Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
spokojnie po co te nerwy-ale skoro piszesz że bym zapomniał o załacznikach z 2015 r to zastanawiam się dlaczego wydali decyzje na podstawie właśnie tego rozporządzenia z 2015 roku

Zastanów się jak należy rozumieć ten skrótowiec:

Dz. U. z 2015r poz. 671 ze zm.

ze szczególną uwagą na to:

Ujmę to tak:
Obowiązującym jest od 6 czerwca 2015 roku do chwili obecnej rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 3 czerwca 2015 r. w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej służby wojskowej oraz właściwości i trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawach. W rozporządzeniu tym dokonano korekt treści w załącznikach, które to zmiany obowiązują od 2 lutego 2017 roku, powyższych zmian treści dokonano rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 30 grudnia 2016 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej służby wojskowej oraz właściwości i trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawach.

Inaczej: rozporządzenie z 2015 roku "w swej mocy prawnej" oddziałuje na zainteresowanego Obywatela oraz na komisje lekarskie bezpośrednio, zaś to 2016 roku tylko pośrednio na Obywatela i komisje, zaś bezpośrednio na rozporządzenie 2015 roku.
Dlatego też komisje pomimo, że pracowały na załącznikach z 2016 roku będą powoływać się rozporządzenie z 2015.

Ostatnia edycja:
Sprawa byłaby bardziej przejrzysta gdyby do tego rozporządzenia był ogłoszony tekst jednolity ale nikt nie będzie po jednej nowelizacji tego robił.

No dokładnie i zastanawiam się czy komisja może zmienić decyzję regionalnej komisji z uwagi na tzw warunki szczególne-chodzi mi że dostałem odmowę do Żandarmerii i w rozporządzeniu jest N a posiadam duże doświadczenie z innej służby, masę szkoleń i kursów ukończonych które mogłyby się przydać w Żandarmerii

ekstreme82 napisał:
w rozporządzeniu jest N a posiadam duże doświadczenie

Nieprzypadkowo starożytni Grecy tak sobie wyobrażali Temidę:

temida.png

Witam serdecznie!
Jestem żołnierzem po wypadku na misji.
Skręcenie kolana prawego, uszkodzenie łąkotki przysrodkowej i zerwanie ACL - rekonstrukcja metodą artroskopową. Oczywiście wypadek w trakcie wykonywania obowiązków służbowych.
Aktualnie po komisji orzekającej uszczerbek na zdrowiu na RWKL Żagań.
Otrzymałem 5% po tym jak lekarz badający w ogóle nie chciał czytać dokumentacji ani słuchać tego co mam do powiedzenia i mimo bóli przeciążeniowych w kolanie jak i niepełnym zgięciu wpisał, że wszystko jest cudownie ze stawem. Co dla mnie oczywiście jest istną kpiną.
Chciałem zapytać o jakiś wzór odwołania do orzeczenia komisji i czy mam szansę otrzymać większy procent (jakąś tabelę z %) oraz o to czy komisja może też zamiast zwiekszyć to zmniejszyć % stałego uszczerbku na zdrowiu??
Z innej beczki chciałem zapytać też czy o status weterana poszkodowanego mogę się ubiegać? ?
I na końcu czy warte jest kopanie się z komisją na drodze sądowej? ?czy istnieje taka opcja i jak ma się to do późniejszych moich warunków pracy (za rok kończy mi się kontrakt i będę miał 12lat służby w stopniu st.szer.).
Miała być szkoła podoficerska a jest półkalectwo.

Ostatnia edycja:
Witam, czy ktoś w Was odwoływał się do komisji odnośnie żylaka na podudziu? Pozdrawiam

Witam
Jestem już po komplecie badań w rwkl. Staram się o przyjęcie do zawodowej służby wojskowej. Wszystkie badania wyszły elegancko bez żadnych zastrzeżeń no ..poza jednym oczywiście bo tak by nie było tematu..mianowicie po audiometrze dostałem "upośledzenie słuchu wyłącznie w zakresie wysokich tonów" lewe ucho. Przestudiowałem już cały ten temat i w tym całym wykazie chorób znalazłem przy tym punkcie Z/N. Z tym że tam potem dalej jest rozpisane , że N zaleca się dawać jak stanowisko obejmuje wysoki hałas pracę przy prądzie, promieniowanie mikrofalowe itd. Nie wiem jaki etat mam mieć dokładnie ale jednostka raczej specyficzna jeśli chodzi o jakiś prąd czy promieniowanie mikrofalowe więc byłem pewien N. Natomiast oddałem całe badania do rwkl i lekarz który je odemnie odbierał na moje pytanie o odwołanie powiedział ,że po co będę się chciał odwoływać on nie widzi w tym problemu. Jako ,że jestem niecierpliwy chciałbym zapytać jak wyglądaja szanse i jak bardzo sztywno patrzą na te swoje paragrafy całe? z góry dziękuje :)

Witam.
Staram sie do służby wojskowej na zawodowego, porobiłem szereg badań na Koszykowej w RWKL, niby wszystko wporzadku po konsultacji z lekarzami, jednak przyszlo pismo że jestem niezdolny. Powód: Torbiel prosta na nerce lewej. Lekarz po wykonaniu usg odrazu powiedział, ze to nie robi najmniejszego problemu i napewno dalej puszcza. Mimo to komisja myślała innaczej i wystawiła N. Jest w ogóle jakas szansa zeby to przeszło i czy warto odwoływac sie do Bydgoszczy?

Kosmo_cool2 napisał:
Witam serdecznie!
Jestem żołnierzem po wypadku na misji.
Skręcenie kolana prawego, uszkodzenie łąkotki przysrodkowej i zerwanie ACL - rekonstrukcja metodą artroskopową. Oczywiście wypadek w trakcie wykonywania obowiązków służbowych.
Aktualnie po komisji orzekającej uszczerbek na zdrowiu na RWKL Żagań.
Otrzymałem 5% po tym jak lekarz badający w ogóle nie chciał czytać dokumentacji ani słuchać tego co mam do powiedzenia i mimo bóli przeciążeniowych w kolanie jak i niepełnym zgięciu wpisał, że wszystko jest cudownie ze stawem.

Witaj,

mam podobny problem z kontuzją, lekka różnica to brak pełnego przerwania ACL (coś tam się jeszcze trzyma) oraz brak uszkodzeń łąkotki (wyszło na badaniu RM). w związku z tym mam do Ciebie dwa pytania:

1) jak wyglądał Twój przebieg badania na komisji lekarskiej ( tylko na podstawie samej "obecności" czy była również ocena manualna lekarza?) i czy wysyłali Cie u nich na jakies dodatkowe badania?

2) rozumiem że do komisji zgłosiłeś sie przed rekonstrukcją ACL, ale po jakim czasie od daty urazu?

Pamiętasz może z jakiego paragrafu ocenili Twoją zdolność do służby ? ( par. 77 pkt 5/6?)

Pozdrawiam!

Witam-a ja mam pytanie z innej beczki :) czy były przypadki że cwkl zmieniła decyzję rkwl czy sztywno sie trzyma rozporządzenia dot komisji lekarskiej. Czy np może wziąść pod uwage " szczególne warunki służby" jak ktoś chce przejść z innej służby i ma ku temu odpowiednie papiery, jest osoba bardzo dobrze wyszkolona ale niestety mam coś co wg rkwl mnie dyskwalifikuje do służby w ŻW

ekstreme82 napisał:
czy były przypadki że cwkl zmieniła decyzję rkwl czy sztywno sie trzyma rozporządzenia dot komisji lekarskiej.

Komisje mają obowiązek działać w granicach prawa. Przypadki przekraczania uprawnień zdarzają się we wszystkich instytucjach ale epilog może być taki jak dziesięć lat temu w Trójmieście gdzie:

(...) Skierowanym do Sądu Rejonowego w Gdyni Wydział II Karny aktem oskarżenia łącznie objęto 20 osób, (...)

Ostatnia edycja:
Witam, dostałem orzeczenie komisji wojskowej lekarskiej niezdolny, odwołałem się od tej decyzji i teraz ile czasu oni mają na odpowiedź?
Pozdrawiam

witam,mam pytanie-zamierzam isc do wojska a jestem po operacji usuniecia wyrostka robaczkowego i pozostała blizna dosc spora i teraz pytanie czy dyskwalifikuje mnie to?

Witam
Złożyłem już dokumenty do RWKL
Wszystkie moje Badania są w porządku oprócz RTG i Ginekomastii , którą ten lekarz przy wywiadzie swierdził (chyba orzekający skoro miałem go na karcie obiegowej) .
RTG:
- Pogłębienie kyfozy piersiowej
- Niewielkie obniżenie wysokości w przedniej części trzonu Th8 z pogłębieniem górnej blaszki granicznej - stan po urazie??
- Niewielkie obniżenie wysokości krążka między kręgowego Th8-Th9
- Wysokość pozostałych trzonów i krążków międzykręgowych w normie
- Lordoza lędźwiowa zachowana
- Wysokość trzonów i krążków międzykręgowych w normie
- Niespojenie łuku s1
(Ortopeda widział zdjęcie i podbił mi kartę obiegową i napisał bez dolegliwości i bez wad).!!!!

Oczywiście nie miałem zielonego pojęcia o ginekomastii. Chirurg Napisał na karcie obiegowej Ginekomastria obustronna. Lekarz (orzecznik u którego byłem oddając mu papiery) sam podpowiedział żeby zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu i pójść do chirurga i zapytać co on o tym myśli. Resztę badan zobaczył jak również na moje rtg i zabrał papiery nic nie stwierdzając.

Należę do II grupy - czyli rezerwy - ale również do grupy IV czyli stanowisko przy prądzie elektrycznym - startuje do zawodowej służby - korpus szeregowych.
Mam również kategorie A w książce wojskowej ( ale to raczej nie ma żadnego znaczenia ).

Czy jest szansa na Z - czy od razu się nastawić na N ????

Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje.

Ostatnia edycja:
witam,w poniedziałek mam komisje WKL w gdańsku na zawodowego żołmierza,robiłem sobie badanie krwi żeby sprawdzić czy jest ok no i wyszło...glukoza i morfologia ok a OB podwyżone(30) surowica lipemiczna.Co sądzicie o tym?przejdą takie wyniki na Z?miał ktoś podobną sytuacje?

Dzień dobry,
Jestem już po komplecie badań w RWKL. Staram się o przyjęcie do zawodowej służby wojskowej - a dokładnie do szkoły podoficerskiej w Poznaniu. Wszystkie badania wyszły w sumie ok, oczywiście wskazano kilka wad, aczkolwiek pojawiło się główne "ALE" w uzasadnieniu... W badaniu audiogramu wyszło mi "upośledzenie słuchu lewe ucho - Uszczerbek słuchu na poziomie ok 30dB ( dodam że lekarz liczył sobie średnią na kartce pod kreską.. ciągle się myląc..kreśląc ..przestawiając liczby):mad: Przestudiowałam ten temat i w całym wykazie chorób dla GRUPY I w której się znajduje znalazłam N (26-40 db). Czy jeżeli do odwołania dostarczę badanie audiogramu z prywatnej placówki które jednak wskaże mój niedosłuch na niższym poziomie niż ten rzekomo "prawidłowo wyliczony" jest szansa na zmianę decyzji? Z góry dziękuje

PatisonW napisał:
niż ten rzekomo "prawidłowo wyliczony" jest szansa na zmianę decyzji?

Kwestia dowodu. Jak dowiedziesz, że jeden jest nieprawidłowy drugi poprawny?

PatisonW napisał:
Czy jeżeli do odwołania dostarczę badanie audiogramu z prywatnej placówki które jednak wskaże mój niedosłuch na niższym poziomie niż ten rzekomo "prawidłowo wyliczony" jest szansa na zmianę decyzji?

Będą dwa, zaprzeczające sobie nawzajem w treści, równorzędne dokumenty.

Powrót