nowe zasady na aplikacje - zdążą czy nie?

• Autor wątku Autor wątku styczniowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
w zeszlym roku tez niby mialy byc we wrzesniu i nic z tego nie wyszlo:) Takze nie nastawialabym sie na to. Na bank bedzie w czerwcu lub na poczatku lipca

[cytat="jiggi":3n8xjw3z]Nie wiem czy to prawda, ale na niektórych wydziałach prawa nauka trawa 10 semestrów ( może ktoś potwierdzi) , ponadto wielu absolwentów, również z przyczyn niezależnych może nie zdarzyć z obroną do połowy maja, kiedy to do tej pory należało złożyć wymagane dokumenty, w tym dyplom lub stosowne zaświadczenie z dziekanatu. Tak więc termin wrześniowy jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Tutaj też mogę się mylić, ale w takim wypadku aplikacja rozpoczynałaby się w styczniu ( tak przynajmniej wynikało z artykułu w Rzeczpospolitej ). Tak czy owak, uważam że data egzaminu powinna być podana wcześniej... Być może to będzie ostatni rok, gdy względnie łatwo będzie można zdać ten egzamin...[/cytat:3n8xjw3z]
u mnie tyle trwaly studia(UMCS) i musialam sie niezle sprezyc w zeszlym roku, zeby miec do 15go zaswiadczenie o wyznaczonym terminie obrony:)

Ludzie nie ma chyba wydzialu na ktorym studia nie trwaja 5 lat czyli 10 semstrow(mozna zrobic i w 3), mozna co najwyzej wczesniej sie obronic.

A tak wogle to przestancie straszyc jak sami nie wiecie jeszcze jak to bedzie wygladalo ze od przyszlego roku bedzie bardzo ciezko sie dostac bo jeszcze nic kompletnie nie wiadomo

a my wybieramy sobie przedmioty, wiec praktycznie na 5 roku rzadko kiedy ktoś ma jakiś egzamin. a dodatkowo jest taki komfort, że gdy mi szanowna pani dr powiedziala ze jej fakultet moge zaliczyc najwczesniej na poczatku maja, to bez problemu wypisałam sie od niej a zapisałam gdzie indziej :)
uwazam natomiast ze termin wrzesniowy bardzo wiele komplikuje, chociazby dlatego ze jesli nie dostane sie na aplikacje to bede chciala robic cos innego, np. studia podyplomwe ale jak mam sie zdecydowac skoro nie bede wiedziala na czym stoje? tak samo z praca. jak dla mnie wrzesien to jedynie dodatkowe 3 m-ce zawieszenia i sytuacji gdy nie wiem co dalej bedzie.

No nie chciałem nikogo straszyć :) po prostu interesuje mnie ta kwestia, tak jak zauważyła porzeczka wbrew pozorom termin egzaminu ma dla wielu osób bardzo duże znaczenie.
A co do semestrów, ja naukę skończyłem w lutym, teraz tylko pozostała obrona, dla mnie to 9 semestrów i nie kwestionuję tego, że studia prawnicze co do zasady trwają 5 lat. Pozdrawiam :)

Dzis jest 1 marca, a konkretów w sprawie terminu egzaminu konkursowego na aplik. radc/adw ani widu ani slychu :what:
Czy ktoś z Was mógłby wyjasnić mi pare rzeczy, bo przyznam ze juz sie troche pogubiłam :ooo:

- czy jesli do konca marca lub jak w zeszlym roku w 1 tyg kwietnia MS nie wyznaczy terminu naboru na aplikacje to znaczy ze ten egzamin sie nie odbedzie w czerwcu? a czy moze byc np w lipcu?
- w przypadku jesli w tym roku egz mialby byc na starych zasadach - kiedy powinny sie odbyc egzaminy? po prostu czytajac ustawe nie bardzo rozumiem.....napisane jest ze w terminie do 30 MS organizuje nabór....

problem polega na tym ze pewnie jak wiekszosc zainteresowanych chcialabym jakos rozplanowac nauke i urlop z pracy; uczyc sie juz zaczelam, ale dla mnie czerwie a wrzesien to spora różnica;
Na chwile obecna jestem TOTALNIE zdezorientowana, bede wdzieczna za proste wyjasnienie tematu

ja jak dzwoniłam do MS to pan powiedział ze maja czas na wyznaczenie terminu do 30 wrzesnia.

ps. miałam dziś sen, że byłam w MS i jakas pani sekretarka po przepytaniu mnie z Konstytucji powiedziała, że egzamin bedzie 1. września. ale ja rzadko kiedy mam prorocze sny :P

[cytat="porzeczka"]ja jak dzwoniłam do MS to pan powiedział ze maja czas na wyznaczenie terminu do 30 wrzesnia.

[/cytat]

no to czemu wobec tego pojawia sie termin czerwiec albo wrzesień? zdaje sie ze w ubieglych latach zwykle byl to czerwiec; a cos jeszcze powiedziala ten pan ??

Jestem juz zupelnie skolowana :( mogliby cos powiedziec, np ze czerwiec na 100% nie, ale np lipiec i dalej moze, albo COKOLWIEK a tak zupelnie nic nie wiadomo. ....

Ja też dzwoniłem, połączyli mnie z Departamentem Nadzoru nad Aplikacjami i powiedziano mi, że termin będzie podany w marcu... więc żeby mieć 100% pewność chyba trzeba cierpliwie czekać i .... uczyć się :)

Oooooo no i to jest dobra wiadomość dzisiejszego dnia ! Ja już od poczatku lutego kilka razy w tygodniu zagladam na strony ministerstwa w oczekiwaniu ze znajde komunikat w sprawie terminu egzaminow. Najgorsza dla "uczacych sie" jest chyba wlasnie niepewnosć.....

KOMUNIKAT MS

2008-03-20
Planowany termin egzaminów konkursowych na aplikacje: adwokacką, radcowską i notarialną w 2008 roku

W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi terminu naboru na aplikacje adwokacką, radcowską i notarialną w roku 2008, Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:
Dotychczas egzaminy konkursowe na aplikacje odbywały się na przełomie czerwca i lipca (8 lipca 2006 r. i 30 czerwca 2007 r.), przy czym obowiązujące przepisy wymagały złożenia przez kandydatów dokumentów (m.in. odpisów dyplomów) 45 dni przed terminem tych egzaminów, czyli w połowie maja. Powyższe regulacje uniemożliwiały złożenie wniosków o dopuszczenie do egzaminu konkursowego osobom, które obronę prac magisterskich miały wyznaczoną na II połowę maja lub czerwiec. Z tego powodu terminy egzaminów oceniane były jako niefortunne. Jednocześnie do Ministra Sprawiedliwości kierowane były liczne prośby przedstawicieli środowiska akademickiego oraz studentów wydziałów prawa w sprawie dostosowania terminu egzaminów na aplikacje do organizacji roku akademickiego. W kwietniu 2007 r. problem powyższy stał się również przedmiotem wystąpienia do Ministra Sprawiedliwości Zjazdu Dziekanów i Prodziekanów Wydziałów Prawa Uniwersytetów Polskich.
Oceniając powyższe wystąpienia za uzasadnione, Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ćwiąkalski uznał, że w roku 2008 nabór na powyższe aplikacje powinien odbyć się w II połowie września.
Ostateczne podjęcie decyzji w tej sprawie wymaga jednak również akceptacji organów adwokatury i radców prawnych, albowiem zasady odbywania aplikacji (w tym także terminy ich rozpoczęcia) zawarte są w uchwałach Naczelnej Rady Adwokackiej i Krajowej Rady Radców Prawnych, dotyczących aplikacji.
Regulaminy aplikacji adwokackiej i radcowskiej przewidują, że aplikacje rozpoczynają się 1 października, natomiast przepisy ustawy – Prawo o adwokaturze oraz ustawy o radcach prawnych stanowią, że procedura wpisu na listę aplikantów trwa 90 dni.
Przeprowadzenie zatem egzaminów konkursowych na aplikacje w miesiącu wrześniu, bez jednoczesnej zmiany Regulaminów aplikacji, mogłoby doprowadzić do sytuacji, że po zdanym egzaminie kandydaci oczekiwaliby przez okres około 1 roku na rozpoczęcie aplikacji.
Uwzględniając powyższe uwarunkowania, Minister Sprawiedliwości w styczniu br. zwrócił się – zgodnie z art. 15 w zw. z art. 58 pkt 12 lit. b) ustawy z dnia 26 maja 1982 r. - Prawo o adwokaturze oraz art. 48 w zw. z art. 60 pkt 8 lit. c) ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o radcach prawnych do Naczelnej Rady Adwokackiej oraz do Krajowej Rady Radców Prawnych o podjęcie uchwał w sprawie zmiany Regulaminów odbywania aplikacji adwokackiej i radcowskiej poprzez ustalenie terminu rozpoczęcia roku szkoleniowego na dzień 1 stycznia każdego roku oraz określenie, że wnioski o wpis na listę aplikantów adwokackich i radcowskich będą składane przez kandydatów najpóźniej do dnia 1 listopada przed rozpoczęciem roku szkoleniowego.
Podjęcie powyższych uchwał przez Naczelną Radę Adwokacką oraz Krajową Radę Radców Prawnych umożliwi przeprowadzenie naboru na aplikacje we wrześniu 2008 r.
Naczelna Rada Adwokacka przychylnie odniosła się do wniosku Ministra Sprawiedliwości. Również Krajowa Rada Notarialna oceniła jako zasadną propozycję Ministra Sprawiedliwości przeprowadzenia egzaminów konkursowych we wrześniu 2008 r. Natomiast Krajowa Rada Radców Prawnych dotychczas nie zajęła pozytywnego stanowiska w sprawie. Minister Sprawiedliwości wyraża nadzieję, że również ten organ odniesie się ze zrozumieniem do uzasadnionych postulatów środowisk akademickich.

to bylo do przewidzenia

nastepnym komunikatem bedzie taki, ze nabor na sedziowska i prokuratorska w tym roku nie odbedzie sie :)

A jak dla mnie to z tego komunikatu niewiele wynika. No może poza potwierdzeniem intencji MS co do wrześniowego terminu...
W kazdym razie nadal nie wiadomo kiedy egz na aplikacje radc/adw się odbędzie.
:roll:
Wiadomo tylko..... dlaczego nie wiadomo.

Czy ktoś zorientowany mógłby wyjaśnić, czy jest możliwe że np w połowie kwietnia dowiemy się ze egz jest np. za dwa miesiące, w czerwcu?? Zastanawiam sie po prostu jak długo taki stan niepewnosci jeszcze potrwa.... :what:

termin czerwcowy upadl, niedlugo zaczna uciekac terminy do ogloszenia naboru

jaki stan niepewnosci? egzamin bedzie we wrzesniu...

[cytat="Dura_lex":2cq5i8jd]chlip chlip :([/cytat:2cq5i8jd]

ja to jestem tak tym rozżalona i tak wiele mi to komplikuje, że już zupełnie odechciało mi się wszystkiego :(

pomimo tego, mam jednak jeszcze taką malutką odrobinkę nadzieji, że może stanie sie jakiś cud i jednak to bedzie czerwiec

Kocham takie zmiany...Naukę rozpocząłem w lutym z myślą o terminach czerwcowo - lipcowych a obronę pracy magisterskiej radykalnie przyspieszyłem, tracąc wszelkie możliwe uprawnienia studenckie. Teraz nie wiem, czy dać na luz czy uczyć się tak samo. Poza tym nadal nic nie wiadomo na temat egzaminu na aplikację sądowo - prokuratorską. W ustawie jest stwierdzone: "Minister Sprawiedliwości zarządza, w zależności od potrzeb kadrowych sądów powszechnych i prokuratury, nabór na aplikację, zwany dalej "naborem", i wyznacza limit miejsc na aplikację (...)". Czyżby jaśnie panujący Minister uznał, że w tym roku nie zachodzą potrzeby kadrowe?! Poza tym szanowany Minister właściwy d/s nie raczy nawet wydać stosownych rozporządzeń do Ustawy o CSKSPiP.
Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe warunki i tryb przeprowadzania naboru dla kandydatów na aplikację, skład, sposób powoływania członków zespołu konkursowego i komisji konkursowej oraz tryb ich postępowania - mając na uwadze zakres wiedzy podlegającej sprawdzeniu w trakcie konkursu i części preselekcyjnej, pisemną i ustną formę poszczególnych części konkursu, system punktowy ocen konkursowych, a także ocenę predyspozycji kandydata do zajmowania stanowiska sędziego lub prokuratora; (ZASADNICZY BRAK, PRZYNAJMNIEJ JEśLI CHODZI O PRZYSTęPUJąCYCH DO EGZAMINóW...
2) organizację i przebieg aplikacji, w tym:
a) system punktowy oceny postępów aplikanta w czasie aplikacji, a także wyników kolokwium oraz egzaminu sędziowskiego i prokuratorskiego,
b) szczegółowy tryb i warunki odbywania aplikacji, również w ramach specjalizacji sądowej lub prokuratorskiej,
c) szczegółowy tryb i warunki sprawowania patronatu nad aplikantami
- uwzględniając zakres wiedzy teoretycznej i praktyki niezbędnej do zajmowania stanowiska sędziego lub prokuratora, a także specyfikę tych urzędów;
3) zakres, szczegółowe warunki i tryb przeprowadzania egzaminu sędziowskiego i prokuratorskiego, skład zespołu egzaminacyjnego i komisji egzaminacyjnej, sposób powoływania ich członków oraz tryb postępowania - uwzględniając zakres odbytej aplikacji w ramach specjalizacji sądowej lub prokuratorskiej, pisemną i ustną formę egzaminu, kwalifikacje członków komisji egzaminacyjnej, a także mając na uwadze konieczność zagwarantowania właściwego poziomu organizacyjnego i merytorycznego tych egzaminów oraz zabezpieczenia jednakowych warunków ich składania przez wszystkich aplikantów;
4) wysokość oraz warunki i tryb wypłacania, a także zwrotu stypendium, mając na uwadze zapewnienie prawidłowego funkcjonowania Krajowego Centrum; (JEDYNE ROZPORZĄDZENIE, KTÓREGO PROJEKT JEST NA STRONACH MS)
5) wysokość wynagrodzenia członków zespołu konkursowego i zespołu egzaminacyjnego, w wymiarze nie większym niż miesięczne wynagrodzenie zasadnicze sędziego sądu okręgowego w pierwszej stawce awansowej - uwzględniając zakres i nakład ich pracy przy przygotowywaniu odpowiednio konkursu, egzaminu sędziowskiego lub prokuratorskiego;
6) wysokość wynagrodzenia członków komisji konkursowej, komisji do przeprowadzenia kolokwium oraz komisji egzaminacyjnej, w wymiarze nie większym niż miesięczne wynagrodzenie zasadnicze sędziego sądu okręgowego w pierwszej stawce awansowej - uwzględniając zakres i nakład ich pracy odpowiednio w czasie konkursu, kolokwium lub egzaminów sędziowskiego lub prokuratorskiego oraz odrębności w ich przeprowadzaniu;
7) wysokość wynagrodzenia patronów, o których mowa w art. 10 ust. 2 pkt 9, w wymiarze nie większym niż 15 % kwoty bazowej stanowiącej podstawę wynagrodzenia zasadniczego sędziów i prokuratorów, ustalonej w ustawie budżetowej na dany rok, uwzględniając zakres i nakład ich pracy.

od dawna potrzeby kadrowe sa minimalne

co do wielkosci naboru to na polaczona aplikacje sadowo - prokuratorska mowilo sie o ok. 200 osobach rocznie w skali kraju

generalnie z nieoficjalnych informacji wynika, ze w tym roku naboru do Krajowego Centrum nie bedzie
po 1 z przyczyn technicznych, np. Krajowe Centrum w Krakowie nie jest jeszcze gotowe
po 2 z przyczyn ideologicznych - aplikacja sadowa prawdopodobnie ulegnie radykalnej zmianie i dopoki nie wejda jakies nowe unormowania dopoty nie bedzie nowego naboru

a zatem skoro obecna ustawa nie przewiduje juz mozliwosci przeprowadzenia jakiegokolwiek naboru na starych zasadach to
nalezy przypuszczac, ze naboru nie bedzie w ogole.

Trzeba pamiętać, że zgodnie z założeniami projektu MS, nabór do Centrum ma być naborem na roczną tzw. aplikację ogólną, wspólną dla wszystkich. Po jej zakończeniu, najlepsi aplikanci mają kontynuować szkolenie na 2,5 letnich aplikacjach sądowej i prokuratorskiej. Pozostali (którzy ukończyli tą aplikacją ogólną) mogą zostać asystentami w sądzie lub prokuraturze, z (to ważne) możliwością zdawania po 3 latach pracy w takim charakterze, egzaminu sędziowskiego lub prokuratorskiego, a po jego zdaniu, ubiegania się w konkursie o stanowisko asesora prokuratury lub sędziego Sądu Rejonowego . Wynika z tego, że nabór na tą aplikacją ogólną powinien wynosić co najmniej 600-800 osób, by np. połowa z nich kontynuowała szkolenie na aplikacji sądowej/prokuratorskiej. Bo przecież co roku tylko z przyczyn "naturalnych" zwalnia się 300-400 stanowisk sędziowskich i prokuratorskich (przejścia w stan spoczynku, odejścia do innych zawodów).
A Centrum faktycznie w chwili obecnej absolutnie nie jest gotowe i nie wiem, gdzie przebiegałoby szkolenie w razie naboru w tym roku :)

Powrót