. Mój kolega dostał informacje o pozytywnym skutku odwołania (cywil) tuż przed majówką. Inna sparwa, że w tym roku bedzie znacznie wiecej odwolań, bo i zdających było dużo więcej i chyba wiekszy procent zdających został oblany niż rok temu.

Ja się tak zastanawiam, czy nie warto zwrócić się do MS z tymi naszymi odwołaniami, tak jak to zrobił ubiegłoroczny I rok. Dostali, tzw. trzeci termin. Oprócz tego mają powtarzać, to co oblali.

renataxxx napisał:
Ja się tak zastanawiam, czy nie warto zwrócić się do MS z tymi naszymi odwołaniami, tak jak to zrobił ubiegłoroczny I rok. Dostali, tzw. trzeci termin. Oprócz tego mają powtarzać, to co oblali.

Z pewnością warto. Jakby ktoś napisał list otwarty do ministra MS, który podpisałoby tysiąc niedoszłych mecenasów, to może odniosłoby to jakiś skutek.
Ale czy ludzie potrafią się zorganizować? Szczerze wątpię.

Myślę, że tak. Każdy z nas mógłby postarać się w swoim mieście zebrać podpisy.

Np. zadania z administracji, kwestii niejednolitości ocen egzaminatorów, kwestii powtarzania jedynie niezdanego przedmiotu, kwestii egzaminu za pół roku, itp...

Ja bym proponował, żeby list otwarty w zakresie admki dotyczył tego, że są 4 linie orzecznicze dot. 2 etapowości postępowania, a w tzw. kluczu (który przecież nei jest obowiązującym kryterium oceniania) przyjęto że jest jedna utarta i jedynie słuszna linia. No i że na tę właśnie linię zastosowano w większości komisji jako jedyną prawidłową. Oczywiście nie wszystki komisje popełniły ten błąd... Co jest argumentem na niejednolitość ocen w skali kraju. A egzamin i ocenianie miało być przecież takie samo dla wszystkich. Jakieś inne propozycje? Czasu coraz mniej...

MS oficjalnie ogłosiło, iż egzamin adwokacki zdało 85% zdających. Z ogłoszeniem dotychczasowych wyników egzaminu radcowskiego MS się nie spieszy, chyba nie ma się czym chwalić.

Słuchajcie, z tym listem otwartym to naprawdę niegłupi pomysł - można by też spróbowac wysyłac indywidualne listy/maile do MS (problem tylko z adresami) z ustalona treścią - tak jak w przypadku protestu w sprawie projektu ustawy o doradcach. Bo tutaj to możemy sobie tak w nieskończoność gdybać i nic z tego nie wyniknie.

Cześć,
Jestem nowa na forum. Właśnie przygotowuję się do pisania odwołania z administracyjnego - oczywiście brak 149. Poszukuję ludzi w podobnej sytuacji którzy chcieliby wymienić się argumentami podnoszonymi w odwołaniu.
Wspólnie możemy wypracować jednolite stanowisko które przekona nieszczęsne komisje, ze nie tylko pkt widzenia ministerstwa był prawidłowy.

Proszę adwokatów do pisania w swoim temacie, ten jest dla radców. Nie należy wprowadzać bałaganiku.

Janusz M. napisał:
Proszę adwokatów do pisania w swoim temacie, ten jest dla radców. Nie należy wprowadzać bałaganiku.

Aha, wszechmocny moderator postanowił podzielić korporacje, które się dobrze ze sobą dogadują... Przykre, że komuś przeszkadzają dobre kontakty między innymi ludźmi... W sumie też się zastanawiam, gdzie zostało zastrzeżone, że na tym forum mogą się wypowiadać tylko radcowie prawni... Mogę prosić o podpowiedź ?

Ostatnia edycja:
Struś Pędziwiatr napisał:
Aha, wszechmocny moderator postanowił podzielić korporacje, które się dobrze ze sobą dogadują...
Bzdury Pani mecenas wypisuje. Umieszczanie informacji przeznaczonych dla zdających egzamin adwokacki w temacie założonym przez osoby, które nie zdały egzaminu radcowskiego jest delikatnie mówiąc niefortunne.
Proszę więc nie wprowadzać bałaganu.

Janusz M. napisał:
Bzdury Pani mecenas wypisuje. Umieszczanie informacji przeznaczonych dla zdających egzamin adwokacki w temacie założonym przez osoby, które nie zdały egzaminu radcowskiego jest delikatnie mówiąc niefortunne.
Proszę więc nie wprowadzać bałaganu.

Proszę zatem o wyjaśnienie moich wątpliwości z podaniem podstawy prawnej, albo zmianę regulaminu forum. Zgodnie z jego §6 "Publikować posty na forum może każdy zarejestrowany użytkownik". W zapisie tym brak dalszych wskazań (vide: wymysłów moderatora), a zatem proszę nie zarzucać "wypisywania bzdur", tylko wskazać podstawę!!!

Ostatnia edycja:
Witam, zdobyłam jednak ową opinię prof. Michała Kuleszy z sierpnia 2010r., dot. egzaminu radcowskiego 2010r. z administraty i chętnie ją udostępnię. Ale proszę o maile na adres: keczua1@wp.pl, gdyż na forum nie zaglądam za często.
Z góry przepraszam osoby, którym napisałam już na priv, że opinii jednak nie udało mi się załatwić. W między czasie pogadałam jeszcze z jednym kumplem i to był tzw. "złoty strzał" :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót