Odstąpienie od umowy zawartej na pokazie garnków

• Autor wątku Autor wątku emsi2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak. Wysłałem w imieniu klientki i odebrali. Nawet gdyby nie odebrali to mnie to nie interesuje. Niech sami odbiorą z lokalu klientki. Na dodatek zwrócili pieniądze w terminie 2 tygodni. Nie zwrócili jedynie dokumentacji, ale Pani już nie chciała się w to bawić. W mojej opinii źle ale nie naciskałem.
Adres i firma ta sama.

Też mam do załatwienia temat z GOOD LINE. Moj tata podpisał umowę na około 7 kPLN w dniu 14.11.2017.
20.11.2017 wysłaliśmy oświadczenia o odstąpieniu od umowy na adres rejestrowy i korespondencyjny. Dziś 27.11.2017 przyszło potwierdzenie odbioru z jednego adresu. Czekam na potwierdzenie z drugiego adresu.

W oswiadczeniu zawarliśmy tez informacje z prosba o powiadomienie instytucji udzielajacej kredytu o odstapieniu od umowy. Tresc:
Proszę o poinformowanie instytucji udzielającej kredytu o powyższym odstąpieniu od umowy.
Inaczej tego nie moglem zrobic bo nie wiem czy przedsiebiorca w ogole skierowal wniosek o kredyt a jak tak to do jakiego banku. Dodatkowo tata z nerwów nie potrafi powiedziec czy podpisał weksel na pokazie czy nie.
Czy taki zapis wystarczy / rozwiązuję sprawę?

Na umowie jest info o możliwości rozwiązania umowy w terminie 14 dni ale nie ma nić o adresie zwrotu towaru. W oświadczeniu wpisałem:
Dodatkowo żądam od Państwa podania adresu na jaki mam odesłać powyższe towary w terminie trzech dni od otrzymania niniejszego oświadczenia.
Czy przedsiebiorca zgodnie z powyższym ma obowiazek przeslac listem adres odesłania towarów?
Podczas jednej z rozmów telefonicznych przedstawiciel przedsiebiorstwa poinformowal zeby odeslac towar na adres korespondencyjny /na umowie jest adres rejestrowy i korespondencyjny/ czy taka informacja /rozmowy nie nagralem, potwierdzenie tego nie mam/ pozwala mi odeslac towar na adres korespondencyjny?

Dodatkowo, czy warto porobic zdjecia towarów przed wysłaniem jako dowod, ze nie zostaly zepsute / zniszczone? [W rzeczywistosci nawet nie otworzono opakowan]
Czy towary moga byc wyslane w dwóch przesylkach? Sa tak duze, ze nie moge tego spakowac w jedna paczke!
Czy do paczek z towarami dołączać jakieś pismo? Jeżeli tak to co zapisać?

PS. Dwa powyższe cytaty doradził mi powiatowy rzecznik konsumentów.

Ostatnia edycja:
jkazan napisał:
Też mam do załatwienia temat z GOOD LINE. Moj tata podpisał umowę na około 7 kPLN w dniu 14.11.2017.
20.11.2017 wysłaliśmy oświadczenia o odstąpieniu od umowy na adres rejestrowy i korespondencyjny. Dziś 27.11.2017 przyszło potwierdzenie odbioru z jednego adresu. Czekam na potwierdzenie z drugiego adresu.

W oswiadczeniu zawarliśmy tez informacje z prosba o powiadomienie instytucji udzielajacej kredytu o odstapieniu od umowy. Tresc:
Proszę o poinformowanie instytucji udzielającej kredytu o powyższym odstąpieniu od umowy.
Inaczej tego nie moglem zrobic bo nie wiem czy przedsiebiorca w ogole skierowal wniosek o kredyt a jak tak to do jakiego banku. Dodatkowo tata z nerwów nie potrafi powiedziec czy podpisał weksel na pokazie czy nie.
Czy taki zapis wystarczy / rozwiązuję sprawę?

Na umowie jest info o możliwości rozwiązania umowy w terminie 14 dni ale nie ma nić o adresie zwrotu towaru. W oświadczeniu wpisałem:
Dodatkowo żądam od Państwa podania adresu na jaki mam odesłać powyższe towary w terminie trzech dni od otrzymania niniejszego oświadczenia.
Czy przedsiebiorca zgodnie z powyższym ma obowiazek przeslac listem adres odesłania towarów?
Podczas jednej z rozmów telefonicznych przedstawiciel przedsiebiorstwa poinformowal zeby odeslac towar na adres korespondencyjny /na umowie jest adres rejestrowy i korespondencyjny/ czy taka informacja /rozmowy nie nagralem, potwierdzenie tego nie mam/ pozwala mi odeslac towar na adres korespondencyjny?

Dodatkowo, czy warto porobic zdjecia towarów przed wysłaniem jako dowod, ze nie zostaly zepsute / zniszczone? [W rzeczywistosci nawet nie otworzono opakowan]
Czy towary moga byc wyslane w dwóch przesylkach? Sa tak duze, ze nie moge tego spakowac w jedna paczke!
Czy do paczek z towarami dołączać jakieś pismo? Jeżeli tak to co zapisać?

PS. Dwa powyższe cytaty doradził mi powiatowy rzecznik konsumentów.

Wysłaliśmy paczki do Białegostoku. Odebrali ale poza tym cisza, żadnego odzewu. Zaliczki jeszcze nie zwrócili - czekamy. Maja 14 dni na zwrot pieniedzy + odsetki. Odstąpienie od umowy wysłaliśmy na obydwa adresy. Paczki nie były w ogóle otwierane wiec zrobiliśmy zdjecia przed wysłaniem ze zwracamy towar nienaruszony.Do paczek dołączyliśmy pismo ze zwracamy towar w związku z odstąpieniem od umowy. Jesli chodzi o kredyt nie chcieli mi telefonicznie powiedzieć czy i gdzie go uruchomili. Wiec zostaje czekać na ewentualne wezwania do zapłaty z banku i potem bedziemy to odkrecac. Bo nie wiem jak inaczej mogę ustalić w jakim banku otworzyli kredyt konsumencki.Radze odesłać paczki jak najszybciej zeby dotrzymać 14 dniowego terminu zwrotu towaru bo na odpowiedz od nich mozna sie nie doczekać albo sie okaze, ze przyjdzie zbyt późno aby dotrzymać terminu. Uczciwy sprzedawca powinien zawrzeć informacje w umowie dotyczaca adresu zwrotu towaru. Tak z prawnego punktu widzenia to powinno bynajmniej wyglądać ale tu mamy do czynienia z oszustami wiec wszystko jest bezprawne. Zastraszanie, fałszowanie dokumentów po złożeniu podpisu przez konsumenta. W przypadku mojego ojca on złożył podpis na dokumencie gdzie kwitował rzekomo odbiór towaru, który miał być gratis bo został wygrany po czym na umowie po złożeniu przez niego podpisu zostaly dopisywanie do artykułów ceny. To jest fałszerstwo dokumentów Art.270 kk. Dlatego miej na uwadze ze sa to przestępcy którzy łamią prawo na każdym kroku! OSTRZEGAJCIE SWOICH BLISKICH SZCZEGOLNIE STARSZYCH BO ONI NAJCZESCIEJ PADAJA OFIARA TAKICH PRAKTYK.

Ostatnia edycja:
murphy2 napisał:
Wysłaliśmy paczki do Białegostoku. Odebrali ale poza tym cisza, żadnego odzewu. Zaliczki jeszcze nie zwrócili - czekamy. Maja 14 dni na zwrot pieniedzy + odsetki. Odstąpienie od umowy wysłaliśmy na obydwa adresy. Paczki nie były w ogóle otwierane wiec zrobiliśmy zdjecia przed wysłaniem ze zwracamy towar nienaruszony.Do paczek dołączyliśmy pismo ze zwracamy towar w związku z odstąpieniem od umowy. Jesli chodzi o kredyt nie chcieli mi telefonicznie powiedzieć czy i gdzie go uruchomili. Wiec zostaje czekać na ewentualne wezwania do zapłaty z banku i potem bedziemy to odkrecac. Bo nie wiem jak inaczej mogę ustalić w jakim banku otworzyli kredyt konsumencki.

Dzięki za szybką odpowiedź.
Mam jeszcze 1 tydzień na odesłanie towaru. Łudzę się, ze przez ten okres dostanę pismo z adresem zwrotu. Telefonicznie powiedzieli żeby odsyłać do Białegostoku ale info na piśmie to info na piśmie.
U mnie taka sama sytuacja - paczki w ogole nie zostały otworzone. Wiec tez zrobię zdjęcia i dołączę pismo tak jak ty zrobiłeś.
Odnośnie kredytu - najgorsze, że mój nawet nie wie czy podpisał weksel czy nie. Dałem info na odstąpieniu umowy: "Proszę o poinformowanie instytucji udzielającej kredytu o powyższym odstąpieniu od umowy. " Ale wątpię żeby to załatwiało temat.
PS1. Jak chcesz potem odkręcać kredyt? W jaki sposób?
PS2. Wyżej ktoś pisał, że adwokat polecił mu zlożenie pismo do sądu o zwrot weksla. I jak weksel był podpisany to powinni go oddac jak nie był podpisany to firma musi napisać do sądy taka informacje - tylko pytanie czy to dobra sciezka.
PS3. Jutro mi moja 14 dni od podpisania umowy. I boje sie, ze z kredytem nie do konca zalatwilem temat.

Ostatnia edycja:
jkazan napisał:
Dzięki za szybką odpowiedź.
Mam jeszcze 1 tydzień na odesłanie towaru. Łudzę się, ze przez ten okres dostanę pismo z adresem zwrotu. Telefonicznie powiedzieli żeby odsyłać do Białegostoku ale info na piśmie to info na piśmie.
U mnie taka sama sytuacja - paczki w ogole nie zostały otworzone. Wiec tez zrobię zdjęcia i dołączę pismo tak jak ty zrobiłeś.
Odnośnie kredytu - najgorsze, że mój nawet nie wie czy podpisał weksel czy nie. Dałem info na odstąpieniu umowy: "Proszę o poinformowanie instytucji udzielającej kredytu o powyższym odstąpieniu od umowy. " Ale wątpię żeby to załatwiało temat.
PS1. Jak chcesz potem odkręcać kredyt? W jaki sposób?
PS2. Wyżej ktoś pisał, że adwokat polecił mu zlożenie pismo do sądu o zwrot weksla. I jak weksel był podpisany to powinni go oddac jak nie był podpisany to firma musi napisać do sądy taka informacje - tylko pytanie czy to dobra sciezka.
PS3. Jutro mi moja 14 dni od podpisania umowy. I boje sie, ze z kredytem nie do konca zalatwilem temat.

Jak dostane z banku wezwanie do zapłaty pierwszej raty mogę to anulować na podstawie odstąpienia od umowy, które im wyslalismy. Zachowaj kopie pism, dowody nadania paczek. Tez nie wiem czy mój ojciec podpisał jakiś weksel. Twierdzi ze złożył im tylko raz podpis na umowie.

Wszystko jasne.
Kopie odstąpienia od umowy mam /też wysyłałem na dwa adres/. Potwierdzenie odebrania przez nich pisma tez mam.
Dopytam odnośnie wysyłki: wysyłałeś kurierem? Jakaś specjalna opcja wysyłki za potwierdzenie odbioru? Czy zwykła przesyłka kurierska?

murphy2 napisał:
Paczki nie były w ogóle otwierane wiec zrobiliśmy zdjecia przed wysłaniem ze zwracamy towar nienaruszony.Do paczek dołączyliśmy pismo ze zwracamy towar w związku z odstąpieniem od umowy.
Zdjęcie każdego towaru osobno + jak zostały spakowane? Mam 4 rzeczy i bede wysyłać towar w dwóch paczkach.
Czy mógłbyś podesłać wzór pisma, które dołączyliście do paczek? Co tam zawarłeś?
"Miejsce, data; Dane ojca (lewa strona); dane firmy (prawa strona); w tresci: Odsyłam towar do umowy nr XXXYYY zawartej w dniu UUUU w Paslek. Zawartosc paczki: aaa, bbbb i cccc.
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość przesłane do Panstwa w dniu.....
Dokumentaca fotograficzna towarów wykonana przed wysłaniem."
Tyle, cos jeszcze?

Bede wysyłać POCZTEXEM na adres korespondencyjny za POTWIERDZENIEM ODBIORU + OPCJA SMS O ODBIORZE. Tak dobrze?

Pozdrawiam,

Towary odesłałem na początku grudnia. Przed swietami dostałem od nich pismo, ze został "polamany zbiornik wody brudnej odkurzacza" i spolka twierdzi, ze uszkodzenie powstalo z mojej winy (art 415 k.c.). Domagaja sie zwrotu kasy. Inaczej wstapia na droge sadowa.

Odkurzacza nawet nie wyjmowalem z opakowania tak wiec nie moglem nic popsuc.

Prosze o porade jak sie zachowac w tym przypadku? Zapłacić i uwazac temat za zakonczony czy napisac odmowe?

Do żadnego sądu raczej nie pójdą. O ile odebrali przesyłkę bez zastrzeżeń, muszą dowieść Twoją winę i odpowiedzialność za uszkodzenia.

Dzieki za info. Nie robilem z tym odkurzaczem nic wiec nie zaplace.
Odesłałem im pismo o tresci w stylu:
W nawiązaniu do informacji o uszkodzeniu towaru niniejszym informuję, że o........towar xxxx ......... nie był przeze mnie używany. Towar został odesłany w stanie w jakim go przyjąłem.
Proszę o przekazanie kopii protokołu przyjęcia przesyłki z którego będzie wynikać, że otrzymali Państwo uszkodzony towar.

Witam, moja mama również dała nabrać sie na zakup sprzętu za 7700 PLN, oczywiście nie warte tej ceny.Schemat jak zawsze : telefon o wygranej , zaproszenie na pokaz i wymuszenie podpisania umowy. Tym razem firma Imperius sp z o.o, UWAGA zarejestrowana w Poznaniu, z adresem korespondyjnym w Białymstoku, ul Wierzbowa 12.
Krótkie spojrzenie w internet
https://mojepanstwo.pl/dane/krs_osoby/1067351,jaskowska-iwona
pokazuje,że wszystkie firmy oszukujące starszych ludzi łączy ta sama osoba i ten sam adres w Białymstoku. Niektóre firmy już nie istnieja, ale zamiast ich powstają inne.
np IMPERIUS, HOUSEFIRE ( patrz HAUSFEUER ), CAPITOL , ARMENTI pełna lista pod podanym linkiem.W internecie są ostrzeżenia przez ECO vital i Vital mix, już wyrejestrowane.
Warto też spojrzeć na:
https://mojepanstwo.pl/dane/krs_osoby/1174919,baran-hubert , na dole strony są powiązania.
Na firmę Housefire została nałożona kara wys. 360 tys PLN za praktyki niezgodne z prawem.
Sprzedaż poza lokalem - jak nie dać się nabrać - Inspekcja Handlowa - Białystok
W Inspekcji Handlowej w Białymstoku znają wszystkie te firmy i są bardzo pomocni w postępowaniu w sprawach związnych z naciąganiem emerytów.

Ludzie nie dajcie sie nabrać!

Ostatnia edycja:
I jak zakończyły się sprawy z odsyłkami tego towaru pod Białostocki adres ? Moglibyście napisać ? Bo jestem w podobnej sytuacji, wysłałam wypowiedzenia umowy na obydwa adresy - poznański i białostocki i chcę odesłać towar do tego Białegostoku na wierzbową bo innego adresu w dokumentach nie ma ale pytanie czy tam ktoś to odbierze... Bardzo proszę o odpowiedzi.

Odeślij na adres jaki znajduje się w pouczeniu o prawie do odstąpienia.
Jeżeli takiego nie podano to na dane jakie znajdują się w umowie.

Ale oświadczenia o odstąpieniu nie dali. Jest tylko umowa zakupu ręcznie wypełniona i jakieś dwa świstki dot. gwarancji i serwisu. Na odwrocie umowy standardowy "bełkot" ale nic o odstąpieniu, prawach itp.
Mama z tym wróciła a oni autem resztę, 4 kartony przywieźli.
Na umowie widnieją tylko dane firmy czyli ten cały clavam z Poznania i "adres do korespondencji" Białystok, ul. Wierzbowa. Żadnej informacji o adresie wysyłki itp.
Co oni robią z tymi starszymi ludźmi to się w głowie nie mieści.

Tego nie wiem. Sama nie wie co podpisywała i ile razy.

Mama wysłała najpierw wypowiedzenia/odstąpienia od tej umowy na obydwa adresy: poznański i białostocki i w obydwu widnieje status doręczono. Zwrotki jeszcze nie dotarły do mamy bo wiadomo że to trwa. Towar już spakowany i w poniedziałek zostanie nadany i tutaj znowu ... majowy weekend czyli doręczenie może nastąpić dopiero w następny poniedziałek, tj dopiero 7 maja.
Data zawarcia widniejąca na umowie to 21 kwietnia. Czyli doręczenie zwrotu może nastąpić nawet 16 dni od daty zawarcia umowy. Ile mamy czasu na fizyczne dostarczenie towaru (zwrotu) do adresata bo tutaj mamy zbieg okoliczności - święta, dni ustawowo wolne od pracy.

Liczy się data nadania zwracanego towaru. Nie możesz odpowiadać za działanie operatora pocztowego.

A czy oni mogą tego nie przyjąć ?
W sumie pytanie retoryczne bo przecież mogą i co wówczas ? Bo przesyłka wróci do mamy. Co wówczas z tym ma począć ?
Jedyny pozytyw w całym tym zamieszaniu że nie wpłaciła im żadnych pieniędzy. Chociaż koszty już są bo wysyłka tego kosztować będzie ok 200zł (ubezpieczona oczywiście na pełną wartość widniejącą w umowie) nie licząc kosztów pakowania.

Ostatnia edycja:
Powrót