Obywatelstwo niemieckie - czy jest możliwe uzyskanie

• Autor wątku Autor wątku spoogie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Słyszałem o czymś w rodzaju kancelarii notarialno-adwokackiej , ale to bliżej już reprezentowania Ciebie, wypełnienia po niemiecku i przesyłania wniosków i dokumentów. Co do samego szukania dokumentów po szafach, strychach, rodzinie i instytucjach to mało prawdopodobne.

Mam jeszcze takie pytanie , nie zadane przez nikogo jeszcze.

Czy osoby z terenów okupowanych np Polski, nie posiadające obywatelstwa niemieckiego należały (mogły przystąpić do) do Deutsche Arbeitsfront ? Czy musiały najpierw grupę DVL dostać ? :wow:

Witam
złożylem w Konsulacie Niemieckim wniosek o umiejscowienie aktu urodzenia w Niemczech w Berlinie......ile czeka sie na taki akt urodzenia niemiecki ktoś wie????????

dlugo, o ile pamietam, u mnie to trwalo pol roku

Faktycznie sporo to trwa ....
ale poczekam w takim razie te pol roku spokojnie......
wyrabiam go sobie tylko dlatego ze przy zalatwianiu spraw przy meldunku , ślubie i sprawach urzedowych wszedzie wymagano ode mnie akt urodzenia zupelny ktory dodatkowo musial byc tlumaczony przez tlumacza przysieglego.... bo Urzedy Stanu Cywilnego nie wystawiaja w Polsce zupelnych aktow na druku miedzynarodowym a skrocone miedzynarodowe niestety nie wystarczyly w Urzedach Niemieckich do tego byly cyrki z tlumaczeniami tych aktow bo nie uznali mi tlumacza w Polsce musial to byc tlumacz z Niemiec.....(tak jak pisal Pan Pogodniak kiedys wczesniej mial zupelna racje )ale udalo sie wszystko pozalatwiac i mieszkanie , meldunek i slub tez ..... dlatego chce wyrobic sobie akt urodzenia niemiecki aby nie wymagano ode mnie juz ciagle tych zupelnych aktow urodzenia z Polski tlumaczonych bo tak bym latal wiecznie i wyciagal co chwile po 50 aktow ......bo co Urząd to inne wersje w Niemczech hehe niestety.... dziękuje panu Pogodniakowi za odpowiedź...

Witam,
nie chciałbym zakładać nowego tematu, ale szukam informacji odnośnie 'uzyskania' obywatelstwa po dziadku (ojcu ojca), a nie chciałbym zakładać nowego tematu. Przeczytałem chyba wszystkie możliwe tematy na tym forum odnośnie stwierdzania obywatelstwa po przodkach, ale żaden zawierał informacji, których potrzebuję.

Mieszkam aktualnie na terenie Niemiec i w listopadzie złożyłem dokumenty ws. uzyskania obywatelstwa po dziadku. Dziadek urodził się w 1903r. w Beuthen O/S (Bytom) i mieszkał tam, aż do śmierci, tj. 1963r.

Z dokumentów które złożyłem w Landratsamt und Ordnungsamt Zittau to:
- akt urodzenia dziadka w Bytomiu w 1903r. (fotokopia z niemeickiej księgi z USC Bytom)
- akt ślubu dziadka z moją babcią w 1948r. (slub w Bytomiu) - akt ten zawiera także informację o zmianie imion dziadka z Norbert Adolf na Roman Jan na mocy Zarządu miejskiego Bytom z 20. lipca 1948 (tutaj numer rozporządzenia)
- akt zgonu dziadka
- akt chrztu dziadka z Archiwum Diecezjalnego z Gliwic - tutaj informacje o miejscu i dacie urodzenia dzadka, informacje o pradziadku - Jakobie, z zawodu kowal, dane ojca chrzestnego i wyznania wszystkich osób z rodziny (wszystkie imiona i nazwiska tutaj podane są niemieckie)
- informacja z WASt Berlin o służbie dziadka w Wehrmachcie od 1941r do 44r. (tutaj adres zameldowania dziadka Norberta i pradziadka Jakoba są takie same jak z książki adresowej Adressbuch Beuthen O/S z 1937r., o której kopie także proszono w Ordnungsamcie) - niestety tutaj pole Staatsangehoerigkeit jest puste.

Dołączyłem także akty urodzenia mojego ojca urodzonego w Bytomiu w 1957r., jego akt ślubu oraz mój akt urodzenia. Dodatkowo dostarczyłęm im kopie dowodu osobistego mojej cioci (siostry ojca), która się urodziła w Bytomiu w 1942roku i wyjechała do Niemeic w 1982r.

Z informacji od pani pracującej w Ordnungsancie aktualne papery jakie jej dostarczyły nie potwierdzają obywatelstwa mojego dziadka. Wg niej można by domniemywać, że dziadek miał niemieckie obywatelstwo gbyby urodził sie w Bytomiu po 1913, a przed tym rokiem w Bytomiu zamieszkiwali i Polacy, i Niemcy, a zmiana imion po wojnie z Norbert Adolf na Roman Jan także mogła dotyczyć Polaka, tak jak i służba w Wehrmachcie (tu akurat się zgadza wszystko).
W międzyczasie, na moją prośbę, wysłała zapytanie do miejscowości, gdzie mieszka moja ciocia, na jakiej podstawie zostało cioci stwierdzone obywatelstwo w 1982r. i w czwartek dostałem odpowiedź, że miasto Bretten (tam moja ciocia mieszka od 1982r.) traktuje moją ciocię jako osobę z narodowością niemiecką od 1984 roku (ciocia dostała już w 1982roku, zaraz po przyjedzie, dowód i obywatelstwo niemieckie), ale niestety wszystkie dokumenty zostały zniszczone na jakiej podstawie zostało cioci wydane dokumenty niemieckie. (częsć maila: " Das Landratsamt teilte mir mit, dass keine Unterlage vorhanden sind. Nach einer gewissen Zeit werden die Unterlagen vernichtet. Können Sie mir bitte mitteilen, seit wann Ihre Tante in Deutschland wohnt und wo sie vor 1984 lebte."). Tutaj miałem już zamiar odpisać pani z Zittau co sądzę o wymaganiu przez nią 100 letnich dokumentów, najlepiej potweirdzonych przez wszystkich, a sami niszczą dokumenty złożone u nich przed 30. laty...
Poza tym aama ciocia jest już osobą starsza i nie pamięta dokładnie jakie dokumenty przedstawiała 30 lat temu w Ordnungsamcie.

Dodatkowo pani z Zittau zasugerowała, że obywatele miast, których dotyczył Traktat wersalski tracili z automatu niemieckie obywatelstwo, a o ile mi wiadomo to miasto Bytom należało do Niemeic aż do końca IIWŚ.
"In den historischen Hintergründen in Bezug auf Verlust und Erwerb der deutschen Staatsangehörigkeit habe ich gelesen, dass Gebiete, die auf Grund des Versailler Vertrages an Polen abgetreten worden waren, nicht zu den sogenannten ehemaligen deutschen Ostgebieten gehören.In den auf Grund des Versailler Vertrages von Deutschland abgetretenen Gebieten haben die Bewohner in der Regel die deutsche Staatsangehörigkeit kraft Gesetz verloren.".

Czy ktoś byłby w stanie doradzić mi jakie dokumenty i gdzie mógłbym jeszcze szukać? Podanie odnośnie dokumentów dot. mojego dziadka rozpatruje jeszcze Archiwum w Katowicach, ale to pewnie jeszcze trochę potrwa...

Dziękuję bardzo za pomoc.

Ostatnia edycja:
Dokumenty przed rokiem 1920 nic ci nie dadza.....
licza sie lata 1939-1945 i czy przodek mial Volksliste I lub II kategorii
lub urodzil sie na terenach Rzeszy nie okupowanej dawnej Polski.....

dziękuję za odpowiedź, ale VL dla Bytomia nie było, bo do końca IIWŚ Bytom był zawsze niemiecki, a odnośnie dokumentów sprzed 1920 to też miałem je dostarczyć. Problem w tym, że moja ciotka sładała dokumenty po swoim ojcu przed 30 laty w Bretten, a one z kolei zostały zniszczone.... Pisałem do Archiwum w KAtowicach czy posiadają jakieś karty meldunkowe, spisy osób pochodzenia niemeickiego lub "Nachweise über Mitgliedschaften in deutschen Vereinen und Organisationen vor 1945", ale to trochę u nich ma potrwać.

Wiem, że ciocia ma teraz 'Pflichtausweiss' wydany w 22.05.1982 w Bretten jako tymczasowy dokument, aż dostała dowód osobisty. Z kolei urzędniczka w Zittau podaje informacje, że ciocia widnieje jako obywatelka miasta dopiero od 1984.

Ostatnia edycja:
Ta urzedniczka z Zittau jest najwyrazniej kompletnie niekompetentna i nie rozumie najprostszych zaleznosci.

Bytom byl do roku 1945 Reichgebiet , tak samo jak Zittau, tam nie bylo zadnej Volkslisty, zapytaj sie jej, czy odz mieszkancow Zittau, ktorzy sie tam urodzili przez II wojna, tez wymaga dokumentow, ze nie sa przypadkiem Polakami, bo to teraz na granicy.

Twoja ciocia nie ma z ta sprawa NIC wspolnego, bo ona w roku 1982 otrzymala dokumenty jako "przesiedleniec" przez "przyjecie na terenie Niemiec", wiec dlatego jest traktowana jako obywateltka dopioero od roku 1982, a nie na zasadzie dziedziczenia obywatelstwa.

Powiedz kobiecie, ze ma sie zapytac przelozonego, albo dac odmowe na pismie z uzasadnieniem, wtedy przestanie glupio gledzic

no już parę osób, z którymi pracuje w Goerlitz (Polacy którzy dostali obywatelstwo po rodzicach ze Sląska), że też mieli z tą panią problemy. A odnośnie ciotki to myślałem, że nadal będą mieli w archiwum dokumenty po jej ojcu/moim dziadku, które pomogłby mi uzyskać niemieckie obywatelstwo.

A czy któryś z Panów mógłby mi jeszcze doradzić gdzie mógłbym znaleźć jeszcze jakiekolwiek dokumenty odnośnie obywatelstwa dziadka? Raczej listów z pola bitewnego, o które prosiła pani z Zittau nie będę szukać :)

Dostałem mailowo taką listę co mogło by pomóc jej w stwierdzeniu obywatelstwa dziadka:
in der Anlage sende ich Ihnen das Merkblatt zur Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit.
- Vor 1945 ausgestellte Staatsangehörigkeitsausweise
- Deutsche Kennkarten
- Arbeitsbuch
- Wehrpass
- Soldbuch
- Feldpostbriefe
- Schulzeugnisse deutscher Schulen aus der Zeit vor 1945
- Nachweise über Mitgliedschaften in deutschen Vereinen und Organisationen vor 1945
- Eheschließungs-/Aufgebotsakte

Mit freundlichen Grüßen

Dziękuję za pomoc

Ostatnia edycja:
I jeszcze coś takiego:
Prosze nie dublowac postow!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Janek82 napisał:
Mam jeszcze takie pytanie , nie zadane przez nikogo jeszcze.

Czy osoby z terenów okupowanych np Polski, nie posiadające obywatelstwa niemieckiego należały (mogły przystąpić do) do Deutsche Arbeitsfront ? Czy musiały najpierw grupę DVL dostać ? :wow:

Trochę czasu minęło, moze ktoś zna odpowiedz kto nalezal z reguły do DAF

a wiesz może gdzie szukać aktu urodzenia lub zgonu tej babki urodzonej przed 1900, mam tylko akt zgonu jej syna, jest w nim wpisane imię i nazwisko matki i że urodził się w Żukowie.

Witam Wszystkich

Mam pytanie dla tych najbardziej wtajemniczonych:

Załóżmy, że kobieta posiada dokument:

Vorläufiger Ausweis... w Muzeum użytkownika Hajer w MyViMu.com

Ostatnie zdanie odnośnie dzieci po 1921 r jest jednak skreślone.

Czy dobrze rozumiem, że ich ojciec miał inną grupę DVL lub nie miał DVL albo był Niemcem - bo na dzieci przechodziła jego grupa DVL , brak DVL lub obywatelstwo niemieckie ?

Jak to w końcu było ?

Witam.

Chciałem tylko powiedzieć, że dokumenty, które podałem Państwu parę wiadomości wcześniej pytając się o obywatelstwo po dziadku wystarczyły do otrzymania Staatsangehoerigkeit :)

poprzedni post

Dziękuję raz jeszcze za pomoc!

Sehr geehrter Herr XYZ,

gute Nachricht!

bezüglich Ihres Antrages habe ich mit dem Bundesverwaltungsamt gesprochen.

Es ist so, Ihr Großvater, Ihr Vater und auch Sie haben die deutsche Staatsangehörigkeit durch Abstammung erworben haben.

Den Ausweis können Sie sich morgen bis 11.30 Uhr oder am Dienstag bei mir abholen.

Mit freundlichen Grüßen,

Dzień dobry wszystkim, rodzina mojej mamy wywodzi się z Niemiec, tzn przed pierwszą wojną jej dziadkowie wyjechali z ûWielkopolski w okolice obecnej brandenburgii. dziadek mamy uczestniczył e pierwszej wojnie po stronie cesarza i został ranny. Urodziło im się czwórka dzieci. Dwie córki zostały w Niemczech i tam wyszły za mąż za Niemców. do dzisiaj rodziny te mieszkają w Saksonii. Syn zginął po wojnie, walczył po stronie niemieckiej. Czwarta córka, czyli mama mojej mamy, moja babcia wyszła za Niemca, zgodę na ślub mieli od Hitlera. Mamy sxtambuch. jej mąż a mój dziadek zginął na wojnie. Gdzieś w obozie jenieckim na terenie byłej Jugosławii. jego żona, moja babcia umarła krótko przed otrzymaniem wiadomości o jego śmierci. Mama i jej siostra zostały sierotami. Po wojnie w około 49 roku ich dziadkowie wrócili z nimi do Polski. Dzieci nie dostały podobno żadnej renty ani odszkodowania po tacie, podobno bo z rodziną nie mogę się dogadać. Czy mam szansę dostać obywatelstwo niemieckie? Jak mam się za to zabrać? Bardzo proszę o pomoc. Sytuacja moja jest trudna. Niestety nie znam niemieckiego na tyle aby w tych sprawach się po niemiecku dogadać. anta4@op.pl

Ostatnia edycja:
Pani Anno, przyznanie obywatelstwa jest zasadne wyłącznie w przypadku linii męskiej przodków!

Morgen :D Po wielu wielu latach "walki, boju, starań" etc jakkolwiek to nazwać ..... od 29.12.2016 r. jestem pełnoprawnym obywatelem niemieckim :) Dziękuje wszystkim na tym forum za pomoc, sugestie, informację, etc
Dzięki zmianie przepisów i wydawanemu uwierzytelnieniu dokumentów przez archiwa państwowe w Polsce do dokumentacji, volkslisty, itd procedura trwała " chwile" i bezproblemowo. Dziękuję, pozdrawiam ! :roza::roza:

triluxi

W jakim mieście jest AP które powiadomiło Cię i wydało dokumenty odnoście listy Narod. ?

@Janek 82 ....... powiadomiło ?? nie bardzo rozumiem ? nikt mnie nie powiadamiał o czymkolwiek , sama w archiwum państwowym odszukałam potrzebną mi dokumentacje dot. mojej rodziny , zreszta znałam i bylam w posiadaniu od dawna ja i BVL ale bez uwierzytelnienia nie miało to dla niemieckiego urzedu znaczenia , z racji zmian jakie zaszły w ost. czasie , i tym samym obowiązku uwierzytelniania VOLKSLISTY itd .... archiwum znane mi dokumenty uwierzytenilo , wysłałam je ponownie do kolonii z ktora korespondowałam od samego poczatku bezposrednio i tyle ... papiery byly od dawna ok , zyczyli sobie od zawsze uwierzytelnionych , teraz w przeciwienstwie do kiedys archiwa wydaja uwerzytelnienie , BLV dostał wiec co chciał , i jest decyzja .... Archiwa panstwowe sa w kazdym miescie w polsce , większym na pewno :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót