Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czasami człowiek może trafić przypadkiem i skusi go masa plików którą oferuje dana strona a druga rzecz to musi korzystać z nich jednak masa ludzi skoro się utrzymują. Twierdzenie "Nikt również nie każe z tych stron korzystać..." jest trochę przekorne bo to tak jakby nigdy nie próbować alkoholu, chociaż stoi na półkach i próbuje się chociażby z ciekawości a później znów sięga chociaż wiadomo że to na dłuższą metę nic dobrego i często boli głowa :)

kolejna dobra wiadomość:
"Jest dochodzenie dyscyplinarne ws. adwokata Glass-Brudzińskiego" - artykuł na DI.
Moderatorze, proszę nie usuwać.

W tym przypadku dyscyplinarka ruszyła dużo szybciej niż w przypadku pani Łuczak. Cóż, to chyba dobrze. Tylko... DI pisze, że w przypadku p. Glass-Brudzińskiego ruszyło dochodzenie dyscyplinarne, a w przypadku AŁ było/jest to postępowanie dyscyplinarne, czy ktoś obeznany w temacie mógłby powiedzieć, czy jest tu jakaś różnica?

Ciekawe, czy i tym razem za miesiąc lub dwa wyrośnie kolejna kancelaria-siostra kontynuująca proceder rozsyłania wezwań, odpukać...

I bardzo dobrze. Czy wyrośnie kolejna kancelaria siostra? O tym zadecyduje Rada Adwokacka, bo dalsze losy tego procederu zależą od ceny jaką poniosą pseudo adwokaci :)
U mnie zaraz minie 6mc od czasu otrzymania pisemka od pani AŁ i cisza. Śmiało mogę pisać o 7mc bo przed świętami najazdu czy wezwania nikt się nie podejmie :)
Oczywiście jest też dobra strona tych akcji. Nieświadome osoby popełniające to "straszne przestępstwo" :) zaprzestaną używania P2P a przy okazji niektóre filmy pseudo reżyserów nie obejrzą w ogóle światła dziennego :)

Ostatnia edycja:
raf991 napisał:
Dowiedzialem się ze ludzie w okolicy ida na ugody z bgst w sprawie "witaj w klubie" w zamian za wycofanie wniosku o ściganie.Poszly tylko snapshoty z pobran.Co o tym myslicie?

Jakiego rzędu kwoty związane są z ugodą z BGST?

Od 2 do 3 tys złotych.

W mojej sprawie na razie cisza.Jak sie zakonczy to bede mogl cos wiecej napisac.

pozdro

u mnie zaczyna się 7mc i cisza w temacie.... Czy dojdzie do jakiegoś przesłuchania?

Witam dnia 15.12.2014 r. do moich drzwi zapukała policja przedstawiając takie oto postanowienie z prokuratury :

Postanowienie
o żądaniu wydania rzeczy\przeszukaniu i zatrzymaniu rzeczy
(imię i nazwisko prokuratora) - prokurator Prokuratury Rejonowej w ...
PO rozpoznaniu wniosku Komendy Miejskiej Policji w ... z dnia 21 listopada 2014r. w sprawie o przest. z art. 116 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

na podstawie art. 217 1 i 2 , art 219 1,2 , art. 220 1 kpk.
postanowił
1. Zażądać od (imię i nazwisko mamy) zam. ..., wydania jednostki centralnej komputera oraz połączonych z nim zewnętrznych nośników danych , które służyły do nieuprawnionego utrwalania i rozpowszechniania cudzych utworów audiowizualnych w postaci filmu " Dallas Buyers Club" - stanowiących dowód w sprawie .
2. W razie odmowy dokonać przeszukania pomieszczeń mieszkalnych znajdujących się w ...(miejsce zamieszkania) należących do ... w celu znalezienia oraz zatrzymania rzeczy wskazanych w pkt. 1
3 . Przeprowadzenie przeszukania i zatrzymania zlecić funkcjonariuszom z Komendy Miejskiej Policji w ...

Uzasadnienie
Prokuratura Rejonowa w ... nadzoruje prowadzone przez Komendę Miejską Policji w .......... dochodzenie sygn. ..... w sprawie rozpowszechniania w Internecie w okresie od 23 lutego 2013 r do 19 maja 2014 r cudzych utworów audiowizualnych w postaci filmu " Dallas Buyers Club" na szkodę Voltage Pieture LL z\s w Los Angeles , Kalifornia, USA tj. o przest. z art 116 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i pokrewnych .
W toku postępowania ustalono , że utwory audiowizualne były rozpowszechniane z adresu IP..., który został przydzielony .....(imię i nazwisko mamy). Wobec powyższego zachodzi dostatecznie uzasadnione podejrzenie , że w ww. miejscu znajduje się jednostka centralna komputera oraz połączone z nią zewnętrzne nośniki danych , które służyły do nieuprawnionego utrwalania i rozpowszechniania cudzych utworów audiowizualnych w postaci filmu " Dallas Buyers Club" - stanowiących dowód w sprawie .
Wobec powyższego postanowiono jak na wstępie .

Nie wiem co mam zrobić . Nie przypominam sobie żebym ściągała ten konkretny film , ale nie mogę wykluczyć że tego nie zrobiłam , bo skoro mnie namierzyli to pewnie ten film musi się znajdować na moim laptopie . Postanowienie to przyszło na mamę , gdyż na nią była zawierana umowa na internet . Skonfiskowano mi komputer stacjonarny oraz laptopa . Żeby jeszcze było tego mało zarówno na laptopie jak i komputerze stacjonarnym miałam zainstalowane nielegalne oprogramowania , oraz znajdowały się tam inne pobrane filmy i muzyka . Istnieje szansa , że zajmą się szukaniem tylko tego konkretnego filmu , czy też całą resztą ? Może ktoś ma podobne doświadczenia ?

Nie liczyłbym na to, że jeżeli ekspertyza wykaże oprogramowanie użytkowane bez licencji, to organa nic z tym nie zrobią.

Identyczna sprawa z moja.Jak sie dowiedzialem na przesluchaniu film ktory zostal pobrany z mojego IP byl udostepniony dokladnie przez...28 sekund (snapshot).Prawdodobnie film sciagnela siostra a ze sie wyprowadzila to zostal tylko moj komp.
Chodzi im o ten konkretny film ale przy okazji konfiskujac sprzet maja na ta osobe 'haka'.Jak ma sie wszystko na legalu mozna na przesluchaniu powiedziec zeby puszczali do ekspertyzy i nie przyznac sie.Wtedy komp(y) ida na przeswietlenie u bieglego,ktory zrobi liste wszystkiego co jest na kompie.
Ja poszedlem na ugode.Co z tego wyniknie to czas pokaze.Na przesluchaniu mowili ze tych spraw maja na prawde sporo.Na razie mam inne sprawy na glowie,przeszedlem do porzadku dziennego,swieta itp tak wiec nie martwie sie na zapas :).
'Odrobilem lekcje',mam teraz laptopa na legalu do neta,nie sciagam,torrenta nie chce znac.To mi wystarcza a drugi raz nie dam sie nakrecic na zadna akcje.

Przy okazji wesolych swiat zycze,jak najmniej zmartwien i pozytywnych zakonczen spraw.

raf991 ja też mam już nowego laptopa z oryginalnym oprogramowaniem i ofice , możesz mi coś więcej napisać o ugodzie ? I w jaki sposób można na nią pójść ? i jakiego rzędu są to kwoty ?

Film -zadośćuczynienie 16000 lub 5000 $, ugoda myślę 10-15 % sumy ? Tak tylko strzelam co do ugody.

W BGST uruchomili specjalny dzial (numer tel i mail) do zalatwiania ugód tak wiec tych spraw musi być dużo.Do tego info w dziale 'Kontakt' z kancelaria napisane na czerwono.Jak ja dzwonilem do nich,to jeszcze na ogolny nr i mail jednego z prawnikow.Potem dopiero wrzucili ten wpis i nowe nr kontaktowe.

Zastanawia mnie czy wszystkim proponują tę samą kwotę ugody , czy też można liczyć na mniejszą ze względu na złą sytuację materialną .

szaza166 napisał:
Witam dnia 15.12.2014 r. do moich drzwi zapukała policja przedstawiając takie oto postanowienie z prokuratury :

Postanowienie
o żądaniu wydania rzeczy\przeszukaniu i zatrzymaniu rzeczy
(imię i nazwisko prokuratora) - prokurator Prokuratury Rejonowej w ...
PO rozpoznaniu wniosku Komendy Miejskiej Policji w ... z dnia 21 listopada 2014r. w sprawie o przest. z art. 116 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

na podstawie art. 217 1 i 2 , art 219 1,2 , art. 220 1 kpk.
postanowił
1. Zażądać od (imię i nazwisko mamy) zam. ..., wydania jednostki centralnej komputera oraz połączonych z nim zewnętrznych nośników danych , które służyły do nieuprawnionego utrwalania i rozpowszechniania cudzych utworów audiowizualnych w postaci filmu " Dallas Buyers Club" - stanowiących dowód w sprawie .
2. W razie odmowy dokonać przeszukania pomieszczeń mieszkalnych znajdujących się w ...(miejsce zamieszkania) należących do ... w celu znalezienia oraz zatrzymania rzeczy wskazanych w pkt. 1
3 . Przeprowadzenie przeszukania i zatrzymania zlecić funkcjonariuszom z Komendy Miejskiej Policji w ...

Uzasadnienie
Prokuratura Rejonowa w ... nadzoruje prowadzone przez Komendę Miejską Policji w .......... dochodzenie sygn. ..... w sprawie rozpowszechniania w Internecie w okresie od 23 lutego 2013 r do 19 maja 2014 r cudzych utworów audiowizualnych w postaci filmu " Dallas Buyers Club" na szkodę Voltage Pieture LL z\s w Los Angeles , Kalifornia, USA tj. o przest. z art 116 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i pokrewnych .
W toku postępowania ustalono , że utwory audiowizualne były rozpowszechniane z adresu IP..., który został przydzielony .....(imię i nazwisko mamy). Wobec powyższego zachodzi dostatecznie uzasadnione podejrzenie , że w ww. miejscu znajduje się jednostka centralna komputera oraz połączone z nią zewnętrzne nośniki danych , które służyły do nieuprawnionego utrwalania i rozpowszechniania cudzych utworów audiowizualnych w postaci filmu " Dallas Buyers Club" - stanowiących dowód w sprawie .
Wobec powyższego postanowiono jak na wstępie .

Nie wiem co mam zrobić . Nie przypominam sobie żebym ściągała ten konkretny film , ale nie mogę wykluczyć że tego nie zrobiłam , bo skoro mnie namierzyli to pewnie ten film musi się znajdować na moim laptopie . Postanowienie to przyszło na mamę , gdyż na nią była zawierana umowa na internet . Skonfiskowano mi komputer stacjonarny oraz laptopa . Żeby jeszcze było tego mało zarówno na laptopie jak i komputerze stacjonarnym miałam zainstalowane nielegalne oprogramowania , oraz znajdowały się tam inne pobrane filmy i muzyka . Istnieje szansa , że zajmą się szukaniem tylko tego konkretnego filmu , czy też całą resztą ? Może ktoś ma podobne doświadczenia ?

Co ma na celu umieszczenie dwa razy tego samego wpisu w ciągu 5 dni? Dziwna sytuacja. Ciebie jadą a inni 7mc i luz? Fakt faktem z innej kancelarii, ale zarzutv podobny, tylko kancelaria ostrzega :) Inna sprawa że udostępnianie trwało kilka miesięcy, to aż się prosi o najazd policji. WIęc po temacie... Do tego nielegalne oprogramowanie, życzę powodzenia, ale będzie boleć....

Ostatnia edycja:
Na pewno w pierwszej kolejności zajmą się filmem " Dallas Buyers Club" bo kancelaria w imieniu dystrybutora zgłosiła nielegalne rozpowszechnianie więc pewnie kara finansowa po oszacowaniu strat dystrybutora albo o ile się nie mylę 2 lata więzienia za naruszenie praw autorskich. Co do wszelkiego nielegalnego oprogramowania na pewno będą odrębne sprawy najpierw Prokuratura Rejonowa musi poddać komputer i dane ekspertyzie przez biegłych i przesłać dokumenty do poszczególnych dystrybutorów w sprawie nielegalnego posiadania. Myślę że w związku z mnogością takich spraw ciągu najbliższych dwóch lat przyjdą kolejne wezwania.

Szaza166 wiem z praktyki, iż biegły sprawdza wszystkie pliki nawet te na stworzonych maszynach wirtualnych. Jeśli masz dużo nielegali to mozesz mieć spore problemy.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót