B
bolanty
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 196
Nie .Wyślesz jak będą pytać. Moim zdaniem nie będą pytać , ojciec był niepełnoletni jak była ustawa i dostał obywatelstwo więc nie mógł o nie sam wystąpić .
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Pawel1907 napisał:Mi właśnie odmówili, odwołałem się, ale szanse są marne, chociaż znalazłem świadków Niemców, którzy w latach 70-tych znali mojego dziadka jako młodzi ludzie. Ale on był folksdeutschem, bo przed II WŚ mieszkał w Polsce, choć urodził się przed I WŚ na terenie Niemiec. W 1941 przyjął od razu DVL.
Pogodniak napisał:Jeśli twoj ojciec mieszkal w 1951 w Zabrzu, to w myśl owczesnie obowiazujacej fikcji prawnej w ogóle nie mieszkal za granicą, bo RFN przynajmniej do 1970 r nie uznawała granucy na Odrze i Nysie, a owczesne prawo o obywatelstwie stanowiło, że Niemiec mieszkajacy na terenie Niemiec NIE tracił obywatelstwa niemieckiego, nawet jak wystąpił dobrowolnie o nabycie dodatkowego obywatelstwa. Dlatego Ślązacy z Opolskiego w ogóle nie muszą się specjalnie z niczego tłumaczyć, tylko pokazują metryke urodzenia przodka z Rzeszy i jakieś zaświadczenie ze w 1951 mieszkal dalej w opolskim i to wystarcza
Janusz W napisał:Pogodniak, na bazie tego co napisałeś mam jeszcze pytanie - czy oznacza to, że będę musiał dosyłać do BVA zaświadczenie, potwierdzenie, że mój Ojciec w 1951 roku mieszkał nadal w Zabrzu podobnie jak mój Dziadek? Jedynie co, to wpisałem w formularzu, w jakim okresie czasu i gdzie zamieszkiwali - czyli nieprzerwanie Hindenburg - a później Zabrze aż do Ich śmiercu, nawet z podaniem adresów, z tym że adresy do 1939 były uwidaczniane w aktach urodzenia czy małżeństwa, poza tym dodałęm książki adresowe za okres niemiecki - natomiast w żaden sposób nie dokumentowałęm 1951 roku. Niedopotrzyłem czegoś?
Pogodniak napisał:Jak podales nieprzerwane miejsca zamieszkania w formularzu, to na poczatek spelniles wszystkie wymogi, jak BVA bedzie chcial dowodow, ze rzeczywiscie tak bylo, to sie do ciebie zglosi.
Barnaba-12 napisał:Wg mojej wiedzy musisz mieć dowód, że Twoi krewni w prostej linii mieli obywatelstwo niemieckie nieprzerwanie do 1945 roku. Najlepiej gdyby był to Ausweiss, wpis na Volksliste, akt nadania obywatelstwa itd. Sam nawet potwierdzony urzędowo czy notarialnie ( amtlich beglaubigte Kopie) fakt uczęszczania do niemieckiej szkoły nie wystarczy aby potwierdzić Twoje obywatelstwo niemieckie.