Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tof85 napisał:
dI tak na pocieszenie, są ludzie na tym forum, którzy dostali obywatelstwo z BVA, bez DVL, ale mieli inne papiery, które to potwierdzały lub tez samo BVA znalazło coś u siebie np. informacja o kategorii była w papierach Wehrmachtu, jeśli potomek służył w armii, to tez jest dla nich dowód w sprawie.

To nie jest precyzyjna informacja, bowiem na stronie BVA jak byk stoi czarno na bialym, ze sam fakt sluzenia w wojsku niemieckim nie jest koniecznie dowodem posiadania obywatelstwa niemieckiego.

Peter1967 napisał:
W Bydgoszczy bez problemu można uzyskać DVL potwierdzone . Ja znalazłem babci i dziadka III grupę i załatwiałem przez Gdańsk. Dostałem obywatelstwo po 4 miesiącach. Pozdrawiam.
To jesteś szczesciarzem jeszcze z 3 gr.DVL :confused:
Widać ze tak jak wspomniał przedmowca BVA może traktować wnioski indywidualne miejmy nadzieje
Tak do końca nie wiem jak ta cała volkslista wygląda mnie udało się z AP dostać papier o wysiedleniu mojego dziadka z Polski zaraz po wojnie i tam jest jak byk gr 2 ale to im do końca nie wystarcza szukam wiec dalej Na akcie ślubu z 43 r jest też adnotacja ze są obywatelami niemiec szukam wszystkiego wciągnęło mnie to trochę

Peter no szacunek! Ważne jest chcieć! Niewiedziałem że przy DVL3 też dają Staad!

No ja przez całą historię w technikum mniej się nauczyłem niż teraz przy szukaniu wszystkiego i przeglądaniu map i powstania i plebiscyty szok!Teraz wiem co i po co było!Ważne żeby odzyskać swoją historę...Naród/człowiek bez historii jest bardzo pusty...

Ostatnia edycja:
Niezle peter. Masz zameldowanie w PL czy D ? Dostałeś obywatelstwo mając 3 grupę, sprawa szla przez BVA? Dawno to bylo ?

Czy są jakieś opłaty za szukanie i przesłanie danych z WASt?

Złożyłem papiery w konsulacie w Gdańsku. wszystko szło przez BVA. Dziadek i Babcia III gr. DVL.Dziadek rodzony w Prusach a później żył w Polsce i w 1942 podpisał DVL III gr. i to wszystko . Pozdrawiam. Potwierdzone koniec października 2014.

Ostatnia edycja:
Witam mam taką sytuację:
Mam 24 lata chciałbym otrzymać niemieckie obywatelstwo na podstawie obywatelstwa matki mieszkającej w Polsce. Mama otrzymała obywatelstwo po swoim ojcu a on po swoim na podstawie Volkslisty. Papier potwierdzający obywatelstwo niemieckie matki przepada w 2015 roku, a paszport w 2016. Dodam że miałem swój paszport niemiecki w latach 2006 - 2011. Jak mam postąpić teraz aby otrzymać obywatelstwo niemieckie i wyrobić paszport.

Idziesz na konsulat i od ręki mają wszystkie dane moja żona tak robiła teraz zgubiła wszystkie dokumenty Staat i paszport(gdzieś w domu)pojechała na konsulat pokazała dowód i urzędnik sprawdził i kazał wypełnić formularz....Do 4tygodniach kurierem wszystko przyszło do domu.

Witam.
Pytam bez zakładania nowego postu. Czy mam szanse na obywatelstwo.
Pradziadek urodzony w 1895 na dawnych terenach niemieckich,, Pomorze zachodnie,,
Prababcia urodzona w 1896 w tym samym miejscu co pradziadek.
Posiadam ich akty urodzeń niemieckie.
Dalej Babcia urodzona w 1928 w tej samej miejscowości co Pradziadkowie czyli Niemka
Dziadek urodzony w 1919 na terenach Polskich czyli Polak.
Moja Mama urodzona 1949 już w Polsce nie starała się nigdy o obywatelstwo.
Czy ja mam szanse na obywatelstwo? Urodziłem się w 1984r.
Proszę o jakaś odpowiedz. Pozdrawiam

stan84 napisał:
Witam.
Pradziadek urodzony w 1895 na dawnych terenach niemieckich,, Pomorze zachodnie,,
Dalej Babcia urodzona w 1928 w tej samej miejscowości co Pradziadkowie czyli Niemka
Czy ja mam szanse na obywatelstwo? Urodziłem się w 1984r.
Proszę o jakaś odpowiedz. Pozdrawiam

http://www.polen.diplo.de/contentblob/4071490/Daten/2844544/staatfeststell.pdf

Odrobina wysiłku nic nie kosztuje.

"W przypadku osób urodzonych przed dniem 1 stycznia 1975 roku obowiązuje zasada, że mogą one
być Niemcami jedynie wtedy, gdy ich ojciec był Niemcem. Istnienie ciągłości pochodzenia należy
udowodnić wstecz do dziadka i ewentualnie nawet pradziadka aż do początku XX wieku. Jeśli
rodzice byli małżeństwem a tylko matka była Niemką, wtedy w przypadku urodzenia między
1 kwietnia1953 a 31 grudnia 1974 roku można było uzyskać obywatelstwo poprzez oświadczenie
złożone przez matkę przed właściwym urzędem.
Osoba urodzona po 1 stycznia 1975 roku uzyskuje obywatelstwo niemieckie wtedy, gdy posiadało
je jedno z rodziców."

Dziękuje za odpowiedz.
Z tego wychodzi ze nawet moja mama nie może starać się o obywatelstwo gdyż urodziła się w 1948r a nie po 1953r nawet mając matkę Niemkę.

Witam.
Edytuje swoje pytanie.
Czy ja mam szanse na obywatelstwo? Urodziłem się w 1984r

Po rozmowie z mamą dowiedziałem się ze dziadek urodzony w 1919 roku w Warszawie został wysłany na roboty w 1941 roku do rodziców mojej babci z która po wojnie się ożenił. Czy fakt ze dziadek pracował przymusowo na terenie ówczesnej trzeciej rzeszy coś zmienia w moim przypadku? Trochę to pomieszane w moim przypadku ale opisuje sytuacje jak potrafię.

Moze zamiast w kolko wysylac nowe posty, przeczytasz dokladnie i ze zrozumieniem przykeljona przeze mnie u gory informacje o ogolnych zasadach dziedziczenia obywatelstwa, gdzie jak byk napisalem, ze nie jest istotne, co bylo w roku 18xx tylko jakie obywatelstwo przodek posiadal w roku 1938 albo w czasie drugiej wojny swiatowej, oraz link podany przez tofu85 w jezyku polskim, gdzie jak byk stoi , ze praca przymusowa na terenie Niemiec w czasie wojny nie jest podstawa do otrzymania obywatelstwa.

Obywatelstwa nigdy sie nie dziedziczy po dziadku czy pradziadku, tylko zawsze po rodzicu, dla niektorych najwyrazniej ten prosty fakt "nieprzerwanego dziedziczenia obywatelstwa" jest zbyt skomplikowany do zrozumienia. Obywatelstwo nie "przeskakuje" z pradziadka/dziadka na wnuka, tylko zawsze na dziecko, najpierw trzeba udowodnic, ze kazde dziecko przodka przynajmniej teoretycznie odziedzicylo obywatelstwo, zeby wywodzic je potem dla siebie.

Ok. Czyli moja mama według twojej odpowiedzi w latach 1938 lub w czasie wojny ma przodka swoja mamę jako obywatelkę Niemiec. Ale według tej regułki która tu często krąży dzieci urodzone przed 1975r mogą dziedziczyć obywatelstwo tylko po ojcu. Przepraszam jeśli źle zrozumiałem ale mam mętlik w głowie.

Twoja mama jako osoba urodzona przed rokiem 1975 mogla odziedziczyc obywatelstwo tylko po ojcu-Niemcu (jesli byla dzieckiem slubnym). Jak obywatelstwo miala tylko jej mama, a ojciec byl obywatelem polskim, nie odziedziczyla obywatelstwa, tym samym ty po niej tez nie

Aha rozumiem, czyli to ze Dziadek pracował przymusowo u Niemca nie ma nic do rzeczy. Wiec szans nie mam żadnych. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Panowie takie pytanie mam coś takiego jak Wehrpass od Dziadka z 1941r. gdzie w polu 5.Staatsangehorigkeit stoi Deutsches Reich...czy na tym już można się opierać we wniosku czy mało jeszcze i potrzeba DVL?

Wehrpass to ksiazeczka wojskowa.....ktora zołniez zostawiał w jednostce, jesli poza nia wychodził, lub został powolany na front. Dlatego ja masz. Skoro pisze to co podajesz walczył w Wermachcie. Pisz do Deutsche Dienstelle WASt. I to natychmiast, droga on-line masz wniosek.
https://www.dd-wast.de/de/startseite.html
czas oczekiwania : 1 rok na odp.
pozdrawiam

ach, skladaj dokumenty, ja nie mialam DVL

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót