Otrzymałem list z poleceniem zapłaty

• Autor wątku Autor wątku michallla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zapytaj się radcy prawnego. Net jest na Ojca ale komputer w domu jest to nic że u Ciebie w pokoju każdy ma do niego dostęp jak potrzeba? i nie tylko rodzina ktoś was przecież też odwiedza znajomi itd. Na tatę jest internet ale on niema prawnego obowiązku wskazać w sądzie kto tego i tego dnia korzystał i mógł ten film pobrać a sam się nie przyzna do winy bo powie że z kompa korzysta sporadycznie i obsługa jakiś programów poza przeczytaniem codziennych wiadomości np sprawia mu problem. Wypada się poradzić to nie droga impreza a w razie pozwu śmiało po adwokata a on już wymyśli konkretną linie obrony nie do podważenia.

Jestem ciekaw dlaczego nikt z afery Czarny czwartek się nie wypowiada czyżby jednak coś im udowodniono i wychodzą z założenia że skoro im się dostało to niech inni też cierpią. Tym razem listy szły poleconym albo dlatego że Pani Ł czyta ten wątek i postanowiła zrobić lepsze wrażenie albo żeby mieć jakąś podstawę w sądzie tylko ciężko jej będzie się obronić jeśli wskażemy ten list a tam na początku już błąd w postaci złej sygnatury.

Witam
Również dostałem list polecony dotyczący filmu "Obława". Do zapłaty 550 zł. 7 dni czasu. Jak nie zapłace to sprawa w sądzie.
Cytuje oto co napisała adwokat Anna Ł.

"Jednocześnie informuję ,iż mój mocodawca ,wobec ewentualnego braku zapłaty ,zobowiazal mnie do skierowania sprawy na drogę postepowania sadowego ,a ewentualne powstałe z tym koszty bedą obciążały stronę przegrywającą"
Czyli musiałaby wytoczyc sprawe kilkuset osobom. Każdej z osobna.Dobrze to rozumiem?

a początek listu zaczyna się tak

"Niniejszym , w zwiazku z toczacym sie postepowaniem karnym prowadzonym przez : Prokurature rejonową w Pruszkowie... o sygnaturze akt: Ko 47/14 "

Czyli sprawa juz jest w sądzie? O co tu chodzi? i co to jest ta sygnatura?

Ja się obawiam cały czas, że jeśli sprawa trafi do sądu to zrobią mi nalot policji. Po pierwsze zabiorą mi komputer na jakiś czas i to już jest problem. Filmu nie ściągałem i nie mam na dysku, ale jak wiadomo każdy coś nielegalnego na kompie pewnie ma i pytanie czy policja też to sprawdza? Bo wtedy jest problem, bo mogę wygrać sprawę o film "Obława", ale czy nie będę miał potem sprawę o inne nielegalne oprogramowanie?

Sprawa jest ciężka i szkoda, że nikt kto dostał list w listopadzie 213 nie napisał jak się potoczyła dalej sprawa...

Polowanie na łosi trwa :D. Mam wrażenie że rozpoczęła się jałowa dyskusja co kto komu może i wymienianie uwag i gdybań . Napisano nie raz że jakieś " kancelarie adwokackie " znalazły sobie łatwy sposób zarobkowania na niewiedzy ludzi - wysyłając jakieś bzdurne " wezwania " nie mające potwierdzenia w rzeczywistości . A ludzie jak to ludzie - zaczynają szukać czegoś - to i znajdą skoro szukają . Drodzy Państwo - udowodnienie komukolwiek przestępstwa / wielkie słowo / internetowego graniczy z cudem oczywiście jeżeli osoba do której te oskarżenia są kierowane wykaże odrobinę rozsądku i temu zaprzeczy . To tzw. organa ścigania muszą udowodnić popełnienie przestępstwa i wskazać osobę - i naprawdę przysłowiową " beczkę soli " temu kto to jest w stanie wykazać kto co i kiedy zrobił . Jakaś tzw. kancelaria czegoś chce wysyłając żądanie pieniędzy - a przecież powinni zawiadomić organa ścigania skoro mają wiedzę o popełnieniu przestępstwa :confused: niezwłocznie . Tak - ich wezwania do zapłaty są " psu na budę " - i jeżeli uzależniają powiadomienie np. policji o popełnieniu przestępstwa od zapłaty - to chcą Was okraść bo ich obowiązkiem jest złożenie donosu bez względu na zapłatę czy nie . Przestępstwo jest przestępstwem - i żadna zapłata tego nie zmieni. Doskonale wiedzą że na drodze sądowej wobec zaprzeczenia osoby zainteresowanej nic nie ugrają - stąd to straszenie i kto da się nabrać ten frajer - sorry ale tak to wygląda. I na zdrowy rozum - kto mający na celu podanie kogoś do sądu uprzedza go wysyłając jakieś " wezwania " ??? Przecież każdy zdrowy na rozumie pozbędzie się trefnego materiału - i szukaj sobie co chcesz i gdzie chcesz .:o do przemyślenia - a raczej pomyślenia:)

Psu na budę Twoja ocena tak jak poniższy wniosek:
mirosław12 napisał:
... to chcą Was okraść bo ich obowiązkiem jest złożenie donosu bez względu na zapłatę czy nie . ...
Przepis prawny:
Art. 122.
[Ściganie z urzędu / na wniosek pokrzywdzonego]

Ściganie przestępstw określonych w art. 116 ust. 1, 2 i 4, art. 117 ust. 1, art. 118 ust. 1, art. 118^1 oraz art. 119 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
http://forumprawne.org/prawo-autors...utorskim-prawach-pokrewnych-3.html#post660899

VIROYAN napisał:
Czyli musiałaby wytoczyc sprawe kilkuset osobom. Każdej z osobna.Dobrze to rozumiem?
Patrz post wyżej.
Wystarczy zgłoszenie pokrzywdzonego. Dalej sprawa toczy się z urzędu.

Również dostałam wezwanie
Co robić - płacić, nie płacić i odpisać im coś, nic nie robić??

Czy ktoś z poprzedniej tury wezwań może sie wypowiedzieć?

Witam,
ja dostałem wezwanie w sprawie "czarny czwartek", nic nie zapłaciłem i do tej pory nikogo u mnie nie było i niedostałe żadnych więcej pism. Dla świętego spokoju zamiast zapłacić 550 zainwestowałem w oryginalny system.

A orientuje się ktoś czy jak usunę wszystkie nielegalne programy lub sformatuję komputer czy policja może coś wtedy znaleźć?

@ Xeii
Usunięcie i sformatowanie nic nie da, bo te dane można w prosty sposób odzyskać.

Orientuje się ktoś jakie konkretnie dane mogą być "dowodami" w tej sprawie? Z tego co wyczytałem filehash, IP, nazwa pliku (rzekomo udostępnianego), klient P2P i koniec? Chyba powinny być jakieś próbki pobranych danych albo ewentualnie coś co jednoznacznie wskaże winnego (chociaż i tak nie idzie po ściągniętym pliku stwierdzić, czy akurat dany plik/fragment pochodzi z danego komputera).

To w jaki sposób usunąć takie dane?

A dlaczego zakładasz że policja będzie u Ciebie czegoś szukać ???:confused:

Również dostałem to pismo z wezwaniem do zapłaty za Obławę . 550 zł listem poleconym. Planuje skonsultować co robić z radcą prawnym. Internet zarejestrowany jest na rodziciela. Ktoś ma informacje co dalej dzieje się w temacie ?

Ostatnia edycja:
Nic nie róbcie, tym bardziej nic nie płacić bo jak im się opłaci ten interes to będą kolejne i kolejne wezwania do kolejnych ludzi. To jest najniższy typ ludzi, którzy chcą zarobić na strachu najsłabszych.
Nikt nikomu nie udowodni winy, dlatego jedyną ich szansą jest wpłata tych pieniędzy... która będzie jednocześnie przyznaniem się do winy.
Nie dajmy się zwariować :ok:

mirosław12 napisał:
A dlaczego zakładasz że policja będzie u Ciebie czegoś szukać ???:confused:

Wiesz wole się zabezpieczyć. A jeśli faktycznie przyjedzie? Filmu nie znajdą, ale jakieś inne programy/gry już będą...

Ja mam plan, żeby napisać do tej kancelarii, że prawdopodobnie zaszła pomyłka, że nigdy nic nie ściągałem itp. Czy to dobry pomysł, czy lepiej w ogóle nic nie pisać?

Wątek pełen wystraszonych ludków na których żerują tacy pseudoprawnicy. Zobaczy taki jeden z drugim, że na liście pisze "kancelaria" a w treści ktoś postraszy sądem i już chcecie wyskakiwać z pieniędzy. Ta pani działa jak zwykłe firmy windykacyjne, których praca polega na truciu du..y i straszeniu sądami. Kto frajer niech płaci.Co do policji to myślicie, że nie mają innych zajęć niż wpadać do mieszkań szukając filmu na dysku?

@Xeii Napisz, zobaczymy jaka odpowiedź będzie.
Posiadając internet nie ma bata, żebyś czegoś nie ściągał, bo nawet odpytywanie serwera i dostawanie odpowiedzi to jakieś tam ściąganie/wysyłanie (przy np. przeglądaniu stron www), także słowo "nic" jest ściemą. ;)
Żałuj za grzechy i postanów poprawę w formie usunięcia niebezpiecznych śmieci z komputera i stań się "normalnym" użytkownikiem, co nie jest jakimś wielkim problemem.

Znaczy list mam napisać w formie, że jestem laikiem komputerowy itd. Wezwanie przyszło na tatę więc by się wszystko zgadzało nawet :)

Też otrzymałam list za potwierdzeniem odbioru. List odebrała moja siostra, przyszedł na adres rodziców mimo że nie jestem zameldowana tam od trzech lat. Byłam u radcy prawnego poradził aby nic z tym nie robić. Jego zdaniem to banda naciągaczy i tyle. Tak tez mam zamiar zrobić.
Aha i filmu nie ściągnęłam.

@Xeii jak już wcześniej ludzie napisali: poczekaj na prokuratora, bo podpisywanie tego jest równoznaczne z przyznaniem się, a i tak nie ominie Cię co będzie potem.
Ogólnie fajny wątek (na forum). Nie licząc zawałów lub innych powikłań po dostaniu takiej informacji z owej kancelarii (tego nikomu nie życzę), a pewnie otrzymały to osoby nie związane ze sprawą lub nie wiedzące co jest pięć. Taka firma mogłaby wysłać takie pisma do całości internautów w Polsce i podejrzewam, że firmy (od systemów operacyjnych, programów niezbędnych do "życia") by się wzbogaciły o dodatkowych klientów "legalnych", gdzie można to samo mieć za darmo. Chyba tylko to będzie z plusów działalności tej kancelarii, bo w końcu ludzie zaczną myśleć po co są komputery i na jakiej zasadzie działają.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót