Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Justice - dziewczyny nieraz np. pizzę w paczkach dawały więc zestaw z jakiegoś fast foodu wcale nie jest śmieszny:)
Jak na moje powinno nastąpić jakieś ujednolicenie co można dawać w paczkach, a co nie, bo różnice między jednostkami w tej kwestii są zbyt duże moim zdaniem, a co produktów sypkich - ja zauważyłam taką tendencję, że produkty sypkie częściej dozwolone są na półotworkach czy otworkach - prawdopodobnie SW ufa, że nikt przez jakiś głupi przemyt nie chce zjechać na zamek - no ale oczywiście są i zamki, na których sypkie produkty przechodzą bez problemu.

zgadza sie Akte sama byłam swiadkiem jak panie zamiast paczki zyw.podawały pizze w pudełkach oryginalnych ,a co do tych produktów sypkich w niektorych zakładach jest wymóg taki ze trzeba przesypywac z oryginalnych opakowan wtedy maja łatwieszy dostęp do sprawdzenia.
a są zamki które przyjmują bez problemu są:)

Akte napisał:
Jak na moje powinno nastąpić jakieś ujednolicenie co można dawać w paczkach,

Najprawdopodobniej zostanie ujednolicone. Już niedługo. Paczki zostaną po prostu zlikwidowane.

Monika R napisał:
a to ciekawostka :o:o:

Naturalna tendencja. Kiedyś paczki przysługiwały raz w miesiącu. Teraz raz na kwartał (ale za to wypiska trzy razy w miesiącu). A teraz czas je po prostu zlikwidować. I pewnie zmieni się jakoś wypiska.
Bo paczki to jeden z najprostszych sposobów przemycania wszystkiego, co nielegalne i potrzebne w zk/aś.
I wszystkim to wyjdzie na zdrowie. Nie będzie trzeba stać w kolejkach, stresować się "czy przyjmą". Wpłaci się kasę, a osadzony świadomie dokona wyboru, co mu jest potrzebne. Zresztą tak powinno być - przecież niektóre z tych "dorosłych dzieci" nigdy w życiu nic nie kupili do domu, zawsze wszystko mieli podstawione "pod dziób".

Ostatnia edycja:
Polecam lekturę porządku wewnętrznego danego AŚ , który zapewne znajduje się w poczekalni, bądź biurze przepustek, gdzie podaje się paczki: zapewne jest sprecyzowane jakie produkty można podać w paczce, a jakich nie:beer:

z bytomia napisał:
Polecam lekturę porządku wewnętrznego danego AŚ , który zapewne znajduje się w poczekalni, bądź biurze przepustek, gdzie podaje się paczki: zapewne jest sprecyzowane jakie produkty można podać w paczce, a jakich nie:beer:
Nie wszędzie niestety jest sprecyzowane :D

forg napisał:
Naturalna tendencja. Kiedyś paczki przysługiwały raz w miesiącu. Teraz raz na kwartał (ale za to wypiska trzy razy w miesiącu). A teraz czas je po prostu zlikwidować. I pewnie zmieni się jakoś wypiska.
Bo paczki to jeden z najprostszych sposobów przemycania wszystkiego, co nielegalne i potrzebne w zk/aś.
I wszystkim to wyjdzie na zdrowie. Nie będzie trzeba stać w kolejkach, stresować się "czy przyjmą". Wpłaci się kasę, a osadzony świadomie dokona wyboru, co mu jest potrzebne. Zresztą tak powinno być - przecież niektóre z tych "dorosłych dzieci" nigdy w życiu nic nie kupili do domu, zawsze wszystko mieli podstawione "pod dziób".

a ja mysle ze to nie wypali bo wiadomym jest ze nie kazdego stac na to zeby wiecej wpłacac na wypiske tak zeby mógł dokonac zakupów w kantynie gdzie zreguły sa nieco wyższe ceny niz normalnie w sklepach,to raz a po drugie a propo przemycania osobiscie znałam kobitke prowadzącą kantyne i co jakbym chciała to tez bym mogła cos przemycic na szczescie tego nie robiłam,ale tak jak pisaliscie wczesniej ze ktos za drobna opłatą moze cos wrzucic w fabryce ...to co dopiero w kantynie,wystarczy proste rozwiązania wędlina pokrojona mieso pokrojone produkty sypkie przesypywac w przezroczyste woreczki i juz w pewien sposób jest ułatwione sprawdzenie co kto podaje

kassia1980 napisał:
zreguły sa nieco wyższe ceny niz normalnie w
Z reguły i raczej to więzienne kantyny są prowadzone przez fundacje zajmujące się pomocą penitencjarną więźniom i produkty sprzedawane bywają niejednokrotnie w niższych cenach niż w osiedlowych sklepikach.

kassia1980 napisał:
a propo przemycania osobiscie znałam kobitke prowadzącą kantyne i co jakbym chciała to tez bym mogła cos przemycic na szczescie tego nie robiłam
A ja znam przypadek że Pani z kantyny, w zamian za produkt z kantyny wzieła od osadzonego "rękordzieło", no i biedna z tego powodu straciła w niej pracę. Więc myślę że każdy się raczej domyśla, jakie może ponieść konsekwencje za działania niezgodne z prawem.

ale ja nie twierdze ze tak by nie było raczej chodziło mi o wypowiedz forga co do likwidowania paczek.a co do tych cen jeszcze sie nie spotkałam z nizszymi cenami niestety ale ciesze sie ze jednak gdzies takie są

anthony napisał:
Jeżeli gdzieś jest drożej, to zysk wykorzystywany jest do pomocy penitencjarnej...
A to dobre:D To niech na takowych charytatywnych kantynach jakiś plakat się pojawi, że tak jest, bo ja niestety w to nie wierzę.
Forg - nie słyszałam nic o zmianach jeśli chodzi o paczki... To jakieś Twoje prywatne domysły?
Dla mnie to już by był szczyt szczytów gdyby zabrano paczki całkowicie, bo co to jest sprawdzenie 4 paczek w roku jakie przypadają na jednego osadzonego? Czym są te 4 paczki w obliczu 365 dni? Dla mnie zlikwidowanie paczek to byłby przejaw tylko i wyłącznie lenistwa SW, bo jak już wiesz Forg nt. przemytów mam zupełnie inne zdanie - największe ilości nielegalnych rzeczy najzwyczajniej przechodzą przez ręce f-szy, ponieważ w największe przemyty zaangażowane są właśnie osoby z adm... No niestety.

Akte napisał:
A to dobre:D To niech na takowych charytatywnych kantynach jakiś plakat się pojawi, że tak jest, bo ja niestety w to nie wierzę.
To rozejrzyj się a może zobaczysz kartkę z adresem jakiejś fundacji albo właściciela sklepiku.
Przytoczona przeze mnie fundacja działa w w 9 punktach znajdujących się w Aresztach Śledczych w Białymstoku, Hajnówce, Suwałkach, Giżycku, Ostrołęce oraz Zakładach Karnych w Białymstoku i Grądach Woniecko.
http://www.szansa.iig.pl/sprawozdanie.html

Akte napisał:
Czym są te 4 paczki w obliczu 365 dni?
Niech w nadchodzący weekend przedświąteczny do oddziału ze 100 skazanymi trafi 50 paczek. 50 do sprawdzenia paczek na jeden oddział!!!! Łatwo to zrobić??? no chyba że "po łebkach".

Akte napisał:
największe ilości nielegalnych rzeczy najzwyczajniej przechodzą przez ręce f-szy, ponieważ w największe przemyty zaangażowane są właśnie osoby z adm... No niestety.

Tak więc najwidoczniej prowadzisz swoją własną statystykę skoro podałaś takie stwierdzenie lub z własnego przykładu wiesz najlepiej jak można zaufać ludziom pracującym w administracji.
A później ludzie wchodza na to forum i czytają że "przyjaciel forum" wystawia takie oskarżenia wobec administracji SW.
Pani Akte, nie godzi się!!!

Ostatnia edycja:
ale anthony pracownicy sw chyba wiedza ze sprawdzanie paczek to tez ich praca tyle lat to funkcjonowało ze głupota byłoby zdjecie tego ja" rozumiem",dofinansowanie ale trzeba zrozumiec ludzi których niestac na dofinansowanie zakładu tylko ledwo na dofinansowanie "swojego" osadzonego i wolą kupic cos w markecie gdzie jest jeszcze taniej.
a wogóle pierwsze słysze o dofinansowaniu:what:

Dlaczego więc Biuro Ochrony CZSW planuje wprowadzić zmiany i zabrać możliwość otrzymywania paczek przez osadzonych?

anthony napisał:
To rozejrzyj się a może zobaczysz kartkę z adresem jakiejś fundacji albo właściciela sklepiku...
A to trzeba zawyżać ceny, żeby utrzymać fundację?
anthony napisał:
A później ludzie wchodza na to forum i czytają że "przyjaciel forum" wystawia takie oskarżenia wobec administracji SW. Pani Akte, nie godzi się!!!
Prochy za kratami wywiad
I powie Ci to niejeden osadzony, bo f-sze oczywiście, że nigdy się do tego nie przyznają.
anthony napisał:
Niech w nadchodzący weekend przedświąteczny do oddziału ze 100 skazanymi trafi 50 paczek. 50 do sprawdzenia paczek na jeden oddział!!!! Łatwo to zrobić???...
A co mnie to obchodzi! I szkoda, że nie użalasz się tak nad kasjerkami, które muszą siedzieć po godzinach w sklepie, żeby ogarnąć cały przedświąteczny szał! To co, może pozamykajmy sklepy na święta skoro chcesz likwidować paczki, bo to dodatkowa praca?

Ostatnia edycja:
SW sama sobie nie może zabronić otrzymywania paczek żywnościowych przez skazanych, chyba że doprowadzi do zmian w KKW przez Sejm.

Art. 113a § 3 kkw

Skazany ma prawo otrzymać raz na kwartał paczkę z żywnością o ciężarze nieprzekraczającym wraz z opakowaniem 5 kg. W uzasadnionym wypadku skazany może otrzymać, za zgodą dyrektora zakładu karnego, paczkę przekraczającą dopuszczalny ciężar.

anthony napisał:
A więc nie róbcie paczek tylko kupujcie w sklepikach więziennych, to tak jakbyście wysłali esemesa charytatywnego :-)
Bardzo chciałabym, ale niestety w okręgu lubelskim nie ma możliwości robienia paczek w kantynie :D

Akte napisał:
A co mnie to obchodzi! I szkoda, że nie użalasz się tak nad kasjerkami, które muszą siedzieć po godzinach w sklepie, żeby ogarnąć cały przedświąteczny szał! To co, może pozamykajmy sklepy na święta skoro chcesz likwidować paczki, bo to dodatkowa praca?
Dobre :) Nawet nie przyszło by mi takie porównanie do głowy, ale coś mi sie wydaje, że owe kasjerki mają o wiele więcej pracy :ok:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót