Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich chciałem w skrócie przedstawić moją sytuację i uzyskać kilka porad od was w sprawię obywatelstwa niemieckiego !!! Będę serdecznie wdzięczy na pomoc.
Obecnie jestem w trakcie starania się o obywatelstwo niemieckie. Mój pradziadek urodził się w Polsce ale wtedy to były ziemie niemieckie,posiadał automatycznie obywatelstwo niemieckie ale gdy ziemie wróciły we władania Polski dostał automatycznie obywatelstwo polskie.Mój pradziadek miał DVL 4 a prababcia DVL3 . Natomiast mój Dziadek i Babcia w 1988r uzyskali niemieckie obywatelstwo jako aussiedler i mam dokumentu które stwierdzają że otrzymał obywatelstwo mieli niemieckie dokumenty paszport,dowód osobisty czy też prawojazdy, niemiecką emeryturę. I właśnie mam problem ponieważ nie chcą mi przyznać obywatelstwa domagając się o Volkstum. Błagam o pomoc w temacie mogę ewentualnie podać więcej szczegółów które mam w listach od BVA. Pozdrawiam:o:o:o:o:o

Ostatnia edycja:
Zastanawia mnie też spawa mojego dziadka że nie mogę się starać po nim o obywatelstwo jak razem z babcią je posiadali??? Zwłaszcza ze mam dokument w którym pisze ze ma niemieckie obywatelstwo przez Volkszugehorigkeit ??

Ostatnia edycja:
jest to proste jak drut a ustawa o obywatelstwie jest przetłumaczona na polski i łatwo ją sobie samemu przeczytać
Potrzebujesz świadectwa urodzenia i ślubów wszystkich przodków po kolei oraz miejsce zamieszkania w Niemczech
De-Iure-Pl.org - Program wydawniczy
powodzenia

Witam,

Mam parę pytań odnośnie wniosku...
1).ojciec wysłał jakieś dokumenty czy formularze do BVA i ja też dostałem odpowiedź że to "trochę" potrwa itp. itd. mam nr sprawy czy dzwoniąc do konsulatu we Wrocku czegoś się dowiem?np czego im brakuje?

2).czy sprawę może za mnie przeprowadzić jakiś prawnik?np.z Mniejszości Niemieckiej czy ktoś taki kto zna się co po kolei zrobić?

3)jestem urodzony po 75roku ale czy mogę sam wystepowac o Staat czy musi to najpierw "przejść" mój ojciec?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Konsulat ci nie udzieli zadnych informacji, ile to potrwa, bo on tego nie zalatwia.
Sprawe mozesz oddac do prawnika, ale sam za niego zaplacisz i nie przyspieszy to procedury.
Wniosek mozesz zlozyc niezaleznie od ojca, jesli jestes pelnoletni

Dziekuje za szybka odpowiedz.Brat ojca dostal obywatelstwo po swoim dziadku.Niestety nie zyje juz czy ojciec lub ja moze powolac sie na jakis numer zeby dostac podobnie jak wujek?

Po dziadku nigdy sie nie dostaje obywatelstwa, obywatelstwo dostaje sie tylko po rodzicu.

Do wniosku nalezy dolaczyc wszystkie wymagane dokumenty, mozna podac fakty dotyczace brata ojca, ale one niekoniecznie musza wystarczyc, kazdy wniosek jest rozpatrywany indywidualnie

Jesli brat rodzony dostal po ich wspolnym ojcu to moze ojciec tez na tej podstawie dostac?niby wiem co potrzeba a to nie do konca jasne wszystko...co udokumentowac...

tez dostanie, jeśli tobie BVA przyzna obywatelstwo, tak samo twoje rodzeństwo, bo wszyscy idziecie po tej samej linii.

Witam, nie wiem czy dobrze to opisałem, mój wujek a brat mojego taty miał obywatelstwo po moim dziadku a ich tacie czy powołując się na "jakiś numer typu IIIM-xxxxx" ojciec i ja możemy dostać obywatelstwo bez udowadniania i wysyłania wszystkich papierów typu akta urodzenia, DVL itp. itd.(Pogodniak)pisze że wszystko trzeba wysłać....

Masz racje, zbierasz papiery i wysyłasz wszystko [w przypadku kopii, muszą być potwierdzone]. Myślałem, ze po twoim bracie.

Czy mozna jakos sprawdzic na jakim momencie stanela sprawa jak ma sie jej numer?ojciec to juz kiedys zaczal zalatwiac (z 10 lat) i chyba za malo dokumentow wyslal lub wogole nic tylko jakis formularz wyslal!?ja teraz poczytalem i dzieki Waszej pomocy wiem co wyslac....

Zadzwoń bezpośrednio do BVA, gdzieś ktoś kiedyś podawał numery telefonów dla Polski lub napisz list albo zadzwoń/napisz maila do konsulatu niemieckiego w PL, sprawdź wcześniej do ktorego rejonu należysz - pracownicy w konsulacie ci pomogą.

Konsulat Wrocław tylko pośredniczy w przesyłaniu dokumentów już z nimi rozmawiałem i nie mają żadnych danych. Ale bardzo miłe Panie.

Ale jeszcze jedno pytanie czy ja to mogę sam załatwiać czy musi ojciec żebym po nim dopiero dostał? Czy po prostu ja mogę wszystko załatwiać przedstawiając akty jego i mój urodzenia?

Wszystko załatwiasz sam, bez ojca... Wypełniłeś ten wniosek, czytałeś pytania które tam są ?

Jeśli nie potrafisz go wypełnić, jedz do Konsulatu to Panie powiedzą ci co gdzie wpisać albo zlec sprawę prawnikowi.

Nie licz na mniejszość niemiecka, licz na siebie. Składasz minimum, czyli akty urodzenia, ślubu etc. bo moze DVL złożył brat twojego ojca, ale Ty musisz wiedzieć w którym roku to było, czy BVA czy Ratusz zajmował się ta sprawa etc. Sam musisz namierzyć te papiery.

Ostatnia edycja:
Musze wyciagnac DVL z archiwum w Katowicach...chociaz najpierw bym musial sprawdzic na jakim etapie ojciec przestal sie tym zajmowac....czy wogole co jest zalatwione czy potrzebne jeszcze bo 10lat temu wyslal sam formularz niby i mam list dla siebie z numerem sprawy BVA

SimonM napisał:
Musze wyciagnac DVL z archiwum w Katowicach..

Zyczę ci powodzenia bo twoje szanse są praktycznie zerowe, a jak nawet maja to sądze ze mozesz nigdy tego nie zobaczyc ,pozostaje ci szukac i pytac moze jakiś żyjący dziadek schował w sianie w stodole:cool:

ja mam to samo niby mogę mieć akty urodzen ,od 1860 roku w lini męskiej wszystko w papierach niemieckich od dziada pradziada co z tego jak dziadek w czasie wojny przeniosł sie za robotą 10 km za Polska granice no i dupa ......
i potrzeba jakieś piep..... volkslisty originalny dokument !!!!!!!

to tak jakby ci kazano szukac kosci dinozaurów w ogródku rozumiesz taki idiotyzm:o:o

No to będzie kij...ja ma od 1744r wszystko Niemieckie ale DVL podobno zniszczyli...mieli DVL(I) podobno głównie przez NSDAP
Więc jedyna szansa to AP Katowice...

kaper77 napisał:
to tak jakby ci kazano szukac kosci dinozaurów w ogródku rozumiesz taki idiotyzm:o:o

Wystarczy, ze ja znajdziesz w AP kwestionariusz DVL-ma kilka stron (nie musi być oryginalny ausweis) weźmiesz notariusza jeśli nie będą chcieli ci potwierdzić, to notariusz ci potwierdzi i wyślesz to do BVA lub Ratusza jeśli jesteś zameldowany w Niemczech.

Może macie karty meldunkowe niemieckie potomków w AP/IPN/Teczki MO, gdzie była informacja o kategorii ? Może w IPN są dokumenty? Tam czasem zostawały, jeśli SB nie wysyłało ich do AP.
Może były prowadzone sprawy rehabilitacyjne w sadach? Tez można napisać do ich archiwów.

To nie jest łatwa sprawa, będzie się toczyć w BVA tez z 2 lata, jeśli nawet znajdziecie te papiery. I nikt nie da wam 100% pewności, ze obywatelstwo dostaniecie. Generalnie panuje opinia, ze łatwiej jest, mając te papiery dostać obywatelstwo, mając wcześniej meldunek Niemczech i załatwić sprawę Ratuszu (pare miesiecy).

I tak na pocieszenie, są ludzie na tym forum, którzy dostali obywatelstwo z BVA, bez DVL, ale mieli inne papiery, które to potwierdzały lub tez samo BVA znalazło coś u siebie np. informacja o kategorii była w papierach Wehrmachtu, jeśli potomek służył w armii, to tez jest dla nich dowód w sprawie.

Ostatnia edycja:
W Bydgoszczy bez problemu można uzyskać DVL potwierdzone . Ja znalazłem babci i dziadka III grupę i załatwiałem przez Gdańsk. Dostałem obywatelstwo po 4 miesiącach. Pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót