Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 5

• Autor wątku Autor wątku Radekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nakaz zapłaty czy przedsądowe wezwanie do zapłaty?

Ja kiedyś (2-3 lata temu) dostałem takie wezwanie, opiewało na kwotę 750 zł. Naskrobałem bodaj do nadawcy maila, że nie mogę wskazać kto mógł popełnić przestępstwo z przyczyny braku ewidencji logowania użytkowników do sieci WiFi i na tym sprawa się skończyła.

Zaznaczyłem, że jeżeli mają problem to powinni zgłosić się do odpowiednich służb a nie wysyłać prywatne listy, bo zwyczajnie nie mam czasu i chęci odbierać ich korespondencji. Poprosiłem też o zakres przetwarzania danych osobowych oraz informacje na temat źródła ich pozyskania. I co? Żadnych listów potem, cisza.

Krótko mówiąc te pisma to typowe straszaki, byle by zapłacić w panice. Nie do końca wiadomo czy jesteś winny czy nie, nie ma rzetelnych dowodów, są tylko jakieś poszlaki i bazując na tych poszlakach próbuje się wyciągać od ludzi pieniądze.

Dziwi mnie tylko ta kwota 2500zł (nieźle się szarpnęli), chociaż widocznie interes się kręci i nawet takie kwoty niektóre łosie płacą. A może szukają kontaktu, bo ktoś poprosi o litość i wtedy "łaskawie" rozłożą mu na raty albo zaproponują mniejszą kwotę? Nie wiem, zależy od strategii.

Ostatnia edycja:
tytuł brzmi
Przedprocesowe Wezwanie do Zapłaty

dzwoniłem do gościa żeby mi podał kruczek prawny na jakiej zasadzie mam zapłacić taka kwotę,powiedział art.415

dołączam scany
***proszę usunąć wszystkie dane osobowe ze skanów i ponownie je wkleić. mod***

zastanawiam się czy nie zgłosić wyłudzenia na policje

jutro zadzwonię do prokuratora i zapytam o ta sprawę może coś się dowiem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dane usunięte:mad:

***wszystkie. mod***

PS.
Złości to na inne forum odłóż. mod

a wiec dzwoniłem dzisiaj do prokuratora który prowadził sprawę,podałem syg,akt. i oznajmił mi ze sprawa jest umorzona a owy adwokat i tak wysyła pisma nakazu zapłaty.

jadę dzisiaj na komisariat zgłosić probe wyłudzenia pieniędzy

mój wątek uważam za zakończony

pozdrowienia

wczoraj równiez dostalem taki sam list jak rymcio, lecz nie moge się dodzwonic do prokuratury, rymcio ***mod***?

No tak to wygląda. Ja płacić nie polecam, choćby ze względu na brak rzetelnych dowodów. Nie jest wiadome czy kwota 2500 jest w ogóle zgodna z prawem (Trybunał Konstytucyjny: Prawo autorskie; ochrona majątkowych praw autorskich; odszkodowanie).

Naruszenia dot. udostępniania plików w sieciach P2P są trudne do udowodnienia. Trzeba bowiem wykazać konkretną osobę dopuszczającą się przestępstwa. Często nawet w przypadku faktycznego wykazania obecności udostępnianch plików na dysku twardym badanego komputera nie sposób jednoznacznie ustalić, jaka osoba dopuściła się czynu zabronionego, dlatego też prokuratury często umarzają takie postępowania a pokrzywdzony, korzystając z udostępnionych danych z fazy przygotowawczej (in-rem) wysyła listy z "propozycją ugody". Warto wiedzieć, że opłacając ugodę przyznajemy się do winy.

Ze zgłaszaniem wyłudzenia też nie wiem czy jest sens się bawić, bo pewnie też umorzą.

Ostatnia edycja:
Witam.
No i mnie dopadli: we wtorek 19.12.2017 dostałem wezwanie na policję w roli świadka w sprawie nr XXXX/15 116 ust 1 prawo autorskie.
Sprawa dotyczy filmu "7 rzeczy, których nie wiecie o facetach"
Przesłuchanie w środę dnia następnego.
Poinformował mnie, że 02.08.2016 o tej i o ej godzinie ściągnąłem i udostępniłem ów film, podali mi IP z, którego nastąpiło udostępnienie. A potem przeszedł do pytań
Pytania dotyczyły:
-ile komputerów ma pan/pani i jakie, tablety,
-czy inni korzystaja z komputera, czy inni mieszkaja,
-jak jest internet doprowadzony, czy jesli wifi to jest hasło,
-czy ściągał lub ogladał (!) pan/pani film?
Powiedziałem, że z internetu korzysta, korzystało wiele osób, mam jeden wpsólny laptop i nie wiem kto w tym czasie z niego korzystał, jest hot-spot (UPC posiada Wi-fi free), wspomniałem, że od jakiegoś czasu nie dysponuję komputerem z uwagi na awarię od miesiąca mam nowy a stary został sprzedany.

Muszę się dowiedzieć kto jest właścicielem filmu i do kogo dzwonić o ewentualne zapytanie o ewentualną ugodę ponieważ nie chcę być notowany.
Co może być dalej - konfiskata laptopa? -wezwane do ugody ? Zależy mi na uniknięciu skazania - ugodzie lub umorzeniu i możliwie niskiej grzywnie i odszkodowaniu.
Od znajomej policjantki słyszałem, że ponoć 70k takich wezwań wysłano, hehe
Jeszcze jedno - posiadam internet z UPC - czy ktoś wie jak sprawdzić jakie IP posiada moje konto? Podali mi nr IP jakieś dziwne 31.#.#.182

P.S. czy komuś zarekwirowali już komputery

Ostatnia edycja:
Wszystkie odpowiedzi padały już wielokrotnie, poczytaj wszystkie części tego wątku.

brysiu1980, O oglądanie często się pyta, bo są niektóre programy w których niby masz podgląd i oglądając udostępniasz.

***Regulamin §9***

Mówiąc o wielu osobach korzystających ze sprzętu lub internetu doprowadzasz do sytuacji, gdzie praktycznie nie da się wskazać sprawcy. Dla Ciebie to teoretycznie dobrze. Niezależnie od tego, co powiesz możesz mieć jednak przeszukanie itd.

Co do IP - bardzo często jest zmienne, nie jest przypisane do komputera, ba - czasem nawet cały blok ma jedno IP. Sam adres IP nie może być dowodem, dlatego w przypadku braku innych informacji będzie umorzenie. Inna sprawa, że poszkodowany i tak ma już pewnie Twoje dane.

Witam
U mnie sytuacja wygląda tak. W wakacje 2016 roku zawitała do nas policja w związku z rzekomym nielegalnym udostępnianiem filmu "Wkręceni 2". Mój ojciec został wstępnie wypytany o tą sprawę i wezwany na przesłuchanie na komendzie. Z przesłuchania nic nie wynikło i od tamtej pory zabezpieczamy hasłem nasz router wifi. Komputery nie były zabierane ani sprawdzane.
Wczoraj dostaliśmy list z Kancelarii Pro Bono z Białegostoku; "Przedprocesowe wezwanie do zapłaty" na 2500zł.
W uzasadnieniu piszą:
"W niniejszej sprawie, na podstawie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z dnia 25 sierpnia 2015 prowadzono dochodzenie, nadzorowane przez Prokuraturę Okręgową w Białymstoku (syn. akt. V Ds 141/15).
W trakcie tego dochodzenia ustalono, że w chwili dokonywania naruszeń praw autorskich polegających na nieuprawnionym udostępnianiu za pomocą programu torrentowego filmu „Wkręceni 2", łącze internetowe o numerze IP, z którego doszło do udostępnienia wyżej wymienionego utworu, zarejestrowane było na Państwa.
Celem umożliwienia Spółce Studio Interfilm dochodzenia roszczeń odszkodowawczych na drodze postępowania cywilnego, które jest całkowicie niezależne od postępowania karnego, pokrzywdzonemu wydano dane użytkowników wskazanych łączy internetowych."
Do prokuratury nie dzwoniłem ale pewnie sprawa umorzona i teraz szukają kasy inną drogą. Nie bardzo wiem co mam z tym fantem teraz zrobić.
Proszę mądre głowy o poradę :)

Skoro w postępowaniu karnym udowodnić im się nie udało to w cywilnym nie mają szans. Musi być wskazana konkretna osoba, żeby ją ukarać.

Co z tym zrobić? Zutylizować i się nie martwić bo szkoda na nich czasu.

Witam
Dostałem identyczne pismo jak kolega pixs, żądają wpłaty 2500zł, zaznaczam, że nigdy nie otrzymałem żadnego wezwania na policję i do tej pory nie zarekwirowano mi komputera, nowy rok i taka niespodzianka.
Co radzicie nie ruszać i czekać rozwój wypadków?

Witam
Również dostałam takie pismo przedprocesowe wezwanie do zapłaty kwota 2500 tys.za udostępnienie wkręceni 2.następnego dnia udałam się do prawnika,który powiedział żeby nie robić z tym nic i czekać.zawsze można wystosować pismo do tej kancelarii o nękanie gdyż wina nie została udowodniona.Nie uspokoił mnie więc zadzwoniłam do prokuratury w Białymstoku i po podaniu sygnatury akt V Ds 141/15 dowiedziałam się ,że ta sprawa została zamknięta umorzona.Dodatkowo pani Prokurator powiedziała,że mogę wystosować pismo do kancelarii o nękanie mnie i żeby kopię takiego pisma przesłać do Prokuratury w Białymstoku.
Teraz mnie zastanawia czy jeszcze przyjdzie wezwanie z policji na przesłuchanie.
Poza tym jak wpisuje się adres tej kancelarii to wyskakuje jakaś niezamieszkana chałupa.a w internecie są dwa adresy tej kancelarii z tą samą ulicą i dwoma różnymi numerami....Więc czekam na dalszy rozwój wypadków a póżniej ide ponownie do prawnika i wystosuję oficjalne pismo gdzie kopię prześlę do prokuratury.

Jeżeli sprawa jest rzeczywiście umorzona to wezwanie nie przyjdzie. :)

Dzień dobry,

Chciałbym zapytać osoby dla których minął już tydzień od dostania pisma. Czy dostaliście kolejne czy jak rozwinęła się dalsza sprawa ?

witam ja dostałem dzisiaj takie pismo co z tym zrobić będą jakies konsekwencje jak się nie zapłaci??

Witam
wczoraj otrzymałam wezwanie na policję w roli świadka w sprawie "rozpowszechniania programem torrent filmu "7 rzeczy, których nie wiecie o facetach".

Co dziwne chcą ode mnie abym na przesłuchanie przyniosła swój nr IP, chyba trochę to dziwne? Jak w ogóle mam sprawdzić jakie IP posiadam?

O co chodzi, o co mogą pytać?

To było tak dawno, że nie pamiętam czy coś takiego miało miejsce, raczej nie.
z kompa korzystają wszyscy domownicy i znajomi.

nie wiem jak mam się do tego odnieść, i co może mnie czekać?

Niusia1974 napisał:
Witam
wczoraj otrzymałam wezwanie na policję w roli świadka w sprawie "rozpowszechniania programem torrent filmu "7 rzeczy, których nie wiecie o facetach".

Co dziwne chcą ode mnie abym na przesłuchanie przyniosła swój nr IP, chyba trochę to dziwne? Jak w ogóle mam sprawdzić jakie IP posiadam?

O co chodzi, o co mogą pytać?

To było tak dawno, że nie pamiętam czy coś takiego miało miejsce, raczej nie.
z kompa korzystają wszyscy domownicy i znajomi.

nie wiem jak mam się do tego odnieść, i co może mnie czekać?

Witam, jak sprawa się rozwiązała. Ja właśnie dostałam wezwanie do zapłaty 2500zł w sprawie tego filmu.

witam, widzę, że temat trochę przdawniony, ale może znajdzie się ktoś z dobrą poradą. Dzisiaj otrzmałam wezwanie przedsądowe z ugodą do zapłaty 2500 zł, za ściąganie filmu "7 rzeczy, kťorych nie wiecie o mężczyznach". Co w tej sytuacji radzicie? Zostawić to? Pisać pismo? Dzwonić do prokuratury? Z góry dziękuję za pomoc.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót