Oszukana przez firmę T2C INTERNATIONAL LLC.

• Autor wątku Autor wątku xjustynax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ali777 napisał:
Witam. Również jak wiele dziewczyn dałam się oszukać. Do mnie też zadzwonili z informacja że wygrałam bielizne. Poprosili o moje dane osobowe i pomoc.W celu weryfikacji. Wiec im podalam nieświadoma, że rozmawaiam z oszustem. Boje się, że mogą wykorzystać moje dane do dalszego oszustwa.Powiedzcie mi co mam teraz zrobic? Bardzo prosze o pomoc.

Przede wszystkim nie probuj dystkutowac z kims z windykacji jak zadzwonia. To jak rzucanie grochem o sciane. Zapamietaj kto dzwonil do Ciebie, zapisz na kartce i zglos sprawe do prokuratury rejonowej - zgloszenie przestepstwa - proba wyludzenia pieniedzy. Tak jak juz wiele Dziewczyn pisalo przedtem - opisz cala sytuacje po kolei, zalacz dokumenty jakie "firma" ceron Ci przyslala oraz nazwisko osoby ktora sie z Toba kontaktowala. Jesli Twoje dane pojda gdzies dalej to rozmowcy powiedz ze nie wyrazalas zgody na przetwarzanie danych osobowych i zagroz zgloszeniem na policje. Zazwyczaj dziala gdy probuja kogos naciagnac na cis. Nie przejmuj sie nimi.
Ja niestety nie mialam dzis mozliwosci zgloszenia sprawy do prokuratury - 2 godziny na fotelu dentystycznym - ale na jutro juz jestem umowiona.

Dziękuję. Ja rownież piszę pismo z donosem do prokutatury. Jutro postaram się je zanieść. Pozdrawiam.

To,że firma zarejestrowana jest w Poznaniu znalazłam w KRS

Olejas,to że firma znajduje się w Poznaniu znalazłam w KRS.

Dzwoniła do mnie pani z firmy Ceron z zapytaniem czy zapłacę należność.
Dowiedziałam się tyle, że firma T2C zakończyła promocję w Polsce i się już zawinęła a dług oddała do Szwajcarskiej firmy Ceron. Poprosiłam o przesłanie umowy do mnie ponieważ nie przypominam sobie abym cokolwiek zawierała.
Powiedziała mi, że umowa została zawarta telefonicznie i posiadają nagranie tej rozmowy i to wystarczy aby umowa była ważna wg prawa. Wg niej oczywiście ponieważ twierdzi, że nagranie jest nośnikiem trwałym. I nie może oczywiście mi jej przedstawić i będę miała możliwość wysłuchania jej podczas procesu. Straszyła mnie oczywiście sądem i tym, że mam ostatnią szansę na zapłacenie, inaczej trafię na listę dłużników. Firma Ceron ma numer RMI 70551.
Zapisałam sobie nazwisko tej pani, ale coś wydaje mi się nieprawdziwe.
Co teraz robić?

Iwona 770720: ale jaka firma z nazwy zarejestrowana w Poznaniu? Ceron? Jesli nie chcesz pisac na forum podaje priv: zintebo@gmail.com

Kzaw pisz zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestepstwa plus załączniki ksero pism jakie masz od nich. Bede to powtarzac jak zdarta płytę. To jedyna szansa żeby ten proceder ukrócić!

Tylko tez musisz ich na początku poinformować że nagrywasz rozmowę

Niech ktoś mi tylko jeszcze potwierdzi, czy nagrana rozmowa jest wystarczająca do zawarcia umowy? Czy jest to nośnik trwały?

Jesli zadzwonili do ciebie pierwszy raz pi 25.12.14 to wg mojej wiedzy i zapewnieniom mojego prawnika i rzecznika konsumentów to nie. Musza byc jeszcze przedstawione warunki umowy na pismie a Ty musialabys je podpisać lub wyslac zgode np mailem

zadzwonili chyba okolice marca 2015.
To tak czy nie? Nie zrozumiałam

Po 24.12.14 sa trzy etapy zawarcia umowy przez tel: 1. Telefon i przedstawienie oferty, 2. Przedsibiorca po rozmowie tel przesyla do klienta na pismie lub mailem warunki umowy, 3. Klient zapoznaje sie z warunkami i poprzez wlasnoreczny podpis zgadza sie na umowę lub jeslu dostal to mailem to idpisuje mailem ze sie zgadza. To sie wg ustawy nazywa iswiadczenie wolu konsumenta. Bez punktu 2 i 3 sama rozmowa do niczego nie zobowiazuje.

Nosnik trwaly to taki do ktorego ty jako klient tez masz dostęp w kazdym momencie, a do tych nagran nie mamy, nawet nie wiemy czy istnieja

To prawda!
Dzięki!
Poza tym chyba każda z nas wie jak wyglądała ta rozmowa, przesłanie darmowej próbki bielizny, nic nie było na temat abonamentu.. tego dowiedziałam się z neta.

Olejas w KRS nazwa firmy z Poznania to T2C Sp.Z.O.O.

Proszę pamiętać, iż na podstawie art. 20 pkt. 2 Ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta.
Powołana argumentacja (w przesłanym wezwaniu do zapłaty) dotycząca zawarcia umowy przez telefon, jako podstawy do egzekwowania jej warunków jest niezgodna z przytoczonym przepisem. Podkreślić należy, iż w tym przypadku brak spełnienia podstawowych obwarowań prawnych wynikających z ustawy o prawach konsumenta, oraz przytoczonego przepisu skutkuje nieważnością takiego oświadczenia.
Jeżeli, nie potwierdzono nam warunków na trwałym nośniku np; papier, e-mail, nośnik, usb tak byśmy wyrazili zgodę, przy możliwości stałego wglądu do tych danych umowa taka jest nie ważna.

Zatem należy uznać , iż przesłane wezwanie do zapłaty jest bezpodstawną próbą uzyskania korzyści majątkowej i ma na celu zasadnicze wprowadzenie osób w błąd gdzie zgodnie z art. 286 KK jest to przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat.

Iwona ale ta T2C sp zoo to firma zajmujsca sie nieruchomosciami i kto inny jest prezesem. To tylko zbieznosc nazw.

Powrót