Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam ..bylam teraz bylam na komisji rwkl I chirurg stwierdził zylaki podudzia
W tym samym dniu poszlam do lekarza ktory robi prywatne badania doplera i żadnych żylaków niesywierdzil czy mogę to podlonczyc do skierowania kiedy będę zdawać badania końcowe. Wiem że w rozporządzeniu jest &79 I odnosi się że jezli są stwierdzone zylaki i nie są odrzowiale ani nie występuje obrzmienia traktuje się jako zdolne po wcześniejszym badaniu żył czyli doplera badz chirurga... czy to pomoże abym miała kat -z

Dołóż starań w pisowni bo tego nie da się czytać.
No to mamy "słowo przeciwko słowu". W mojej ocenie taki materiał dowodowy jest niewystarczający i najprawdopodobniej będziesz musiała przejść dodatkowe badania aby jedną z opcji wykluczyć. Dwie sprzeczne opinie lekarskie nie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie. Nie dostrzegam także możliwości zastosowania przepisu art. 81a § 1 kpa aby można było wątpliwości rozstrzygnąć na twoją korzyść.

Maxim89 napisał:
Wiem że w rozporządzeniu jest &79 I odnosi się że jezli są stwierdzone zylaki i nie są odrzowiale ani nie występuje obrzmienia traktuje się jako zdolne po wcześniejszym badaniu żył czyli doplera badz chirurga...

Nie tylko owrzodzenia muszą być wykluczone, musi być także wykluczone to co się kryje pod pojęciami: obrzęk, zmiany troficzne i zakrzepica a przypadku przebytych operacji musi minąć rok.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź:) czyli jest jakaś szansa:)

Witam. Piszę po raz pierwszy tutaj. Byłem w latach 2007-2009 w zasadniczej i nadterminowej służbie wojskowej, Chciałem zostać zawodowym. Wszystko było ok oprócz bilirubiny. Dostałem N. W mojej okolicy prowadzą teraz duży nabór do wojska i chciałem się starać. Czytałem, że podobno zmieniły się przepisy odnośnie akurat tej bilirubiny. Czy ktoś może wie czy mam szansę i czy w ogóle jeśli wtedy dostałem N to mogę w ogóle się starać?

Dziękuję za odp. Zacząłem właśnie dlatego tym tematem znowu się interesować. Do jakiej grupy będę zaliczany jako były żołnierz nadterminowy? Teraz jednostka do jakiej chcę się starać to pułk chemiczny. Czy to coś dla mnie oznacza?

W mojej ocenie do pierwszej bo nie byłeś żołnierzem zawodowym.

Hej.
Dzisiaj byłem na WKL Bydgoszcz wyszedł mi jeden babol
Glukoza 5.8 mmol/l a norma do 5.5 mmol/l
po za tym wszystko w normie.
Wiem ze to błachostka ale czy jest do powód do N ???

king20 napisał:
Wiem ze to błachostka
Błahostka albo nie ale nie oczekuj interpretacji wyników badań laboratoryjnych na forum prawnym. Czy będziesz pieczywo w drogerii kupował? Tu prawo zaczyna się po ostatecznym rozpoznaniu schorzenia przez lekarza.
Jeżeli to oznacza nieprawidłową tolerancję glukozy albo cukrzycę to nie ma dyskusji - kategoria "N".

Dziękuję Bardzo za poradę.

Czyli reasumując na bank "N"

Nieprawidłowa tolerancja glukozy to jedna ze składowych stanu przedcukrzycowego, kiedy nie można jeszcze zdiagnozować pełnoobjawowej cukrzycy, ale już widoczne są pierwsze zaburzenia tolerancji glukozy.

nieprawidłowy poziom glukozy na czczo (stan przedcukrzycowy) (5.6 do 6.9 mmol/L)

Czekam na papiery z komisji ale już wiem co będzie.
Czy odwołać się - skoro nikt u mnie nie chorował na cukrzycę nie mam nadwagi i nigdy nie miałem podwyższonej glukozy.
Być może zjadłem zbyt obszerny posiłek.

Czy ktoś ma listę badań krwi jakie robione są do rekrutacji do wojska? I przez jakich specjalistów trzeba przejść?

To zależy co Ci dadzą,praktycznie każdy ma inne badania robione.

Czy to było pytanie natury prawnej?

Witam, otrzymałem orzeczenie komisji lekarskiej z wynikiem negatywnym -N.
Powodem mojej niezdolności do służby jest brak widzenie stereoskopowego oraz nieprawidłowa glikemia na czczo.
Powiedzcie mi czy warto pisać odwołanie a jeżeli tak czy ktoś pomoże?

Z góry dziękuje bardzo za pomoc

Dzień dobry, chciałbym zasięgnąć rady czy mam jakiekolwiek szanse w odwołaniu się do RWKL z następujących paragrafów:
&13 pkt 3
Astygmatyzm mieszany obu oczu
Vod= 0,3cc - 1,5 dcyl ax 175 stopni = 0,5
Vos= 0,4 cc + 0,5 dcyl ax 180 stopni = 0,5
& 34 pkt 1
Skolioza piersiowa nieupośledzająca sprawności ruchowej

Jestem kandydatem na UMed Łódź wydział wojskowo lekarski

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc

Kacpper
Mezczyzna.gif
To nie jest problem prawny.

Według mnie możesz napisać co do 34 pkt 1
Skolioza 1 stopnia Z/N i to jest dla mnie chore bo co to znaczy , lakarz zabawia się w Boga , jak mu się spodoba tak zdecyduje.Powinno być jasno określone Skolioza 1 stopnia zdolny lub nie zdolny.
W moim przypadku jest podobnie bo stwierdzono u mnie ,dyskopatia l5 s1 i tez czekam na decyzje , z pewnością będzie to N

Ostatnia edycja:
Skolioza skoliozie nierówna a swobodna ocena jest tu prawem lekarza orzecznika.

Jasne ze nierówna dlatego podzielona jest na 3 stopnie.
Ja dostałem dzisiaj orzeczenie i N.
34 pkt 5
Jak ja mam to zrozumieć i gdzie tu jest logika. Mam dyskopatie na poziomie l5 s1 czyli jedna przestrzeń międzykręgowej. A w objasnieniu do tego pkt jest jasno napisane ze jesli choroba dotyczy jednej przestrzeni międzykręgowej należy traktować kandydata jako zdolny.
Nie ogarniam tego ale nie obrazam się na
,,system,,nie pisze odwołania,daruje sobie juz armię. Kocham swoją ojczyznę i jakoś inaczej będę jej służył a w razie W i tak ktoś się o mnie upomni.

Czy jest może jakaś Pani, która dostała kategorie D do Wojsk Obrony Terytorialnej z powodu PCOS... ogólnie lekarze z Komisji w Lublinie robili problem i kazali wracać do ginekologa żeby dopisał, że nie ma przeciwwskazań. A mimo wszystko dali D wskazując na Rozporządzenie 84.3.. Ale byłam u ginekologa swojego i ich wysmial, że to zupełnie co innego. Ogólnie powiedział,że mojego schorzenia nie da się podpiąć pod jakiekolwiek punkt rozporządzenia... wystawił mi zaświadczenie, że nie ma żadnych przeciwwskazań dołączyłam aktualne usg i złożyłam odwołanie... cała reszta badań ok. Krew super... Tylko nie wiem czy w ogóle mogę liczyć na pozytywne rozpatrzenie :(

Ostatnia edycja:
Powrót