Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ria "D" obecnie oznacza zdolność do służby na niektórych stanowisk służbowych przeznaczonych dla terytorialnej służby wojskowej. Tak więc w przypadku WOT-u nie przekreśla.

W pozostałym zakresie nie jest to problem natury prawnej. Na temat tych kobiecych przypadłości prawo mówi tylko tyle:

- § 84 pkt 1 który oznacza: wady rozwojowe narządu rodnego nieupośledzające ogólnej sprawności ustroju i dotyczą przegrody i przewężenia pochwy, macicy jednodrożnej, dwudrożnej, dwuszyjkowej, podwójnej, wad rozwojowych jajowodów - komisja orzeka "A"
- § 84 pkt 2 który oznacza: Wady rozwojowe narządu rodnego upośledzające sprawność ustroju. Przez co rozumiemy zmianę która skojarzona jest zazwyczaj z niedomogą hormonalną układu rozrodczego (trwałe bóle, zaburzenia cyklu miesiączkowego, obfite krwawienia). Znaczny niedorozwój lub brak macicy, które rzutują na ogólną sprawność ustroju. W tym przypadku komisja orzeka „D”.
- § 84 pkt 2 który oznacza: Zaburzenia cyklu miesiączkowego ze zmianami przerostowymi w narządzie rodnym a uściślając obfite miesiączki przy współistnieniu mięśniaków, bolesne miesiączki przy zmianach o charakterze endometriozy, mimo dotychczasowego leczenia zachowawczego, a niekiedy operacyjnego, potwierdzone aktualnym wynikiem badania ginekologicznego. W tym przypadku komisja orzeka „D”.

Tyle jeżeli chodzi o stronę prawną tego problemu, reszta to medycyna.

Dziekuje za odpowiedz.
Eh zobaczymy co zadecydują odwołałam się bo kat. D to chyba ja tam niewiele będę mogła zdziałać z tego co czytałam...najgorsze w tym przypadku jest to, że żaden z Panów z WKL nie ma specjalizacji ginekologicznej. A mój przypadek pod żaden punkt rozporządzenia nie pasuje, objawy zupełnie inne (bo u mnie praktycznie nie ma żadnych objawów).

Nie wygrasz z nimi. Będą chcieli odwalić to i tak odwalą bez żadnego zapisu...

Ja przegrałem pomimo grubych dowodów. Wraz odmowa i tyle w temacie

Witam,
Mam pytanie, czy jeśli na sam koniec badani lekarz orzecznik, nie miał do niczego zastrzeżeń, zlecił tylko dodatkowe badanie USG, które wyszło w porządku to powinienem dostać Z ?
Jedyne co mnie martwi to lekko podwyższone ciśnienie 142/85 - jednak internista nie wpisał w rubryce nadciśnienia tętniczego (dodam, że podczas mierzenia bardzo się stresowałem).
Oddając badanie USG pani w sekretariacie również powiedziała, że jest dobrze.
Cały czas jednak myślę nad tym ciśnieniem. Każde badania jakie robiłem do szkoły czy pracy zawsze wskazywały prawidłowe ciśnie (wykluczając te podczas dużego stresu).
Ciśnie rozkurczowe zawsze pozostawało w normie.

Witam. Jestem po komisji RWKL gdzie dostałem kategorie N. Z powodu:astygmatyzm krotkowzroczny obu oczu. Jest to §13 pkt 3. Na codzień noszę soczewki korekcyjne co pozwala mi normalnie funkcjonować. Wada wzroku to dziś normalny problem. Moje badanie na komisji wyglądało tak że po wejściu do gabinetu pani dr. Powiedziała abym wyjął soczewki i przystąpił do badania. Wiadomo jak się widzi zaraz po wyjęciu soczewek. Oczywiście że kiepsko. Założyła mi to urządzenie tzw gogle gdzie wkłada e są szkielka. Raz dwa podkrecila srubke i kazala mi czytać. Wiec badanie trwało raptem chwilę. No ale dostałem kat N. Na codzień służę w innej służbie gdzie przechodzę badania okresowe. Ponadto mam uprawnienia do kierowania pojazdami uprzywilejowanymi. A wg. Komisji ja bardzo słabo widzę. Byłem sprawdzić wzrok prywatnie i nie mam tak słabego wzroku jak określiła komisja. Nawet okulista powiedział że po wyjęciu soczewek nie miałem szansy widzieć dobrze bo nie było korekcji. Moje pytanie teraz czy odwołanie do Cwkl ma sens. I jak to wygląda w praktyce. Dzięki za pomoc.

Nie ma sensu bo to tylko strata czasu twojego! Żaden dowodu nie uwzględnia i wraz wystawia N!!! Z komisja nie wygrasz niestety...

Paczek_ napisał:
Witam,
Mam pytanie, czy jeśli na sam koniec badani lekarz orzecznik, nie miał do niczego zastrzeżeń, zlecił tylko dodatkowe badanie USG, które wyszło w porządku to powinienem dostać Z ?
Jedyne co mnie martwi to lekko podwyższone ciśnienie 142/85 - jednak internista nie wpisał w rubryce nadciśnienia tętniczego (dodam, że podczas mierzenia bardzo się stresowałem).
Oddając badanie USG pani w sekretariacie również powiedziała, że jest dobrze.
Cały czas jednak myślę nad tym ciśnieniem. Każde badania jakie robiłem do szkoły czy pracy zawsze wskazywały prawidłowe ciśnie (wykluczając te podczas dużego stresu).
Ciśnie rozkurczowe zawsze pozostawało w normie.

Ciśnienie Cię wyklucza do zawodowej niestety... N

Piotr86maly napisał:
po wejściu do gabinetu pani dr. Powiedziała abym wyjął soczewki i przystąpił do badania. Wiadomo jak się widzi zaraz po wyjęciu soczewek. Oczywiście że kiepsko
Należało zatem zdjąć soczewki odpowiednio wcześniej, tak by oko miało czas się przystosować do widzenia bez soczewki.
Nie miej pretensji do lekarza za Twoje niedopatrzenie. W Twoim interesie było przygotować się do badania.

Shocked napisał:
Należało zatem zdjąć soczewki odpowiednio wcześniej, tak by oko miało czas się przystosować do widzenia bez soczewki.
Nie miej pretensji do lekarza za Twoje niedopatrzenie. W Twoim interesie było przygotować się do badania.

Wszystko ok ale czy odwołując się do CWKL pozwolą mi ponownie przystąpić do badania.

Masz prawo do odwołania. CWKL może Cię ponownie wysłać na badania lub orzec na podstawie zgromadzonej dokumentacji.
Nikt poza CWKL Ci nie odpowie jak będzie.

Z cwkl nie wygrasz. Mało kiedy podważają decyzje rwkl. Miesiąc

pezet5_1989 napisał:
Z cwkl nie wygrasz. Mało kiedy podważają decyzje rwkl.
Masz dostęp do statystyk spraw przed CWKL? Czy tak z sufitu odpowiadasz by zniechęcić?

A znacie w ogóle przypadki pozytywnych odwołań. Ale faktycznie zakończone Z.

Byłem na RWKL w Szczecinie. Rozpoznanie: lewostronne upośledzeniee słuchu wyłącznie w zakresie tonie wysokich, przepuklina pępkowa, niespójnie łuku trzonu kręgu S1, braki w uzębieniu tylnym. Kategoria przyznana N - zał. 1 grupa I - Niezdolny do zawodowej służby wojskowej. W uzasadnieniu napisali, ze przepuklina powoduje niezdolność do pełnienia zawodowej służby wojskowej (kolega badany razem ze mną miał to samo schorzenie i bez takiego wpisu). W uwagach wpisano iż schorzenie słuchu czyni badanego niezdolnym do służby wojskowej. Staram się do centrum szkolenia sił powietrznych w Koszalinie w stopniu starszy szeregowy. 12 lat temu pracowałem 5.lat w tej jednostce. Czy odwołanie ma sens?

Witam, czy ktoś orientuje się co z brakiem odpowiedzi na odwołanie w sprawie uszczerbku na zdrowiu? Tzn. Jedyne co zostało mi przesłane to informacja, że odwołanie zostało złożone prawidłowo i tyle. Nic więcej od ponad miesiąca

Witam, na komisji pani dr wpisała mi astygmatyzm na jedno oko -0,5 a na drugie -1,0. Czy ktoś się orientuje czy jest szansa żeby dostać Z do desantowo-szturmowej lub zawodowej służby?

Dzień dobry.

Mój chłopak aktualnie przebywa na służbie przygotowawczej, dlatego piszę ten post w jego imieniu.
Dzisiaj przyszło orzeczenie z rozpoznaniem: niedokrwistość (§55 pkt 4). Na badaniach krwi i po konsultacji z lekarzem wiemy, że ta niedokrwistość jest naprawdę mała i jak najbardziej do wyleczenia w przeciągu kilku miesięcy. Nie występują żadne objawy. Chłopak chciał iść na 12 miesięczne studium oficerskie - rok akademicki zaczyna się już wkrótce (wrzesień).
Sądzicie, że warto odwołać się w tym przypadku?
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie :)

Ostatnia edycja:
Powrót