nowe zasady na aplikacje - zdążą czy nie?

• Autor wątku Autor wątku styczniowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak dokładnie będzie wyglądał w tym roku egzamin na sądowo - prokuratorską? tzn gdzie się odbędzie/odbędą egzaminy i gdzie będą odbywać szkolenie przyjęci aplikanci?

nie ma jeszcze takich informacji

nieoficjalnie mowi sie, ze nabor odbedzie sie jeszcze w apelacjach tak jak rok temu, natomiast aplikacja rozpocznie sie w przyszlym roku i szkolenie przeprowadzac bedzie Krajowe Centrum

informacja z KRK musi być po prostu w momencie złożeżenia nie starsza niż miesiąc.

Mam głupie pytanko: 6 sierpnia dokumenty musza byc złozone czy moga byc wyslane tego dnia (data stampla pocztowego)???

Tylko dlaczego wymagania muszą być spełnione na ostatni dzień "rekrutacji"?? na dzień 6 sierpnia? W informacji na stronach MS nic o tym nie ma.

Z tego co mi wiadomo to jest juz termin egzaminu na 20 września wyznaczony.

Inaczej: dokumenty musza być w IZbie szóstego sierpnia czy moga byc wyslane tego dnia??

[cytat="Dura_lex":s7zg2zai]Inaczej: dokumenty musza być w IZbie szóstego sierpnia czy moga byc wyslane tego dnia??[/cytat:s7zg2zai]

Możesz jak najbardziej wysłac dokumenty, najlepiej przesyłką poleconą z potwierdzeniem odbioru. Liczy się data stempla pocztowego.

Dzieki. Czyli mając troszke szczescia mozna sie bronic na poczatku września (!!!) i jeszcze zalapac sie na egzamin.

byly egazminy w czerwcu i ludzie sie spokojnie wyrabiali, a czytajac ten watek odnosze wrazenie ze dla niektorych polowa grudnia to itak byloby za wczesnie...

[cytat="Dura_lex":3m6jgo4z]Inaczej: dokumenty musza być w IZbie szóstego sierpnia czy moga byc wyslane tego dnia??[/cytat:3m6jgo4z]

Ponadto w OIRP Warszawa można również zgłaszać zgłoszenia online:

[url="http://www.konkurs.oirpwarszawa.pl/"]http://www.konkurs.oirpwarszawa.pl/[/url]

Dobrze dobrze. Ale czy ktośmi odpowie na prosciutkie pytanie: czy dokumenty mogą być wysłane 6 sierpnia (wiec dojda w oklicach 9-10 sierpnia)????????

[cytat="Dura_lex":2j870lj8]Dobrze dobrze. Ale czy ktośmi odpowie na prosciutkie pytanie: czy dokumenty mogą być wysłane 6 sierpnia (wiec dojda w oklicach 9-10 sierpnia)????????[/cytat:2j870lj8]

Mogą być wysłane 6 sierpnia.

słyszłam ostatnio taką małą ploteczkę, że w tym roku naboru na sądową jednak już nie będzie. Ktoś ma może jakies bliższe informacje na ten temat?
Gdybanie i jasnowidzenie mnie nie interesuje :)

Naboru nie bedzie - wogle dostęp do zawdou sędziego ma się zmenić o czym był obszerny artykuł w RZ.Uzupełniane będą tylko "naturalne" odejścia, dostęp do zawodu mają mieć praktycy z doświadczeniem z korporacji prywatnych i prokuratury. Spowodowane jest to jedną prozaiczną przyczyną sędziowie chcą podwyżek więc pieniądze na nowych będzi ciężko znaleźć.U mnie na wydziale kadra profesorska bez ogródek mówiła już w marcu, że żadnego otwartego naboru nie będzie tylko uzupełnienia :? Czy to pewne ? W tym kraju nawet śmierć i podatki nie są pewne :lol:

kolargol - a projekt ustawy o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury na stronie MS czytałeś? :) Myślę, że lepiej się z nim zapoznać zamiast opierać się na artykułach prasowych...Natomiast naboru na tą aplikację sądową i prokuratorską (którą ma prowadzić Szkoła) w tym roku faktycznie może nie być, bo po prostu nie zdążą znowelizować ustawy.

bylo juz setki razy, stanowisko ministerstwa jest taki ze nabor odbedzie sie w listopadzie

projekty sa takie ze aplikacja ogolna trwac bedzie 12 miesiecy: potem specjalizacja prokuratorska 30 miesiecy
specjalizacja sedziowska 54 miesiace, a ztem aby zostac sedzia trzeba bedzie odbyc aplikacje trwajaca lacznie 5 i pol roku

nabor do krajowego centrum nie jest jeszcze znany mowi sie o ok. 200-250 osobach rocznie w skali kraju, z tym ze znaczna czesc tych osob po odbyciu 12 miesiecznego szkolenia wstepnego mialaby byc kierowana do pracy jako asystenci/referendarze

A ja mam takie pytanie: czy na egzaminie na prokuratorską zdarzają się pytania z części szczególnej prawa cywilnego? Niby przeglądałem testy z poprzednich lat i w części pisemnej żadnych nie znalazłem, ale nie mam pewności co do ustnej.

na ustnej cos tam sie zdarza, ale na tyle malo ze lepiej w ogole darowac sobie cywilne

ale czy ty lezales w lodowcu przez ostatni czas? nie bedzie juz takiego egzaminu na apl. prokuratorska, wiec raczej nie warto zaprzatac sobie glowy zeszlorocznymi testami
a na egzaminie na apl. sadowo-pro9kuratorska zapewne bedzie bardzo obszerna czesc z cywilnego

Powrót