Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ale do tego music udowodnic dodatkowo, ze ta osoba byla "deutschstämmig"

Mein Vater/Großvater war in der deutschen Wehrmacht. Kann ich automatisch die deutsche Staatsangehörigkeit von ihm ableiten?

Nein. Besonders während der NS-Zeit wurden auch Personen ohne deutsche Staatsangehörigkeit eingezogen. Ob eine Einbürgerung erfolgte, muss daher gesondert geprüft werden.

Dies gilt auch für andere Organisationen wie z. B. SS, Organisation Todt und Polizei.

Bundesverwaltungsamt - Fragen und Antworten zur Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit - Mein Vater/Großvater war in der deutschen Wehrmacht. Kann ich automatisch die deutsche Staatsangehörigkeit von ihm ableiten?

Tak pradziadek sam zgłosił się do Reichsarbeitsdienstes i był Reichsbahn coś tam :) ale pewnie to nic nie daje jeszcze...
A jego syn a mój diadek chodził do Volkschule i miał bardzo dobry z j.niemiecki :D mam takie świadecwa ale to tez nic pewnie....

Ostatnia edycja:
Bedurfte es laut Runderlass des Reichsministers des Inneren betr. Erwerbs der deutschen Staatsangehorigkeit durch ....j.w. vom 12. Oktober 1944 einer Einzelfallentscheidung der zustandigen EWZ, die entsprechend dokumentiert ist.

Twoja sprawa nie jest ostatecznie roztrzygnieta. Na razie ty tu tylko - za przeproszeniem - gaworzysz. Jak wygrasz sprawe, jak PaulZaenger, to podasz fakty, tak jak on, i sie przysluzysz konkretnie innym w zalatwianiu ich spraw.
Na razie to tylko twoje domniemania, ktore zamulaja watek, nie wnoszac nic merytorycznego. Dlatego lojalnie ostrzegam, ze bede kasowal jako moderator wszystkie nastepne tego rodzaju przekomarzania, ktore do niczego nie prowadza

SimonM napisał:
Tak pradziadek sam zgłosił się do Reichsarbeitsdienstes i był Reichsbahn coś tam :) ale pewnie to nic nie daje jeszcze...
A jego syn a mój diadek chodził do Volkschule i miał bardzo dobry z j.niemiecki :D mam takie świadecwa ale to tez nic pewnie....

Jak zacytowalem za BVA, takie sprawy musza bys zweryfikowane "gesondert", czyli w wolnym tlumaczeniu "dodatkowo". Nie jest powiedzianie, ze ci sie nie uda.

Napisałem tylko to co napisała mi urzędniczka w I instancji. A mianowice gdyby mój dziadek sam zgłosił się do służby w Wehrmachcie to byłby dowód jego obywatelstwa ale ponieważ został skoszarowany siłą to to nie jest dowodem jego obywatelstwa.

To, co zacytowales, nie mowi nic o "dobrowolnym zgloszeniu" czy "skoszarowaniu", tylko o innych rzeczach, slowem kluczowym w twoim cytacie jest "Einzelfallentscheidung", ktore pojawia sie w praktycznie wszystkich tego rodzaju sprawach roztrzyganych przez Bundesverwaltungsgericht

Der vorgelegte Schriftwechsel über die (möglichst zügige) Einbürgerung volksdeutscher Freiwilliger aus Polen bei den Verbänden der Waffen-SS und Polizeidivision mag für eine gewisse Wahrscheinlichkeit einer Einzeleinbürgerung von Angehörigen der Waffen-SS und damit auch der SS-Totenkopfverbände sprechen, lässt einen anderen Hergang im Einzelfall des Großvaters aber nicht ansatzweise ausgeschlossen erscheinen. Als Beweis des ersten Anscheins für eine tatsächlich erfolgte Einzeleinbürgerung des Großvaters des Klägers zu 1. reicht der bloße Hinweis auf das Volkslistenverfahren und den angeführten Schriftwechsel nicht aus.

w cytacie Bundesverwaltungsgerichtu jest napisane "aus Polen", a nie z "terenow wcielonych do Rzeczy" czy z GG.

I po raz ostatni, ty nie musisz przekonywac mnie, przekonaj BVA, na razie ci sie to nie udalo, wiec wszystko co piszesz, to twoje prywatne interpretacje, ktore nie maja jeszcze zadnego pokrycia w faktach

Przecież tu nie chodzi o służbę w wojsku, z którego dziadek uciekł ale to nie stanowi problemu dla BVA bo nie poszedł do Andersa. Problemem jest to, że urzędniczka uważała, że został skazany przez polskie władze za to, że jako VD starał się o obywatelstwo ale je nie dostał i był członkiem SA. Urzędniczka zapomniała, że mój dziadek siedział za to w więzieniu a ja mam ponad 100 stron akt. Teraz mam zeznanie dziadka, który mówił jak było. Czy to nie jest dowód Pogodniak?

Raz jeszcze, udowadniaj swoje racje BVA a nie mnie, na razie ci sie to nie udalo

Napisałem do urzędnika, że mam takie zeznanie. Urzędnik po 2-tygodniowym namyśle odpisał mi i prosił, żeby mu to przysłać. Użył magicznego słowa vorlegen. Teraz ja już nic nie muszę udowadniać.

vorlegen to jest "przedlozyc" i nic na razie nie znaczy. A 2-tygodniowe odstep nie znaczy zadnego "namyslu", albo myslisz, ze jak rano przychodzi poczta od ciebie, to wszyscy sie rzucaja w ciagu pieciu minut, zeby ja przeczytac? Moze lezala na biurku 2 tygodnie, rzucil na nia pol minuty okiem i napisal: niech mi petent przysyla, co uwaza za stosowne, a ja potem zobacze, czy to uwzglednie

Poza tym zwracam uwage na nastepujacy punkt regulaminu tego forum

§11 Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni.
Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty.
Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów ForumPrawnego.org.

Ostatnia edycja:
Pytanie: Czy da się jakoś udowodnić dotrzeć do jakiś dokumentów archiwalnych że pradziadek zgłosił się dobrowolnie do Reichsarbeitsdienstes w Reichsbahn jako Reichsbahn Gehilfe?

Pytanie do paulazaengera1976....
o co chodzi z ta ustawa z 22.02.1955
z tego co wiem ta ustawa nadawala obywatelstwo niemieckie podczas II wojny ludziom wpisanym na deutsche volkslsite I i II automatycznie a III do odwolania .dzis uznawana jest najwyzej II chyba ze przodek wpisany na III udowodni swoja przynaleznosc niemiecka do konca 1944/1945.
Zastanawiam sie nad tym faktem skoro II grupa moze byc podwazona przez BVA mimo ze przedstawia sia volkslistenausweis niebieski ale bez zdjecia ( tak jak w moim przypadku) oryginal ale pieczatki byly i dane dziadka jego podpis nawet skrawki zdjecia byly widoczne ze to zdjecie tam faktycznie bylo kazdy glupi to zauwazy ze zdjecie bylo ale zostalo oderwane bo sa skrawki tego na ausweisie , z IPN ze nie byl zrehabilitowany z dokumentow i zaswiadczen ze posiadal volksliste z cala swoja rodzina zona i dziecmi nawet po 1949 roku urzad gminy w ktorym mieszkal wydal zaswiadcznie ze byl wpisany na volkslsite i jest pochodzenia niemieckiego . Potem dokument z 1953 ze uzyskal polskie obywatelstwo z mocy ustawy z 8.01.1951 czyli nie na wlasny wniosek ale automatycznie je mu nadano. potem papier z 1955 ze spolszczono mu i jego rodzinie nazwisko i zmieniono jego pisownie. i dokument z 1964 ze dopiero od tego roku byl wlascicielem ziemii, gospodarstwa mimo ze byl jego wlascicielem podczas 1939-1945 wiec ten okres 1945-1963 zostal mu wywlaszczono odebrany zapewne..... a BVA sobie stwierdzilo ze mial 3 grupe
Dodatkowo wyslalem im list mojego dziadka z 1942 w jezyku niemieckim do kolegi, dokument zaproszenia na uroczystosc zebranie strazakow niemieckich z 1943 do ktorych nalezal ochotniczo mimo ze byl rolnikiem i mial mase pracy to pomagal niemcom i sluzyl w tej strazy czyli sporo dokumentow swiadczacych o dziadka niemieckosci do konca wojny
akt urodzenia niemiecki i ukonczenie szkoly podstawowej niemieckiej z 1918 roku tez maja u siebie swiadectwo slubu niemieckie z 1940 roku ,papiery z gospodarstwa dziadka ze jest rozliczany ,podatki kartki itp wszystko w jezyku niemieckim... polakow z terenow wiejskich wysiedlano z gospodarstw w wiekszosci . Mimo tego BVA sobie snuje ze dziadek mogl byc polakiem ..... ojciec dziadka moj pradziadek ur jako niemiec zm jako niemiec sluzac w niemieckim wojsku podczas I wojny swiatowej i zginal na niej maja to u siebie z deutsche dienstele jak rowniez pra pra dziadka akt zgonu i papiery niemieckie jak kupowal gospodartwo i dom. od paru pokolen przedstawielm im papiery ze moja rodzina wywodzi sie z niemcow wiec jak moga stwierdzic ze dziadek byl polaczkiem .....jednak w 1999 przyznali po dziadku przez pochodzenie mojemu ojcu obywatelstwo i mojemu rodzenstwu i ich dzieciom.... a teraz oni maja je przez zasiedzenie 12letnie moj tata tez a ja jestem w kropce. mimo wielu niemieckich papierow ktore maja u siebie. rzadko kto przedstawia zaswiadcznia szkolne, papiery z gospodarstw.oryginal volkslsity,listy niemieckie z okresu wojennego i sluzba w strazy pozarnej niemieckiej.... a mimo to dorzucilbym 200 kolejnych stron a BVA napisze malo malo....

Przecież tu nie chodzi o to, że twój dziadek nie był pochodzenia niemieckiego (Abstammung) tylko o to, że pod koniec 1944 r. i na początku 1945 r. nie był deutscher Volksuzgehoriger. Nie ma tutaj znaczenia, że w 1941 r. otrzymał Volkslisenausweis I,II lub III.

@Geronimo75
Warunek udowodnienia niemieckiej narodowości należy spełnić przy III DVL, gdyż w latach 1941 -1945 nadawano obywatelstwo warunkowe. Z kolei warunkiem otrzymania pełnego obywatelstwa niemieckiego i tym samym statusu Reichsdeutscha było udowodnienie narodowości niemieckiej w momencie wpisu na I lub II DVL. Wedle ustawy z 22.02.1955 obywatelstwo niemieckie nabyte w latach 1941 -1945 można odrzucić przed wejściem poniższej ustawy w życie, jak również w okresie późniejszym. Teoretycznie wpisany do DVL I lub II dzisiaj może odrzucić obywat. niem. przez wyraźne oświadczenie. Reasumując: udowodnienie narodowości niemieckiej do 1945 roku jest tylko wyłącznie w III grupie DVL.

@adamaleks
Twoja sprawa nasuwa wątpliwości:
Jeśli Twojemu dziadkowi odebrano gospodarstwo rolne po 1945 roku , to w takim razie to gospodarstwo powinno być przeznaczone na potrzeby reformy rolnej. Zwykle gospodarstwa przejęte od Niemców były przeznaczone na potrzeby reformy rolnej. Twój dziadek mógł co najwyżej odkupić swoją dawną własność. Jeśli tego nie było, to znaczy że nie podlegał represjom wynikającym z wpisu na II DVL. Tym samym wpis na II DVL Twojego dziadka staje się niewiarygodny.

Tekst pochodzi z wyroku sądu niestety nie podam źródła:
"Der Beitritt zur polnischen Exilarmee unter britischem Kommando (Anders-Armee) im Dezember 1944 ist als Bekenntis zum polnischen Volkstum zu werten. Ein Bekenntnis zum polnischen Volkstum schliesst ein Bekenntnis zum deutschen Volkstum aus. Grossvater im massgeblichen Zeitpunkt anfang Januar 1945 nicht deutscher sondern polnischer Volkszugehorigkeit war, so konnte er eine durch Eintragung in die Deutsche Volkslste etwa erwobene deutsche Staatsangehorigkeit nicht uber Kriegsende hinaus behalten haben". W tekście nie ma słowa, która to Volkslista.

Ten cytat wyrwałeś z kontekstu. Sąd badał podstawę obywatelstwa z DVL III. Na pewno było napisane w tekście wcześniej. Nie trzeba zaraz robić z tego własnej interpretacji.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót