Paypal fikcyjny dlug - sprawa u windykatora

• Autor wątku Autor wątku stokumichal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zobaczę co mi odpiszą. Jutro ma do mnie dzwonić do mnie ktoś z tej firmy windykacyjnej. Wiem że ich akurat to obchodzi najmniej skąd wziął się mój niby ,,dług" ale postaram się to im wyjaśnić i wydłużyć termin ,, wymaganego uregulowania zadłużenia"....
Tylko jakiego zadłużenia!?!?!?!

To daj znac co oni powiedzieli jak im wyjasnisz. Ok?

Jak się odezwą to na pewno napiszę lub oddzwonię.

czesc, mam 17 lat, a ze zblizaja sie walentylki i chcialem cos kupic dla swojej dziewczyny wiec postanowailem sprzedac przedmiot z gry (Counter-Strike: Global Offensive) , wystawilem go na stronie csgolounge.com, po chwili odezwal sie do mnie na steam jeden z graczy, powiedzial ze mozemy to zrobic przez paypal , wplaci mi pierwszy pieniadze, a nastepnie dam mu przedmiot na wymienie na poprzez steam, ucieszylem sie ze to przebieglo tak latwo i po mojej mysli, odrazy zlecilem wplate na rachunek bankowy, jednak moja uciecha nie trwala dlugo, gdyz kupujacy postanowil o zwrot pieniedzy i mu sie to udalo, aktualnie mam saldo ujemne i musze zaplacic ~880zl, ale jest maly problem bo juz zakupilem za te pieniadze przezent dla swojej wybranki ;), prosze was o pomoc w tej sprawie, co mam teraz zrobic ?

Na rozwój sytuacji. Rozumiem, że windykacji jeszcze nie ma?

oficjalnie dzisiaj przyszedl mi email o zwrot pieniedzy dla kupujacego, i mam saldo ujemne, a pieniedzy juz nie mam ktore on mi przeslal, a wiem ze z czasem rosna odsetki

Witam
Mam sytuację identyczną.
Założyłem konto na PayPal x-lat temu. grałem u bukmachera na małe kwoty. od czasu do czasu przelewik na ok. 100zł.
W kwietniu zaczęły przychodzić dziwne maile od PayPal, które odczytałem z opóźnieniem, gdyż założyłem nowego maila, a starą skrzynkę odczytywałem od święta.
No więc, dostałem pierwszego maila pt. "jak zresetować hasło", drugiego z zawiadomieniem że niejaka Ewa Sawicka wpłaciła na moje konto na PayPal 500zł.
trzeci mail wysłany o tej samej godzinie co poprzedni(co do minuty), że wpłaciła 495zł. kolejny mail to zawiadomienie o wysłaniu kwoty 995zł z konta PayPal na mój rachunek w M-banku.
Jak się pewnie domyślacie, nie miałem żadnego konta w M-banku.
Kolejne maile były od PayPal z zawiadomieniem, że od jakiegoś czasu moje konto ma stan ujemny. gdy się zorientowałem, próbowałem się zalogować, ale bez skutku. Pomyślałem sobie: "pewnie zapomniałem hasła". Wspomnę iż pisałem maile do PayPal wraz z kopiami e maili, które dostawałem od nich, że ja żadnych obrotów na koncie nie robiłem. Oni tylko odsyłali listy z podziękowaniami za zgłoszenie nieautoryzowanych transakcji po polsku i po angielsku. Pisali w nich, że szczegóły rozwiązania tego zgłoszenia zobaczę na koncie po zalogowaniu. problem w tym, że nie mogłem się zalogować! to konto było moje, ale bez mojej kontroli.
Ale do brzegu.
Dnia 11.02.2014 dostałem maila od Arvato. Mail ponaglający do zapłaty ok 1200zł. To ja za tel. i dzwonie na nr podany w liście. Pan po drugiej stronie powiedział, że nie zajmuje się takimi sprawami i podał mi nr do PayPal. Zadzwoniłem, odebrała pani, której przedstawiłem sprawę.
Chciała mnie zweryfikować poprzez konto, ale ja nie pamiętam numeru konta które było powiązane z kontem PayPal. Powiedziała tylko, że zajmie się tą sprawą, a ja żebym się nie martwił. Parę godzin później miałem jeszcze telefon z arvato z zapytaniem, czy uregulowałem zobowiązanie.
W każdym razie dziś zadzwoniłem znów do PayPal zapytać jak się rozwija sprawa. tym razem pan znów zapytał czy mogę mu podać ostatnie cyfry konta które jest powiązane, a gdy powiedziałem mu to samo co dzień wcześniej jego zmienniczce, zapytał czy to konto jest w M-banku. oczywiście odp. była negatywna.
Krótko i węzełkowato:
powiedział również że sprawa jest załatwiona, stan konta jest dodatni.
Podał też kod umożliwiający zmianę hasła.
Hasło zmienione, pieniądze które znajdowały się na koncie wysłałem na swój rachunek, aby móc zamknąć konto na PayPal, co i wam radzę.
P.S
Obsługa Pay-pal wg. mnie jest naprawdę na wysokim poziomie.
Tylko dlaczego dzieją sie takie rzeczy, które zniechęcają do korzystania z usług :/

Mógłbyś dokładniej napisac co im mówiłeś? Prawdopodobnie skorzystam z tej opcji.
No dobrze konto miales dodatnie z jakiej przyczyny? A co z Arvato?

Powiedziałem jak było. Opisałem wszystko. A armator się nie tłumacz, bo to tylko firma wynajęta do ściągnięcia długu. Arvato gdy pierwszy raz zadzwoniło zapytała czy mam nr sprawy który paypal nadało, a którego pani z paypal z jakiegoś powodu nie podała.
Powiem tak: dla mnie jest to dziwne, że w takiej firmie są takie przeoczenia, a tak szybko rozstrzygane sprawy. Wydrukowałem, po zalogowaniu, wszystkie operacje na moim koncie. Już wczoraj dokonano wpłaty wyrównującej saldo. Bez jakiegoś głębszego sprawdzenia? Bez kolejnych telefonów? Czy to nie podejrzane? Jutro zadzwonię do arvato z zapytaniem jak wygląda moja sprawa. Bo tak naprawdę to jestem podejrzliwy do tej sprawy. Za łatwo to poszło.

No cóż, zobaczymy co będzie w sprawach innych osób (w tym mojej :) )...

Baranek, oby nie bylo, że PayPal znowu "wycofa" wpłatę.

Witam, od jakiegoś czasu mam pewien problem i chciałbym się państwa poradzić. W lipcu 2012 roku zawarłem kilka transakcji poprzez serwis paypal. Była to kwota na około 5 tyś zł. Byłem nowy na tym portalu i nie wiedziałem jak łatwo można zostać oszukanym. Osoba, która kupiła tamte przedmioty po jakimś czasie wycofała wszystkie transakcje ( nieautoryzowane użycie karty ). Chodziło tam o wirtualna walutę wraz z postacią w grze. Na szczęście wiedziałem, że coś może pójść nie tak i robiłem zdjęcia każdej rozmowy z tym panem czy też przekazywania mu tej waluty. Napisałem więc "spory" i udało mi się odzyskać część pieniędzy i zostało 3,5 tyś długu. Rozmawiałem z kumplem, który znajdował się w podobnej sytuacji już od dłuższego czasu i mówił, że nic nie mogą zrobić więc sobie to odpuściłem po kilkunastu próbach odwołań czy też innych apelacji. W styczniu 2014 roku odezwała się firma windykacyjna firmy paypal - Arvato. Chcą oni abym zwrócił dług 3,5 tyś zł + około 600zł odsetek. Sprawę zgłosiłem na policję, ponieważ tamten pan jest zwykłym oszustem (pochodzi z Rio De Janeiro) ale myślę, że nie przyniesie to skutku. Dziwiło mnie to, że mając wszystko dosłownie każde słowo na zdjęciu nie zwrócili mi pełnej kwoty.

Widzę, że w styczniu jakaś nagonka i powiem wam, że po tym co tutaj przeczytałem jestem znacznie spokojniejszy bo razem można dużo osiągnąć..

Widziałem, że "szulak" przeprowadzał transakcje z panem z Brazylii, wysłałem pw odpisz czy to ten sam jak tak to go mamy!

Dodam, że zgłosiłem na policji oszustwo ale nie sądzę, że to coś da ale chociaż przedłuży termin spłaty.

aaew napisał:
WYJAŚNIENIE

Otóż chciałem wyjaśnić skąd bierze się ujemne saldo u co poniektórych osób które miały konto na PayPalu a nawet z niego nie korzystały, lub dysponowały tam śmiesznie małymi kwotami.

Tak więc dane logowania do waszych kont PayPal dostały się w niepowołane recę, jak?
Na pewno kiedyś mieliście jakiś syf/wirus/niechciane oprogramowanie na komputerze o którym mogliście nawet nie wiedzieć.

Już tłumacze co się dzieje z takimi "zhakowanymi" kontami, otóż:
Jest sobie konto na PP z saldem 0zł, następnie wpływa na niego kwota w wysokości 1000zł,
Potem z uw konta pieniądze przechodzą na jeszcze inne konto, i pozostaje saldo 0zł.

Paypal posiada dobra polityke co do ochrony kupujących więc nie trudno odzyskać zapłacone/przelane pieniądze, można odnieść sie do:
-nieautoryzowanego dostępu do konta
-uszkodzonego towaru
-towaru niezgodnego z opisem
-czy też zostania oszukanym przez sprzedającego

Tak więc gdy na takim "zhakowanym" koncie PP, po zrobieniu wyżej wymienionych transakcji zostaje 0zł, "haker" wycofuje przelane wcześniej pieniądze z uw konta i pozostawia debet w wysokości -1000zł.

Oczywiście przedstawiłem to w dość łopatologiczny sposób, w rzeczywistości jest to bardziej skomplikowane przez to że niechciana osoba posiada kilkadziesiąt kont paypal oraz ebay, a wystarczy troche wiedzy i sprawne obracanie takimi kontami, żeby z łatwością mnożyć i "prać" pięniądze...

AVE PAYAPAL :/

Źle to wytłumaczyłeś.
Skoro masz konto na którym jest 0zł, nagle dostajesz 1000zł i NIE WYPŁACISZ tej kwoty na swój rachunek bankowy to jakim cudem zostanie na koncie -1000zł ?

Jeśli Ty nie masz nawet pojęcia że posiadasz taką sumą na swoim koncie to osoba "hacker" która ma dostęp do konta moze przelać na inne konto PP i znowu Twoj balans będzie wynosił 0 zł TAK ?:cool:

Pomyliłeś troche sytuacje. Żeby konto było na -1000zł ta osoba musiałaby wypłacić pieniądze na rachunek bankowy a łączenie rachunku bankowego nie jest takie proste z PP bo dane bankowe muszą sie zgadzać z tymi które masz na swoim koncie PP.

No tak, z tym że możesz zmienić powiązany rachunek bankowy z pp, tak jak zrobiłem to wczoraj. Tylko jak można cofnąć wpłatę z karty na konto pp, a z rachunku bankowego na konto pp już nie. W tym jest cały problem. I to robi ofiary z okradzionych kart kredytowych jak i z użytkowników konta paypal. Przy jednym wałku jest dwóch poszkodowanych.
A jeśli chodzi o bezpieczeństwo raczej staram się poruszać po sieci bezpiecznie. Pakiet antywirusowy renomowanej firmy i takie tam. Nigdy nie zdarzyła mi się taką historia jak w tym przypadku.

@sroten
Przyjmijmy tak:
Osoba A - konto hackera
Osoba B - Twoje konto (które zostało shackowane)
Osoba C - drugie konto hackera

Osoba A wplaca osobie B - 1000 zl.
Osoba B przelewa osobie C - 1000 zl
Osoba A wycofuje transakcje - osoba B ma 1000 zl długu.
Hacker ma 2000 zł. 1000 zl. na koncie C oraz 1000 zl zwrócone przez PP na konto A.

@topic
Dzisiaj kolejny mail (juz trzeci ogólnie, że jeśli w ciągu 3 dni nie zapłacę to zasugeruja PP jakies srodki prawne (znowu :D)

Ostatnia edycja:
Ja nadal czekam na odpowiedź . Dzwoniła do mnie pani z tej firmy windykacyjnej i poprosiła całą korespondencję meilową która pisałem z paypal . Wysłałem im i na tym się skończyło . Jutro mija 72h i mają czas do jutra aby sprawdzić te sprawę .

Powrót