Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 5

• Autor wątku Autor wątku Radekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Cześć u mnie podobna sytuacja przyjechał posterunkowy w sprawie wkręceni bla bla bla...
ale trochę rozwiązał mu się język wspomniał coś o użytkownikach strony tnt która wychaczyli w tym roku i ze lecą po kolei z ich bazy danych. to jak na razie nie potwierdzone w w środę przesłuchanie.

Że niby łapią użytkowników tnttorrent? Nie sądze, nie robili by nic innego przez następne 10 lat. Poza tym wiemy że chodzi o kancelarię muraal i tak dalej...

prokuraura ma czas zeby sie bawic zwlaszcza jak ma serwery mozna latwo zrobic selekcje

Selekcje czego? Na 100% nie będziesz miał przesluchania w sprawie korzystania z tnttorrent.

BlazejM napisał:
Cześć u mnie podobna sytuacja przyjechał posterunkowy w sprawie wkręceni bla bla bla...
ale trochę rozwiązał mu się język wspomniał coś o użytkownikach strony tnt która wychaczyli w tym roku i ze lecą po kolei z ich bazy danych. to jak na razie nie potwierdzone w w środę przesłuchanie.

LOL, a skąd szary posterunkowy miałby co kolwiek o tym wiedzieć?
Z tego co wiem, to tnttorrent był legalny, nie było, tam zadnych tresci. Popłynęli za seansik.tv

Ktoś może kontaktował się z kancelarią w sprawie ugody w sprawie filmu Wkręceni? Czy czekacie na postanowienie Prokuratury z Białegostoku. Z tego co wiem to Prokuratura z Poznania się tym zajmowała, ale sprawę umorzyli

Ja kontaktowałam się w sprawie ugody.Co to za ugoda 7000 zł :mad: Będę dalej negocjować.Ale ciężki to temat.Czy ktoś już zapłacił kancelarii z Białegostoku?

Ostatnia edycja:
7000zł to bardzo dużo w porównaniu z kwotami które kiedyś proponowali - 550 zł zdaje się? Mówisz o MURAAL? Z kim się tam kontaktowałaś?

Moim zdaniem jeżeli doszłoby do procesu to jest spora szansa że wyrok będzie niższy od ugody. Biorąc pod uwagę to że trzykrotności żądać już nie można i jeden z wyroków sądu gdzie fotografka żądała od biblioteki 11000zł a wyrok wyniósł około 1500zł. Jeszcze raz mówie że dopóki coś nie zacznje się dziać w waszej sprawie to nawet o ugodzie nie myślcie.

Może racja żeby zachować spokój.. Ale co w przypadku konfiskaty komputera? Czy mogą mnie karać za odzyskane nielegalne pliki/oprogramowanie? Czy tylko te które w trakcie zatrzymania istnieją (czy tu zasada "prawo nie działa wstecz" ma zastosowanie lub jej pochodna?). Czy tylko będą szukać tego filmu? Znalazłam ofertę profesjonalnej firmy (zajmującej się odzyskiwaniem danych) czyszczenia dysku w 100% za niedużą kwotę (rzędu 100 zł), ale obawiam się że służby podciągną to pod zamazywanie śladów czy jakieś chore utrudnianie śledztwa.. :(

Po raz kolejny, nowy użytkownik zadaje pytania, które tutaj wielokrotnie już padły.
mason881 napisał:
Przed napisaniem kolejnego użyj wyszukiwarki lub zapoznaj się z treścią całego tematu.

A kto odpowie na to? Znalazłem pytanie w necie i jest to bardzo ciekawe pytanie:)

Większość z użytkowników torrentów są to tzw pijawki. Czyli pobierają np film jako cały (100%) a w ustawieniach programu zmieniają udostępnianie w tym czasie na prędkości 1kbs, co daje przy pobraniu filmu w 100% udostępnianie go innym użytkownikom w 5-10%, a po skończeniu pobierania od razu go wyrzuca z programu, bu nikt go nie mógł od niego udostępniać.

I moje pytanie brzmi jeśli dany użytkownik torrentów film udostępnił w czasie pobiarania w 5 czy 10% to czy według prawa autorskiego jest to przestępstwo? Jak na taką sytuację patrzeć?

kicak262 napisał:
... I moje pytanie brzmi jeśli dany użytkownik torrentów film udostępnił w czasie pobiarania w 5 czy 10% to czy według prawa autorskiego jest to przestępstwo? ...
Ten aspekt był już omawiany ze szczegółami:!: Ilość rozpowszechniona nie odgrywa roli dla zaistnienia faktu bezprawnego rozpowszechniania.

Ostatnia edycja:
Radekor napisał:
Moim zdaniem jeżeli doszłoby do procesu to jest spora szansa że wyrok będzie niższy od ugody. Biorąc pod uwagę to że trzykrotności żądać już nie można i jeden z wyroków sądu gdzie fotografka żądała od biblioteki 11000zł a wyrok wyniósł około 1500zł. Jeszcze raz mówie że dopóki coś nie zacznje się dziać w waszej sprawie to nawet o ugodzie nie myślcie.

IMo jesli dojdze do procesu to na 100% wyrok bedzie mozliwy tylko jeden: oddalenie. Chyba, że pozwany sam się przyzna, albo w postępowaniu karnym bedą niezbite dowody. Sam powód nie jest w stanie przedstawić wiarygodnych dowodów w sprawach typu LS czy "muralowych". Jest to fizycznie niemożliwe.

Polsatowska "Interwencja" też robi program o LS. Wiecej na bezprawniku.

Dlatego nie ma mowy o procesach czy e-sądzie w przypadku LS.

Dowody są niezbędne, LS dowodów nie ma i mieć nie będzie, a więc nie będą się bawić w e-sąd, bo ktoś przecież sprzeciw złoży, ludzie nie będą masowo płacić po takim wezwaniu, a wtedy jest sprawa w sądzie i... kropka dla LS.

mason881 napisał:
7000zł to bardzo dużo w porównaniu z kwotami które kiedyś proponowali - 550 zł zdaje się? Mówisz o MURAAL? Z kim się tam kontaktowałaś?

Pro Bono.Kontakt na stronie kancelarii.Czy ktoś szedł już na ugodę z nimi?

Film Wkręceni to jednak Pro Bono? Jak to jest że dwie kancelarie zajmują się tym samym filmem? Czy oni sobie wzajemnie jakoś pomagają? Dziwne to trochę.

Radekor napisał:
Film Wkręceni to jednak Pro Bono? Jak to jest że dwie kancelarie zajmują się tym samym filmem? Czy oni sobie wzajemnie jakoś pomagają? Dziwne to trochę.

Fakt,dziwne.I co dalej robić.Chyba czekać na sąd bo 7000zł to przesada :mad:

ProBono zajmuje się 2 częścią filmu Wkręceni.

Ale wraz nie wiem czy ktoś z Was szedł z nim na ugodę?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót