Operator telewizyjny

• Autor wątku Autor wątku inzynierPrawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mirr napisał:
2) Unieważnienie oświadczenia zawarcia umowy na skutek wprowadzenia w błąd przez konsultanta. Ale to tylko moja sugestia.

A na czym ten błąd polegał?
Pomijam, że to nie ten przepis, bo opisałeś bardziej podstęp, ale nadal nie wiemy - co było wprowadzeniem w błąd?

Widocznie zacytowałem za krótki fragment:
BoyLers napisał:
Dodatkowo dowiedziałem się dzisiaj, że dużo kanałów w nc+ jest niegwarantowanych (jak np eurosport) o czym konsultant mnie nie poinformował, a gdybym o tym wiedział, to nie zgodził bym się na jego propozycję.
Brak informacji o istotnych zmianach (zatajenie) IMO też jest wprowadzeniem w błąd.

Witam,
Mam podobny problem...
Omówiłem z konsultantem warunki (pakiet, programy, płatność, czas trwania umowy). Odebrałem od partnera nc+ sprzęt i zaczęły się problemy.
Mam wykupiony pakiet wraz z multiroomem na 2 pokoje.
Przy podłączaniu dekoderów (tych dodatkowych) okazało się że muszą one być spięte z dekoderem głównym kablami bądź połączone przez adaptery wifi.
Gdybym wiedział, że muszę kłaść kable (skończyłem remont) bądź wydawać około 300pln na dodatkowy sprzęt którym muszę spiąć dekodery to miałbym wiadomo gdzie takie rozwiązanie.
Czy chcąc rozwiązać (wczoraj podpisaną umowę) mogę się posłużyć zatajeniem informacji - według mnie dość istotnych (nikt mi nie powiedział, że żeby dział multiroom to muszę kupić kable około 30m lub adaptery wifi za około 300pln)

pozdrawiam wszystkich walczących z nc+

Witam,

Od kilku dni coraz więcej ludzi skarży się, że zostali przy przedłużeniu umowy oszukani, to znaczy nie otrzymali tego co mieli otrzymać. Ja niestety jestem w takiej sytuacji i proszę mi odpowiedzieć na moje pytanie. Niestety nie mam nagranej rozmowy, przy której przedłużałem umowę telefonicznie, ale mam nagranie z wczorajszego dnia, na którym konsultant potwierdza wszystkie informacje, które były przy przedłużeniu. Wyraźnie padają zdania, w których jest potwierdzenie na jakich warunkach umowa została przedłużona, ale niestety tego Pana nie poinformowałem o tym, że go nagrywam, i teraz tak, czy gdybym po 1 lipca złożył zawiadomienie do sądu o tym, że zostałem oszukany czy ten dowód byłby ważny dla sądu, bo rzekomo złamałem prawo, ale jeżeli mnie oszukano w trakcie przedłużania, umowy, a to był tylko jeden sposób na udowodnienie,tego, że zostałem oszukany, to jest to traktowane jako dowód w sprawie tak czy nie? Na chwilę obecną, każdy konsultant informuje mnie, że nie ma w umowie takiego przepisu, a na nagraniu ewidentnie jest mówione, że mam.

Dziękuje bardzo

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim chce udowodnić przed sądem, że zostałem oszukany. Chciałbym się domagać jakiegoś zadość uczynienia, może finansowego, a może zwolnienia z opłat do końca trwania obecnej umowy, nie wiem szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałem "co bym chciał", ale chce dowieść tego, że zostałem oszukany.

Ostatnia edycja:
Warto zacząć od złożenia reklamacji.

Gursonek napisał:
Chciałbym się domagać jakiegoś zadość uczynienia, może finansowego...
Tu nie Stany Zjednoczone. Masz prawo żądać spełnienia umowy i jej respektowania oraz wyrównania ewentualnych świadczeń wcześniejszych.
Gursonek napisał:
nie wiem szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałem "co bym chciał"
To po co w ogóle to pytanie? :o

@ b.o.b - Reklamacja złożona, mają 30 dni na odsłuchanie rozmowy. Jeszcze 10 dni.

@ nomnes - Dziękuje za wyjaśnienie, ale nie udzieliłeś mi odpowiedzi: Czy dopuściłem się złamania prawa, bo nie informowałem człowieka, że go nagrywam, i czy sąd weźmie pod uwagę, to nagranie jako dowód, nie miałem świadków tylko on i ja.

1. Nie złamałeś.
2. Sąd (chyba) może nie uznać tego jako dowód. Nie mam pewności. Ale przecież oni mają swoje nagranie....

Witam, przykleję się do tematu z moją sytuacją. Mianowicie dziadek mojej dziewczyny podpisał umowę z cyfrom+ na 3 lata już na samym początku został oszukany ponieważ przedstawiciel powiedział mu że zawsze może zmniejszyć abonament, zrezygnować itd.(co jest bzdura oczywiście)Napoczatku wysłaliśmy pismo z prośbą o zmniejszenie abonamentu z 50 zl na ten podstawowy już nie pamiętam chyba 19.90 oczywiście odesłali pismo że jest to nie możliwe i cudem cyfra+ połączyła się i można było zrezygnować z umowy co też uczyniliśmy i wysłaliśmy rezygnacje do cyfry.Niniejszym było tam że nie życzymy sobie telefonów od nich i że nasza decyzja jest nieodwołalna... Po wysłaniu tego pisma za parę dni zadzwonił do dziadka kolsuntant i tak dziadka zakręcił (a on jest lekko głuchawy) że dziś zadzwoniłem do cyfry i pani mi powiedziała że umowa została przedłużona telefonicznie i że mogę złożyć reklamacje. Chciałem się was poradzić jak to rozwiązać raz na zawsze. Z góry dziękuje za wzory takiego pisma reklamacyjnego

To podpowiedzcie mi jak mam to napisać?

Nie ma konkretnego wzoru.
Nie każda reklamacja dotyczy tego samego.
Podaj szczegóły o których piszesz na Forum i wyślij pismo
podając swoje żądania i to wszystko.

Powiedzcie mi czy mogę to wysłać drogą elektroniczna czy muszę na pocztę?

Wszystkie ważne pisma wysyłamy pocztą tradycyjną, najlepiej za potwierdzeniem odbioru.

Witam Serdecznie,
Ja natomiast mam inny problem z tym paskudnym operatorem.

Umowa była zawarta na okres minimalny tj. do 31.03 2013
Dnia 24.02 wysłałem pisemne wypowiedzenie / rezygnację z umowy wraz z końcem okresu minimalnego.
Ok. połowy marca ( nie pamiętam daty) zadzwoniła do mnie konsultantka aby wypytać o powody rezygnacji i namówić mnie na pozostanie. Ja oświadczyłem, że rezygnuję i wyraźnie nie chcę kontynuwować umowy ponieważ przechodzę do operatora kablowego. Pani zapytała jeszcze czy nie mam jakiejś osoby na którą mógłbym spisać cesję na umowę. odmówiłem i po raz drugi powtórzyłem, że nie chcę ponieważ definitywnie zmieniam operatora.
Po tym jak w połowie kwietnia dostałem monit sms o zadłużeniu zadzwoniłem ponownie gdzie dowiedziałem, się że owa rozmowa z konsultantką spowodowała, że moje wypowiedzenie zostało "zawieszone" abym się jeszcze zastanowił:o
Mówiłem, o całej sytuacji i Pani powiedziała, że ona nie wie i widzi tylko że wypowiedzenie wpłynęło i zostało zawieszone. Dziś dostałem kolejny monit i powtórnie zadzwoniłem.
Dziś dowiedziałem się że moja umowa wygaśnie 31 lipca 2013 r!

Czy w tej sytuacji gdzie jestem pewien na 99.9 % że nie wyrażałem żadnej chęci i woli na zawieszenie wypowiedzenia i kontynuowanie umowy operator mógł sobie zawiesić wypowiedzenie?

Na co mogę sie powołać aby skutecznie zakończyć tą chorą sytuację?
( oczywiście mam potwierdzenia nadania listów) Operator sie nie wypiera że dostał wypowiedzenie tylko najpierw je anulował/ teraz przywrócił zmieniając termin zakończenia umowy z 31.03 na 31.07 oczywiście na moją szkodę.

Nie dostałem odpowiedzi na reklamację ani żadnej innej informacji poza tym jednym durnym telefonem:-x

Co mogę zrobić? Proszę o radę.
Dziękuję Uprzejmie
Robert

Witam
Mój przypadek wygląda następująco:
Przez 14 lat byłem abonentem Cyfry+. 11 kwietnia zadzwoniła do mnie konsultantka NC+ z propozycją migracji. Mój abonament miał wynosić 119 złotych, dodatkowo za darmo miałem dostać nowy dekoder HD, jeżeli wymienię go na dzierżawiony przeze mnie stary PACE. Pani konsultantka przekonywała, że nic mnie to nie będzie kosztować. Gdy wybrałem się do autoryzowanego punktu NC+, aby dokonać wymiany okazało się, że, owszem, dekoder jest za darmo, ale muszę dokonać opłaty aktywacyjnej w wysokości 199 złotych. Zdenerwowany postanowiłem powołać się na ustawowe prawo konsumenckie i odstąpić od umowy zawartej drogą telefoniczną. 18 kwietnia wysłałem stosowne odstąpienie. Od tego czasu nikt się ze mną nie kontaktował, nie dostałem żadnego listu, nikt nie dzwonił. 8 maja wysłałem maila z zażądaniem wyjaśnień, dlaczego do tej pory nie odpowiedzieli na moje odstąpienie. Otrzymałem odpowiedź, że zostało ono zarejestrowane na umowie, ale decyzja jeszcze nie została podjęta. Wczoraj postanowiłem ponownie do nich napisać. W odpowiedzi poinformowano mnie, że umowa zostanie rozwiązana dopiero 31 lipca.
Czy jeżeli wysłałem odstąpienie od umowy zawartej drogą telefoniczną, to nie powinna być ona rozwiązana automatycznie? Czy muszę czekać te trzy miesiące i płacić przez ten czas abonament, czy też mogę zażądać natychmiastowego zaprzestania nadawania sygnału i odnieść kartę i dekoder do punktu nc+? Z góry dziękuję za pomoc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót