Witam serdecznie.
Wczoraj dostałem z RWKL orzeczenie z kategorią N.
Opis mojej sytuacji (przepraszam, że taki długi).
Odbyta służba przygotowawcza, podpisany kontrakt NSR, staram się do zawodowej służby - sam znalazłem sobie etat w jednostce jako kierowca kat. A/kontroler. Przeszedłem psychotesty, badania w szpitalu - wszystkich specjalistów zaliczyłem pozytywnie, wszystko inne w normach itd.....oprócz...
Dużo ćwiczę na siłowni (na przygotowawczej z egzaminu z WF byłem jednym z lepszych), przez to staram się zdrowo odrzywiać, ale mimo to mam za wysoką BILIRUBINĘ (dla porównania chłopak z lekką nadwagą miał bilirubine w normie).
Przed komisją lekarską zrobiłem sobie prywatne badania i wyszła mi bilirubina 1.51 (norma jest do 1.2). Lekarz zaproponował mi lek wydawany tylko na receptę na obniżenie bilirubiny o nazwie "LUMINALUM UNIA 15mg". Zgodziłem się pełny nadzieii, że to mi pomoże. Ani lekarz, ani ja nie byłem świadomy, że na komisji będą badania na zawartość narkotyków w moczu. 10 dni przed komisją zero siłowni, zero alkoholu, tylko zdrowa dieta. Wziąłem przez 5 dni 5 tych tabletek i pojechałem na komisje. Na komisji mi wyszła bilirubina zaledwie tylko troszkę niższa oraz zawartość BARBITURANÓW w moczu (niby jakiś narkotyk). Kazał mi poprawić te dwa badania (całkowita i bezpośrednia). Po tygodniu pojechałem znów na komisje i bilirubina wyszła już mniejsza 1.31, ale znów BARBITURANY w moczu (wynik dodatni, czułość 300ng/ml). Lekarz mi powiedział, że jak drugi raz wynik dodatni w tych "narkotykach" to raczej będzie "Niezdolny" (oczywiście wszystko im opisałem na kartce tak jak tutaj).
Wczoraj mi przyszło orzeczenie:
Rozpoznanie:
1. Hiperbilirubinemia. (§44 pkt 10)
2. Dodatni wynik na obecność barbituranów w moczu. (§72 pkt 3)
Kategoria N - Zał. 1 Grupa I - Niezdolny do zawodowej służby wojskowej.
Jeśli dołącze do odwołania do CWKL jakieś pismo od tego lekarza oraz zdjęcie tej recepty, żeby udowodnić, że to od tego leku, a nie że dałem sobie "w żyłę"?, to jest szansa na pozytywa od CWKL? Czy z góry wiadomo, że na kierowcę kat. A się nie nadaje z bilirubiną troszę wyższą (pewnie od siłowni) i wolą tych otyłych, którzy być może nie zdadzą sprawnościówki, ale bilirubine mają w normie?
Proszę o odpowiedź, bo muszę im coś sensownego napisać. Pozdrawiam