Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Poza tym jak moj tata mialby wyludzic to obywatelstwo skoro je dostal w 1999 roku i nie wiedzial ze mozna w ogole jakies nowe swieze wyrabiac wiec zarzucanie mu celowosci jest dalekoidace bezpodstawne co innego gdyby tata sam staral sie o nowy Staat dla siebie ale od 1999 siedzi cicho i wyrabia sobie dowody do dzis -obywatelstwa tez nikt mu nie cofnal a skoro mialby wyludzone wiec takie musi byc odebrane oficjalnie a nie bylo o tym nawet wzmianki ze mu je odbiora.
tata od 1999 nie ma z BVA nic wspolnego to ja dostalem odmowe w lutym 2007 to ja skladalem wowczas wniosek dla siebie a nie moj tata. Skad niby tata mialby znac sie na przepisach niemieckich jak on pisma po niemiecku dobrze nie sformuluje na stare lata .
W odwolaniu powolalem sie na ten przepis i doslalem im jeszce wyjasnienie w tej kwestii dodalem ze musza tacie udowodnic jego celowosc i ze to tyczysie calej rodziny ktora po mojej odmowie w 2007 rzekomo siedziala tez cicho i to wyludzenie tyczy sieich wszystkich bo siedzieli wtedy w niemczech zaledwie pare lat ale w koncu przepis wszedl w zycie w 2007 wiec wszyscy o nim wiedzieli a zwlaszcza po mojej odmowie.
Napisalem ze cala rodzina i ja zlozymy sprawe do sadu ze podwazaja uczciwosc taty a to oni beda mieli problem zeby mu udowodnic to. Wydamy kase na prawnika ale zawalcze o swoje prawa a BVA dobrze o tym wie.

urodziłem się w 1949 roku w Jeleniej Górze, czy mogę otrzymać obywatelstwo niemieckie?
spoogie napisał:
Witam wszystkich,
Tytułem wstępu powiem tylko, że zakładam nowy wątek bowiem mimo przeszukania tematów nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie (raczej pewne części).

Chciałbym się dowiedzieć czy jest sens składać wniosek o obywatelstwo niemieckie w moim przypadku. Osobiście wydaje mi się, że tak ale wole się poradzić :)

U mnie sprawa jest myślę prosta :) Pochodzę z Górnego Śląska. Urodziłem się w 79 roku w Chorzowie. Mój pradziadek (ojciec dziadka - ojciec ojca mojego ojca) urodził się w 1889 roku w Chorzowie, tak jak mój dziadek (ojciec ojca) który przyszedł na świat w 1908 roku także w Chorzowie (czyli dzisiejszym Chorzowie Starym) jeszcze za cesarza Wilusia. Mój ojciec urodził się w Chorzowie (wtedy Konigshutte) w 1940 jak już Górny Śląsk należał już do Rzeszy. Z dokumentów posiadam Familienstammbuch z listopada 1939 roku w którym mam dokładnie opisane i potwierdzone przez urzędnika Rzeszy kto od kogo pochodzi, z kim się pobrał wraz z nazwiskami rodowymi i nr akt, wszystko okraszone pieczątkami z orłem III Rzeszy. Do sztambucha jest wpisany później mój ojciec urodzony w 1940 roku. Niestety zaginęła po wojnie DVL dziadka, a szkoda bo miał "dwójkę". Nadmienię jeszcze, że mam rodzinę w Niemczech, "ich" dziadek i mój dziadek to byli bracia, oni (rodzina w Niemczech) DVL swojego dziadka mają (też II), mają też sztambuch, obywatelstwo niemieckie posiadają potwierdzone od 20 lat, a samo obywatelstwo uzyskali właśnie po ich dziadku, bracie mojego dziadka. Mam z nimi kontakt wiec ewentualnie mogą mi dostarczyć jakieś dokumenty o ile mogą być potrzebne, typu sztambuch czy DVL.
Mój dziadek nie był w wojsku ponieważ pracował z zakładach zmilitaryzowanych w Chorzowie ale 2 braci dziadka zaginęło z Werhmachtem gdzieś w Rosji (pewnie trzeba poszukać w archiwach na to papierów).

Jak wy to widzicie, czy na sam sztambuch i fakt posiadania rodziny daje mi szanse uzyskania obywatelstwa niemieckiego?

Z góry dziekuję za odpowiedź.
Pozdrawiam. Pyrsk.

NIEDOUCZONY napisał:
urodziłem się w 1949 roku w Jeleniej Górze, czy mogę otrzymać obywatelstwo niemieckie?

Na podstawie tylko tej przesłanki nie.

Poczytaj sobie ten artykuł.

Nie czytałeś starannie, tam napisano.

wolałem zapytać fachowca od interpretacji prawnych ale skoro tak to rozumiem że mona z cytatu"W przypadku osób urodzonych przed 1 stycznia 1975 r., w czasie trwania związku małżeńskiego, obywatelstwo można uzyskać tylko w linii po ojcu. Istnienie tej ciągłości pokoleniowej można ustalać wstecz, wskazując na dziadka czy pradziadka, który posiadał niemieckie obywatelstwo. W przypadku osób urodzonych po tej dacie, wystarczy, że obywatelstwo niemieckie po swoich przodkach posiadało jedno z rodziców"chyba nie jestem w błedzie??
.

Nie przeczytales przyklejonego watku
http://forumprawne.org/niemcy/534068-podstawowe-informacje-o-dziedziczeniu-obywatelstwa.html

Przed I wojna swiatowa jedna trzecia Polski byla pod zaborem niemieckim, co nie znaczy, ze jedna trzecia obecnej ludnosci RP ma prawo do obywatelstwa niemieckiego.

Obywatelstwo dziedziczy sie tylko po rodzicu a nie po pradziadku, a rodzic mogl odziedziczyc po swoim ojcu tylko wtedy, gdy ten w roku 1939 (przed 1 wrzesnia) mial obywatelstwo Rzeszy albo w czasie II WS podpisal Volksliste I lub II oraz masz na to dowody.
Twoje urodzenie w Jeleniej Gorze czy w Koluszkach-Przedmiescie nie gra zadnej roli. .

W indywidualnych przypadkach, a nie we wszystkich.
Tereny wcielone do Rzeszy byly administrowane przez roznych Gauleiterow, ktorzy kompletnie inaczej podchodzili do Volkslisty, na Gornmy Slasku naklaniano czy przymuszano wrecz do Volkslisty kazdego, kto mial przyslowiowego owczarka niemieckiego, a w Prusach krytycznie przygladono sie rodowodowi i nastawieniu do niemieckosci, wiec takie hasla "ja jestem przykladem, ze (kazdy) dostanie obywatelstwo na podstawie III grupy" nikomu tu nic nie dadza, a poza tym nie o to tutaj chodzi, bo pytajacy wyciaga przodka z zaboru pruskiego sprzed I wojny i mysli, ze to wystarczy, by dostac obywatelstwo

Być może masz rację, gdyż ja pochodzę z rejonów Bydgoszczy a dziadek i babcia podpisali IIIgr w 1942r. Jednak nie przekreślałbym z góry osoby z innych rejonów Polski.

Peter1967 nie napisałeś o karierze dziadka w wojsku. O tym czy służył po 2.10.1942 (powołanie w związku z Volkslistą)? Czy ojciec był dzieckiem ślubnym czy nie?

Odpowiadam . Służył w wojsku po 02.10.1942(nie wiem skąd ta data). Ojciec był dzieckiem ślubnym.

A więc przedstawiasz oryginał niebieski lub zielony (III) Volkslistenausweis lub uwierzytelniony dowód z Archiwum plus służba w Wehrmachcie po 2.10.1942 i dostajesz pozytywną decyzję z BVA. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Jest coś takiego jak ein indirekter Nachweis durch eine langere andauernde Zugehorigkeit zur Wehrmacht.

Przedstawiłem orginały uwierzytelnione z AP z Bydgoszczy(Podpisy dziadka i babci pod decyzjami z numerami ausweis które mieli odebrać oraz rozmowę komisarza niemieckiego z moim dziadkiem gdzie zawarte jest 5 pytań które zadawano w celu zatwierdzenia DVL III gr. I to wszystko. Nie miałem żadnych niebieskich lub zielonych książeczek. Wszystkie pytanie są na druku pisma Fragebogen zur Vorerfassung Fur die Deutche Volksliste.

Ostatnia edycja:
A tak na marginesie jak wyglądała służba dziadka pod koniec 1944?

Po prostu udowodniłeś służbę w Wehrmachcie dziadka po 2.10.1942 r. w związku z wpisem na Volkslistę. W tym przypadku wystarczyło pół dowodu (uwierzytelniona kopia z Archiwum).
Großvater im maßgeblichen Zeitpunkt anfang Januar 1945 deutscher Volkszugehöriger war. A więc udowodniłeś narodowość dziadka bez oryginalnych dokumentów.

Ostatnia edycja:
W AP generalnie nie ma DVL. Jeżeli chodzi o Bydgoszcz to są tam papiery takie jakie ja otrzymałem czyli kwestionariusz rozmowy urzędnika z moim dziadkiem odnośnie zatwierdzenia grupy DVL tj. Fragebogen zur Vorerfassung Fur die Deutche Volksliste. Na tym druku jest 5 pytań
1) czy wnioskodawca miał przodka niemieckiego?

2) czy wnioskodawca posiada krewnych w Rzeszy Niemieckiej?

3) jak zachowywał się on – a (za czasów polskich, od września 1939 r.?)

4) jaka jest wydajność pracy wnioskodawcy względnie jego żony, jeśli ta ostatnia pracuje?

5) czy mieszkanie pracy wnioskodawcy robi wrażenie schludne?
Dziadek pozytwnie przeszedł te pytania i została mu nadana IIIgr. Dostałem również druki podpisane przez dziadka gdzie jest numer ausweis jego i jego żony(mojej babci)na podstawie DVLIII. Mam też druk DVL gdzie dziadek wpisał mojego ojca ur. w 1939 na Volkslistę. Data wpisu 1942 marzec.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót