Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
lechita7 napisał:
Jeżeli po odwołaniu od decyzji RWKL CWKL podtrzyma decyzje negatywną to czy to oznacza że jest się skreślonym z wojska już na całe życie ? Czy będzie można podejść jeszcze raz do tych badań do zawodowej służby wojskowej ? Ewentualnie jaki okres ważności ma takie negatywne orzeczenie ?
Dziękuje pozdrawiam.

orzeczenie jest ważne rok

Witam mam pytanie otrzymałem z RWKL Kraków orzeczenie z paragrafem 67pkt REAKCJA ADAPTACYJNA w lutym tego roku z kategoria Z do pełnienia słuzby zawodowej w kraju.Teraz zrobłlem w tym miesiącu robiłem badania na orzecznictwo do pełnienia służby poza granicami państwa badania wszystkie dobrze oraz najważniejsze ocena psychologa zaświadczenie iż jestem zdolny poza granicami państwa a pomimo tego otrzymałem od komisji orzeczenie N. paragraf 67 pkt 1 PRZEBYTA REAKCJA ADAPTACYJNA Zagłębiając się w tabelę rozporządzenia jest własnie ta kategoria uwzględniona jako N.Od orzeczenia się odwołałem do CWKL Warszawa.Otrzymałem list z komisji na ponowne wstawienie się na badania.Nie wiem czego mam oczekiwać oraz czy mam wogóle jakieś szanse na pozbycie tego nieszczęsnego paragrafu::mad:Proszę o odpowiedz czy ktoś miał podobną sytuację?Pozdrawiam

Witam mam pytanie z RWKL orzeczenie że jestem niezdolny do zawodowej służby wojskowej z powodu Niedomykalność I/II zastawki trójdzielnej i śladowa aortalnej § 38 pkt 9 mam zamiar się odwoływać nigdy nie miałem żadnych problemów z sercem jestem osobą bardzo aktywną fizycznie czy jest jakaś nadzieja że odwołanie będzie pozytywne

Witam
Ja dziś odebrałem orzeczenie w spr zdolnosci do pelnienia słuzby wojskowej.

8. Rozpoznanie.

1. Śladowa niedomykalność zastawki aortalnej 38 pkt 9

2 Hipercholesterolemia bez bez pkt

Czy jest szansa żeby sie odwołać ?

kategoria zdrowia N

dodam ze jestem zawodowym i chce skakać z racji tego robiłem WPD i takie orzeczenie dostałem.

Pozdrawiam

Witam!
Moje pytanie to:Byłem żołnierzem zawodowym i wracam do armii,mam stanowisko które czeka.Miałem robione badania lekarskie i po otrzymaniu orzeczenia kat.N z powodu podwyższonej glukozy,a dokładnie ''Nieprawidłowa glikemia na czczo" &54 pkt 3 tak mi napisał Diabetolog do którego byłem skierowany z wynikami i to mnie wykluczyło:mad:,a ta glukoza nie była aż tak bardzo wysoka bo 6,13 mmol na czczo i po wypiciu 75g glukozy po 2h 4,44mmol ,ale jednak nie była w normie na czczo.Nigdy nie miałem problemów z cukrem,lubię jak większość trochę słodkości i przed badaniem zaniedbałem te sprawy.Zrobiłem dodatkowo badania dwa razy w tym samym Laboratorium na czczo i pierwszy wyszedł 4,59mmol, a drugi 4,06mmol, napisałem ODWOŁANIE do CWKL za pośrednictwem RWKL i podłączyłem te wyniki. Czy ktoś może mi powiedzieć jakie mam szanse na pozytywne rozpatrzenie tego odwołania,bo mi ręce opadają że przez takie coś,a wiem że nie mam problemów z cukrem(glukozą) nie dostanę się do armii.Zaopatrzyłem się nawet w sprzęt do mierzenia poziomu cukru bo już tak się przejąłem że mierzę sobie prawie codziennie i jest Ok,biorę poprawkę że nie jest dokładny,ale mam nisko np:4,6 , 4,8 , 5,2mmol i tak skacze raz więcej raz mniej,ale nie przekracza 5,5mmol. Dziękuje i Pozdrawiam

Witam.
Za 2 dni mam RWKL w Lublinie robiłem sobie wcześniej wyniki krwi wszystko jest dobrze, ale obawiam się o mój kręgosłup ponieważ dużo ćwiczę na siłowni i mam fizyczną pracę . Zrobiłem sobie więc prywatnie prześwitlenie RTG i wyszło mi coś takiego "Przewężenie szpary m- kręgowej pomiędzy trzonami L-2/3/dyskopatia. Skrzywienie kręgosłupa lędźwiowego w stronę prawą. Innych zmian nie stwierdza się ". Wiem że powinienem poczekać na orzeczenie komisji, ale czy ktoś się orientuje czy jest szansa że się o to nie przyczepią ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam.
jeśli chodzi o twój kręgosłup to może być problem z tym "Przewężeniem szpary m-k pomiędzy trzonami i dyskopatia" bo ja miałem robione badania RWKL i jeśli chodzi o kręgosłup to miałem napisane 1- "Dyskretne boczne skrzywienie kręgosłupa L w stronę lewą" 2-"Spłycenie lordozy lędźwiowej" 3-"Przesunięcie osi statecznego obciążenia ku przodowi".Poza tym wysokość trzonów kręgów i przestrzeni m-k zachowana i to OK nie miałem problemów na komisji.A właśnie chodzi o tą wysokość trzonów i przestrzeni m-k między kręgami bo lekkie skrzywienia to nic takiego,ale przestrzeń m-k to może być problem nie wiem dokładnie ,ale tak myślę.Może będzie dobrze i zaliczą to jako Z-zdolny do służby.Wszystko jest opisane na stronie Rozporządzenie MON z dnia 3 czerwca 2015r.(Dz.U.2015r.poz.761) w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej służby wojskowej.Tam dokładnie jest opisane paragrafami i podpunktami, wszystko szczegółowo "Zdolny" lub "Niezdolny" To co wiedziałem to Ci napisałem. Powodzenia i żeby Ci się udało,wszystko poszło dobrze(Pozytywnie)Pozdrawiam

Witam, mam nadzieję, że ktoś udzieli fachowej odpowiedzi.

Jestem obecnie w służbie NSR, odbyłem już służbę przygotowawcza.

RKWL wysłało mnie na badania i okazało się, że stwierdzono u mnie powiększenie lewej komory serca oraz żylaki prawej kończyny dolnej.
Badania prywatne (echo serca) wykluczyły wadę serca , natomiast żylaka usunąłem operacyjnie. Od decyzji RKWL napisałem odwołanie więc ponownie wysłano mnie na badania: echo serca i usg nogi.

Z badań wynikło że serce mam zdrowe a noga jest po operacji usunięcia żylaków. Więc nie mam już żadnych "wad" które mnie blokowały.
W ustawie o orzekaniu jest mały zapis że stan pooperacyjny po usunięciu zylakow nadaje mi kategorie zdrowia N.

Teraz pytanie. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Witam

Dostałem kat.N ze względu na płaskostopie poprzeczne (&78 pkt.1) na komisji wojskowej (RWKL) w Lublinie do wojsk desantowo-szturmowych, ale ogólnie do wojska zawodowego Z(zdolny).
Doradzono mi żebym do odwołania dołączył wyniki badań z pedobarografii.
Chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś szanse zmiany tej kategorii gdy będę się odwoływał do Cwkl ?

Podobne pytanie zostało już zadane na tym forum przez jednego z użytkowników jednak nikt nie dał odpowiedzi. Sprawa jest świeża dlatego proszę o odpowiedź od osoby, która spotkała się już z takim problemem

Witam, dostalam kategorie D z powodu niedoczynności tarczycy, mimo, ze dostarczyłam oświadczenie od mojego lekarza prowadzacego, ze biore najnizsza dawkę leku i w przyszłości istnieje możliwość całkowitego odstawienia lekarstw. Czy ktos by mógł doradzić w jaki sposób skutecznie sie odwołać ?

STL napisał:
Witam

Dostałem kat.N ze względu na płaskostopie poprzeczne (&78 pkt.1) na komisji wojskowej (RWKL) w Lublinie do wojsk desantowo-szturmowych, ale ogólnie do wojska zawodowego Z(zdolny).
Doradzono mi żebym do odwołania dołączył wyniki badań z pedobarografii.
Chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś szanse zmiany tej kategorii gdy będę się odwoływał do Cwkl ?

Podobne pytanie zostało już zadane na tym forum przez jednego z użytkowników jednak nikt nie dał odpowiedzi. Sprawa jest świeża dlatego proszę o odpowiedź od osoby, która spotkała się już z takim problemem

Mam ten sam problem. W tym tygodniu zrobiłem prześwietlenie stóp, lekarz radiolog nie wskazał, bym cierpiał na płaskostopie poprzeczne. Dostałem dodatkowo zaświadczenie od dr. ortopedii i traumatologii narządu ruchu o braku zarzutów co do obu stóp. RTG, opinie ortopedy i radiologa załączyłem do odwołania i teraz czekam na dalszy rozwój wydarzeń. Będę informował na bieżąco.

Hej, wczoraj dostalem orzeczenie z CWKL ze jestem nie zdolny do Batalionu Reprezentacyjnej z powodu, krotkowzroczności (paragraf 13 pkt 2 ) i prawoboczne skrzywienie kregoslupa piersiowego z lewobocznym skrzywieniem kregoslupa ledzwiowo krzyzowego u osoby z wyzszym ustawieniem prawego talerza biodrowego (paragraf 34 pkt 1).
Moje pytanie da rade sie od tego odwolac, mam wogole jakies szanse nie wspominajac ze przy wykazie chorob przy $ 13 jest Z/w ( nie wiem w sumie co to oznacza - zdolny / ??? ) a przy wadzie kregoslupa "Do § 34 pkt 1 i 9. Kandydatów do służby w jednostkach reprezentacyjnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej oraz kandydatów do służby w jednostkach desantowo-szturmowych należy kwalifikować jako niezdolnych." i tu jest pies wg mnie pogrzebany...

pytanie: warto sobie dupe zawracac odwolaniem ?

Witam serdecznie.
Wczoraj dostałem z RWKL orzeczenie z kategorią N.
Opis mojej sytuacji (przepraszam, że taki długi).
Odbyta służba przygotowawcza, podpisany kontrakt NSR, staram się do zawodowej służby - sam znalazłem sobie etat w jednostce jako kierowca kat. A/kontroler. Przeszedłem psychotesty, badania w szpitalu - wszystkich specjalistów zaliczyłem pozytywnie, wszystko inne w normach itd.....oprócz...
Dużo ćwiczę na siłowni (na przygotowawczej z egzaminu z WF byłem jednym z lepszych), przez to staram się zdrowo odrzywiać, ale mimo to mam za wysoką BILIRUBINĘ (dla porównania chłopak z lekką nadwagą miał bilirubine w normie).
Przed komisją lekarską zrobiłem sobie prywatne badania i wyszła mi bilirubina 1.51 (norma jest do 1.2). Lekarz zaproponował mi lek wydawany tylko na receptę na obniżenie bilirubiny o nazwie "LUMINALUM UNIA 15mg". Zgodziłem się pełny nadzieii, że to mi pomoże. Ani lekarz, ani ja nie byłem świadomy, że na komisji będą badania na zawartość narkotyków w moczu. 10 dni przed komisją zero siłowni, zero alkoholu, tylko zdrowa dieta. Wziąłem przez 5 dni 5 tych tabletek i pojechałem na komisje. Na komisji mi wyszła bilirubina zaledwie tylko troszkę niższa oraz zawartość BARBITURANÓW w moczu (niby jakiś narkotyk). Kazał mi poprawić te dwa badania (całkowita i bezpośrednia). Po tygodniu pojechałem znów na komisje i bilirubina wyszła już mniejsza 1.31, ale znów BARBITURANY w moczu (wynik dodatni, czułość 300ng/ml). Lekarz mi powiedział, że jak drugi raz wynik dodatni w tych "narkotykach" to raczej będzie "Niezdolny" (oczywiście wszystko im opisałem na kartce tak jak tutaj).
Wczoraj mi przyszło orzeczenie:
Rozpoznanie:
1. Hiperbilirubinemia. (§44 pkt 10)
2. Dodatni wynik na obecność barbituranów w moczu. (§72 pkt 3)
Kategoria N - Zał. 1 Grupa I - Niezdolny do zawodowej służby wojskowej.

Jeśli dołącze do odwołania do CWKL jakieś pismo od tego lekarza oraz zdjęcie tej recepty, żeby udowodnić, że to od tego leku, a nie że dałem sobie "w żyłę"?, to jest szansa na pozytywa od CWKL? Czy z góry wiadomo, że na kierowcę kat. A się nie nadaje z bilirubiną troszę wyższą (pewnie od siłowni) i wolą tych otyłych, którzy być może nie zdadzą sprawnościówki, ale bilirubine mają w normie?

Proszę o odpowiedź, bo muszę im coś sensownego napisać. Pozdrawiam

wojciech679 napisał:
Jeśli dołącze do odwołania do CWKL jakieś pismo od tego lekarza oraz zdjęcie tej recepty, żeby udowodnić, że to od tego leku, a nie że dałem sobie "w żyłę"?, to jest szansa na pozytywa od CWKL? Czy z góry wiadomo, że na kierowcę kat. A się nie nadaje z bilirubiną troszę wyższą (pewnie od siłowni) i wolą tych otyłych, którzy być może nie zdadzą sprawnościówki, ale bilirubine mają w normie?

Proszę o odpowiedź, bo muszę im coś sensownego napisać. Pozdrawiam

Jasne, że jest szansa. Zostaniesz wezwany na ponowne badania do CWKL i do tego czasu będziesz mógł próbować zbić poszczególne wskaźniki do ustalonych w rozporządzeniu norm.

Życzę powodzenia w tej nierównej walce z betonowym molochem, jakim są wojskowe komisje lekarskie regulowane absurdalnymi paragrafami.

Pozdrawiam

Witam.
Dostałem wczoraj orzeczenie z RWKL z kategorią N. do Grupy 1.
Dostałem etat w jednostkach powietrzno-desantowych.
19970719_1390705964310691_952624400_n.jpg

Czy jest szansa żeby się odwołać od takiej dezycji ?

Gdzie miałeś badania?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Składają odwołanie. 1 i 2 pozycja jasno napisane 'nieupośledzająca'. Co do 3, czyli tatuaż, również napisane 'nieszpecące'.
Nie wiem co za durny lekarz się trafił, że wystawił niezdolny.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Czy do odwołania dołączyć opinię innego ortopedy który by jakoś sensownie opisał stan pooperacyjny ?

Powrót