Obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku Marta877
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mariacardana
Przerwa w Polsce w Ubezpieczeniu nie wpływa na ubezpieczenie w Niemczech.

Pogodniak to nie jest tak ze wszyscy leca do prywatnej bo taniej...ja do Niemczech przyjechalam 4 lata temu z dzieckiem i w moim kregu znalazly sie przemile osoby ktore mi powiedziay ze tylko w prywatnej kasie moge byc ubezpieczona. wiec ja bedac tu calkiem nowa i nieznajacajezyka bylam pewna ze maja racje...a teraz po tych 4 latach juz z 2 dzieci jest mi ciezko przejsc do panstwowej kasy a prywatne ubezpieczenie mnie i dzieci kosztuje prawie 500 € a poniewaz mam swoje ubezpieczenie to tez w zadnej panstwowej kasie nie chca mnie przyjac nawet jakbysmy wziei slub...

prepond napisał:
Ja powiem jak to wygląda w praktyce... Liczy się ten papier z Rathaus'u na którym widnieje data zameldowania. Idac do ubezpieczalni potrzebujesz właśnie ten dokument. Teraz jeżeli się wymeldujesz, odczekasz jakiś czas do znalezienia pracy i ponownie zameldujesz to dostaniesz nowy papier na którym nie będzie poprzedniego okresu zameldowania. To przynosisz do ubezpieczalni i oni za cholerę się nie połapią ze mieszkałaś w DE wcześniej bo wpiszą datę jaka będzie na dokumencie z Rathaus'u.

poprzedni adres widnieje nawet po latach...przyklad z mojego partnera byl w niemczech zameldowany z 10 lat temu po czym sie wymeldowal i wyjechal do Polski 4 lata temu wrocil i poszedl sie zameldowac i co ??? Od razu w komputerze Pani go znalazla na starym adresie...

Pogodniak napisał:
Zameldowanie w Polsce tu sie nie liczy, jesli jestes zameldowana w Niemczech. Nie mozesz byc tylko ubezpieczona w dwoch krajach rownoczesnie,

Słuchaj a dlaczego nie moge ? Jak to ktos sprawdza? Akurat chce sie przeprowadzić do Niemiec mam wolny zawód. I pasuje mi zeby zostawić tez polski ZUS. Chce sie zgłosić do AOK i płacić sobie samemu te 160Euro miesięcznie. Jak siw odbywa zapisywanie do tego, czy jest jakis formularz ? O co z tym chodzi?

"Zapisywanie" odbywa sie tak, ze AOK musi sprawdzic, gdzie byles ubezpieczony przez ostatnie 12 miesiecy, i wysle w tym celu zapytanie do polskiego NFZ i jak sie okaze, ze nadal jestes tam ubezpieczony, to cie nie przyjmie.

A nie mozesz byc ubezpieczony w dwoch krajach dlatego, ze tak mowia przepisy unijne

Który przepis który paragraf tak mowi? Przeciez je Niemczech jest obowiązek płacenia ubezpieczenia jak sie tam mieszka. Jak wiec mogą mnie nie przyjąć skoro to jak chce płacić

Chodzi o to, że możesz podlegać tylko jednemu systemowi ubezpieczeń społecznych, a nie obu naraz.
Reguluje to ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

No ale mam zdalną prace w Polsce i pracodawca płaci na mnie ZUS bo musi. W Niemczech jest Obowiązek ubezpieczenia jak sie tam mieszka

Musisz zrozumieć logikę przepisów. O tym jakim przepisom ubezpieczeniowym podlegasz decyduje organ właściwy ze względu na Twoje miejsce zamieszkania.

Np. ja mieszkam na stałe w Niemczech, prowadzę w Niemczech działalność jako wolny zawód i dodatkowo pracuję na umowę o pracę, a oprócz tego jeszcze w Polsce mam działalność jako wolny zawód to ZUSu w Polsce nie płacę. W ZUS składam tylko stosowne zaświadczenie z Niemiec. Mój ośrodek życia jest w Niemczech. Musisz ustalić, gdzie będzie Twój ośrodek życia.

Czyli jesli pracodawca płaci w Polsce ZUS to mimo ze jest obowiązek po zameldowaniu płacenia składek Niemcy mnie nie ubezpieczą? Przeciez jest to obowiązkowe. Muszę sie zwolnić z pracy czy co?

Moze postaraj sie wreszcie czytac ze zrozumieniem, przede wszystkim to, co napisal ci Chriss

" Musisz ustalić, gdzie będzie Twój ośrodek życia."

Od tego sa odpowiedzialne komorki miedzynarodowe w polskim NFZ i w niemieckich kasach chorych One ustala, w ktorym kraju podlegasz jedynemu obowiazkowi ubezpieczenia.

Haslo "po zameldowaniu w Niemczech ubezpieczenie niemieckie jest obowiazkowe" jest skrotem myslowym, tak jest w wiekszosci przypadkow, ale w specyficznych przypadkach jest inaczej.

Chce sie zmoim partnerem i jego dziecmi przeprowadzic do Niemiec,ja tu pracuje imxm meldunek,moj partner jest na emeryturze wojskowej.Wiem,zeuplynie troche czsu zanim znajdzie prace.W zwiazku z tym jsk bedzie wygladala do tego czasu sprawa ubezpieczenia jego i dzieci?czy musza samu oplacic ubezpieczenie.czy wystarczy to z Polski?

mam pytanie odnośnie składek ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech. pracowałem w Niemczech 15.7-31.12.2013. Wróciłem do Polski, ale nie byłem ubezpieczony w NFZ. Nie wyrejestrowałem się z AOK bo myślałem, że tak jak w Polsce zrobi to pracodawca, teraz wiem, że to ja powinienem był zrobić, ponownie podjąłem pracę w Niemczech 23.06.2014 i pracuję do chwili obecnej. Dostałem z AOK pismo z nakazem zapłaty za okres 1.01-22.06.2014 w kwocie 3996 euro, co daje około 24 euro dziennie. Z mojego pita za 2013 i 2014 wynika, że płaciłem około 5 euro dziennie.pracowałem i pracuję na umowę o pracę. Ta suma dla mnie to prawie jak wyrok śmierci. moje pytanie brzmi co mogę zrobić żeby AOK obniżył tą karę?

Witam.
Czy polski ZUS obniżyłby Ci zadłużenie ?
Pozdrawiam

AndreasG napisał:
Witam.
Czy polski ZUS obniżyłby Ci zadłużenie ?
Pozdrawiam

Lepiej się czujesz jak przywalisz kretynowi?
Twoja odpowiedź sugeruje Herr Andreas, że chciałem kogoś oszukać, zapłaciłem już składek około 3000 euro a nigdy nie skorzystałem z żadnego świadczenia zdrowotnego.
Chodzi o wysokość zobowiązania. Ponoć trzeba zapłacić zaległe składki, a nie karę. Nie wiem skąd taka wysokość zobowiązania.
Ja prosiłem o pomoc, jeżeli nie masz nic w tym temacie do powiedzenia to sobie daruj. pozdrawiam

Witam.
Możesz udać się do swojego AOK I tam szukać rozwiązania problemu, w niektórych przypadkach to działa. Nie chciałem nikogo obrazić jeżeli tak to odebrabeś to Przepraszam, chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt że ( tak mi się wydaje ) raczej będziesz musiał to zapłacić ale stawiając się osobiście po okazaniu skruchy może uda się na raty po złożeniu odpowiedniego pisma.
Pozdrawiam

Elao1967!
AOK robi to, co jest "gesetzlich">
www.krankenkassen.de/gesetzliche-krankenkassen/krankenkasse-beitrag/freiwillig-versichert-gkv/
Szukaj tutaj i czytaj bardzo dokladnie. AOK myszle, ze zarabiales 4125,00 €/ ms., i dlatego masz tyle dlugow. Kazdy, ktory nie zarabia (albo malo > student, to inna sprawa) musze min. ca.158 € placic na ubezpieczenie (AOK, BKK, Barmer...), kazdy miesac!!!
Tak, jak AndreasG pisal: tam szukac rozwiazanie problemu.
:)
BTW: nikogo (sorry, ale tak jest) nie interesuje, ci skorzystales z uslug zdrowotnych! >dobrze, ze Ci nie bylo potrzebne...!!!!! Wkladky sa wkladky

Ostatnia edycja:
Pytalam czy w tym okresie jak nie bylo ciebie w niemczech , czy byles wymeldowany z mieszkania w ktorym mieszkales?? Jezeli zak to zmienia to postac rzeczy...

Elvi napisał:
Pytalam czy w tym okresie jak nie bylo ciebie w niemczech , czy byles wymeldowany z mieszkania w ktorym mieszkales?? Jezeli zak to zmienia to postac rzeczy...

przepraszam, że dopiero odpowiadam, wymeldowany byłem 9.01. 2014, a ponowne zameldowanie nastąpiło 6.08.2014

Powrót