Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak sprawa się rozwinie przygotuj się na spore wydatki ! Nawet z ewentualną ugodą.

Witam, ja z kolei nie dawno otrzymałem list zwykły, nie polecony, nie za potwierdzeniem odbioru, wrzucony wprost do skrzynki z którego dowiedziałem się, że od 12.04.2009, mam zadłużenie w banku PKO sa w wysokości 977, 38. Zastanawiam się dlaczego dopiero teraz otrzymałem tą ,,rewelacyjną" wiadomość, tym bardziej że od co najmniej sześciu lat konto osobiste mam w zupełnie innym banku. Oczywiście wyjaśniane są konsekwencję prawne z powodu braku wpłaty na jakieś konto bankowe, w tym momencie zastanawiam się jak długo ważne jest takie zadłużenie wobec banku, dlaczego listu tego nie doręczono za potwierdzeniem odbioru i czy tego rodzaju konsekwencje maja jakąś wartość prawną? Chętnie zapoznam się w tej sytuacji z podpowiedziami jaką wartość i sposób postępowania ma ta bankowa informacja. Pozdrawiam i Dziękuje.

Danielgda napisał:
Ciebie jadą a inni 7mc i luz? Fakt faktem z innej kancelarii, ale zarzutv podobny, tylko kancelaria ostrzega :)
Bo Dallas Buyers Club prowadzi inna kancelaria niż te z którymi my mieliśmy do czynienia - BGST a nie Łuczak, czy Glass-Brudziński.

W Gazecie Wyborczej był wywiad z kimś z tej kancelarii - nie bawią się w masowe rozsyłanie pism z żądaniem zapłaty, tylko normalnie zgłaszają sprawę, czekają aż prokuratura zbierze dowody i zakończy postępowanie, a dopiero potem ewentualnie występuje z pozwem cywilnym.
Uprzedzając pytanie - podobno proponują ugody, a ich kwoty mają zależeć od wagi naruszenia i sytuacji.

Dla porównania "nasze" kancelarie wysyłały żądania zapłaty jeszcze kiedy postępowanie było w sprawie i do świadków, a nie do winnych.

o też BGST jest z Gdańska! Ja byłem u innego jednak adwokata :) Chociaż udzielił informacji, skasował 100zł, nie dał żadnego kwitu. No ta kancelaria nie jest tak łaskawa jak nasze AŁ... Robią to we właściwy sposób. Sadze że typują osoby które udostępniały plik dłuższy czas. Widać nie ma żartów. Nie ma co się bawić w p2p. Pomyśleć, że za głupi film można mieć problemy mniejsze większe. Gra nie warta świeczki...

Nie wiem sama czy dzwonić do tej kancelarii o ugodę czy czekać na rozwój sprawy :(

Ja tylko powiem od siebie ze jak dzwoniłem do nich to kompletnie nic nie wiedzieli o mojej sprawie. Od razu zaproponowali ugodę w wys 2tysi i jeszcze polecili mi żeby iść po nr spraw na policji i w prokuraturze i przesłaniu im danych na maila. Mają tam bałagan ze sami się gubią. Poszedłem po tę dane i gliniarz który prowadzi sprawę wyraźnie się wkurzył bo chwile przed moim przyjściem dzwonili do niego w sprawie innej osoby i jakoś dane posiadali. U mnie na nakazie przeszukania tez był jakiś tam okres udostępniania filmu ale z mojego IP ten film udostępniony był przez 28 sek.
Szaza-ja bym poczekał na przesłuchanie i potem podjął jakieś kroki.

Ostatnia edycja:
raf991 napisał:
Ja tylko powiem od siebie ze jak dzwoniłem do nich to kompletnie nic nie wiedzieli o mojej sprawie. Od razu zaproponowali ugodę w wys 2tysi i jeszcze polecili mi żeby iść po nr spraw na policji i w prokuraturze i przesłaniu im danych na maila. Mają tam bałagan ze sami się gubią. Poszedłem po tę dane i gliniarz który prowadzi sprawę wyraźnie się wkurzył bo chwile przed moim przyjściem dzwonili do niego w sprawie innej osoby i jakoś dane posiadali. U mnie na nakazie przeszukania tez był jakiś tam okres udostępniania filmu ale z mojego IP ten film udostępniony był przez 28 sek.
Szaza-ja bym poczekał na przesłuchanie i potem podjął jakieś kroki.
raf991 mama była już przesłuchiwana , zeznała że nie potrafi nawet włączyć komputera bo taka jest prawda , powiedziała również , że to ja zajmuję się obsługą komputerów w domu . Na razie nie wzywali mnie jeszcze na przesłuchania . Policjant powiedział mamie , że nie wszystkie komputery które zgromadzili będą wysyłane na ekspertyzę , tylko losowo wybrane . Kiedy mama zapytała ile to może potrwać facet powiedział jej , że nie wie bo jeszcze nie zakończyli akcji ...

Mama jest zupełnie niewinna w tej sprawie ,a to niestety na nią jako właściciela internetu przyszło to postanowienia . Zastanawiam się jak w jej przypadku może wyglądać odpowiedzialność karna , skoro nie miała ona z tym nic wspólnego .

Raf991 informuj proszę na bieżąco czy ta ugoda coś dała i faktycznie oddadzą Ci komputer bez jego przeszukiwania .

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:
szaza166 póki sprawa karna się nie zakończy nie wyskakuj z żadną ugodą. W opisanej sprawie przez Ciebie, o mamę bym się nie martwił, bardziej o Ciebie. Mama już zeznała, że net jest na nią, ale mieszaczem jesteś Ty. Zabezpieczyli Twój komputer? Na komputerze są film i inne nielegalne oprogramowanie? Sprawa karna później cywilna. Ugodowa jest tylko sprawa cywilna. W sprawie karnej też możesz zostać ulgowo potraktowana z dolnej półki. Jest wiele czynników mających na to wpływ...

Danielgda napisał:
szaza166 póki sprawa karna się nie zakończy nie wyskakuj z żadną ugodą. W opisanej sprawie przez Ciebie, o mamę bym się nie martwił, bardziej o Ciebie. Mama już zeznała, że net jest na nią, ale mieszaczem jesteś Ty. Zabezpieczyli Twój komputer? Na komputerze są film i inne nielegalne oprogramowanie? Sprawa karna później cywilna. Ugodowa jest tylko sprawa cywilna. W sprawie karnej też możesz zostać ulgowo potraktowana z dolnej półki. Jest wiele czynników mających na to wpływ...

Jestem studentką pierwszego roku na studiach dziennych , nie pracuję więc nie mam żadnych dochodów , nie byłam nigdy karana , zawsze wzorowe zachowania , nie zrobiłam tego umyślnie tylko nieświadomie, może sad będzie dla mnie łaskaw :(karę ponoszę cały czas , nie mogę spać jeść , jeszcze nabawiłam się z nerwów wrzodów ...

Z postepowania przygotowawczego do sadu daleka droga.Ja tez nigdy nie bylem karany czy nawet wzywany na swiadka i oprocz jednego mandatu za parkowanie nie mialem stycznosci z policja itp.Prawo jest jakie jest i trzeba sie do niego stosowac.Ja mam pretensje sam do siebie,ze troche lekcewazylem sprawe,nie bylem na biezaco i ze bezmyslnie czasami cos sciagalem przez torrenta.Badz pozytywnej mysli.Tymczasem zamiast siedziec i sie zamartwiac sprobuj sie zrelaksowac.

Hmm , tak się zastanawiam , co by było gdy policja przychodzi z nakazem konfiskaty kompa pokazując nakaz sądowy w którym jest wskazany okres udostępniania np. sprzed 6-7 miesięcy , a my mamy nowy komputer bo sobie sprawiliśmy . Nieświadomie bo nie wiemy że coś toczy się przeciwko nam . Mają prawo zabrać ? Mamy oczywiście dowód zakupu.

Maja prawo zająć to co na nakazie, przeważnie wszystkie komputery, nośniki zewnętrzne, itp.

***Regulamin §9***

***mod***
mi telefonu nie zabrali, ani pendrive który leżał na wierzchu ...

No z komputerem lipa, mam tam sporo danych potrzebnych do codziennych spraw. Prowadzę firmę więc sporo dokumentacji czy też drukowania, przelewów itp. spraw. Notebook co za tym idzie komputer osobisty.
Uciążliwa sytuacja chociażby z tego względu...

na DI jest artykuł: Wyrok za nieumyślne naruszenie na Chomikuj.pl i kontrowersje wokół DW Longpress

Poczytajcie sobie

Jeżeli inne firmy i wydawnictwa dojrzą w tym zysk to takich spraw będzie więcej... Czy coś u kogoś ruszyło w sprawię filmu "Drogówka" od Glass-Brudziński? Wiadomo coś więcej odnośnie postępowania przeciwko tej kancelarii ?

PS. Szczęśliwego Nowego Roku ;)

U mnie cisza. Nie długo minie 2 miesiące.
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku dla Wszystkich.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót