Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Olimp-io, ja w paczce daję chleb krojony, czasem bułki i przechodzą. Ale to zależy od ZK, AŚ, z reguły wszystkie mają inne zasady. Paczkę przeglądają przy Tobie, jak coś nie przechodzi to Ci zwracają. Dlatego czasem dobrze jest wziąć ze sobą trochę więcej niż 5 kg w razie gdyby coś nie przeszło.

W Naszym przypadku żadne konserwy nie przechodziły. Również nie można było podać zup w proszku, kiśli itp. Kawę, cukier przesypywali ( ja nie podawałam tylko widziałam), dżem przekładałam do jednorazowych pudełeczek. Serki typu Almette przechodziły mimo, że też w pudełeczkach jak np.paszteciki. W niektórych miejscach musisz podawac w kartonie. Trzeba wybrać jak najlżejszy. Jeżeli masz blisko możesz udać się tam i poczytać powinna wisieć info czego nie wolno. Dobra rada Moniak... lepiej zabrać więcej i dołozyć coś w miejsce rzeczy odrzuconych. Podawaliśmy najczęściej rzeczy, których nie mógł kupic w kantynie czyli np.domowe pierogi, pieczone mięso, lepsze wędliny, ciasto

Ja podaję często serki topione i pasty rybne (w tubce). kawy i cukru nigdy nie musiałam przesypywać. Ale ostatnio zrezygnowałam z kupowania cukru, bo za dużo waży, a drogi nie jest - można więc kupić go w kantynie. Co do zupek w proszku - na bramie nie przejdą, ale jak wysyłałam pocztą to zawsze dochodziły. Wędliny kupuję w plastikowych przezroczystych opakowaniach. Pasztetów nigdy nie próbowałam podawać, ale widziałam, że odrzucają.

kupiłam chleb krojony.Wiec śmiało możesz kupic i wsadzic do paczki.Paczke sprawdzaja przy tobie i to co nie pozwola to Ci odadza.Mi tak zrobili z papierosami i konserwami w foli.

czesc:) chcialam zapytac co mniej wiecej moge kupic w kantynie? co tam w ogole jest?

Cześć.Powiedzcie czy wedliny muszą być tylko hermetycznie zamknięte czy mozna kupić w plasterkach i samemu polozyć na tackę i owinąć folia przeżroczystą? Napiszcie czy w areszcie bardzo kiepska daja jeść . Czy maja dostęp gdzieś zeby zagrzać np. pierogi bo piszecie ze nosicie . Czy maja mozliwość dostać gotowanej wody albo czy maja dostęp do czajnika . Nic nie wiem bo jeszcze nie miałam widzenia .Czy mozna zanieść pieczonego kurczaka albo kotlety schabowe przygotowane w domu i w czym trzeba je zanieść zeby przyjęli -napiszcie dużo bo moje wiadomości są z e r o w e

Czy przy paczce zywnościowej moge podać zeszyt i koperty?

Olimpia, jeżeli chcesz coś dodać nie pisz drugiego postu tylko po prawej stronie w swoim poście masz przycisk ZMIEŃ. Moderatorzy bardzo tego przestrzegaja i będa krzyczeć :)
Widzisz w każdym AŚ jest inaczej. W jednych przechodzi to w drugim co innego. Wędlina pakowana hermetycznie dłużej mu poleży. Myślę, że własnoręcznie krojona też powinna przejść. To czy będzie miał dostęp do czajnika ew,grzałki będzie zależało czy ktos ma takową na celi. Raczej mają. Mój mężczyzna nawet ryż sobie takim sposobem gotuje. Zeszytu i kopert raczej nie przyjmą. Lepiej wpłac mu pieniążki sam sobie kupi w kantynie. Możesz koperty, znaczki przesłac listem, ale to potrwa(cenzura w prokuraturze). U nas mięsa pieczone w domu bez problemu podaje się.
Gocha-zaopatrzenia kantym sa tak różne, że trodno powiedzieć. Ale praktycznie mają tam wszystko, czego osadzeni potrzebują.

Gocha, nie zawsze można wynieść coś z kantyny do celi, to są wewnętrzne przepisy AŚ i ZK. Przeważnie jest tak, że można kupić tylko coś do jedzenia i trzeba to zjeść podczas widzenia. Czasem można wynieść do celi np gazetę jak ma pozwolenie.

Olimpia, ja zawsze zeszyt, koperty i znaczki wysyłam listem. W paczce żywnościowej na pewno nie przejdą. Ewentulanie można podać to w paczce higienicznej - czyli takiej, na którą masz talon. Talon dostajesz od swojej połówki. Co do tego, co możesz dać w paczce żywnościowej - wszystko zależy od wewnętrznych przepisów AŚ lub ZK. Z reguły nie przepuszczają rzeczy, o których wspomniała 13b i ja :)

Z reguły w celi ktoś zawsze ma grzałkę, czasem czajnik. Grzałki, podobnie jak czajniki muszą mieć też określone parametry (nie wiem, czy tak jest w każdym ZK, AŚ - u nas nie więcej niż 220v). Co do gotowania - niektórzy jak mają w czym, gotują sobie w celi. U mojego w Łodzi jest np możliwośc ugotowania czegoś poza celą, niestety nie dla wszystkich podgrup. Mój akurat nie może. Na razie możesz wstrzymać się z pierogami itd. Najbardziej chodliwym towarem jest kawa, papierosy - za nie można kupić właściwie wszystko.

a czy jest taka opcja ze moj chopak bedzie mogl isc ze mna do kantyny i wybrac sobie co chce? to skad ja mam wiedziec co moge mu kupic?? i czy moje zakupy w kantynie musza odbywac sie w trakcie wizyty? czy moge po widzeniu zaniesc mu jedzenie?

To czy będzie mógł z Tobą iść do kantyny zależy od wewnętrznych przepisów. Zakupy w kantynie zawsze odbywają się w czasie widzenia. Chyba że wpuszczą Cię wcześniej, przed Twoim chłopakiem, wtedy zrobisz zakpuy przed widzeniem.

acha dziekuje:) a jesli chodzi o paczke z rzeczami to czy moge mu ja zawiezc w sobote( bo wtedy jade do niego na widzenie) i komu mam ja dac.. czy musi byc podpisana itd...:)

Chodzi Ci o żywnościową, tak ?? Przeważnie paczkę dajesz tam gdzie są widzenia. Na pewno ktoś Ci powie gdzie dokładnie. W niektórych AŚ przyjmują paczki tylko do określonej godziny lub w określone dni, więc lepiej najpierw zadzwoń i się zapytaj, żeby nie targać tego na darmo. Paczka żywnościowa do 5 kg - pamiętaj :)
Paczka musi mieć spis rzeczy, Twoje imię, nazwisko adres i dane Twojego chłopaka - imię, nazwisko i imię ojca. Paczka żywnościowa przysługuje raz na 3 miesiące, więc jeżeli jeszcze jej nie dałaś, to jak najbardziej możesz zawieżć w sobotę. Tylko najlepiej dowiedz się do której przyjmują.

dzieki Wam bardzo:) ale on zabierze ta paczke zywnosciowa co mu zrobilam do siebie do celi , tak? a to co mu kupie w kantynie to musi zjesc odrazu?

paczkę żywnosciową odbierze jeszcze tego samego dnia
A co do zakupów w kantynie to zalezy od AŚ ZK czy bedzie mógł wziąść ale tego dowiesz się na widzeniu napewno jak się kogoś zapytasz przed wejściem to ci powie jak zasady panują w jednosce i na pewno twoj lobuz tez ci powie czy może wziąść coś ze sobą czy nie i pewnie jeżlei może cos wziąść z katyny bedzie miał liste najpotrzebniejszych rzeczy :)

Jeżeli powiez o jaki AŚ chodzi może znajdzie się ktoś na forum co zna ich "obyczaje" i Ci odpowie konkretniej

moj chlopak jest w Areszcie Sledzczym w Koszalinie na tzw Młynie, ale jutro go przenosza do Ustki..

jestem bardzo wkurzona . Otóż 6 dni temu zawiozłam odzież /dostałam talon /i do tej pory nie otrzymał. Jak to u Was kochani jest .Ja myślałam że na drugi conajmniej na 3 dzień otrzyma. Dzisiaj widzenie a ja patrze a on biedny w tych samych nadal ciuchach. Boże czy w takiej instytucji obowiązuja jakieś przepisy ,prawa przeciez niekażdy osadzony w Aś jest od razu bandytą z którym nie" trzeba " sie liczyć.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót