Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jaka jest praktyka uznawania uwierzytelnionych kopii z IPN w BVA, to juz trzeba sie w BVA pytac albo przynajmniej w konsulacie. Ja w BVA nie pracuje, ale jestem urzednikiem i my uznajemy polskie uwierzytelnione dokumenty bez zadnej apostille.

A tak w ogole nie rozumiem tego zamieszania: zamiast najpierw wyslac uwierzytelniony dokument polski i odczekac na reakcje, to tutaj sie jakas burze w szklance wody urzadza. Sto razy pisalem, ze nikt nie dostaje od razu odmowy, jesli nie dostarczy wystarczajacych dokumentow, tylko najpierw wezwanie do ich uzupelnienia i wtedy jest wyszczegolnione, co i w jakiej formie

Na stronie BVA jest napisane:
Wenn Sie beim Bundesverwaltungsamt ein Staatsangehörigkeitsverfahren betreiben und Sie nicht alle Dokumente besitzen, um Ihren Antrag zu begründen, ist das Bundesverwaltungsamt verpflichtet, bei Archiven und sonstigen Einrichtungen nach Unterlagen zu suchen.

BVA wykonuje robotę organiczną i nie patrzy na przysłane im dokumenty. Nie ma nawet słowa o polskich urzędach

Ale tutaj 90% pytajacych chce wywodzic obywatelstwo na podstawie Volkslisty, ktorych oryginalow nie ma w archiwach niemieckich, bo prawie wszystko zostalo w Polsce, wiec jak BVA nic nie znajdzie, to wysyla odpowiedz, ze brak podstaw do wystawienia zaswiadczenia i wtedy petent musi i tak sam dzialac.

BVA dysponuje Volkslistami z powiatów:
Danzig-Land
Gotenhaften
Straßburg/Westpreußen

Proszę aby POGODNIAK napisał w sprawie poświadczenia dokumentów. Jak posłałem dokument z IPN potwierdzający volkslistę to jest honorowany? czy mam to jakoś poświadczyć i znów wysłać? Rozumie że dokumenty USC nie trzeba tylko inne.

Geronimo75
czy mozesz podac wiarygodne zródło tej informacji.?

To te kopie maja byc poswiadczone przez IPN i przez notariusza jednocześnie?
Ja dokument z IPN przetłumaczyłam przez tłumacza przysięgłego i wysłałam. Czy tez notariusz to musi podbić? IPN ze swoimi pieczęciami nie wystarczy?
Dodam: Poswiadczona kopia z pieczeciami IPN-ORYGINAŁ...przetłumaczony przysięgle.

Ostatnia edycja:
Wszystko jest na stronie BVA. Powiat Gdański, Gdynia, Brodnica (Strassburg)w Reichsgau Danzig-Westpreussen. Mają wykaz I i II. III już nie bo to jak wiadomo auf Widerruf.

Panowie jakie informacje mozna znalezc w kartach meldunkowych mojego dziadka? czy bedzie moze cos o jego obywatelstwie oraz jak je wyciagnac z urzedu miasta czy mozna je kserowac czy robic zdjecia??czy takie karty meldunkowe moga zawierac jakies cenne informacje dla osoby starajacej sie o obywatelstwo niemieckie po swoim dziadku czy sa kompletnie " nie na temat".

pozdrawiam

Rozumię Bielunia, że dostaję bana i muszę się poprawić albo dostaję czerwoną kartkę.:beer:

Proszę o odpowiedz na postawione zagadnienie :)
tomj napisał:
powrócę do mojego wątku. Babcia się urodziła w 1912 w Essen (a nie w Passau jak wcześniej pisałem) w 1937-38 miała ślub w Mysłowicach woj śląskie. W 1942 była w Lublinie i dlatego się pytam czy ten dokument o którym pisałem że jest Niemką potwierdza zarazem że jej mąż i dwójka dzieci ( w dokumencie jest napisane że ma dwójkę dzieci) wówczas też są Niemcami? Czy dziadek niezależnie od żony musiał też podpisać volkslistę inaczej nie był Niemcem? Mam potwierdzenie że pracował w Lublinie w 1942 w Niemieckim urzędzie.

Ja mam taka karte meldunkowa...bardzo pomocne, moge wyslac na PW

Geronimo75, dzięki za info. Poprawiłes mi dzis humor.

Geronimo75 napisał:
Nie ma za co Marlena :ok:
gdzie moge to przeczytac....? to ułatwi mi moja sprawe....ale cudownie by było, bo mam nr tej Volkslisty, na karcie meldunkowej...

Tego nigdzie nie przeczytasz bo listami dysponuje BVA:

Sammeleinbürgerung der Deutschen Volksliste in den Kreisen:

Danzig-Land

Gotenhaften

Straßburg/Westpreußen

Aufgrund der Verordnung über die Deutsche Volksliste (DVL) und die deutsche Staatsangehörigkeit in den eingegliederten Ostgebieten vom 04.03.1941 (RGBl I Seite 118) in der Fassung vom 31.01.1942 (RGBl I Seite 51).

Die Deutsche Volksliste war in 4 Abteilungen gegliedert:

■Personen, die in den Abteilung 1 und 2 eingetragen wurde, erwarben uneingeschränkt die deutsche Staatsangehörigkeit.
■Personen, die in die Abteilung 3 eingetragen wurden, erwarben die deutsche Staatsangehörigkeit auf Widerruf. Soweit bekannt, dürfte ein Widerruf nur in wenigen Fällen erfolgt sein. Unterlagen über Widerrufe liegen nicht vor.
■Personen, die in die Abteilung 4 eingetragen wurden, erwarben die deutsche Staatsangehörigkeit auf Widerruf erst durch Einzeleinbürgerung.

mama65 jesli mogłabys...byłbym wdzieczny :-)

tomj

ile razy jeszcze będziesz prosił ?
wystarczy raz

Ostatnia edycja:
Mała relacja co u mnie.
Z Wast przyszła informacja że "Alle Dokumenten sind verloren". Także na ten moment nie mam już gdzie szukać bowiem wyczerpałem chyba swoje możliwości:
1. Archiwum Państwowe - Katowice - brak dokumentów
2. IPN - brak dokumentów
3. Bundesarchiv Berlin - brak dokumentów
4. Wast - brak dokumentów
5. Mam tylko sztambuch ;)

Chyba tylko z ciekawości jeszcze poszukam dokumentów od braci i sióstr dziadka bowiem było ich w sumie 7, może coś od nich się znajdzie choc pewnie mi to w uzyskaniu obywatelstwa nie pomoże (na dvl II od jednego z braci dziadka wyjechał jeden z moich kuzynów - także jakiś ślad jest ;))

Chyba że macie jeszcze jakieś pomysły gdzie by tu czegoś poszukać. Pyrsk!

Mam pytanie:
jeśli złożyłem wniosek o Obywatelstwo niemieckie
w Konsulacie generalnym we Wrocławiu, to czy
dostanę jakąś informacje(numer sprawy) o przyjęciu moich
dokumentów z Federalnego Urzędu Administracyjnego w Kolonii?
Jeśli tak to w jakim czasie dostanę odpowiedź z Kolonii?
Proszę o odpowiedź.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót