B
bs.pro
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 117
ja jestem w upc. Pewnie maja kreta ktory wykradl dane.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jak podaje serwis Niebezpiecznik.pl na jednym z forów internetowych pojawiły się dane klientów sieci telewizji kablowej UPC. Dane wystawił na sprzedaż haker, który twierdzi, że włamał się do systemu firmy. Na dowód zamieścił informacje o kilkunastu abonentach z Warszawy. Na skanie zobaczyć można m.in. adres zamieszkania, numer telefonu czy dane umowy. Haker twierdzi, że udostępnić może też numery PESEL.
Przy Orange można było ponoć kupić NIP i PESEL również, ale możliwe że ktoś po prostu odsprzedał im część całości.Jak donoszą Puls Biznesu oraz Komenda Wojewódzka Policji w Łodzi, 12 i 13 grudnia w Łodzi i w Warszawie zatrzymano trzy osoby, które brały udział w próbie sprzedaży danych osobowych 135 tysięcy abonentów sieci
ga_an napisał:Upc - pełne dane z pesel oraz dowodem
Orange - tylko adres zamieszkania
To by się zgadzało. W moim przypadku (Orange): luty 2014, imię, nazwisko, adres.hax0r napisał:Ciekawi mnie ta zbieżność dat.
Wydaje mi się, że klienci Orange to głównie 2014 rok a klienci UPC to końcówka 2013. Zgadza się ?
bs.pro napisał:...Sprawa chyba jest zamknieta...
ANsn napisał:Moim operatorem była w czasie rzekomego pobierania pliku Netia, data rozpowszechniania 22.10.2013, w drugim piśmie, które dostałam był podany pesel i nr dowodu, tak więc jeśli korzystają z kradzionych baz to z co najmniej kilku. Pozdrawiam.
Pawelee napisał:Skąd oni mają te dane? Również dostałem pismo, internet mam od Orange ale adres przyszedł nieco inny z innym numerem domu - skąd takie dane mają? Orange udzieli mi informacji czy udostępniała moje dane?
driver124 napisał:Sprawdź swój rachunek z Orange, czy jest ten sam błąd w adresie. Chyba, że zmieniałeś umowę to sprawdź ten z okresu kiedy miałeś rzekomo udostępniać.
Ja na piśmie od LS miałem ten sam błąd co na umowie z UPC, czyli dane mieli z UPC, pytanie brzmi, czy uzyskali je legalnie. Mam pewne wątpliwości.
hax0r napisał:Netia miała wyciek w styczniu 2013. Poza tym kabelek zapewne doprowadzał ktoś inny (TP/Orange?). Mnie ciekawi jedno, dlaczego ilość danych jest zależna od operatora, poza tym wątpię, by prokuratura przekazywała im takie dane jak nr dowodu osobistego. No ale zobaczymy, mi tu ostro śmierdzi wyciekiem danych. Może to być wyciek od firmy która obsługuje tych operatorów...
ANsn napisał:Zgadza się, Netia była na łączach TP, wyciek danych mógł być chyba od jednych jak i od drugich.
pastaa napisał:Panowie, sory za szczerosc ale rozbijacie goowno na atomy. Dane mozna wyciągnać w ramach postępowania toczącego się w sprawie.
Zerowe prawdopodobiensto aby ktoś wykradał dane na potrzeby wysyłania takich pism.