Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
flohum napisał:
W jaki sposób nalezy i do kogo złożyć prośbę o pozwolenie na książki do nauki języka?

Najpierw niech aresztowany zapyta w jednostce - tam mu powiedzą, czy areszt dopuszcza taką możliwość a później - jeśli jest możliwość - to napisze do organu dysponującego i do dyrektora jednostki o zgodę.

RE: Paczki ;flohum

Niestety Ty nie wiele możesz zdziałać.
Osadzony musi przedstawić swoją prośbę wychowawcy. Później będzie musiał napisać pismo skierowane do dyrektora, które ulegnie zatwierdzaniu uprzednio przez wychowawcą , bądź nie. Jeśli sam osadzony uzyska taką zgodę, dopiero Ty będziesz mogła pomóc. Myślę,że nie będzie większego problemu. Pamiętaj,że osadzeni mają do dyspozycji także bibliotekę,która znajduję się w A.Ś. czy Z.K.

owszem jest bibloteka ale ksiazki ktore sie tam znajdują nadaja sie juz do muzeum.,... szczegolnie kodeksy karne. :-D

RE: Listy do/od osadzonego

sylwia13256 napisał:
witam mam mały problem i bym chciała uzyskac od was porady.Otóż chodzi o to że jakis miesiąc temu wysłałam sojemu A paczke z papierosami i do tej pory jej nie dostał.Już wysyłałam raz papierosy i doszly bez problemu zaraz na 2 dzień , a na te czeka juz od miesiąca. Niewiem co sie stało z ta paczką.Prosze poradźcie co mam w tej sytuacji zrobić??????????Z gory dzięki. pozdrawiam.

To można wysyłać papierosy w paczce do ZK???????????????????????????

wieczny_smutek napisał:
Elmaa nie można wysyłać papierosów w paczce.

Też tak mi się wydawało. To nie wiem jakim cudem Pani, której przytoczyłam wypowiedz udało się z paczką z papierosami..... No ale dobra.

A odnośnie zawartości paczki żywnościowej, ketchup i musztarda w wyciskanych plastikowych tubkach mogą przejść w paczce żywnościowej?

Elmaa zależy w któym ZK. Po prostu zadzwoń i zapytaj czy można. Nie będę podawać konkretnego przykładu, bo w każdym zk jest inaczej.

wieczny_smutek napisał:
Elmaa zależy w któym ZK. Po prostu zadzwoń i zapytaj czy można. Nie będę podawać konkretnego przykładu, bo w każdym zk jest inaczej.

Ok ok jutro tak zrobię. Dziękuje i pozdrawiam;)

To raczej jest nie możliwe, a na pewno mało prawdopodobne. Bo nie wiem jakim cudem..

Nie wiem dokładnie czy w plastikowej tubce przejdzie, ale w słoiku tak. To też pewnie zależy od ZK (bo w tym gdzie jest moja baryła ) nie można wcale wysyłać herbaty w torebkach, nie przechodzi.. Tylko w granulkach..

Widzisz Endo tam gdzie jest Baryła możesz wysłać w słoiku.Tam gdzie jest mój M. nie można wysłać w słoiku. Herbata też granulowana. Najlepiej zadzwonić i zapytać.

wieczny_smutek No dokładnie się zgodzę :) najlepiej zadzwonić i zapytać. Co ZK to inne (możliwości)

endorfinalna napisał:
najlepiej zadzwonić i zapytać. Co ZK to inne (możliwości)
To czytaj Endo to:
Akte napisał:
Trzeba zrobić tak jak pisze Kasia1980 - zadzwonić do konkretnej jednostki i zapytać.
forg napisał:
Dlaczego nigdy nie przeczytałem tutaj: poproś swojego faceta niech pójdzie do wychowawcy, pogada z nim, powie, że...
(...)
Dlaczego robicie z nich "duże dzieci"? Gwarantuję, że o wiele więcej dowie się skazany niż dzwoniąca, niezidentyfikowana osoba.

:lol:

A no tak zapomniałam o mądrości moderatorskiej, która stawia nas do pionu i otwiera oczy :)

endorfinalna napisał:
A no tak zapomniałam o mądrości moderatorskiej,

Jasne - dalej róbcie z dorosłych facetów dzieci, które nie potrafią dowiedzieć się najprostszych spraw. Dalej ich uczcie, że wszyscy będą za nich wszystko załatwiali i się dowiadywali.

No i dalej zaśmiecajcie wątki merytoryczne swoimi mądrościami nie związanymi z tematem. Mało TW?

Dodatkowo osoba odwiedzająca może sojrzeć na gablotkę z informacjami, tam powinna być informacja dotycząca paczek żywnościowych i wymienione na niej produkty które można i których nie można w paczce przynieść.

Taaa... Ja ostatnio otrzymałam talon na paczkę odzieżowo-higieniczną, na którym było wyjaśnione, iż można dostarczyć ją osobiście lub pocztą. Pojechałam na widzenie i co? Powiedziano mi, że tylko pocztą :D Bez sensu.

ann0112 napisał:
Taaa... Ja ostatnio otrzymałam talon na paczkę odzieżowo-higieniczną, na którym było wyjaśnione, iż można dostarczyć ją osobiście lub pocztą. Pojechałam na widzenie i co? Powiedziano mi, że tylko pocztą :D Bez sensu.

W Włocławku tak ZK Mielęcin, to trzeba było pokazać co pisze na talonie i stwierdzić, że wybór miałaś albo tak, albo tak i że wybrałaś tą drogą. Skoro jest tak napisane to najwyraźniej tak można. A co więcej powiem, wiesz czemu nie chcą przyjmować paczek przed widzeniami ? Bo to dłużej schodzi.. A im po prostu wygodniej jest, robić to gdy nie ma widzeń odbierając od 'dostarczającego' osobnika z poczty...

forg napisał:
Jasne - dalej róbcie z dorosłych facetów dzieci, które nie potrafią dowiedzieć się najprostszych spraw. Dalej ich uczcie, że wszyscy będą za nich wszystko załatwiali i się dowiadywali.

Najwyraźniej czasami trzeba..
Skoro baryła był się zapytać właśnie co odnośnie herbaty, powiedzieli że obojętnie, nie ma różnicy. To pojechałam z paczką i herbatą w torebkach. A na miejscu okazało się, że nie można herbaty w torebkach.
Więc, chyba trzeba dzwonić z tej strony..

Z tym dzwonieniem to też nie zawsze. We Wronkach to ostatnio siedzi jakaś stażysta przy tel. i cały czas powtarza: "Nie mogę udzielić informacji", "Nie mogę udzielić informacji". A człowiek się Jej nie pyta o jakieś dane osobowe, tylko o zwykłe rzeczy. A ta powtarza jakby się jej płyta zacięła i nic nie można się dowiedzieć :D Tak więc czasami lepiej jak osadzony sam się dowie, przekaże, choć wiadomo "droga" takiej informacji się wydłuża.

I tak jak forg mówi, oni czasami tak na odczepnego powiedzą, a nawet się nie pofatygują zapytać. Więc ich słowa to jeszcze trzeba poddać obróbce.

Ostatnia edycja:
endorfinalna napisał:
Skoro baryła był się zapytać właśnie co odnośnie herbaty, powiedzieli że obojętnie, nie ma różnicy.

A może nie był i tak Ci powiedział, na odczepnego?
A słowa niekoniecznie poddać obróbce tylko następnym razem zapytać szanownego osadzonego o co chodzi. I niech pójdzie do wychowawcy i zapyta, dlaczego został źle poinformowany.

Ostatnia edycja:
niekoniecznie wychowawcy, często dużo lepiej wie oddziałowy który z nim spędza cały dzień. Funkcjonariusz który pełni rolę oddziałowego pełnił służbę niemalże już na wszystkich stanowiskach i wie jak trzeba zrobić żeby było dobrze. Wychowawcy często są przyjmowani prosto z cywila i nie mają takowego doświadczenia odnośnie każdej załatwianej sprawy.
Tudzież paczki, na pewno kiedyś przyjmował jego oddziałowy, więc chyba wie dobrze co może być a co nie i nie powie że bez różnicy jaka herbata może zostać dostarczona.
Jednak nagminne jest mówienie swoim dziewczynom żeby coś przyniosły czego nie wolno, a może się tym razem uda...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót