Paczki - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Monika2020 napisał:
Witam. Powiedzcie mi proszę czy ta paczka elektroniczna zalicza się jako paczka żywnościowa, którą mogą otrzymać raz na kwartał ?
Dzięki
Oczywiście że tak.

Czy ktoś mi pomoże w napisaniu wniosku o przyjęcie paczki dla osadzonego tymczasowo w areszcie śledczym? Chodzi mi o najpotrzebniejsze rzeczy i co powinnam spakować? Proszę o pomoc!

olga86 napisał:
Czy ktoś mi pomoże w napisaniu wniosku o przyjęcie paczki dla osadzonego tymczasowo w areszcie śledczym? Chodzi mi o najpotrzebniejsze rzeczy i co powinnam spakować? Proszę o pomoc!
Najpotrzebniejsze rzeczy to kawa, papierosy ew. tytoń i może herbata. Wiadomym jest też, że zjadłoby się coś dobrego a nie to samo na okrętkę.

Wiem ze mozna wyslac pieniadze z kasy na konto bankowe ale zawsze myslalam ze jesli miales wplaty na kase zelazna to i tak tej pomocy po opuszczeniu zk nie otrzymasz.

Np.u nas tak jest ze jeżeli masz kase na zelaznym to później zostaje to wliczone jako dochód i już przy opuszczaniu zakładu na bilet nie dostanie bo ma swoją kase.

Z tym, że pieniądze z żelaznej kasy osadzony może zwrócić na wskazane przez siebie konto i przy opuszczaniu ZK/AŚ może mieć tylko określone minimum i wtedy łatwiej starać się o pomoc finansową.

Chcę wysłać e paczkę do zk Płock nie znam daty urodzenia osadzonego a w formularzu trzeba wpisać czy jak wyślę zamówienie bez daty urodzenia to zrobią paczkę czy cofną zamówienie?Przepraszam ale nie umiem poruszać się po tym forum.

A nie może Ci owy osadzony podać datę urodzenia np. telefonicznie? Paczka najprawdopodobniej nie zostanie zrealizowana.

Witam,czy każdy Areszt Sledczy ma swoją listę produktów których nie wolno podawać w paczce żywnościowej?Wyczytałam że smietankę do kawy można podać a mi odrzucono?Po raz pierwszy mam kontakt z więziennictwem i .Mój brat jest osadzony w zakładzie Sledczym w Swidnicy może tam jest lista co wolno co nie podawać gdzie ją mam szukać?

Oficjalnych list takich artykułów nie ma. Zawsze najlepiej dowiadywać się u samych osadzonych, ewentualnie będąc na widzeniu w trakcie oczekiwania podpytać innych odwiedzających. Bo tak ostatecznie co przyjmą a czego nie zależy od przyjmującego strażnika.

gosik697 napisał:
Bo tak ostatecznie co przyjmą a czego nie zależy od przyjmującego strażnika.

Spotkalem sie z taka sytuacja ze funkcjonariusz przyjmujacy paczke nie mial zadnych zastrzezen co do jej zawartosci, ale na oddziale odzialowy mial juz takie zastrzezenia i 1/4 zawartosci wyladowala w smietniku ..

Jesli skazany dostał paczkę żywnościową w jednym ZK a później przenieśli do drugiego, to czy w tym drugim również przysługuje mu paczka?

Miejsce i ilość "odwiedzonych" AŚ/ZK nie wpływa na ilość przysługujących paczek żywnościowych. Takowa przysługuje jedna na kwartał o ciężarze nie przekraczającym 5 kg wraz z opakowaniem. Limit ten nie dotyczy paczek dodatkowych, np. nagrodowych. Co do paczek higienicznych zasady ustalają poszczególne jednostki penitencjarne.

pener28 napisał:
Spotkalem sie z taka sytuacja ze funkcjonariusz przyjmujacy paczke nie mial zadnych zastrzezen co do jej zawartosci, ale na oddziale odzialowy mial juz takie zastrzezenia i 1/4 zawartosci wyladowala w smietniku ..

Jeżeli coś przeszło na bramie przy osobistym dostarczaniu paczki to oddziałowy nie ma już prawa weta co do przyjętych artykułów, a w sytuacji jaka tu miała miejsce osadzony po pierwsze powinien zażądać potwierdzenia przez lekarza faktycznej niemożliwości otrzymania odrzuconych produktów jak również może odmówić jej przyjęcia w takiej sytuacji.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
gosik697 napisał:
Jeżeli coś przeszło na bramie przy osobistym dostarczaniu paczki to oddziałowy nie ma już prawa weta co do przyjętych artykułów,

Oczywiście, że ma. Dlaczego miałby nie móc odrzucić jakiegoś artykułu?

czy do paczki zywnosciowej oraz higienicznej mozna kupic wszystkie art akie sie znajduja w kantynie na terenie zk? oczywiscie do 5kg

Witam, ile paczek w miesiacu osadzony może otrzymać? Jedna na kwartał + jedna na miesiąc robiona w kantynie ? Chodzi mi o paczki żywnościowe.

Frenia napisał:
Witam, ile paczek w miesiacu osadzony może otrzymać? Jedna na kwartał + jedna na miesiąc robiona w kantynie ? Chodzi mi o paczki żywnościowe.
Jedna paczka w miesiacu do 5 kg zrobiona w kantynie lub e paczka czyli zamowiona przez internet i oplacona.

Powrót