Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Semantycznie lekarze zaszeregowali tobie jaskrę jedną z "przewlekłych i nawracających chorób rogówki, twardówki, tęczówki, ciała rzęskowego i soczewki" - obligatoryjnie "D". Nie wiem jak jest z uleczalnością jaskry ale tu kończy się prawo a zaczyna medycyna.

Na jaskre jest oddzielny paragraf chyba 14 punkt 7 i wtedy jest kategoria E

Proszę o pomoc czy jeżeli jest zaćma to jest jakakolwiek sens składać Odwołanie?

Istotnie jest odrębny punkt w paragrafie a ja nie zwróciłem uwagi na pkt. 7, ale ten przepis jest jeszcze bardziej stanowczy. Błędne wskazanie schorzenia wystarcza aby uchylić orzeczenie ale to w twoim przypadku nic nic zmieni, z tym schorzeniem jeżeli nie udowodnisz błędnej diagnozy lekarza, negując tym samym jaskrę nie masz szans.

Z objaśnień szczegółowych:
pkt 7. Przy ocenie orzeczniczej wymagana jest dokumentacja dotychczasowego leczenia szpitalnego lub w poradni specjalistycznej.

Była przedstawiana dokumentacja medyczna w tej sprawie?

Ostatnia edycja:
Witam,
zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 30 grudnia 2016 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej służby wojskowej oraz właściwości i trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawach

Grupa II (kolumna piąta wykazu) obejmuje:
− żołnierzy zawodowych,
− żołnierzy pełniących służbę w charakterze kandydatów na żołnierzy zawodowych w trzecim roku i dalszych latach nauki (studiów),
− żołnierzy rezerwy – byłych żołnierzy zawodowych.

Czy jako żołnierz rezerwy - były żołnierz zawodowy, ubiegający się ponownie o przyjęcie do zawodowej służby wojskowej, będę badany przez komisję będąc w II grupie czy w I grupie?

Moim zdaniem powinieneś być zaszeregowany do II grupy, aczkolwiek mam pewne wątpliwości który termin jest bardziej szczególny w rozumieniu rozporządzenia żołnierz rezerwy ubiegający się o powołanie do służby zawodowej czy żołnierz rezerwy - były żołnierz zawodowy albowiem w tym drugim przypadku komisje orzekają nie tylko w przypadkach chęci powrotu do służby ale także dla celów ustalenia prawa do renty wojskowej. Nie orientuję się czy sądy administracyjne rozstrzygały tą kwestię.

Dziękuję, za odpowiedź. Przyjmując, iż jest to rozporządzenie w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej służby wojskowej oraz właściwości i trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawach
również uważam, że jako żołnierz rezerwy - były zołnierz zawodowy powinienem być zaszeregowany do II grupy, tymczasem w orzeczeniach RWKL kolegów, którzy tak samo jak ja ubiegają się o powrót do służby, zapisano I grupa. Stąd też moja wątpliwość, często bywa tak, że ktoś nie wczyta się w treść rozporządzenia i traktuje wszystkich jedna miarą. Spróbuję, jeszcze poszukać stanowiska sądów w tej sprawie.

Witam, przejrzałem Centralną Bazę Orzeczeń Sądów Administracyjnych, niestety brak jest orzeczenia dotyczącego przypadku omówionego przeze mnie, jak się domyślam z uwagi na krótki czas (niewiele ponad rok) funkcjonowania w obiegu prawnym Rozporządzenia z dnia 30 grudnia 2016 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej służby wojskowej oraz właściwości i trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawach. Zatem będę musiał się zmierzyć z tematem jak stawię się do RWKL, ale jeszcze zanim to się stanie zwrócę do RWKL z tym pytaniem. :cool:

Witam, będąc na badaniach w RWKL okulista dał mi N na desant, ponieważ powiedział że ostrość jednego oka to 0,7 (§13 pkt 1). Przy czym będąc wcześniej na wizycie u okulisty wyszło że te oko ma ostrość 0,9. Moja pytanie jest takie, jeśli RWKL da mi N to czy opłaca mi się odwoływać do CWKL? Mogę liczyć na pozytywne rozpatrzenie lub wysłanie na ponowne badania wzroku?

Witam potrzebuje pomocy .W lutym 2004 roku trafiłem do jednostki i wykryto u mnie WZW C gdzie w maju wyszedłem do cywila. Po 14 latach wyleczyłem sie i ponownie stanąłem na komisję lecz dowiedziałem się że mam wadę rozwojową lewej nerki paragraf 44pkt 1 i to mnie stopuje do zawodowej służby ale podobno jak bym był wcześniej w zawodowej służbie i teraz bym się ubiegał o powrót to nie byłby problem . Moja prośba jest taka czy jest ktoś kto może mi pomuc aby się odwołać od orzeczenia nie wiem czy komisja mnie dobrze zweryfikowała do danej grupy bo według mnie jestem rezerwistą i mam stopień szeregowy rezerwy więc ubiegam się o powrót do wojska a to że po 14 latach nie ma już zasadniczej to staje do zawodowej .Proszę o pomoc w tej sprawie (wydaje mi się że jako ozdrowieniec po wzw C komisja się tego przestraszyła i znaleźli to z nerką)

Witam. Pisze poniewaz skladalem obiegowke w RWKL i lekarz powiedzial ze mam lekko podwyzszona glukoze 106mg... Czy przezz to dostane N ?

Witam :) Czy jest sens odwoływać się do RWKL, jeżeli dostałam N za "niedoczynność tarczycy w przebiego ch. Hashiomoto wyrównane farmakologicznie".
Fragment ustawy: Choroby tarczycy bez zmian
czynności z małym wolem lub bez
wola: kat. N

Witam,
Odebralem dzisiaj orzeczenie i dostalem N-ke paragraf 34 punkt 5.
Na opisie z RTG mam wpisane tak:
Odcinek ledzwiowo-krzyzowy
- Niewielkie miseczkiwate uwypuklenia dolnej blaszki granicznej trzonu kregu L1 najpewniej guzek Schmorla. Drobne zaostrzenie krawedzi przednich trzonow kr. L. Poza tym wysokosc trzonow kregow i przestrzeni m-kregowych kregoslupa ledzwiowego prawidlowa

Odcinek piersiowy
- Droben zmiany zwyrodnienowe trzonow kregowych piersiowych. Poza tym kregoslup piersiowy na wykonanych zdje rtg zmian nie wykazuje

Do tego mam orzeczenie od ortopedy z takimi wnioskami:
RTG jak w opisie dolegliwosci z ukladu miesionow szkieletowego nie glasza. W badaniu ortopedycznym bez istotnych odchylen od normy.

Czy jest szansa na odwolanie czy dac sobie spokoj?

Dzieki za porade.

Nawet jesli bylem na konsultacji u specjalisty ortopedii i traumatologii, ktory podwazyl tak jeden i drugi opis powolujac sie na zdjecia RTG wykonane przez Szpital Wojskowy. Dodatkowo na opisach RTG ze Szpitala Wojskowo lekarze nie miali na pieczatkach zaznaczone ze sa specjalistami radiologii co rowniez kazano mi wpisac w odwolaniu.
Odwolanie napisalem tak czy siak a co bedzie okaze sie.
Dzieki za odpowiedz.

MarioBros81 napisał:
Nawet jesli bylem na konsultacji u specjalisty ortopedii i traumatologii, ktory podwazyl tak jeden i drugi opis powolujac sie na zdjecia RTG wykonane przez Szpital Wojskowy.

Jeżeli dowiedzie się błędną diagnozę to tak ale to już nie jest problem natury prawnej.

emerytwojskowy napisał:
Jeżeli dowiedzie się błędną diagnozę to tak ale to już nie jest problem natury prawnej.

Ubiegam się o ponowne przyjęcie na WAT (rezygnacja z powodów osobistych w 2017r.). Tym razem w badaniach RTG wskazano na spłycenie kręgów szyjnych C2 i C3, a w RTG czynnościowym na ograniczenie ruchomości z tego powodu (bez wskazania na stopień ograniczenia), poza tym bez żadnych zmian i reszta badań ok. Czy to może skutkować negatywem? Czy Centrala ma może także wgląd przy ocenie na moje poprzednie badania, gdzie tego nie było i fakt, że przez rok zaliczyłem wszystkie wojskowe przedmioty (sprawnościowe) bez żadnych problemów? Nigdy nie odczuwałem żadnych dolegliwości z powodów, jakie wskazano w opisie RTG.

Proszę o Pana opinię.

Nie znam się na medycynie.
§ 34 [ust. 1] dla kandydatów do służby kandydackiej/zawodowej:
[pkt 1] Skolioza I° i wady kręgosłupa wrodzone lub nabyte nieupośledzające sprawności ustroju lub nieznacznie upośledzające sprawność ustroju

Z/N

[pkt 2] Skolioza II° i wady kręgosłupa wrodzone lub nabyte upośledzające sprawność ustroju

N

[pkt 3] Skolioza III° i wady kręgosłupa wrodzone lub nabyte znacznie upośledzające sprawność ustroju

N

N

[pkt. 5] Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa nieupośledzająca sprawności ustroju lub nieznacznie upośledzająca sprawność ustroju

Z/N

[pkt 6] Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa upośledzająca sprawność ustroju

N

[pkt 7] Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa znacznie upośledzająca sprawność ustroju

N

[pkt 8] Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa

N

[pkt 9] Inne choroby kręgosłupa nieupośledzające sprawności ustroju lub nieznacznie upośledzające sprawność ruchową

Z/N

[pkt 10] Inne choroby kręgosłupa upośledzające sprawność ruchową

N

[pkt11] Inne choroby kręgosłupa znacznie upośledzające sprawność ruchową
N

Do § 34
pkt 1–3. Wady kręgosłupa: półkręgi, kręgi klinowate, kręgi zrośnięte, niespojenie łuków kręgów, tzw. kręgi rybie, kręgozmyk, kręgoszczeliny. Kręgozmyk I stopnia kwalifikować do § 34 pkt 1, II stopnia do § 34 pkt 2, wyższego stopnia do § 34 pkt 3, więcej niż jedna kręgoszczelina kwalifikować do § 34 pkt 2. Ocenione na podstawie metody Cobba:
skolioza I° – do 30°;
skolioza II° – do 60°;
skolioza III° – 60–90°.
pkt 1 i 9. Kandydatów do służby w kompaniach jednostek reprezentacyjnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej należy kwalifikować jako niezdolnych.
pkt 5. Choroba zwyrodnieniowa obejmująca jeden poziom międzykręgowy kręgosłupa, bez cech kompresji – kandydatów do zawodowej służby wojskowej kwalifikować jako zdolnych. Choroba zwyrodnieniowa obejmująca więcej niż jeden poziom miedzykręgowy, więcej niż jeden krąg – kandydatów do zawodowej służby wojskowej kwalifikować jako niezdolnych.
Przebyta operacja kręgosłupa – kandydatów do zawodowej służby wojskowej kwalifikować jako niezdolnych.
pkt 9–11. Inne choroby kręgosłupa: gruźlica, choroba Scheuermanna, osteoporoza, łuszczyca, dna moczanowa.

Lekarz orzecznik musi sprowadzić rozpoznaną przypadłość do jednego z powyższych stwierdzeń i tu kończy się prawo a zaczyna medycyna.

Ostatnia edycja:
Witam
2 dni temu odebrałem list od RWKML w którym dostałem Kat.N z powodu "osłabienie ostrości wzroku oka prawgo Vod 0,3cc-1,25Dcyl=0,5"
Moje pytanie jest takie jeżeli poddam się laserowej korekcji wady i dodam do odwołania orzeczenie o wykonaniu tego zabiegu i poprawie wady to żaden inny paragraf nie podważy mojej zdolności do kat.Z ?

Powrót