Janusz W napisał:
Mam niemieckie kserokopie oryginalnych ksiag niemieckich (dziadek - akt urodzenia 1892+akt zawarcia małżeństwa w 1921, ojciec akt urodzenia 1937, pradziadek akt zgonu w 1924 - wszystkie kopie potwierdzone przez Archiwum Państwowe w Gliwicach, przez USC iak i wydane odrębne odpisy przez Archiwum w Berlinie - a ponadto polskie odpisy tych aktów z USC. Dołączyłęm również potwierdzony przez Archiwum Państwowe w Gliwicach akt zawarcia związku małżeńskiego pradziadka (ojca dziadka) i prababci w 1870 w Pilchowicach (ksiega kościelna) . Więcej dokumentów nie posiadam. A co do wojska - ani ojciec ani dziadek w wojsku nie byli - pracowali na kopalni .... trochę się dziwiłem że dziadka w 1939r do Wermachtu nie wcielili - może dlatego że miał wtedy już 47 lat a może dlatego że pracował w kopalni ? Tego właśnie nie wiem. Jakie szanse?
W oczekiwaniu na stanowisko jak wyżej jeszcze jedno zagadnienie i wątpliwości płynące z ciekawości i próby zrozumienia treści Traktatu Wiedeńskiego.
Pogodniaku – taka sytuacja. :smile:
Mój pradziadek Georg urodził się w 1849r.w Nieder Wilcza, kreis Rybnik – był Prusakiem jak i cała Jego rodzina i przodkowie, zamieszkiwał na terenie pruskim Tam też zawarł związek małżeński i tam też urodziło mu się parę dzieciaków.
W 1891 w wieku 41 lat postanowił zmienić swoje życie i wraz z całą rodziną przeniósł się do miejscowości Zabrze – tam też parę lat później urodziły mu się kolejne dzieci w tym syn Wilhelm – mój dziadek.
Pradziadek Georg już swoje życie związał z Zabrzem, tam mieszkał nieprzerwanie wraz z żoną i dziećmi, tam też pracował w kopalni i tam został emerytem w dniu przekazania suwerenności państwowej (15 czerwca 1922 r.) i tam też zmarł w 1924 roku i tam został pochowany.
Mój dziadek Wilhelm również pozostał w Zabrzu, późniejszym Hindenburgu – tam się urodził, wychował, tam rozpoczął pracę, tam w 1921 roku zawarł związek małżeński z Niemką, tam też w 1937 roku przyszedł na świat mój Ojciec Johann.
I taka wątpliwość mając na uwadze zapisy Traktatu Wiedeńskiego jak i orzecznictwo sądów niemieckich w sprawach o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego jak i stanowisko BVA:
- Czy mój pradziadek Georg przypadkiem nie stracił niemieckiego obywatelstwa w związku z tym, że miejscowość w której się urodził i mieszkał 41 lat od urodzenia aż do 1891r. została uznana później za część Polski na mocy traktatu wiedeńskiego ?
- Czy nie jest przypadkiem tak, że w związku z urodzeniem się w 1849r. w Nieder Wilcza kreis Rybnik pradziadek Georg na mocy Traktatu Wiedeńskiego uzyskał obywatelstwo polskie zgodnie z art. 7 ust. 1 pkt 1 i jednocześnie utracił obywatelstwo niemieckie, pomimo tego, że przeniósł się w 1890r. z terenów oddanych później Polsce do Zabrza na pobyt stały – poźn. Hindenburga, tj. obszaru, który nie został przekazany Polsce na mocy traktatu wersalskiego i mieszkał tam do 1924 do śmierci?
- Jaka jest sytuacja mojego dziadka urodzonego już w Zabrzu w 1895r. czy w takim przypadku nie ma ryzyka, że BVA stwierdzi, że dziadek mój z powodu wskazanego wyżej nie nabył niemieckiego obywatelstwa bo jego ojciec nie był Niemcem a tym samym mój ojciec Wilhelm też Niemcem nie jest bo doszło do przerwania trwania obywatelstwa?
Prawowite dziecko Niemca nabywa obywatelstwo ojca przez urodzenie. Ja to rozumiem tak, że że mój dziadek Wilhelm uzyskał obywatelstwo niemieckie wraz z urodzeniem w 1898r. w Zabrzu zgodnie z § 4 RustAG w starej wersji; ponieważ był on prawowitym dzieckiem ówczesnego obywatela Niemiec pradziadka Georga a tym samym mój ojciec Johann urodzony w tej ciągłości pokoleniowej w 1937r. w Hindenburgu również ma zachowaną nieprzerwalność posiadania obywatelstwa?
Czy mam rację Pogodniaku? Rozwiń temat :smile: